DataTresorDisc keramická DVD+R
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- alienhan
- Začátečník
DataTresorDisc keramická DVD+R
Zdravím,
zajímalo by mě, jestli už někdo zkoušel tyto média:
http://www.datatresordisc.eu/cz_support ... h=m1&l=cz_
http://www.alza.cz/data-tresor-disc-dvd ... 186383.htm
Případné zkušenosti, názory, apod.
zajímalo by mě, jestli už někdo zkoušel tyto média:
http://www.datatresordisc.eu/cz_support ... h=m1&l=cz_
http://www.alza.cz/data-tresor-disc-dvd ... 186383.htm
Případné zkušenosti, názory, apod.
- Aigor
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Re: DataTresorDisc keramická DVD+R
Nezkoušel, ale dovolím si reagovat
Můj názor je, že dokud má placka 4,7GB a ne třeba 1TB, pak nemá budoucnost ani s diamantovým super-cool povrchem. Dnešní požadavky jsou trochu jinde a lepší to nebude.
Navíc je tam pořád polykarbonát a lepidla, takže na relevantní odpověď je nutno si počkat 10-20 let.
I kdyby to udávanou životnost mělo, pak to nebude jednoduše kde přečíst.
IMHO jsou CD/DVD/BD za zenitem smysluplného využití. Tyhle média mají svůj smysl pouze jako dočasné nosiče pro přenos/přehrávání dat. Pro zálohování a archivaci jsou rychlejší, levnější a spolehlivější způsoby.
![Wink :wink:](./images/smilies/wink1.gif)
Můj názor je, že dokud má placka 4,7GB a ne třeba 1TB, pak nemá budoucnost ani s diamantovým super-cool povrchem. Dnešní požadavky jsou trochu jinde a lepší to nebude.
Navíc je tam pořád polykarbonát a lepidla, takže na relevantní odpověď je nutno si počkat 10-20 let.
I kdyby to udávanou životnost mělo, pak to nebude jednoduše kde přečíst.
IMHO jsou CD/DVD/BD za zenitem smysluplného využití. Tyhle média mají svůj smysl pouze jako dočasné nosiče pro přenos/přehrávání dat. Pro zálohování a archivaci jsou rychlejší, levnější a spolehlivější způsoby.
- alienhan
- Začátečník
Podle mě 4,7GB na důležitá osobní data (fotky, krátké klipy, dokumenty, prezentace, apod.) stačí. Nemyslím si však, že by 100let bylo nutných. Stejně je nejlepší data přesouvat ze starších médií na nová.
Například zálohy starých hudebních cdček převést na menší množství dvdček.
Problém DTD bych pak viděl pouze v (zatím) omezené možnosti vypalování - je třeba mít tu "správnou" mechaniku.
Například zálohy starých hudebních cdček převést na menší množství dvdček.
Problém DTD bych pak viděl pouze v (zatím) omezené možnosti vypalování - je třeba mít tu "správnou" mechaniku.
- bonavox
- Začátečník
-
Tak to by me zajimalo, protoze ja zadny jiny srovnatelny zpusob nevidim.Aigor píše:Pro zálohování a archivaci jsou rychlejší, levnější a spolehlivější způsoby.
Zalohovani na HDD je mozna rychlejsi a levnejsi, ale je to stale jen magneticky zaznam.
Zalohovani na flash disky nema udajne temr zadnou zivotnost.
Zalohovani na pasek je opet magneticky zaznam.
Tak nevim.
DataTresorDisc je naopak mechanicka forma zaznamu, takze pokud medium fyzicky neznicim, tak by melo prezit v podstate cokoli (uv zareni, potopu, elektromagneticky impuls, atd).
Ja si to osobne nedavno poridil pro zalohovani vcetne jejich palirny.
Jen mi zatim ta palirna chodi jen vypalovacim programem Windows, XPburner ji z nejakeho duvodu nevidi, tak kdyby s tim mel nekdo zkusenost, tak dejte vedet co s tim ...
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
- Aigor
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Znovu si to přečti.bonavox píše:Tak to by me zajimalo, protoze ja zadny jiny srovnatelny zpusob nevidim.Aigor píše:Pro zálohování a archivaci jsou rychlejší, levnější a spolehlivější způsoby.
Píšu "rychlejší, levnější a spolehlivější", nikoliv "srovnatelné" ani "jiné než magnetické".
Nezpochybňuji, že ty placky nejspíš přežijí UV záření (obvykle svoje média nenechávám grilovat za oknem), potopu (zálohy jsou v datovém trezoru, navíc na oddělených lokacích), a EMP - to jako při třetí světový?, pak už budu mít trochu jiné priority, pokud tedy ještě budu naživu...
