BSoD - cmudaxp.sys
Moderátor: Loki5567
- Theo92
- Nováček

-
BSoD - cmudaxp.sys
Dobrý den,
objevil se mi problém s novým PC, před časem jsem měnil desku,RAM a CPU a po přeinstalování W7 se mi čas od času objeví BSoD. BSoD naskakuje sporadicky, v průměru vždy tak po 20h čistého provozu PC. Samotná BSoD píše DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. Pomocí BlueScreenWiev sem našel že problém je zřejmě v ovladači cmudaxp.sys a ntoskrnl.exe. cmudaxp.sys by podle všeho měl být nějaký audio kodek nebo driver, ale nevím jak ho opravit, už sem zkoušel přeinstalovat ovladače ke své ASUS Xonar DS a nainstalovat nové video kodeky, bez výsledku. Drivery k integrované zvukovce nainstalované nemám, ty sem odstranil protože ji nepoužívám (deska Gygabite z77-d3h). V CPU a RAM by také problém být neměl, test v Lynxu žádný problém neodhalil. Prosil bych proto o nějakou radu co dál,
děkuji.
objevil se mi problém s novým PC, před časem jsem měnil desku,RAM a CPU a po přeinstalování W7 se mi čas od času objeví BSoD. BSoD naskakuje sporadicky, v průměru vždy tak po 20h čistého provozu PC. Samotná BSoD píše DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. Pomocí BlueScreenWiev sem našel že problém je zřejmě v ovladači cmudaxp.sys a ntoskrnl.exe. cmudaxp.sys by podle všeho měl být nějaký audio kodek nebo driver, ale nevím jak ho opravit, už sem zkoušel přeinstalovat ovladače ke své ASUS Xonar DS a nainstalovat nové video kodeky, bez výsledku. Drivery k integrované zvukovce nainstalované nemám, ty sem odstranil protože ji nepoužívám (deska Gygabite z77-d3h). V CPU a RAM by také problém být neměl, test v Lynxu žádný problém neodhalil. Prosil bych proto o nějakou radu co dál,
děkuji.
- MiliNess
- Začátečník

-
Re: BSoD - cmudaxp.sys
Upni soubory ze složky Windows\Minidump
Jakou verzi zvukového ovladače jsi instaloval?
(ver.7.12.8.1794 ?)
Jakou verzi zvukového ovladače jsi instaloval?
(ver.7.12.8.1794 ?)
- Theo92
- Nováček

-
nainstaloval jsem přesně tu na kterou posíláš odkaz
zde minidump http://leteckaposta.cz/301071802
zde minidump http://leteckaposta.cz/301071802
- MiliNess
- Začátečník

-
Vypadá to fakt na chybu přímo v ovladači cmudaxp.sys. Způsobí výpadek stránky při IRQL DPC/DISPATCH, provádí tedy nějakou zakázanou operaci.
K chybě dochází poté, co proces audiodg.exe odešle zvukovému ovladači IOCTL kód, ten je ovladačem zpracován a začne se provádět příslušná rutina ovladače, která pravděpodobně obsahuje chybu.
Možná by se dalo volání této chybné rutiny zvukového ovladače zabránit takto:
Klikni pravým myšítkem na ikonku "reproduktory" v oznamovací oblasti lišty Start (vedle hodin)->vyber Zařízení pro přehrávání->dvojklik na aktivní zařízení (zelená fajfka)->záložka Doplňky zaškrtni Zakázat všechny zvukové efekty->Restartuj PC a testuj.
K chybě dochází poté, co proces audiodg.exe odešle zvukovému ovladači IOCTL kód, ten je ovladačem zpracován a začne se provádět příslušná rutina ovladače, která pravděpodobně obsahuje chybu.
Možná by se dalo volání této chybné rutiny zvukového ovladače zabránit takto:
Klikni pravým myšítkem na ikonku "reproduktory" v oznamovací oblasti lišty Start (vedle hodin)->vyber Zařízení pro přehrávání->dvojklik na aktivní zařízení (zelená fajfka)->záložka Doplňky zaškrtni Zakázat všechny zvukové efekty->Restartuj PC a testuj.
- Theo92
- Nováček

-
vyzkouším, ale bude to běh na delší trať, začala vysoká tak není PC zapnuté 24/7 a ta chyba se projevuje náhodně a ne moc často...
- MiliNess
- Začátečník

-
- Pepa1
- Mírně pokročilý

-
Je nutný vypnout autostart HsMgr.exe a HsMgr64.exe, rozebíralo se to kdysi zde: http://www.czechcomputer.cz/disc_doc-P8 ... l?ansid=88 (nutno projít celou diskuzi) a pak jsou také nové neoficiální drivery verze 1800 (asus totiž na nějakou aktualizaci zvyskoka kašle...) zde: http://www.adslgr.com/forum/archive/ind ... 16839.html, ale nevim jestli jsou na DS verzi..... mně na DG verzi dost pomohly a mohu je jen doporučit.
- Theo92
- Nováček

