Ahoj.
Obracím se na Vás s velkou prosbou. Mám základní desku GA-Z68X-UD3H-B3 + 6 disků Samsung F3 1TB. Bohužel jsem se po připojení všech 6 disků setkal s velmi podivným problémem. Všechny se hlásí jako jeden disk. Respektive 1 disk je podle Správce zařízeni ve Windows 7, Online a dalších 5 se hlásí jako Offline. Nikde jsem nenašel, jak je převést do Online stavu. Když disky připujuji po jednom, tak každý funguje a detekuje se. V discích to tedy nebude. Zabrouzdal jsem i do BIOSu, mam tam tři stavy pro disky, AHCI, IDE a XRAID, nastavené mam samozřejmě AHCI. Bohužel jsem v BIOSU základní desky nenašel nějakou pokročilou správu raidu a není mi nabízena ani při bootu. Nesetkal jste se někdo někdy s něčím podobným, či případně netušíte, proč se všechny disky přepínají do stavu Offline a pouze jeden je on?
Dík.
6 disků se tváří jako jeden disk
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- VyladenePC
- Nováček

-
- Lokomotiva
- Začátečník

Re: 6 disků se tváří jako jeden disk
Proč to je je jedna věc.
Třeba jsi ty disky nekupoval jako nové, ale byly součástí nějakého diskového pole RAID, které nebylo odinstalované, ale jen někdo disky z něj rozebral.
Jiná věc je jak se toho zbavit.
Bude třeba v biosu nastavit xraid (jinak to, čemu říkáš pokročilá správa RAIDu nezprovozníš) a vlézt do té Intelové raidotvorné utility (přes Ctrl+I tuším), tam převést disky na online, vrátit se zpátky, nastavit ahci místo xraid a mělo by to být hotové.
Celou dobu se budeš pohybovat jen v BIOSu a té Intelové raidotvorné utilitě v BIOSu.
Třeba jsi ty disky nekupoval jako nové, ale byly součástí nějakého diskového pole RAID, které nebylo odinstalované, ale jen někdo disky z něj rozebral.
Jiná věc je jak se toho zbavit.
Bude třeba v biosu nastavit xraid (jinak to, čemu říkáš pokročilá správa RAIDu nezprovozníš) a vlézt do té Intelové raidotvorné utility (přes Ctrl+I tuším), tam převést disky na online, vrátit se zpátky, nastavit ahci místo xraid a mělo by to být hotové.
Celou dobu se budeš pohybovat jen v BIOSu a té Intelové raidotvorné utilitě v BIOSu.
- Maor
- Začátečník

dneska po mě win 8 chtěli něco podobnýho, ve správě počítače/disků stačilo odkliknout převést na online, dělal jsem to ve virtual boxu s virtuálníma diskama, ale bude to stejný
- VyladenePC
- Nováček

-
To lokomotiva: Tak jsem to vyzkoušel. Bohužel nikde v tom intelovském nástroji není volba pro přepnutí disku do online stavu. Je tam jenom možnost vytvoření RAIDu. Přesto jsem RAID vyzkoušel, bohužel systém se pak vždy začal načítat, ale při načítání oken se pak systém po 30s restartoval. RAID jsem zrušil a vrátil AHCI. Pak se stala ještě podivnější věc, tentokrát zmizel z Tento počítač i ta jedna disková disková jednotka, která se ukazovala:-) Každopádně ve správci zařízení byly disky vesele dál...
to Maor: Přesně jsi na to uhodil:-) Nechápu, co je to za Windowsí vymoženost zase. Juknu na úložiště a správu disků, disky vidím, dám vytvořit oddíl, provedlo mě to takovým průvodcem. Udělal jsem to takto u každého disku. Hmm a bylo po záhadě. Disky jsou normálně vidět. Málem jsem si vytrhal vlasy a už jsem chtěl ukamenovat Gigabyte, na který jsem přešel z Asusu, že za to může jejich blbuvzdornej BIOS, který toho až tolik nedovolí.
Každopádně Vám chlapi oběma děkuji, včera díky tomu vzala flaška božkova za své:-) Ještě jednou dík.
to Maor: Přesně jsi na to uhodil:-) Nechápu, co je to za Windowsí vymoženost zase. Juknu na úložiště a správu disků, disky vidím, dám vytvořit oddíl, provedlo mě to takovým průvodcem. Udělal jsem to takto u každého disku. Hmm a bylo po záhadě. Disky jsou normálně vidět. Málem jsem si vytrhal vlasy a už jsem chtěl ukamenovat Gigabyte, na který jsem přešel z Asusu, že za to může jejich blbuvzdornej BIOS, který toho až tolik nedovolí.
Každopádně Vám chlapi oběma děkuji, včera díky tomu vzala flaška božkova za své:-) Ještě jednou dík.