IPS vs VA
Moderátor: maXXmilian
- desann
- Nováček

-
IPS vs VA
zdravim, riesim problem vyberu 24" full hd monitoru a neviem pre aku technologiu ci ips alebo va sa rozhodnut. tn nechcem.
monitor budem pouzivat na filmy, web, obcas hry (ale nie som nejaky profi gamer aby som vyzadoval nulovu odozvu...)
doteraz som bol, podla toho co som o tom pozistoval, presvedceny o VA. konkretne o modeli Philips 241P4QPYES.
paci sa mi ze tato technologia poskytuje oproti ips peknu ciernu, vysoky kontrast a tiez verne rozbrazenie farieb. s odozvou (nemyslim teraz papierovu ale nameranu) viem ze je to horsie, ale pri niektorych modeloch ako napr tento philips si este nemyslim ze by to bolo pre mna tak zavazne...
AVSAK... dneska som natrafil na jedno video kde boli porovnane ips a va monitory a ich zobrazovanie:
http://www.youtube.com/watch?v=BCzWRitmGwY
a tu neviem.. ten VA mi pride podla mojho vkusu nejaky moc jasny, dokonca mi pripada ako tn, ips ma narozdiel od neho farby krajsie a preto zacinam znovu pochybovat...
proste keby mam podla tohto videa povedat ktory monitor chcem - je to ten ips.
som totizto rozmaznany rentina displejom na mojom iphone a preto by som najradsej zvolil nejaky monitor do 250 max 300 eur ktory by dal aspon podobnu kvalitu zobrazenia. (rozlisenie samozrejme na mysli nemam)
monitor budem pouzivat na filmy, web, obcas hry (ale nie som nejaky profi gamer aby som vyzadoval nulovu odozvu...)
doteraz som bol, podla toho co som o tom pozistoval, presvedceny o VA. konkretne o modeli Philips 241P4QPYES.
paci sa mi ze tato technologia poskytuje oproti ips peknu ciernu, vysoky kontrast a tiez verne rozbrazenie farieb. s odozvou (nemyslim teraz papierovu ale nameranu) viem ze je to horsie, ale pri niektorych modeloch ako napr tento philips si este nemyslim ze by to bolo pre mna tak zavazne...
AVSAK... dneska som natrafil na jedno video kde boli porovnane ips a va monitory a ich zobrazovanie:
http://www.youtube.com/watch?v=BCzWRitmGwY
a tu neviem.. ten VA mi pride podla mojho vkusu nejaky moc jasny, dokonca mi pripada ako tn, ips ma narozdiel od neho farby krajsie a preto zacinam znovu pochybovat...
proste keby mam podla tohto videa povedat ktory monitor chcem - je to ten ips.
som totizto rozmaznany rentina displejom na mojom iphone a preto by som najradsej zvolil nejaky monitor do 250 max 300 eur ktory by dal aspon podobnu kvalitu zobrazenia. (rozlisenie samozrejme na mysli nemam)
- Lokomotiva
- Začátečník

Re: IPS vs VA
Jenže to spolu úzce souvisí - Retina display má vzhledem k úhlopříčce relativně vysoké rozlišení a tedy minimální velikost pixelů.desann píše:som totizto rozmaznany rentina displejom na mojom iphone a preto by som najradsej zvolil nejaky monitor do 250 max 300 eur ktory by dal aspon podobnu kvalitu zobrazenia. (rozlisenie samozrejme na mysli nemam)
To umožňuje velmi ostré zobrazení.
24" úhlopříčka a rozlišení 1920x1080 není ve srovnání s ním nic moc.
Nejlepší monitor s rozlišením 1920x1080 se zdá být v současnosti:
http://www.alza.sk/23-nec-multisync-lcd ... 217388.htm
Ale pokud si řekneš, že chceš jít směrem k Retině, pak musíš jít do rozlišení 2560x1440.
No a pokud chceš kvalitní věc (pozor, ne špičkovou, to by stál 2x tolik), je třeba přemýšlet o:
http://www.alza.sk/27-hp-zr2740w-d268398.htm
- desann
- Nováček

