BSOD: Blue Screen chyba

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
mouldy
Pokročilý
Pokročilý

Re: BSOD chyba:Blue Screen chyba,Windows 7

Příspěvek od mouldy »

Cau ve spolek, byl by tu nekdo tak hodnej a prohlidnul tyhle dva dumpy?
Mozna v nich budou nejake spojitosti, oboji je na sestave v podpisu. Nedaval bych hned vinu pretaktovani. Driv jsem pouzival 4009MHz s 1,4V proslo to testy, ale obcas to z nepochopitelnych duvodu hazelo BSOD az dokud jsem nezacal hrat World of Tanks, tam se teprve projevila jakakoliv nestabilita a BSODy to hazelo pravidelne. Zkusil jsem tedy jit na 4050MHz s 1,425V, vsechno OK, dva mesice docela castyho hrani bez BSOD (predtim se projevila nestabilita, ktera prosla nekolika hodinovymi testy maximalne do 3 dnu hrani), az ted najednou za 14 dni rovnou dva.
http://leteckaposta.cz/125666179
http://leteckaposta.cz/167117693
Ryzen 9800X3D@PBO+200/-38CO/2,2GHz FCLK|| iCUE H150i ELITE CAPELLIX (push-pull) || ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WIFI || Corsair 32GB 6GHz CL28 TUNED || RTX 5080 GAMING OC 16G@~3,25GHz/36GHz 420W || Crucial T700 4TB + CL-SSD V2 || Lexar NM790 4TB || XPG CORE REACTOR II 1000W || Be quiet! Silent Base 802 Airflow mode + iCUE || Dell Alienware AW3425DW QD-OLED / TCL 65C7K QD-MiniLED
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

S analyzou BSODu nepomuzu, ale co se tyce OC a postupnyho snizovani stability... tak s tim uz jsem se setkal. CPU (i GPU) jak starnou, tak se jim pomalu snizuje maximalni dosazitelna frekvence a tim padem i stabilita. Ale nemelo by to jit takhle rychle... Ja jsem treba mel e2160 @ 2,7 s def. napetim. Po dvou letech uz stabilni nebyl a musel jsem mirne ubrat.

Taky je samozrejme moznost nejaky sw chyby/vir/atd. Schvalne zkus dat 100MHz dolu a uvidis.
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Kristian747
Nováček
Nováček

Příspěvek od Kristian747 »

Nazdar

Posledné dni som z ničoho nič začal dostávať BSOD pri každom pokuse nabootovať W7 Ultimate (32bit). Spôsobuje to nvlddmkm.sys čo je súčasť nvidia driverov. Strávil som hodiny riešením tohto problému, skúšal som reinstall driverov, skúšal som rôzne drivery, aj som premazal pred reinstallom všetky súbory pomocou Driver Sweeper, skúšal som ten samotný sys súbor nahradiť tým z extrahovaných driverov (vygooglená rada), nainštaloval som Service Pack 1 a stále nič, do systému sa dostanem len do Safe Mode alebo keď úplne odinštalujem drivery od GK, akonáhle nainštalujem čo len Microsoft drivery tak je BSOD znova. Neviem si už rady a reinstall winu berem ako jednu z posledných možností. Karta je Gigagbyte GF 7300GT, systém doteraz šlapal v pohode a niesom si vedomý nejakých zmien pred tým BSOD.

Prikladám aj Minidump

http://uloz.to/x5kj4Q7/103112-17093-01-dmp

Díky za pomoc
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

mouldy: Pády kernelu, přístupy, kam to nemá... není to stabilní IMHO. Neukazuje to ani na nic konkrétního.

Kristian747: Já bych to spíš viděl jako HW příčinu. Co teploty, drží se v rozumných mezích? Napájení a karta ve slotu sedí? Jinak to může prostě znamenat, že je karta po smrti.
Podaří se ti v Safe Modu rojet test na artefakty v Ati Tool?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630
AUDIO: Sennheiser HD 555 (foam mod), NuForce Icon µDAC, FLAC, ReplayGain, f2k

"A Man's mortality is a compass that points his way in life."
Kristian747
Nováček
Nováček

Podarilo sa mi nainštalovať drivery a úspešne nabootovať do Winu tak som spustil ten test na artefakty v ati tool a po pár sekundách začali v okne naskakovať žlté pruhy alebo ako to nazvať, potom na pár sekúnd zostala čierna obrazovka a potom win hlásil niečo ako obnovu driveru. Znamená to že kartu musím vyhodiť ?