-
tak během 10 dnů sem zažil 2x úplné zamrznutí PC a před chvílí další BSoD, vypl sem tedy HsMgr.exe a uvidím co se bude dít dál, ale jen takový poznatek, studoval sem co to HsMgr vlastně je a prý to má na starosti veškeré efekty (EAX, GX 2.0), aby mi teda ta karta vůbec k něčemu tedy byla
- MiliNess
- Začátečník

-
Hoď sem ještě ty nové minidumpy.
- Pepa1
- Mírně pokročilý

-
No právěTheo92 píše:tak během 10 dnů sem zažil 2x úplné zamrznutí PC a před chvílí další BSoD, vypl sem tedy HsMgr.exe a uvidím co se bude dít dál, ale jen takový poznatek, studoval sem co to HsMgr vlastně je a prý to má na starosti veškeré efekty (EAX, GX 2.0), aby mi teda ta karta vůbec k něčemu tedy byla
- Theo92
- Nováček

-
http://leteckaposta.cz/185177974 tady je ta poslední BSoD
ps. po vypnutí těch funkcí sem žádní rozdíl v kvalitě zvuku nezaznamenal, hudba, filmy normálka, i hry(prostorovej zvuk jede)
ps. po vypnutí těch funkcí sem žádní rozdíl v kvalitě zvuku nezaznamenal, hudba, filmy normálka, i hry(prostorovej zvuk jede)
- Theo92
- Nováček

-
tak před chvílí zase BSoD a to sem ty kraviny vypl, nějaké další návrhy?
- CZDaywalker
- Středně pokročilý

-
- Theo92
- Nováček

-
to je pro windows xp, já mám windows 7
zkusil sem teď nainstalovat nějaké neoficiální ovladače tak uvidím
zkusil sem teď nainstalovat nějaké neoficiální ovladače tak uvidím
- MiliNess
- Začátečník

-
Jinak ta druhá BSOD byla to samé, jako ty první.
Chyba ovladače cmudaxp.sys.
Pokaždé to spadne v rutině cmudaxp+0x273d5, kde ovladač provádí operaci, která není povolena při tak vysokém IRQL (DPC/DISPATCH)
Je to prostě jasná chyba v té rutině (poměrně častá), vyřešit se to dá pouze updatem ovladače na verzi, kde je ta chyba opravena nebo (pokud to vůbec lze) nastavit zvukový software tak, aby tato rutina s chybou nebyla volána.
Můžeš zkusit i starší verzi, ve které se třeba chyba projevovat nebude.
Na stránkách Asus máš k dispozici ještě verze 7.12.8.1792 a Version: 7.12.8.1793.
Chyba ovladače cmudaxp.sys.
Pokaždé to spadne v rutině cmudaxp+0x273d5, kde ovladač provádí operaci, která není povolena při tak vysokém IRQL (DPC/DISPATCH)
Je to prostě jasná chyba v té rutině (poměrně častá), vyřešit se to dá pouze updatem ovladače na verzi, kde je ta chyba opravena nebo (pokud to vůbec lze) nastavit zvukový software tak, aby tato rutina s chybou nebyla volána.
Můžeš zkusit i starší verzi, ve které se třeba chyba projevovat nebude.
Na stránkách Asus máš k dispozici ještě verze 7.12.8.1792 a Version: 7.12.8.1793.
- Pepa1
- Mírně pokročilý

-
1) Sice se zeptam asi úplně blbě, ale pro jistotu.... předpokládám, že jsi v biosu deaktivoval onboard audio ?
2) Zkoušel jsi verzi 7.12.8.1800 ? - viz. link výše, případně zkus kontaktovat autora....
2) Zkoušel jsi verzi 7.12.8.1800 ? - viz. link výše, případně zkus kontaktovat autora....
- Theo92
- Nováček

-
deaktivival a nové drivery zkoušel, btw. koupil jsem si teď FIFU 13 a pokaždé když hru normálně ukončim nebo alt+ totálně se rozprdelí zvuk a je slyšet jen hučení a praskání, když přepnu na integrovanou zvukovku na desce vše je v pořádku, takže milá ASUS půjde asi z kompu a bude svatej klid... 
- MiliNess
- Začátečník

-
Asi bych s ní taky zatočil. On stejně moc velký rozdíl v kvalitě mezi ní a integrovanou nebude.
- Theo92
- Nováček

-
už se stalo, zkusím ji prodat, ono to vypadá že si asi nerozumí s novou základovkou, když sem ji provozoval na ASUS M4A87TD tak nebyl problém, co sem přešel na Gigabyte Z77-D3H, jen samé problémy