Tak dnes jsem měl možnost pohrát si s :
http://www.czc.cz/gigabyte-gtx-680-supe ... 39/produkt
S pomocí tohoto triku...
http://www.overclock.net/t/1308711/giga ... ltage-hack
Se dá měnit voltáž do aleluja a prostě z jádra vyždímat co se dá.
Celkově ale z karty těžké zklamání.
- Ačkoliv je PCB komplet nereferenční, rušení na VGA je doslova tragické.
- Chladič je mizernej. Hlučnej, větráky skoro netahnou vzduch a při většim overvoltu to neuchladí.
- Paměti byly nic moc a staly se bottleneckem celého pokusu.
Paměti jsem dostal jen na 7Ghz. To byl strop a ještě hodně na těsno, 7050 už artefakty. S pamětma vůbec nic nepomohlo. U jádra nebylo žádné štestí na kus, s default voltáží +- 1275Mhz stable bleh.
Po OC na strop ala 1275/7000 todalo v Heaven benchamrku 1.0 1280x1024 DX11 AF16x AA4x bez teselace dala karta 142,6fps. Teselaci jsem nechtěl protože nechci teď měřit rychlost teselátoru. Spotřeba na zásuvce nikdy nepřekročila 280W. Akorát ve Furmarku 340W.
Pro srovnání tohle....
http://www.czc.cz/gainward-gtx-670-2gb/108396/produkt
jelo rock stable max na 1200/6800 a dalo to 138,4fps při stejném nastavení. Spotřeba zde nepřekročila 260W.
Tak jsem se dal na maxování voltáže. Problémy ale nastaly velice rychle. Nejprve jsem narval rovnou 1,5v a 1,5Ghz. Ale furmak mě málem srazil že židle, 668W a power 268% (karta netrotlovala ani se nepodtaktovávala ni ve furmarku). Tak jsem to rychle vypnul aby karta nechcípla. Dal jsem 1.4v a zkoušel frekvence. Narazil jsem ale na limity chladiče kterej fakt nepříjmeně překvapil. Navíc, GK104 začíná bejt při velkejch taktech háklivá na teplotu, takže jakmile jsme se začali blížit 80 už byl problém. Nakonec jsem kartu musel na jedné straně vypodložit aby lépe nasávala a nastavit fany na 100% a extrémní hluk. Takto jsem kartu nakonec jakžtakž uchladil a stabilizoval na 1425Mhz při 1,375v. To byl konečnej výsledek.
Nicméně.... karta byla naprosto limitovaná pamětí. Změny frekvence jádra 1100-1425 měly na výkon menší vliv jak OC pamětí o 400Mhz. Jádro nejvíce žralo a topilo a jeho frekvence zvedala výkon jen při teselaci a extra náročných úsecích na ní (poprvé co jsem u draka viděl 130+ fps s teselací.). Adekvátně v tu chvíli taky stoupala spotřeba skoro až k úrovni Furmarku. Ale jinak byl vždy bottleneck paměť.
Nakonec jsem benchamrk projel s průměrnou spotřebou +- 360-380W A mizernejma 148fps. To je hodně malej nárůst. Prostě bottleneck pamětí jak prase. Karta jela na 100% žádnej throtling nic takového. Akorát jsem byl svědkem neslavného stuteringu na GK104, tento jev jsem pozoroval vždy mimo největší zátěž, v situacích kdy byla tuna fps většinou 150+ se to dělo jistě, pokud karta byla full loaded (pod 120fps) nedělo se to nikdy.
Takže závěr tu kartu nekupovat, je to krám za ty peníze. Kuddos že kaskáda ustála 600+W ale to oceníme tak leda na dusíku. Paměti nic moc a paměti jsou u této karty bottleneck. Chladič rovněž mizérie, cena taky.
Když někdo koupí GB 670 windforce 3x a chytne kus s dobrejma ram, bude mít po OC lepší výkon.
Až bude chvíle zkusim ještě lighting od MSI, jestli bude lepší nebo taky suxx.