Saragar píše:Chtěl bych se zeptat jestli sem udělal něco špatně?
Zdá se že ano.
3,4 GHz plus 4 biny při zatížení 1 jádra dá 3,8 GHz.
Pro nepřetakovaný procesor je to OK.
Bylo by dobré, abys napsal o svém PC víc údajů.
I to, jakou máš desku a jakou verzi BIOSu na ní by dost pomohlo.
Zvysoval si teda Adjust CPU Ratio na 40 ano?
Adjust CPU ratio in OS daj disabled, to nie je to co si myslis. EIST mozes nechat zapnute, rovnako aj C1E.
BIOS a CPU-Z (v zatazi) musia ukazovat rovnake frekvencie, ostatnymi programami sa neriad, nie su take spolahlive.
Nastavenia po zmenach v biose si dufam ulozil.
Intel Core i7 8700K @ 4.8Ghz + Noctua NH-D15 | 16GB DDR4 3200Mhz CL15 Corsair | MSI Z370 GAMING PRO CARBON | MSI GeForce RTX 2080 GAMING X TRIO 2.1/15.5Ghz
Crucial MX500 2TB | Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe | Seasonic Prime Ti Ultra 750W | W11 x64 Pro | Fractal Define R4 Black + 3x NF-A14 | DELL U2515H 1440p Phone: Samsung Galaxy S22 Ultra 5G Time Spy: 11 610
Zdravím,
koupil jsem si 3770K a při měření v IBT 2.54 na Very high jdou teploty při základním taktu s turbem (3900) na všech jádrech přes 70C, až 76C. V Prime95 2.77 Small FFTs dosahuji taktéž teploty 75C. Chladič mám Gelid ST ver.2 a desku Asus P8Z77M Pro. Měl někdo z Vás také takové teploty bez přetaktování? Jde mi o to, jestli bych raději neměl procesor vrátit a koupit jiný, nebo jestli jsou tyto teploty s uvedeným chladičem běžné. Děkuji
Když už sem zde toto téma založil tak bych se rád ještě na něco zeptal. Když sem měl frekvenci 4GHz tak pokud nebyl procesor v zátěži tak jel na 1,6 GHz. Dneska sem nastavil 4,1 GHz a tam už se frekvence nesnižuje. Mě to nevadí jenom nevím, jestli zase něco nemám špatně ???
je to dost vela, tam uz ani velke OC teplota nedovoli...
ja mam v defaulte s mojim chladicom v IBT na max okolo 62C, s tym ze CPU fan ide ako v idle (850rpm)
Intel Core i7 8700K @ 4.8Ghz + Noctua NH-D15 | 16GB DDR4 3200Mhz CL15 Corsair | MSI Z370 GAMING PRO CARBON | MSI GeForce RTX 2080 GAMING X TRIO 2.1/15.5Ghz
Crucial MX500 2TB | Samsung 970 EVO Plus 500GB NVMe | Seasonic Prime Ti Ultra 750W | W11 x64 Pro | Fractal Define R4 Black + 3x NF-A14 | DELL U2515H 1440p Phone: Samsung Galaxy S22 Ultra 5G Time Spy: 11 610
Tak přidám také svojí zkušenost s taktováním i5-3570k.
Na úvod jsem prozkoumal voltáž na defaultu - idle (1,6 GHz) něco pod 0,9V, burn (všechna jádra 3,6 GHz) 1,048V dle Asus Probe (cpu-z asi o 16 tisícin méně) a teploty v nejvytěžujícím IntelBurnTestu 60 - 63°C dle jader.
Vycházeje z těchto hodnot jsem nastavil offset na 0,06V a násobič na 40x. Zátěžové testy (IBT, Prime95, Fritz Chess) OK. Co mne ovšem zaujalo, bylo napětí, které nebylo v zátěži tvořeno součtem 1,048 + 0,06, ale o něco více - 1,160V. Každopádně jsem to nechal být a pokračoval v postupném navyšování násobiče až do 45x, kdy se objevila první nestabilita v zátěžovém testu a PC se restartovalo. Jen pro zajímavost jsem pokračoval a lehce navýšil offset na 0,08, což ale nepomohlo a napětí zůstávalo víceméně stále 1,16V. Přepnul jsem tedy load-line calibration na medium (25%) což konečně zvýšilo napětí na 1,192 v zátěži a ustabilnilo 4,5 GHz. Každopádně teploty jader v IBT po ustálení už stouply na nějakých 79 - 90 stupňů, což byl celkem rozdíl proti 74 - 81°C při nastavení LLC auto, 1,160 V (offset 0,06) a 44x násobič. Těch 100 MHz jsem si tedy odpustil a skončil na 4,4 GHz s původně nastřeleným offsetem 0,06V a auto LLC.
Jinak stabilitu jsem ověřil intenzivním mučením v Prime95 (různá nastavení), IBT a Fritz chess benchmarku a asi týdenním používáním, při kterém jsem 2x nainstaloval OS + spoustu aplikací, projel nějaké graficko-procesorové benchmarky a zašifroval 2TB disk. Zatím vše stabilní.
EDIT:
Jinak mě napadlo, kdyby tak offset fungoval pouze při zátěži - to už bych ale chtěl asi moc .
drag: podivej se kolik ti deska dava napeti do cpu me na auto cpala 1,35v,ja sem snizil cpu pll na 1,6v puvodne 1,8v a cpu na 1,18v (to sou hodnoty ktere sem nastavil deska ukazuje o trochu vic ,profil sem nastavil x.m.p) na 4.4ghz stabilni dal sem nezkousel teploty jader do 80 pri zatezovych testech , v realu bf3 do 60, max zatizeni normalnima programama (kodovani videa atd.) do 70 ty teploty sou max. na nekterem z jader,tak zkus hybnout s tim napetim a uvidis
edit: tak sem to zmeril znovu , tehdy sem tu mel hodne horko, takze pokojova teplota 22 nejvyssi teplota nektereho z jader pri bench. 71
Nejlepsi je asi IBT s AVX tak aspon hodinku: http://uloz.to/xmCKPQs/intel-burn-test-2-53-zip (ze ti jede s AVX poznas tak, ze jsou vysledky pres 100GFlops)
100% stabilitu ti to ale nezaruci, to az dlouhodoby testovani. Ivy Bridge nejcasteji spadne v mirne zatezi pri beznym pouzivani i kdyz v zatezovych stestech vydrzi treba celej den. U AMD je to jednodussi, pokud drzel CPU delsi dobu Linx/prime/OCCT tak to vetsinou bylo stabilni vsude
Podľa mna sa to aj tak najlepšie otestuje bežným používaním , mne sa to overilo a teraz už viem aké mám 100% stabilné napätie pri x45 , chcelo to len ten cpu trocha prevetrať v zopár hrách a programoch. Osobne si neviem predstaviť sám seba ako sedím 10hodín pri zapnutom IBT s AVX a sledujem ostro teploty a podľa potreby zdvíham alebo uberám napätie:D Konkrétne pre môj kúsok kremíku to je 1,235V.