-
nie, to uz je prilis vysoke rozlisenie... chcel klasicke full hd.
inac zacinam sa celkom zaujimat o ten NEC.. ale myslis ze odozva nebude az tak kriticka v porovnani napr s lacnym Philips 235PQ2EB? predsalen si chcem na nom aj dobre zahrat
inac zacinam sa celkom zaujimat o ten NEC.. ale myslis ze odozva nebude az tak kriticka v porovnani napr s lacnym Philips 235PQ2EB? predsalen si chcem na nom aj dobre zahrat
- Lokomotiva
- Začátečník

Nezbývá než opakovat, že display u iPhone 4 má úhlopříčku 3,5" a rozlišení 640x960.
Tomu se Full HD rozlišení na 22 až 24" monitoru ani nepřiblíží.
Myslím, že co se týče rychlosti reakce, je dnes obtížné najít monitor, který je na tom opravdu špatně. I když jsou.
Mně se u toho tebou uvedeného 1. Phillipsu nelíbil ten modrý nádech (dá se přenastavit) a občas jakoby vlnění horkého vzduchu kolem dokola postav, ale třeba to byla chyba monitoru.
Při té hrůze, která je k mání to ale ani tak není špatný monitor.
Tomu se Full HD rozlišení na 22 až 24" monitoru ani nepřiblíží.
Myslím, že co se týče rychlosti reakce, je dnes obtížné najít monitor, který je na tom opravdu špatně. I když jsou.
Mně se u toho tebou uvedeného 1. Phillipsu nelíbil ten modrý nádech (dá se přenastavit) a občas jakoby vlnění horkého vzduchu kolem dokola postav, ale třeba to byla chyba monitoru.
Při té hrůze, která je k mání to ale ani tak není špatný monitor.
- desann
- Nováček

-
to s tou rentinou som hned odzaciatku myslel obrazne.. vsak som pisal ze rozlisenie na mysli nemam, to mi je jasne ze taku hustotu bodov nedostanem.
skor teraz rozmyslam ci zvolit ten philips kvoli nizkej odozve alebo ci sa mi viac oplati priplatit skoro stovku za ten NEC. farby by som chcel mat pekne ale ako hovorim, bojim sa toho, ze rychle fps hry budu zle hratelne....
skor teraz rozmyslam ci zvolit ten philips kvoli nizkej odozve alebo ci sa mi viac oplati priplatit skoro stovku za ten NEC. farby by som chcel mat pekne ale ako hovorim, bojim sa toho, ze rychle fps hry budu zle hratelne....
- Lokomotiva
- Začátečník

Mně by víc vadila ta namodralá barva.
A když si ji upravíš do fialova nebo do žluta, není to taky žádná výhra.
Ale třeba ti někdo půjčí kalibrační sondu a dáš to dohromady dobře.
Když má člověk na vybranou, je to vždycky těžké, že?
A když si ji upravíš do fialova nebo do žluta, není to taky žádná výhra.
Ale třeba ti někdo půjčí kalibrační sondu a dáš to dohromady dobře.
Když má člověk na vybranou, je to vždycky těžké, že?
- desann
- Nováček

-
dalsi favorit - LG IPS235P
je sice lacny, na moj vkus az moc - co ma aj trosku odradza, ale vsade ho doporucuju ako vyborny monitor ktory ponuka toho ovela viac ako stoji...
je sice lacny, na moj vkus az moc - co ma aj trosku odradza, ale vsade ho doporucuju ako vyborny monitor ktory ponuka toho ovela viac ako stoji...
- Lokomotiva
- Začátečník

Taky dobrá možnost.
Jediný zápor je snad trochu pomalejší odezva.
Ale pro občasné hraní dostatečná.
Jediný zápor je snad trochu pomalejší odezva.
Ale pro občasné hraní dostatečná.