zmenšení paměti ve win XP po výměně grafiky??
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis
- testjedna
- Nováček

-
zmenšení paměti ve win XP po výměně grafiky??
Dobrý den, mám takový problém, vyměnil jsem grafickou kartu za novou
(GIGABYTE GT 440 2GB DDR3 1600 Mhz/128 bit) a u vlastností win XP se mi zmenšila
oparační paměť z 3,25 GB na 2,75 GB
deska je GIGABYTE P35-DS3L a jsou osazeny pam. 4 sloty po 1 GB DDR2-800
dělám něco špatně ??? nastavení v biosu???
jinak karta funguje , pouze v sisoft sandra ukazuje toto
Logical/Chipset Memory Banks
Total Memory : 2GB
Memory Bus Speed : 2x 135MHz (270MHz)
moc tomu narozumím jestli je to ok nebo ne,
poradí nekdo??
děkuji moc
(GIGABYTE GT 440 2GB DDR3 1600 Mhz/128 bit) a u vlastností win XP se mi zmenšila
oparační paměť z 3,25 GB na 2,75 GB
deska je GIGABYTE P35-DS3L a jsou osazeny pam. 4 sloty po 1 GB DDR2-800
dělám něco špatně ??? nastavení v biosu???
jinak karta funguje , pouze v sisoft sandra ukazuje toto
Logical/Chipset Memory Banks
Total Memory : 2GB
Memory Bus Speed : 2x 135MHz (270MHz)
moc tomu narozumím jestli je to ok nebo ne,
poradí nekdo??
děkuji moc
- maXXmilian
- Moderátor

Re: zmenšení paměti ve win XP po výměně grafiky??
Win XP dokazou jako 32bitovy system adresovat pouze 2^32 bitů (dva na tricatoudruhou) pameti. Coz odpovida presne 4GB.
Jenze, nebavime se pouze o operacni pameti, ale take o pameti graficke karty. Tedy je normalni, ze pokud instalujete kartu s vetsi pameti, tak vam zbyde mene pro pamet ram. Ja jsem v PC mel 4gb ram a 512mb kartu a mel jsem tim padem realne vyuzitelnych jen 3,25GB ram.
Potreboval by jste 64bitovy system
Jenze, nebavime se pouze o operacni pameti, ale take o pameti graficke karty. Tedy je normalni, ze pokud instalujete kartu s vetsi pameti, tak vam zbyde mene pro pamet ram. Ja jsem v PC mel 4gb ram a 512mb kartu a mel jsem tim padem realne vyuzitelnych jen 3,25GB ram.
Potreboval by jste 64bitovy system
CPU: Ryzen 5900x + Thermalright Phantom Spirit SE, MB: MSI Tmahawk MAX B450 , GPU: MSI RTX 3070 Gaming X Trio , RAM: DDR IV - 2x 16 GB HyperX Fury RGB 3200MHz, HDD: Samsng Evo PRO 258 GB + Crucial MX500 - 500GB + WD BLUE 4GB + WD RED 10GB, AUDIO: ASUS Xonar Phoebus , POWER: SEASONIC 650 Platinum, CASE: Fractal define R6 black window , MONITOR: Eizo Flexscan EV2436WFS + BenQ XL2546, Periferie: Logitech g400+Icemat 2nd edition + Rapture Delta Stealth
- testjedna
- Nováček

-
OK jak je to s win adresováním vím, ale co nechápu je
"Tedy je normalni, ze pokud instalujete kartu s vetsi pameti, tak vam zbyde mene pro pamet ram."
jak souvisí velikost paměti grafiky s pamětí na desce?? sem netušil že to něco užírá
"Tedy je normalni, ze pokud instalujete kartu s vetsi pameti, tak vam zbyde mene pro pamet ram."
jak souvisí velikost paměti grafiky s pamětí na desce?? sem netušil že to něco užírá
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

O paměť grafiky vůbec nejde (můžerš mít na 32-bit OS 2GB grafiku a 3,5Gb použitelné ram), ale o prealokované množství paměti driverem. U desktopu to dříve i šlo nastavit.
Jaká byla stará karta? Já mam zkušenoti že s Radeonem a winxp jsem měl na nfroce chipsetu 3,5Gh Free, s Geforce 3,25GB free.
Jaká byla stará karta? Já mam zkušenoti že s Radeonem a winxp jsem měl na nfroce chipsetu 3,5Gh Free, s Geforce 3,25GB free.
- testjedna
- Nováček

-
stará karta byla Ati radeon X1300 512MB ram
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

JJ to bude ono. S tim nic neuděláš, jen přechod na 64-bit. Nebo.... můžeš použít ramdisk driver co umí adresovat přes PAE a zbytek paměti si naadresovat jako ramdrive a hodit do ní swap. Já jsem to tak dříve dělal když jsem ještě měl 32-bit OS.
- testjedna
- Nováček

-
bohužel to nelze
The RT.X100 is not supported for use with Windows XP 64.
http://forum.matrox.com/rtx100/viewtopi ... hlight=x64
The RT.X100 is not supported for use with Windows XP 64.
http://forum.matrox.com/rtx100/viewtopi ... hlight=x64