Ale s nastavováním barev přes nvidia panel nemám ve 3D žádný problém, jakékoliv nastavení funguje OK (jas, kontrast, hue, gamma...). Akorát screenshoty toto nastavení ignorují. A s tímhle nastavováním ve 3D jsem měl problémy právě na Ati. Jestli už je minulost, tak je to dobrá zpráva, i dkyž jak řikam, já to nevyužiju. Jakékoliv barevné nastavení umožňuje User režim v displeji.
GeForce GTX 680/670 - info, testy, recenze, zkušenosti
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- Ache
- Pokročilý

Re: GeForce GTX 680/670 - info, testy, recenze, zkušenosti
ICC profil 3D aplikace sice ignorují, ale popravdě na co kaliborvaný barvy v hrách... Můj monitor má sice od výroby kaliborvaný sRGB režim a AdobeRGB režim, ale já na hry pouštím režim s plným gamutem aby barvičky byly ještě veselejší (proti sRGB a AdobeRGB je hlavně červená naprosto úžasná)
Ale s nastavováním barev přes nvidia panel nemám ve 3D žádný problém, jakékoliv nastavení funguje OK (jas, kontrast, hue, gamma...). Akorát screenshoty toto nastavení ignorují. A s tímhle nastavováním ve 3D jsem měl problémy právě na Ati. Jestli už je minulost, tak je to dobrá zpráva, i dkyž jak řikam, já to nevyužiju. Jakékoliv barevné nastavení umožňuje User režim v displeji.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Mít nekalibrovaný barvy ve hrách je ok pokud ti lítá sem tam ňákej odstín, atd. Neni to OK pokud ti celej obraz tahne do zelenožluta, což je můj případ, tam je to prostě potřeba.
- Hladis
- Moderátor

Tak zalov v pameti nebo na netu. nV se snazila vseljak zabranit v taktovani 4200 a kopala kolem sebe vcelku slusne ,jelikoz diky tomu 4400 a 4600 byli neprodejny. Kazdy ji ignoroval ,tak 4200 nakonec stahla z trhu. Pamatuju si to vcelku dobre.DOC_ZENITH píše:? To si nepamatuji, 4200 šla taktovat vším a každá.... naopak, právě to z ní udělalo hit, že stála citelně méně a mělo to výkon top high endu.... chjo.....
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Stahla z trhu? To se přeci nestalo nikdy. TI4200 dožila celou dobu se svým plnohodnotným 4600 bratříčkem, dokonce jak přišel Radeon 9700pro, tak vyšla v nové revizi TI4200 8x s podporou AGP8x, v tu dobu přišla také TI4400 a 4800SE. 4200 se dala koupit ještě za dob první generace FXek, těžko byla tehdy stažena z trhu, možná oficiálně, ale reálně tu furt byla.
- Ache
- Pokročilý

