Rozvaděč na půdě, podložka, uzemění

Vše ostatní - tiskárny, skenery, zdroje, klávesnice, myši, herní zařízení, skříně a další.

Moderátor: L4mka

Odpovědět
miklop1
Začátečník
Začátečník

Rozvaděč na půdě, podložka, uzemění

Příspěvek od miklop1 »

Zdravím, mám na vás takový dotaz. nedávno jsem nainstaloval na půdu na dřevěný trám plechový rozvaděč, který bude sloužit na rozvody domácí sítě a rozvod TV. Bude tam router, switch, NAS a zesilovač na TV.
Chtěl bych se zeptat jestli musí byt pod tímto rozvaděčem nějaká nehořlavá podložka, nebo nemusí.
Obrázek

Taky se chci zeptat, v té skříni je dole šroubek na uzemnění, můžete mi někdo říct jaký drát k tomu mám připojit? To mám normálně vyvézt ze zásuvky zeleno/žlutý drát a připevnit to k tomu?

Posílám obrázek pro představu.
Ollie
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Rozvaděč na půdě, podložka, uzemění

Příspěvek od Ollie »

Bude v tom rozvaděči síťový napětí 230V a ten smotaný CYKY kabel je přívod, nebo jak? Potom bych zelenožlutý drát každopádně propojil s kovovou kostrou.
Pozor na ten anténní zesilovač, nejlepší by bylo namontovat ho tak, aby nebyl spojený s kostrou tj. nevznikla zemní smyčka.
Pokud vevnitř budou jenom napájecí adaptéry pro domácí použití s dvojitou izolací tak bych nehořlavou podložku neřešil, ale to je jen můj skromný názor, správně podle normy by měla být nehořlavá podložka 10 mm, pokud není rozvaděč určený pro montáž na hořlavý podklad (značka - "F" v trojúhelníčku)
Obrázek
miklop1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od miklop1 »

Napětí do skříně přivedu nejspíš přes prodlužovačku z té dvojzásuvky co je napravo. Momentálně ještě není zásuvka napojená proto mám všechny ty kable v té skříní naházené tak vás mate. CYKY kabel povede jen k té dvojzásuvce. CYKY není přiveden do rozvaděče.

Kdybych vzal kousek zelenožlutého drátu a propojil ho zevnitř dvojzásuvky a druhý konec na konstrukci, tak by to šlo?

Nebo další možnost že bych přes CYKY kabel ze dvojzásuvky paralelně napojil další zásuvku kterou si namontuji dovnitř do Rozvaděče a z té ten zelenožlutý kabel na konstrukci? Poté tam píchnu prodlužovací kabel.

Nebo mi poraďte nějaké vhodnější řešení, zatím nic není připojeno tak se dá udělat skoro vše ;-)

Na tom zesilovači TV je taky šroubek nejspíš na uzemnění, tak to bych nemohl taky připojit j tomu šroubku na rozvaděč? Co by se stalo? Snad by ten TV zesilovač měl být taky uzemněný, ne? jedná se o tento typ http://www.dipolnet.cz/vnitrni_anteni_z ... 117026.htm

Díky za rady
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

v obchodech s elektroinstalacnim materialem prodavaji izolacni desku. pres tu bych to urcite dal na ten tram. a mozna bych k tomu dal i nejakej hlasic pozaru...
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Ollie
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ollie »

Přívod do rozvaděče udělej radši pohyblivý než napevno. I když popravdě nevím jak připojit tu kostru elegantně... Co je to vůbec za rozvaděč, má to aspoň nějaký kabelový průchodky atd.?
TV zesilovač je právě (předpokládám) uzemněný přes připojenou TV, připojením země ze zásuvky vznikne zemní smyčka a zbytečný problémy navíc. Nebo zesilovač uzemnit a použít kondenzátorový oddělovače na výstupy, to by bylo imho i slušně odolný proti blesku.
Obrázek
miklop1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od miklop1 »

Je to tento rozvaděč - http://interlink.tsbohemia.cz/gmc3209-9u_d136389.html. Vývody na kabely má udělány. Buď nahoře nebo dole, pomocí záslepky, která se dá odšroubovat.

No s tím uzemním té TV nevím. Některé televize nemají zástrčku s kolíkem, některé mají jenom dvojkolík, taktéž set-top box má jen dvojkolík do zásuvky.

Ještě bych chtěl nějak vyřešit chlazení na léto, když bude na půdě horko. Jak zapojit větrák, když je většinou jen na 12 V.
Ollie
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ollie »

Měl jsem na mysli vývodky který zabezpečí kabely proti vytrhnutí, což není tento případ...
Co se týká uzemnění, i u spotřebičů se dvoudrátovým připojením jsou mezi přívodem a kostrou odrušovací kondenzátory.
Větrák nejlíp napájet ze zdroje 12 V ne? :-)
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Ostatní hardware“