Samsung 830

Vše kolem disků bez pohyblivých částí - SSD, flash, nand, atp.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Samsung 830

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Počkal bych na 840pro, dle prvních recenzí vypadá dost hvězdně.
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

má tu někdo 830 basic kit? je u toho taky přibalený Ghost respektive je tam aspoň serial key (ghost se dá stáhnout na webu samsungu ale bez klíče je na nic)? dělal s tím někdo klon z jiného SSD? koukám že 830 je teď o pár stovek levnější než crucial takže bych možná šel spíš do něj :)
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
tmaven
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tmaven »

dobrou cenu mame :) vyprazdbuji sklady pred 840? :)
ASUS ROG STRIX B550-I GAMING ~ AMD Ryzen 7 5800X3D ~ GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G ~ G.SKill Trident Z RGB 32GB (2x16GB) DDR4 3600 CL17 ~ Corsair SF750W ~ Samsung 980 PRO 1TB ~ Cooler Master MasterBox NR200P ~ Scythe Fuma 2 ~ Dell S2721DGF + BenQ XL2411Z + Samsung 2233RZ ~ www.flyingbbq.cz - Blog o BBQ!
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

nejspíš :) a mně to nevadí, páč stejně mám na desce jen SATAII, takže jen tak dál :)
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Kde je 830 levnejsi o parset, nez Crucial?Spis vidim podobny ceny +- 2500Kc...
Mac...
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

já koukám po 256GB verzi :) tam už je rozdíl skoro 200Kč.
Pfizer & Moderna inside
elcrys
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od elcrys »

zombux píše:má tu někdo 830 basic kit? je u toho taky přibalený Ghost respektive je tam aspoň serial key (ghost se dá stáhnout na webu samsungu ale bez klíče je na nic)?...
Basic kit obsahuje pouze quick user manuál a CD s dokumentací v el. podobě a SW Magician. O Ghostu nebo SN pro něj nikde ani zmínka. Každopádně ušetřil jsem 700,- oproti desktop nebo notebook kitu s věcmi, které bych stejně nevyužil.

EDIT:
Jinak jsem byl poměrně na vážkách, který driver pro SATA použít (iastor/msahci). Dle AS SSD mezi nimi nebyl prakticky žádný rozdíl v rychlosti, ale nakonec jsem nechal iastor a budu doufat, že jsem si tím neodrovnal trim.
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

intel podporuje TRIM už dávno :)
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

jasně, TRIM je podporovaný tuším od RST 9.6, výkonnostně to vyjde taky celkem nastejno (tím spíš když SSD je na integrovaném řadiči na kterém je nasypaná další hromada disků včetně RAIDu, takže to pak prostě jinak ani nejde). co se týče ghosta, četl jsem že u upgrade kitu je ghost přibalený, ale u basic kitu by mělo být přibalené aspoň serial key, někde na zadní straně krabičky nebo snad CD s dokumentací, právě proto se ptám jak to vlastně je (budu chtít přemigrovat X25-V bez reinstalu a nějakým klonovacím softem to budu muset udělat)
Pfizer & Moderna inside
elcrys
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od elcrys »

Na zadní straně sériové číslo je (na nálepce bránící otevření krabičky), ovšem to bude nejspíše identifikace konkrétního kusu HW. O Ghostu opravdu nikde nic není.
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Ja bych uz Zombuxi pockal na 840 series. :) I kdyz bude drazsi, to je fakt...Sam mam jen 128GB a zatim naprosta spokojenost.Asi pockam na 840 radu a tuhle 128GB presunu do ntb..
Mac...
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

godlike píše:Ja bych uz Zombuxi pockal na 840 series. :) I kdyz bude drazsi, to je fakt...Sam mam jen 128GB a zatim naprosta spokojenost.Asi pockam na 840 radu a tuhle 128GB presunu do ntb..
pro mě to nebude mít význam, na SATA2 stejně už nepoznám žádný rozdíl (256GB s instantní přístupovou rychlostí jsou oba případy), leda že by 830 měla nějak znatelně zlevnit, o čemž pochybuju.
Pfizer & Moderna inside
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

tak ceny 830 sa prispôsobia momentálnym cená, resp už sa prispôsobili a podľa mňa po 840 proste zmiznú
a zase také úžasné nárasty tam nie sú , určite nie za nejaké doplatky typu 30e+ pri rovnakej kapacite
momentálne sú SSD na mrtvom bode, trochu zaujal Corsair Netronom, hlavne kôli novému radiču ale inak...
ked si človek nevie rady z ponukou vezme M4 a je hotovo :mrgreen:
chce to už bud nové SATA alebo to proste pchať do PCIe , ale nie v RAID0 :|
Intel Core i9 14900kf@6/6,2GHz,Strix Z790 F, 2X24GB 7,2GHz CL32 GSkill, Asus TUF 4090 3/23GHz , H2O + Carbide 600Q,ROG-THOR-1600T, 10TB 850X, Topping D50s + A50s + T5, MPG 321URX QD-OLED, S23Ultra, ITX 13700k + 4070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
sam_217
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sam_217 »

Já myslim, že člověk co už si trochu toho HW vystřídal dnes ví, že nějaký čekačky nemaj smysl...vy na tenhleten samsung koukáte jako na něco přelomovýho, ale takovejch věcí přijde během 2 let zas xxx, stejně na SATA2 není rozdíl a smysl by to mělo jedině v případě saty 3, jenže kdo má dnes PC a nepotřebuje upgrade, vydrží na tom klidně 2 roky a za 2 roky tady zase budou úplně jiný SSD, nějakej Samsung 840 nebude nic...to už je prostě celkem pořád stejně opakující se kolotoč technologií.
Ale já sám bych si třeba na 840 počkal, mám rád nové věci a tu možnost, že kdybych náhodou upgradoval, že by se ten rozdíl projevil + u hodně věcí je známá nevýhodnost kupování starých věcí zrovna když vychází nová generace.

