E-Sata výstup

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Blablaman
Nováček
Nováček

E-Sata výstup

Příspěvek od Blablaman »

Zdravím,

mám dotaz ohledně eSata konektoru.

1) Pokud mám PC skříň vyvedený v přední části eSata výstup,
jak se po tom tento výstup na desku zapojuje?
Pokud jsou kolem tohoto
eSata výstupu ještě USB výstupy, tak je to jeden konektor,
který se zapojí na desku? (Stejně jako když mám třeba USB panel
a něm ještě další sloty např pro SD kartu, micro SD atd.)
Nebo se eSata zapojuje do Sata konektoru na desce.
A další věc je napájení disku. Pokud disk takto připojím
k externímu eSata konektoru v přední části skříně, tak
ještě ten disk musím připojit k nějakému externímu napájení,
nebo to probíhá stejně, jako když vložím USB zařízení?

2) To samé, pokud je vyveden eSata na zadním panelu základní desky.
Je potřeba ještě pro disk externí napájení?
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: E-Sata výstup

Příspěvek od zombux »

eSATA je jen jiný konektor SATA, takže ten normálně připojíš na základní desku do SATA konektoru, jako kdyby to byl disk. pokud je na skříni vyvedený výstup, na druhém konci patřičného "drátu" bude prakticky stoprocentně SATA konektor (pokud výrobce skříně nebyl šílenec a nezkusil zavést nějaké vlastní řešení).

eSATA a USB jsou odlišné věci, společný konektor to rozhodně nebude - USB bude mít vlastní devítikolík (nebo v případě USB 3.0 je tam těch pinů ještě víc), eSATA zase svůj SATA konektor.

ano, eSATA potřebuje vlastní napájení. výjimkou jsou eSATAp zařízení, které mají napájení i data v jednom konektoru, ovšem tohle jsem v životě zatím neviděl a rozšíření je mizivé. takže ano, externí napájení je nutné (pro eSATA existujou např. hezké externí boxy pro harddisky s vlastním adaptérkem). je v podstatě jedno, jestli se prvně zapne napájení a pak disk připojí do eSATA konektoru nebo naopak, je to pouze datový kabel.

eSATA na zadním panelu je úplně to samé jako eSATA vyvedené dopředu a připojené na klasický SATA konektor na desce, jen to je vyvedeno přímo v eSATA podobě. jediný rozdíl tady může způsobit fakt, že eSATA na desce je obvykle připojeno na přídavný I/O řadič (JMicron, Marvell atd.), kdežto eSATA na skříni, záslepce nebo kdekoli jinde je technicky možné připojit jak k přídavnému řadiči, tak k hlavnímu řadiči. pak už jen záleží na komfortu používání, např. u intel řadičů obvykle nefunguje "bezpečné odebrání zařízení" a hotswap je tak trochu krkolomnější, takže je vhodnější zkusit spíš připojení k přídavnému řadiči, např. JMicron nebo ASMedia "bezpečné odebrání" podporují bezproblémově.
ignorelist: kremrole a dezoláti
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

2,5" disky muzes napajet i z USB - data pres eSATA, napajeni pres USB. A to je vlastne eSATAp - kombinovany konektor eSATA + USB a maji ho treba nektere notebooky.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
Blablaman
Nováček
Nováček

Příspěvek od Blablaman »

@zombux

Díky, takhle jsem to přesně potřeboval napsat. Už je mi to jasný.

@Zivan

Dík.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“