Mám dojem, že ta odolnost se dost přeceňuje. Důležité je mít zálohy aspoň na dvou místech s možností rychle a automatizovaně provádět jak kontroly, tak kopírování na jiné médium s dostatečnou kapacitou a dostupnou cenou.
- bonavox
- Začátečník
-
Jo takhle. Já ty média beru jako doplňkovou zálohu. Primární je na externím disku, zálohovaná ob týden, todle má sloužit jako druhá kopie věcí starších než rok. Tím, že je to jiný druh záznamu než externí disk mi to přijde vhodnější způsob (kombinování dvou různých technologií).
Jinak ohledně těch UV, potopy, atd ... má zkušenost s klasickými DVD médii je spíš špatná, proto mě zaujala tahle keramická. Z dřívějška si vybavuju, že mi vždycky všechny normální zálohy na Verbatimkách odešly, některé dokonce i po dvou letech (skladováno normálně doma v krabičce v šeru). Média přestala být čitelná ...
Třetí světovou jsem na mysli neměl![Smile :)](./images/smilies/smile.gif)
Jinak ohledně těch UV, potopy, atd ... má zkušenost s klasickými DVD médii je spíš špatná, proto mě zaujala tahle keramická. Z dřívějška si vybavuju, že mi vždycky všechny normální zálohy na Verbatimkách odešly, některé dokonce i po dvou letech (skladováno normálně doma v krabičce v šeru). Média přestala být čitelná ...
Třetí světovou jsem na mysli neměl
![Smile :)](./images/smilies/smile.gif)
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
- Aigor
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Tímhle jsem si taky prošel. Donedávna jsem měl v pokoji skříň s cca 600 CD/DVD se vším možným.
Aby se vypálilo kvalitně médium musel jsem mít kvalitní vypalovačku + kvalitní média + štěstí na sérii + bulharská konstanta + optimální skladování + občasná kontrola.
Jakmile sem chtěl zkontrolovat jednu várku, rychle mě to přešlo. Nakonec sem se rozhodl všechny data přesypat na diskové pole, přetřídit a uložit na disky. Bylo to skoro měsíc dost otravné práce, ale už bych do toho nikdy nešel. Jedině snad když vymyslí keramické placky s kapacitou 500GB a přenosovkou > 80MB/s.
Aby se vypálilo kvalitně médium musel jsem mít kvalitní vypalovačku + kvalitní média + štěstí na sérii + bulharská konstanta + optimální skladování + občasná kontrola.
Jakmile sem chtěl zkontrolovat jednu várku, rychle mě to přešlo. Nakonec sem se rozhodl všechny data přesypat na diskové pole, přetřídit a uložit na disky. Bylo to skoro měsíc dost otravné práce, ale už bych do toho nikdy nešel. Jedině snad když vymyslí keramické placky s kapacitou 500GB a přenosovkou > 80MB/s.
- Pepa1
- Mírně pokročilý
-
Koupil jsem si dva disky (cca 70.-Kč/ks) jako doplňkovou zálohu nejcenějších fotek.
Média vypadají dost odolně, což se například potvrdilo zde: http://diit.cz/clanek/test-dvd-data-tre ... paleni-dtd takže mohu jen doporučit, ostatní však ukáže čas. Samozřejmě se nehodí na velké objemy dat, ale jen na to základní....
Média vypadají dost odolně, což se například potvrdilo zde: http://diit.cz/clanek/test-dvd-data-tre ... paleni-dtd takže mohu jen doporučit, ostatní však ukáže čas. Samozřejmě se nehodí na velké objemy dat, ale jen na to základní....
- bonavox
- Začátečník
-
Pepa1: Tobě ta palírna funguje normálně v CDburnerXP? Nebo přes co na ní pálíš?
- Pepa1
- Mírně pokročilý
-
Mám úplně obyčejnou vypalovačku SAMSUNG SH-S223C (je na stránkách DATATRESOR mezi podporovanými mechanikami) a pálím v ImgBurn na rychlost 4x úplně bezproblému (zatím jsem vypálil jen 2DVD, jelikož více jsem neměl potřebu).bonavox píše:Pepa1: Tobě ta palírna funguje normálně v CDburnerXP? Nebo přes co na ní pálíš?
- bonavox
- Začátečník
-
OK, ImgBurn funguje bez problémů. Dík za navedení ![Smile :)](./images/smilies/smile.gif)
![Smile :)](./images/smilies/smile.gif)