GTX680M vs. HD7970M
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO
- Shakall605
- Začátečník

GTX680M vs. HD7970M
zdravím,
kupuji si laptop (hraní, filmy, práce - dokumenty/chemsketch/hyperchem). A moc rád bych měl ve své "stáji" Dell se kterým jsem byl vždycky spokojen, ale teďkom bych si vybral něco od alienware > M17x R4.
Laptop mám vpodstatě už vybraný, ale jen co mě nahlodává je GPU. Na netu toho mám mraky přečteného a i přes to mi nedá abych se zeptal.
680tka je dražší oproti 7970 cca o 350$ a to zrovna není málo. Otázka: Má něco 680 oproti 7970 navíc že to odůvodní takovou cenu?
kupuji si laptop (hraní, filmy, práce - dokumenty/chemsketch/hyperchem). A moc rád bych měl ve své "stáji" Dell se kterým jsem byl vždycky spokojen, ale teďkom bych si vybral něco od alienware > M17x R4.
Laptop mám vpodstatě už vybraný, ale jen co mě nahlodává je GPU. Na netu toho mám mraky přečteného a i přes to mi nedá abych se zeptal.
680tka je dražší oproti 7970 cca o 350$ a to zrovna není málo. Otázka: Má něco 680 oproti 7970 navíc že to odůvodní takovou cenu?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Re: GTX680M vs. HD7970M
680M je nejrychlejší mobilní GPU a celkem o hodně, ty maj vždy prémiovou cenu, a v tomto případě i celkem zaslouženě. Je na tom lépe i spotřebou jak v idlu tak loadu, bezproblémovostí optimusu atd. Radeon má podobnej výkon, a je levnější, tím jeho výhody končí. Co chceš se už musíš rozhodnout sám.
- ifkopifko
- Začátečník

-
Záleží ako bude daný stroj používaný. GTX680M je rovnako výkonná ako HD7970M (niekde vyhráva jeden, inde druhý, HD7970 má možno trochu navrch), ale v prípade strojov s AMD Enduro dynamickým prepínaním grafík (za účelom zníženia spotreby v nečinnosti, podobne ako Nvidia Optimus) je výkon grafickej karty HD7970M výrazne zrážaný v niektorých hrách. Zagoogli o Enduro a problémoch s výkonom... AMD sľubuje nápravu novými drivermi, ale kedy a či to bude... sľuby sa sľubujú...
Stroje Alienware však majú možnosť Enduro vyradiť z činnosti a vtedy sú tie dve karty rovnako rýchle. Avšak za cenu zníženej výdrže na baterku. Ak ale bude PC zvyčajne pripojený k sieti, tak je to jedno, prípadne to vždy prepínať manuálne... to je ale menej pohodlné samozrejme. Spotrebu by som neriešil, tú majú cca rovnakú, nvidia trochu nižšiu. GTX680M je lepšou grafickou kartou, ale je drahšia, sám musíš zvážiť či ti tie výhody/nevýhody za to stoja.
Stroje Alienware však majú možnosť Enduro vyradiť z činnosti a vtedy sú tie dve karty rovnako rýchle. Avšak za cenu zníženej výdrže na baterku. Ak ale bude PC zvyčajne pripojený k sieti, tak je to jedno, prípadne to vždy prepínať manuálne... to je ale menej pohodlné samozrejme. Spotrebu by som neriešil, tú majú cca rovnakú, nvidia trochu nižšiu. GTX680M je lepšou grafickou kartou, ale je drahšia, sám musíš zvážiť či ti tie výhody/nevýhody za to stoja.
CPU: R7 7700 COOLER: Endorfy Fera 5 MB: ASUS B650M-E RAM: 2x16GB DDR5 VGA: Asus GTX 1060 3GB OC HDD: Samsung 980 Pro 1TB + Crucial MX500 1TB + WD Red 6TB PSU: Seasonic Focus GM550
CASE: Thermaltake Swing Silver w/o window -trošku modifikovaná (skôr znásilnená) DISPLAY: Asus MX239H
CASE: Thermaltake Swing Silver w/o window -trošku modifikovaná (skôr znásilnená) DISPLAY: Asus MX239H
- Shakall605
- Začátečník