Sakra, to mam i já blbou paměť, protože 4200Ti byla velmi oblíbená a cena byla luxusní. I já nad ní slintal, ale skončil jsem nakonec na Radeonu 8500 protože NO-X a jeho masáž udělala svoje
Ještě dnes bych mu dodatečně poděkoval za ty super drivery kdy se UT2003 na některých mapách při max. detailu propadala na 5fps - klasické Atinácké přetečení paměti. Kdežto známý na 64MB 4200Ti pohodička i s max. texturama. Stále mam schovanou "legendu" GF3 200Ti od Inna, ale 4200Ti byla ještě lepší, bohužel... návštěva jistého fóra + objevení 3Dfx fóra ze mě na nějako dobu udělal Ati-fana ... jó věta: "Ta svině Nvidia zabila 3Dfx" ... to je u mě nezapomenutelná legenda
(I když svým způsobem pravdivá)
Rozhodně ale nikdy nvidia nepředváděla to co předvádí s keplerem a paradoxně jejich asi nejpovedenější čip totálně zabíjí svým arogantním a nepochopitelným přístupem k taktování a Boostu. V samotné ochraně (power-limit) problém nevidím amd to má také. Hýbat se s tím dá, a spíš pak záleží jak to nastaví výrobce grafiky - podle kaskády pak většinou výrobci nastavují větší limity TDP (160%, 200%...) to je skoro lepší než u AMD kde je driver-fixed max. 20%.
Problém jedna je, že zabraňují výrobě lepších grafik než je reference (kromě chladiče), protože bez zvedání napětí je vám 14-ti fázová kaskáda tak akorát na ozdobu, když i ta základní 4/5 fázová těch 195W utáhne ok.
Druhý problém je lhaní novinářům i lidem o tom jak boost funguje. Podle nich záleželo jen na podmínkách jaký karta má a jaký máte kus (peče více/méně)... Ono už to samo o sobě by tak trochu znevýhodnilo někoho, kdo by nafasoval žravější a víc pečící čip. Jenže oni se ty karty liší i v rozdílném počtu "turbo bins" neboli stupňů o kolik proti základu ten čip může boostovat. A ten rozdíl je až 10%... to je podle mě svinstvo nejvyššího kalibru. Důvodem je co? No podle mě na 100% výtěžnost - prostě si chtěj namastit kapsy, tak udají prostě cokoliv...
Udávané parametry jsou jen na ozdobu. Pokud máte kartu u které je uvedeno Turbo 1059MHz a vám to jede na 1100MHz... tak nebuďte tak veselí z toho, že vám to jede lépe než uvádí specifikace, protože Pepa přes ulici si to na té samé kartě za ty samé peníze fičí na 1202MHz.
Rozhodně ale nikdy nvidia nepředváděla to co předvádí s keplerem a paradoxně jejich asi nejpovedenější čip totálně zabíjí svým arogantním a nepochopitelným přístupem k taktování a Boostu. V samotné ochraně (power-limit) problém nevidím amd to má také. Hýbat se s tím dá, a spíš pak záleží jak to nastaví výrobce grafiky - podle kaskády pak většinou výrobci nastavují větší limity TDP (160%, 200%...) to je skoro lepší než u AMD kde je driver-fixed max. 20%.
Problém jedna je, že zabraňují výrobě lepších grafik než je reference (kromě chladiče), protože bez zvedání napětí je vám 14-ti fázová kaskáda tak akorát na ozdobu, když i ta základní 4/5 fázová těch 195W utáhne ok.
Druhý problém je lhaní novinářům i lidem o tom jak boost funguje. Podle nich záleželo jen na podmínkách jaký karta má a jaký máte kus (peče více/méně)... Ono už to samo o sobě by tak trochu znevýhodnilo někoho, kdo by nafasoval žravější a víc pečící čip. Jenže oni se ty karty liší i v rozdílném počtu "turbo bins" neboli stupňů o kolik proti základu ten čip může boostovat. A ten rozdíl je až 10%... to je podle mě svinstvo nejvyššího kalibru. Důvodem je co? No podle mě na 100% výtěžnost - prostě si chtěj namastit kapsy, tak udají prostě cokoliv...
Udávané parametry jsou jen na ozdobu. Pokud máte kartu u které je uvedeno Turbo 1059MHz a vám to jede na 1100MHz... tak nebuďte tak veselí z toho, že vám to jede lépe než uvádí specifikace, protože Pepa přes ulici si to na té samé kartě za ty samé peníze fičí na 1202MHz.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
- Hladis
- Moderátor

Ale stalo, jen pozde a realne jeste byla k dostani. S AGP 8x to prislo pozdeji a tam uz 4400 nebyla (AGP 8x 4200/4800SE/4800 myslim). Ja si to pamatuju z tehdejsiho netu, kdy se o tom pretaktovani dost diskutovalo a jak nV kazdy ignorovalDOC_ZENITH píše:Stahla z trhu? To se přeci nestalo nikdy. TI4200 dožila celou dobu se svým plnohodnotným 4600 bratříčkem, dokonce jak přišel Radeon 9700pro, tak vyšla v nové revizi TI4200 8x s podporou AGP8x, v tu dobu přišla také TI4400 a 4800SE. 4200 se dala koupit ještě za dob první generace FXek, těžko byla tehdy stažena z trhu, možná oficiálně, ale reálně tu furt byla.
Jo tohle no-X umel. Proto jsem z toho fora rychle vycouval.Ache: návštěva jistého fóra + objevení 3Dfx fóra ze mě na nějako dobu udělal Ati-fana .
Kazdopadne uz to jde trochu OT.
- durod
- Středně pokročilý

Bacha, ja jsem jiz v klubu 1202MZh+Ache píše:Zenith: Hele, ale těch 1450+ MHz ti nedal každý kusono i s těma defaultníma 1,175V někdo na overclock fóru dosáhl 1370MHz! (jednalo se o GB GTx670 a ten kus co v defaultu boostuje 1202MHz), naproti tomu tu máme kusy co nedají ani 1200MHz (zde na fóru Durod, a nebo sposta lidí na overclock foru).
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
- Hladis
- Moderátor

Mate tu newsku od OBRa na toto tema http://pctuning.tyden.cz/component/cont ... -doopravdy
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

