Zdroj a volty

Problémy, rady a vše ostatní k PC zdrojům, UPS, napájení a voltážím, wattmetrům i počítání spotřeby.
Odpovědět
burisk
Nováček
Nováček

Zdroj a volty

Příspěvek od burisk »

Dobry den,

uz dlhsie mam poskladany komp (budu to 2 roky)..
Ale mam problem v poslednom case..
Teda asom si to myslim.. ide o toto: Predvčerom sa mi komp z ničoho nič vypol. Ako keby vypadol prúd, no svetlo nebliklo a ostatné kompy bežali.. Tak som ho zapol späť, a všetko v pohode. Ale neviem prečo, ťahalo ma to otvoriť AIDU64 a skontrolovať napätia.. A zistil som toto:

Mám grafickú kartu nvidia geforce GTX 460 1GB a na nej 2 obrazovky..
Keď mám len 1 obrazovku zapnutú, tak teplota je cca 30°C a ak mám dve, tak 50°C
ale zvláda všetko, aj hru spustenú (HL2:EP2 na full details a pod..)

Ale všimol som si aj inú vec:

Ak sú dve obrazovky, tak mi 12V vetva klesá až na (min) 10,5V a strašne to kolíše
a nad 11,3V to nejde.
Ak prepnem z dvoch obrazoviek na jednu, tak volty sa ustália na 11,8V-11,9V.
--

Potom druhý pokus, dnes som chcel zapať komp, aj som zabol, nabehol GRUB, vybral Windows,
potom som odiśiel z izby.. a keď som prišiel, všetky ventilátory sa spustili naplno až tak, že tak som ja hučať môj poćítať nepočul, obrazovka čierna a nič viac.. tak som to reštartol, s tým že som vybral kábel od druhej obrazovky a všetko nabelo.. To teraz aj s tou jednou obrazovkou mi volty klesajú až na 11,0V - 11,6V (viac už nie)..

Inak: Zdroj mám CORSAIR CX600 a čo som počul, tak to je dosť chybová rada - taktiež pri velkej záťaži pískajú cievky v zdroji. (ak GPU vyťaźí zdroj). Do záruky mi zostávajú cca 3 mesiace, tak som sa chcel spýtať na váš názor..

Mám to nechať skolabovať už, alebo to rovno reklamovať alebo to nemusí byť len zdrojom?
(napr. teraz tam mám dosť prachu, trocha som na to v poslednom case nemal cas, inak pravidelne vyfukujem kazdy mesiac prach s kompresorom v pneuservise :D)
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Re: Zdroj a volty

Příspěvek od shelby_nr »

Zdroj daj na RMA.

A presun do spravne sekce.
PC: Fractal R3+ Noiseblocker eLoop B12-PS, Noctua S12B FLX@ U.L.N.A + King Mod Premium, Seasonic X-560, G630 (dočasne) + Prolimatech Armageddon, MSI ZH77A-G43, 2x4 Kingston Blu, WD 6400AAKS. Monitor: Dell P2314H
NB: IBM/Lenovo T60 + 9 cell
Ruka
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Zdroj a volty

Příspěvek od Ruka »

Ahoj, jak už tady bylo řečeno ..., ale což, nejlepší je vzít si multimetr a změřit to kolísání multimetrem, když už si chceš být tak jistý, a samozřejmě že stav který máš na PC není ideální. Zbytek nechám jen na tobě, takové závady jsou zrádné, ale vždy se dají vyřešit :), myslím si, že jsi na dobrém začátku

EDIT: V úvahu připadá i grafická karta. Nepřehřívají se na ní nějké komponenty? - paměti, jádro - většinou na tom neudržíš ruku. Také bych zkusil ohmatat ostatní komponenty, - mohou u nich vadné součástky způsobovat razantní úbytek napětí.

málem bych zapoměl: Potize s netabilitou PC? - clear BIOSu a otestovat
Muj novy: Q9400 -- Scythe Zipang -- Gigabyte GA-EP45-UD3 (rev.1.0) -- A-DataEE 2*2 GB -- VGA Gigabyte 6850 OC -- Enermax MODU82+ 525W -- Samsung 1TB + WDC 640GB -- Microsoft SideWinder X6 -- Spořeba psaní, brouzdání, 75W.

Potize s netabilitou PC? - clear BIOSu a otestovat
Odpovědět

Zpět na „Počítačové a záložní zdroje“