//edit : spustil som ten viac krát a nehal som ho bežať cca 15min a absolútne bez artefaktov. Teraz už fakt nechápem či je teda tá karta vadná alebo nie
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

Jestli to dělá tyhle věci a drivery to není, tak je to HW. Není ještě třeba karta plná prachu - jaké jsou teploty?
DESKTOP: C2D E8200 (pasivně); ATI HD 3870 (AC S1, 120 fan@5V); 4GB RAM; OCZ Vertex2 SSD 64GB; 320+320+250GB JBOD (odhlučněno); 2x FSC P19-2 (2056x1024)
MOBILE: Lenovo Thinkpad T420 4177 CTR, Crucial M4 SSD 128GB, 6GB RAM; FSC P19-2; Logitech G400
POCKET: Nokia Hulmia 800; Hitachi 500GB@Scythe Kamazo 2 (eSATA); Creative EP-630

Kristian747
Nováček
Nováček

Plná prachu nebola, ešte som PC dneska radšej od prachu aj vyčistil. Potom ten test bežal viac ako hodinu, bez artefaktov a teplota sa ustálila na nejakých 87°C, čo je na túto kartu v pohode, zvláda aj vyššie.
MiliNess
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MiliNess »

Nevím jestli zvládla, vypadá to ale, že už ji momentálně nezvládá.
Ta chyba 0x116 vznikla tak, že video plánovač (součást DirectX) zjistil timeout
při nějaké grafické operaci a proto se pokusil o reset GPU a reinicializaci grafického ovladače.
Při tom ale došlo k zavěšení vlákna. Často to způsobuje právě přehřátý GPU.
Maranov
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Maranov »

Na low-end je to dost, ale odhadl bych, že to nebude tím. Jestli se ti nechce to rozdělat a přepastovat, tak asi zbývá jen výměna. Jestli máš nějakou teplovodivou pastu, tak ten chladič rozdělej, odstraň předchozí pastu, nanes novou a celé to utáhni, aby to drželo a přiléhalo.

Kristian747
Nováček
Nováček

Pastu už doma momentálne nemám takže rozrábať to nejdem, ale ak je to teda teplotami, tak ako je možné že k BSOD dochádzalo pri boote winu, keď neboli komponenty zahriate ? (pc bol pred tým aj niekoľko hodín vypnutý). Čo mi je však divné, že ako sa mi to podarilo záhadne spojazdniť na 150ty pokus, tak odvtedy sa to chová úplne stabilne a bez problémov. Každopádne, ak dostanem ďalší bsod, vyskúšam alebo rovno kúpim druhú kartu.
MiliNess
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MiliNess »

Pokud BSOD byla při startu Windows, bude to asi závada toho grafického adaptéru, jak ti psal Maranov.
Může to být způsobeno velkým množstvím věcí: vada v grafickém ovladači, vada grafického adaptéru, chybně usazený adaptér ve slotu, závada PCIe controlleru (v chipsetu na základní desce nebo může být součástí CPU) a pod.
Vzhledem ke stáří to ale bude závada adaptéru, už je to spíše taková babička, tak nejspíše dostala mrtvici.
Sue
Nováček
Nováček

Příspěvek od Sue »

Ahojda lidičky, please help me somebody. I mě postihl BSOD, v posledních 4 dnech hned několikrát. Původně jsem měla podezření na jednu aktualizaci winů, ale jak se ukázalo, tou to nebude. Kontaktovala jsem na chatu i techniky z firmy, odkud mám PC (asi měsíc starý), ale ti mi poradili pouze memtest. To vím taky, ale zpustím ho až přes noc... Chtěla jsem jen poprosit někoho šikovného, zda by mi nemrknul na minidump, třeba v něm najde jinou příčinu a budu vědět, kde hledat chybu. Díky moc za každou radu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
MiliNess
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MiliNess »