OBR cosi nepochopil a to to, že jeho experimenty s Asusem a změnou voltáže přes desku nejsou relevantní, protože na MSI se potvrdilo že k růstu frekvence jádra je hlavně důležité zvedat tu bájnou neznámou AUX voltage. Samotná core voltage moc nepomůže, takže to jeho "neškálování" s voltáží je naprosto normální a on na tom staví celou svojí teorii.
- webwalker
- Začátečník

Pokud karta jede v rámci své životnosti bez velké rezervy díky "neomezenému" gpu boost na svém maximu. A pokud je navíc tento gpu boost (resp. DVFS) řízen softwarově s vysokou latencí. Co čekat jiného než "Red Light"?
Já myslím, že zatím tohle s jistotou prokázáno nebylo. Nebo se pletu?... karty liší i v rozdílném počtu "turbo bins ..."
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Karta nadoraz nejede, protože boost jí neovervoltuje, jen zvedá frekvenci v závislosti na odběru a teplotě, takže na životnost karty boost vliv nemá. Boost je tam jen od toho aby karta v recenzích vypadala lépe než si zaslouží.
- Ache
- Pokročilý

Bylo!webwalker píše:Já myslím, že zatím tohle s jistotou prokázáno nebylo. Nebo se pletu?... karty liší i v rozdílném počtu "turbo bins ..."
Kolik má max. default boost durod? 1124MHz. kolik mam já? 1150MHz. kolik mají někteří borcí na overclock fóru, nebo v recenzích? 1202Mhz
A co máme společného? Stejnou grafickou kartu Gigabyte GTX670! která díky posunu limitu jede vždy na max., tkaže turbo ničím jiným ovlivněno není!
Takže prokázáno už to bylo! Respektive minimálně já už to tady prokazuju celou dobu!
- webwalker
- Začátečník

DOC_ZENITH: Chlape je tam DVFS, takže se hýbe jak s frekvencí tak s napětím, nepletu-li se tak ~1-1,175V.
Průserově je však ošetřeno právě to hlídání driverem s latencí cca 100ms - to je prostě moc a těžko to zachytí všechny špičky odběru, které v čipu vznikají. A to obzvláště, chceš-li ještě více tlačit na napětí, které zvedá odběr kvadraticky.
U nVidie nejsou hloupí určitě mají spočítáno/otestováno, že při nejhorší variantě ASIC je tohle napětí 1,175V (s nějakou rezervou) maximální a bezpečné bez toho, aby museli řešit RMA nebo zkrácenou životnost. Věřím tomu, že kdyby to šlo, oni sami by tlačili na pilu jako první.
Ache: No já nevím, jestli tohle je ten nevyvratitelný důkaz. Imho to nemusí znamenat, že tam ty biny nejsou (vypnuty), ale možná jen to, že se na ně nikdy nedosáhne (ASIC, teplota ...???). Keplera nemám, tak jen teoretizuji
Průserově je však ošetřeno právě to hlídání driverem s latencí cca 100ms - to je prostě moc a těžko to zachytí všechny špičky odběru, které v čipu vznikají. A to obzvláště, chceš-li ještě více tlačit na napětí, které zvedá odběr kvadraticky.
U nVidie nejsou hloupí určitě mají spočítáno/otestováno, že při nejhorší variantě ASIC je tohle napětí 1,175V (s nějakou rezervou) maximální a bezpečné bez toho, aby museli řešit RMA nebo zkrácenou životnost. Věřím tomu, že kdyby to šlo, oni sami by tlačili na pilu jako první.
Ache: No já nevím, jestli tohle je ten nevyvratitelný důkaz. Imho to nemusí znamenat, že tam ty biny nejsou (vypnuty), ale možná jen to, že se na ně nikdy nedosáhne (ASIC, teplota ...???). Keplera nemám, tak jen teoretizuji
Chtěl bych se stát profesionálním pískačem. Už teď jsem v tom sice hvězda, ale chtěl bych se ještě zdokonalit a začít se tím živit.
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- webwalker
- Začátečník

Tak no-X už to zpracoval:
http://diit.cz/clanek/nvidia-ucini-prit ... ce-gtx-600
http://diit.cz/clanek/nvidia-ucini-prit ... ce-gtx-600
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- Ache
- Pokročilý