Oni k tomu přibalujou ghosta? A v jaký verzi? Co já vim tak poslední použitelnej ghost byl snad ve verzi 11, klasická DOSová aplikace, ale funkční, taky ghost 2003...ale všechny ty nový byly k ničemu docela, takže jsem přešel na acronis true image, kterej splňoval to, co ghost vůbec v novejch verzích nemá...

Dál sem taky objevil jeden software co vypadá taky dobře - Macrium Reflect, ale asi bude známej, ten zase zálohuje rychlejš ale déle se obnovuje.
PC1: AMD Ryzen 5800X3D@NejdeOC Noctua NH-D15S // X570 AORUS MASTER (rev 1.0) // 4x8GB Patriot Viper Steel 3866MHz@3600MHz CL16 // Sapphire RX 6800 XT Nitro+ SE // MSI Optix MAG274QRF-QD - 1mrtvý quantum dot pixel!!! // Samsung PM961 (1TB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // Corsair Graphite 600T // SSR-850FX

PC2: Lenovo Legion 5 17ACH6H - Ryzen 7 5800H / 16GB / RTX 3070 mobile 130W TDP
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

u starého dosového ghosta je problém v tom, že mu nic neříká zarovnání SSD. tuším že k samsungům se dává verze 15, což je už instalovací podivnost, ale očividně to funguje. nebo existuje lepší možnost jak naklonovat SSD? nechám si poradit.
Pfizer & Moderna inside
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

Klonování disku je to jednoduché ale používám rámeček párkrát se mě stalo že jak se SSD odpojí nenabotuje protože oba disky mají společný boot nejprve se musí vybrat výchozí operační systém což je hádanka nebo tam jsou dva stejné. :)
sam_217
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sam_217 »

Nebude tim, že máš nastavení v biosu výchozí boot na ten disk, ze kterýho si klonoval? aby to fungovalo stačí spustit boot ze sata portu na kterym máš SSD, resp pokud si myslel společnym bootem to, že Acronis ti nenaklonuje boot sektor, tak pak já to dělal jedině úpravou bootmgr na disku na kterym byl původně systém, taky sem s tim laboroval, sám mám na PC 3 systémy na třech HDD. Ale někdy je to celkem pech to dát dohromady...

Jinak Acronis true image používám taky, konkrétně i s plus packem, protože ten podporuje dynamický oddíly a GPT tabulku, což se hodí, např na novym ASUS notebooku s SSD byl z továrny naformátován na GPT Tabulku a základní verze si poradí jen s MBR...

S tim novym ghostem neumim absolutně dělat a hlavně proto, že celej software je absolutně zbytečnej i to řešení jak to tam maj a co jásem zkoušel verze 14 atp tak sem se tam nedopátral toho hlavního, o čem ten program je - a to je bootovací Flash/CD ze kterýho bych mohl zálohovat/obnovit, místo toho sem si musel instalovat různý verze .netFrameworku aby mi šel ten zbytečnej windows software, kterej defacto vůbec nepoužívám....Acronis je použitelnější, umí zálohovat za běhu win a dokonce umí přes speciální disk oddíl Acronis securezone se nahrát na disk a při zpantí počítače přes F11 se tak dostanu do prostředí mimo windows, co funguje jako Boot CD nebo Flashka a umožňuje kompletně přepsat diskovej oddíl zálohou...

Starej ghost byl skvělej ale přestal sem ho používat právě proto že se nespustí s novejma řadičema a údajně neumí to zarovnání pro SSD...
Macrium Reflect je výbornej, protože toho dost umí ve Free verzi, pouze když právě člověk potřebuje podporu pro např GPT partions tak už je nutnost ta placená...ale jakej je problém přeformátovat disk a rozdělit pomocí MBR?
PC1: AMD Ryzen 5800X3D@NejdeOC Noctua NH-D15S // X570 AORUS MASTER (rev 1.0) // 4x8GB Patriot Viper Steel 3866MHz@3600MHz CL16 // Sapphire RX 6800 XT Nitro+ SE // MSI Optix MAG274QRF-QD - 1mrtvý quantum dot pixel!!! // Samsung PM961 (1TB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // Corsair Graphite 600T // SSR-850FX

tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

sam_217 píše: já to dělal jedině úpravou bootmgr na disku na kterym byl původně systém, taky sem s tim laboroval, sám mám na PC 3

proto je lepší USB rámeček.... :) bootmgr jo to jde ale přes anglickou verzi W 7 což se mě nechce uchovávat.
sam_217
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sam_217 »

Já mám windows teda normálně česky...

tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

Já mám taky w7 česky ale zkus opravit českou verzi,českou verzí.. :wink: jde to anglickou.. 8)
Odpovědět

Zpět na „SSD a flash disky“