Ahoj, potřebuju se zeptat ohledně zabezpečení domácí síťě. Měla by to být ochrana před Ddos a DoS útok. Hledal jsem na googlu a našel jsem že nebylo by od věci koupit hardware firewall.
Takže jsem mezi hledal hw. firewally, a našel jsem ZyXEL ZyWALL USG 50.
Co říkáte, pomůže to ?
+Teď jsem se zamyslel... co radši pro domácí síť s 4PC ... switch nebo router ?
V dnešní době už v podstatě každý switch zároveň i routuje. V době, kdy jsem měl zbytečný počítač, kterého jsem se hloupě zbavil jsem řešil routování a firewall přes něj pomocí linuxu a iptables. Stejně i dnes si myslím, že ideální router pro ochranu před ddos je právě takový laciný pc veterán s nějakou distribucí linuxu. Stačí cokoliv na čem se dá spustit linux v textovém rozhraní a to je dnes opravdu cokoliv. Na internetu jsou pak tisíce návodů jakým způsobem jej nastavit a jaké služby na něm spustit.
není špatné danou ochranu mít. lepší "než se ptát proč by to někdo dělal" a pak v okamžiku, kdy se tak stane být slušně řečeno namazaný máslem a doufat "mě se nic nestane".
určitě jsem se s tím setkal. minulý týden někdo se někdo o ddos snažil na mých 30 webech. přetížení požadavky => odepřední služby, po celých téměř 24hodin. celkem slušně jsem se u toho zapotil a nevyspal, při řešení s podporou.
kromě toho jsem se s tím setkal i na wifi, kde mám veřejnou ip adresu a potvrdil mi to i provider, že tam nějaký takový útok na ip probíhal.
na druhou stranu nevím do jaké míry tahle "featura" na routeru problém vyřeší/preventuje nebo nikoliv.