Tak neteoretizuj prosím! nebo tě napadá nějaký důvod, proč moje karta i na 50°C nedosáhne výš než 1150MHz boost? A s rezervou 30-25% do maxima power-limitu?webwalker píše:No já nevím, jestli tohle je ten nevyvratitelný důkaz. Imho to nemusí znamenat, že tam ty biny nejsou (vypnuty), ale možná jen to, že se na ně nikdy nedosáhne (ASIC, teplota ...???). Keplera nemám, tak jen teoretizuji
Dohle je prostě jasný důkaz. Už na to pokázal kdysi no-x na GTX680 s tim testem na Hardware.fr, no a protože na 670tkce jsou ty rozdíly ještě větší, a Gigabyte má snad každý druhý, tak je to zde vidět ještě více.
EDIT: A hlavně nechci slyšet něco jako že OBR řikal... ano řikal bulšity!
Ty karty mají stejný bios, ta inforcmace o těch turbo bins je dána přímo čipem protože každý čip je jinak kvalitní a musí mít jinak nastavenou tu řadu Boostu ( maximum je xxxMHz při 1,175V a každý stupeň dolů to penalizuje o 0,0125V a 13MHz - vlivem teploty nebo přesahováním power-limitu... ale to už s opakuju. Jak boost pracuje je v tomhle tématu už popsáno)
Naposledy upravil(a) Ache dne čtv 4. říj 2012, 15:54, celkem upraveno 1 x.
- webwalker
- Začátečník

Ache: Teoretizovat musím, páč tu kartu nemám
Ten článek no-Xe jsem samozřejmě četl, dokonce jsem se účastnil i debaty pod ním
Nicméně, stále tomu moc nevěřím, myslím, že kdyby to byla pravda, bylo by kolem toho větší HALLÓ.
Ten článek no-Xe jsem samozřejmě četl, dokonce jsem se účastnil i debaty pod ním
Nicméně, stále tomu moc nevěřím, myslím, že kdyby to byla pravda, bylo by kolem toho větší HALLÓ.
GPUreport.cz
GPUreport.cz
- Ache
- Pokročilý

Haló si nikdo jinej než uživatelé nemůže dovolit. A protože 90% uživatelů jsou BFU co tomu ani nerozumí a jen nadávají že jim karta mění frekvenci, tak od takových userů nečekam, že udělají halo...
Kdyby se nějaký magazín snažil udělat halo tim že si vypůjčí 10-20 kusů třeba té GTX670 od Gigabyte... to by měli hned za dveřmi Nvidia komando... a hlavně, kdo někomu půjčí 10 stejných karet?
Ale mám tu výzvu pro Zenitha: Nechtěl bys s tímhle důkazem pomoc, a občas namátkou zkusit na jakou frekvenci ta karta boostuje? Jako testovací vzorek budiž ten GB GTX670, kterýho máš v CZC plný sklady.
Testovat samozřejmě jen pod "běžnou" zátěží aby ty horší karty nebyly omezovány teplotou (70+°C, nebo power-limitem).
Kdyby se nějaký magazín snažil udělat halo tim že si vypůjčí 10-20 kusů třeba té GTX670 od Gigabyte... to by měli hned za dveřmi Nvidia komando... a hlavně, kdo někomu půjčí 10 stejných karet?
Ale mám tu výzvu pro Zenitha: Nechtěl bys s tímhle důkazem pomoc, a občas namátkou zkusit na jakou frekvenci ta karta boostuje? Jako testovací vzorek budiž ten GB GTX670, kterýho máš v CZC plný sklady.
Testovat samozřejmě jen pod "běžnou" zátěží aby ty horší karty nebyly omezovány teplotou (70+°C, nebo power-limitem).
- WenzelLAH
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Jen pro info moje GB GTX 670 jede v boostu na 1202Mhz bez jakéhokoliv zásahu.
- Ache
- Pokročilý

Díky za info! Tak co webwalkere? Proč já nemam bez zásahu do biosu boost 1202?WenzelLAH píše:Jen pro info moje GB GTX 670 jede v boostu na 1202Mhz bez jakéhokoliv zásahu.
Jinak takový kus by se mi líbil taky. Při OC na 90% dosáhneš na 1300MHz.
platí totiž pravilo, že či více turbo bins, tím lepší kus na max. OC.
- webwalker
- Začátečník

Já už jsem na ty rozdíly poukazoval v květnu u gtx680:
http://www.overclockers.com/evga-gtx-680-kepler
vs
http://www.anandtech.com/show/5699/nvid ... 0-review/4
Ale to pořád imho neznamená, že tam ty biny nejsou ale jen to, že nebyly dosaženy (z neznámých důvodů).
Klidně se vsadím a když prohraju Maltra sní své ponožky

http://www.overclockers.com/evga-gtx-680-kepler
vs
http://www.anandtech.com/show/5699/nvid ... 0-review/4
Ale to pořád imho neznamená, že tam ty biny nejsou ale jen to, že nebyly dosaženy (z neznámých důvodů).
Páč jsi nešikaAche píše:..Tak co webwalkere? Proč já nemam bez zásahu do biosu boost 1202?
Klidně se vsadím a když prohraju Maltra sní své ponožky
GPUreport.cz
GPUreport.cz