Acer Aspire 7740G problém s grafickou kartou

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
glozzy
Nováček
Nováček

Acer Aspire 7740G problém s grafickou kartou

Příspěvek od glozzy »

Dobrý den, před pár dny se ke mně dostal notebook Acer Aspire 7740G od známého, který si stěžoval na velmi specifický problém týkající se přehrávání videa. Problém začal náhle před pár týdny. Jakékoliv video (zkoušel jsem pak videa ve formátu .avi, .mkv, .mp4, a .mts) se po chvíli (kolem 5 sekund až 5 minut) vypnulo. Problikla obrazovka, okno s videem zůstalo buď černé nebo se ztratilo úplně a poté se objevila zpráva, že grafický ovladač byl po neočekávaném vypnutí obnoven. Přehrávače jsem zkoušel také různé (Windows media player, Media player classic, Splash player, VLC player), problém byl ale pořád stejný, jak s hardwarovou akcelerací, tak bez ní. Po dohodě jsem přeinstaloval Windows (Windows 7 Home premium) čistou instalací s formátováním disku. Poté jsem opět zkoušel přehrávat videa, ale problém přetrval. Ovladač na grafickou kartu ATI Mobility Radeon HD 5650 jsem stáhl ze stránek AMD.

Trochu zvláštní je, že grafická karta jinak naprosto normálně funguje, testoval jsem ji ve hrách jako Mafia II, FIFA 12 a ani po několika hodinách hraní nenastala žádná chyba. Při čištění počítače nebyl čip grafické karty nijak viditelně poškozený. Myslím si ale, že jde o fyzické poškození grafického čipu (ten je součástí základní desky) způsobený buď nekvalitním čipem nebo přehříváním.

Nějaké rady, jak tento problém vyřešit? Notebook už není v záruce, specifikace zde: http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=2

Děkuji za odpověď
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Re: Acer Aspire 7740G problém s grafickou kartou

Příspěvek od Bez_n1ck »

Spíš bych to viděl na další dodrbanou verzi ovladačů od AMD. Vem to od poslední verze po jedné zpět. Testnul bych tak 5-10 verzí a pak by se dal teprve vyloučit problém ovladačů.
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
orgasmic
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od orgasmic »

Ja bych tam dal original ovladace ze stranek Acer.
Prehrivanim to urcite nebude, kdyz daleko narocnejsi hry tam jedou.
Bude to nejaka SW chujovina.
Asus Rog Strix G18
glozzy
Nováček
Nováček

Příspěvek od glozzy »

Ok, vyzkouším tyto možnosti hned, jak na to budu mít čas... Díky za rady
glozzy
Nováček
Nováček

Příspěvek od glozzy »

Tak nakonec to opravdu byla chyba ovladače. Jako první jsem vyzkoušel ovladač ze stránek podpory od Aceru a problém zmizel. Jen by mě zajímalo, proč nefunguje správně i ovladač stažený přímo od výrobce grafiky.
orgasmic
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od orgasmic »

Protože není uzpůsoben na Tvůj noťas výrobcem Acer.
Asus Rog Strix G18
roman2277
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od roman2277 »

glozzy píše:Tak nakonec to opravdu byla chyba ovladače. Jako první jsem vyzkoušel ovladač ze stránek podpory od Aceru a problém zmizel. Jen by mě zajímalo, proč nefunguje správně i ovladač stažený přímo od výrobce grafiky.
Protože AMD na ovladače kašle.Já bych NTB s kartou od AMD zatím nekoupil.NVidie je s Verde ovladači daleko vepředu.
orgasmic
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od orgasmic »

To neni problem AMD, ale vyrobce notebooku, ktery uz dane nove ovladace neprizpusobi.
Uplne stejne je to s nVidia ovladaci, ale tam je alespon komunita na laptopvideo2go.com, ktera je modifikuje.
Asus Rog Strix G18
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

Já můžu na svoje VAIO nainstalovat ovladače jaký chci a kámoš s Asusem taky ... (obojí nVidia)
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
orgasmic
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od orgasmic »

A kamose kamosuv kamos taky :D
Asus Rog Strix G18
roman2277
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od roman2277 »

orgasmic píše:To neni problem AMD, ale vyrobce notebooku, ktery uz dane nove ovladace neprizpusobi.
Uplne stejne je to s nVidia ovladaci, ale tam je alespon komunita na laptopvideo2go.com, ktera je modifikuje.
To samozřejmě také,ale i AMD není bez viny.NVidie je prostě jistota nových ovladačů.
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“