Hm, výdrž u laptopu je celkem důležitá a co jsem se díval na testy, tak Nvidia má 2x tak větší výdrž na baterii. Krom toho optimusu, jinak problémy s ovladači by snad být neměl.
Já měl vždycky jen nvidii jak v NTB, tak v deskopu, takže co se týče sofware nebyl problém. U AMD se dá říct to samé?
Já měl vždycky jen nvidii jak v NTB, tak v deskopu, takže co se týče sofware nebyl problém. U AMD se dá říct to samé?
- ifkopifko
- Začátečník

-
2x väčšiu výdrž nemá. Teda má ju v tých testoch, kde je jeden alebo druhý laptop buď s nejakým bugom (bios), alebo je inak nastavený podľa všetkého. Inak má tak cca o cca 10% vyššiu výdrž, to ale závisí od scenára a nastavení.
Obecne má NV vraj trochu lepšie ovládače, ale to je o individuálnej skúsenosti. Ja som s nimi problém nemal, naopak som mal s NV.
Obecne má NV vraj trochu lepšie ovládače, ale to je o individuálnej skúsenosti. Ja som s nimi problém nemal, naopak som mal s NV.
CPU: R7 7700 COOLER: Endorfy Fera 5 MB: ASUS B650M-E RAM: 2x16GB DDR5 VGA: Asus GTX 1060 3GB OC HDD: Samsung 980 Pro 1TB + Crucial MX500 1TB + WD Red 6TB PSU: Seasonic Focus GM550
- AllowedCry
- Mírně pokročilý

AMD ovladče jsou problémové, už od svého zrození... Všude jen sliby a realita se táhne, někde v pozadí. Osobně bych šel do Nvidie, nakonec tahák ve stylu stabilní software, je myslím si dostatečný
Ovšem, že i Nvidia má občas problémy s ovladači, každopádně v ntb to mají zmáklé na jedničku.
Ovšem, že i Nvidia má občas problémy s ovladači, každopádně v ntb to mají zmáklé na jedničku.
Ryzen 9800X3D || Asrock X870 Pro || 64GB @ 6000Mhz cl30 || XFX RX 9070 XT @ UV-OC || M2 VP4300 4TB || HDD RED+ 4TB || Fractal R5 + Corsair HX850 || [4K] Philips 32M2N8900 240Hz + Philips 48OLED707.
- Shakall605
- Začátečník

Tak mě napadlo, snad nebudu OT. Nevíte jestli půjde někdy v budoucnu upgrade na vyšší model GPU, např. GTX780M?
Když jsem viděl foto rozebraného aliena tak jediné co spojovalo GPU, tak CPIe + pár šroubů chladiče. http://www.techinferno.com/2012/09/09/g ... e-m18x-r1/
Když jsem viděl foto rozebraného aliena tak jediné co spojovalo GPU, tak CPIe + pár šroubů chladiče. http://www.techinferno.com/2012/09/09/g ... e-m18x-r1/
- Baneshee
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
Pokud to vydaji do stejny verze MXM a nebude o moc vic zrat, tak by to melo jit. Predem ti to ale nikde nerekne
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q
- Shakall605
- Začátečník

Díky. No to jsem myslel, za předpokladu stejné velikosti, s tím že se i vlezou do spotřeby by to mělo jít že.
- Baneshee
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
Ta velikost je dana standardem, vsechny tyhle vykonejsi karty za posledni roky vychazeji do MXM 3.0B. Myslim ze to definuje i max povolenou spotrebu (75 nebo 100W myslim, da se to najit na netu). Zadnej novejsi standard snad ani neni, ale je vzdycky mozny, ze si udelaji bud vlastni nestandardni kartu (ale u techhle vyrobcu, co mysli na upgrade to snad nehrozi) nebo ze vyrobce neda do BIOSu podporu pro jiny/novejsi karty.
Ryzen 7800X3D | Noctua C12P SE14 | 2x32GB Kingston Fury 6000MHz | Sapphire Pulse 9070XT 16GB | ASRock X870 Pro RS | Micron 2TB NVMe & Kingston KC3000 4TB | FD North Black TG | Seasonic GX 750W | Dell G3223Q