Zdravím, v tomhle jsem trochu nešikovný a proto potřebuji poradit mam 2 disky jeden starý 11 let a plně funkční ale mam na něm Windows 7 který tam nechci a ani na nové instalaci se mě to nezeptá jestli chci formátovat disk.
A ještě mam problém že když spouštím pc tak mi to ukazuje na výběr 3x windows 7 a nejde mi ten jeden smazat no a ten druhy odinstalovat/naformátovat.
Budu rád za každé nápady a tak
Jinak taková nedůležitá otázka když mam na HDD soubory filmy,hry atd. a chci přeinstalovat win a nemam záložní disk jdou nějak "schovat"?
1) zformatovat disk jde primo pri instalaci Windows 7, jak vybiras disk tak je dole v prave casti rozsirene nebo nastoje, ci podobne tlacitko a pod nim je formatovani, vytvareni oddilu a dalsi uzitecne veci
2) je to bootmenu, da se to upravit pres samotne windows. Vlastnosti tohoto pocitace, Upresnit nastaveni systemu, zalozka upresnit, u Spousteni a zotaveni systemu dej Nastaveni a otevre se ti okno, kde se da zvojit vychozi system, pripadne nabidku vypnout, nebo zkratit cas. Pripadne odebrat.
3) shovat ne, ale je tu moznost
a) v soucastnem systemu disk rozdelit treba pomoci EASEUS Partition Master na system a data, a presunout je na oddil data, nasledne pres instalator win nechat oddil system zformatovat a nainstalov OS
b) nechat je proste na disku a prehodit prez ne windowsi, tim bude ale OS rozhozeny po celem disku a nebude to delat dobrotu, proto moc nedoporucuji... navic systemove soubory nemuzou byt defragmentovany, takze se s tim neda nic delat...
Tak jo díky za radu ale u toho prvního jak si mam vybrat to rozšíření tak to tam bohužel nemam. Ano vím kde to mam hledat ale u toho disku při instalaci není bohužel proto se ptám tady
predpokladam ze je pripojeny pres PATA (IDE), dle stari... jestli mas novejsi desku, tak je IDE resene pres externi radice, takze jestli disk neni ve volbe / nejde s nim pracovat, tak budes muset nahrat z USB ovladace na ten zmineny radic, nebo ho hodit do IDE/Compatibility modu z biosu...
Jeeee tak to jsi potěšil ano mam ho PATA už podle stáří 11let no tak teď přesně nevím jak na to ale je to zajimavé že vždycky to šlo ale muže to být i tím že je to jako hlavni HDD protože když ho odpojím tak nechce normálně nabootovat windows jen skrz boot nabdku při startu musím zmáčknout F9 a vybrat HDD.