To ti řeknu naprosto přesně. Jedná se o hardwarovou chybu WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR, v tomto případě se jedná o interní chybu procesoru, konkrétně vedlejší překladové vyrovnávací paměti úrovně L1 (TLB), která se využívá při překládání adres virtuálních na fyzické.
Jestli se nepletu, tak vlastníš 8 jádrový procesor AMD FX-8120, který má pracovní frekvenci 3100MHz (v turbomódu 3400 MHZ). Při pádu ale běžel na frekvenci 3825MHz.
CP F/M/S Manufacturer MHz PRCB Signature MSR 8B Signature Features
4 21,1,2 AuthenticAMD 3825 0000000000000000 203b3dfe
Příčina je tedy jasná - přetaktování procesoru.

Máš v CPU 8, za normálních okolností běží každé na 3100MHz. Tak proč ho proboha taktuješ?
Vždyť ten procesor stejně využiješ tak na 5% maximálně. Já to prostě nechápu.
Navíc má ten procesor max. pracovní teplotu doporučenou výrobcem pouze 61°C a při přetaktovávání samozřejmě vydává více tepla a více se zahřívá.
Sue
Nováček
Nováček

Příspěvek od Sue »

Děkuji za opravdu hodně přesnou odpověď (v to jsem ani nedoufala), ale asi bych měla zdůraznit, že nemám 8-i jádro, ale 6-i jádro, konkrétně AMD FX-6200 (šest jader 32nm, 3.8 GHz, cache: L2-6MB, L3-8MB, 125W. A nutno podotknout, že jsem s jeho nastavením vůbec nic nedělala, natož cokoliv přetaktovávala. V tom se navíc ani nevyznám. Je ale pravda, že mi PC přišel ve stavu, kdy byl CPU místo ve slotu přilepený pastou na chladiči a komp byl mrtvý. (A to hned 2x, první CPU byl poškozen a reklamován, ten druhý to přežil). To ve zkratce znamená, že to technici ve firmě 2x podělali a já to nakonec dávala dohromady sama. Mám teda jen jeden dotaz: Co s tím?
MiliNess
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MiliNess »

Pokud je to FX-6200, pak rýpání ohledně přetaktování beru zpět. Vycházel jsem z hodnot family number a model number, zjevně chybně. Pracovní frekvence 3825MHz by odpovídala normálu.
Pak to bohužel může být další závada CPU, případně základní desky. (jakou desku tam vlastně máš a jaká verze BIOSu je nahraná?)
1) Nejprve spusť HeavyLoad a Hardware Monitor. V HeavyLoad spusť zátěžový test, po 10 min udělej screen Hardware Monitoru a hoď ho sem.
2) V Ovládací panely->Nástroje pro správu->Prohlížeč událostí->Protokoly systému Windows->klikni pravým myšítkem na protokol Systém, vyber Uložit všechny události jako, ulož to jako .evtx soubor a ten upni na http://www.leteckaposta.cz

Co se týká chyby WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR, bývá z 99% způsobena HW chybou (počítám mezi to i chybu v kódu BIOSu) a milé firmě bych ten počítač hodil na hlavu, formou reklamace.
Sue
Nováček
Nováček

Příspěvek od Sue »

Moje základní deska je Gigabyte 990FXA-UD3 chip. 990FX sAM3+, DDR3, SATA3, GLAN, 1394, PCIE2, USB3. Verzi BIOSu jsem zatím nezjistila, to až shodím PC. Zátěžový test vytáhl z procesoru max. 59 stupňů. Protokol událostí ukládám na leteckou poštu jako http://leteckaposta.cz/714780317. Doufám, že jsem v tom něco nepodělala, k těmto věcem jsem se zatím moc přibližovat nemusela. No, vypadá to, že firmičce pošlu PC opět nazpátek, už jich začínám mít dost.
MiliNess
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MiliNess »

Tak to tam honem pošli, protože to vypadá na závadu procesoru. V protokolu je devět chybových událostí od WHEA loggeru a všechny se týkají zjištěné chyby TLB L1 čtvrtého jádra procesoru. Vypadá to tedy, že TLB paměť uvnitř procesoru je opravdu vadná.
Pokud budou potřebovat vysvětlit v čem závada spočívá, můžeš je na mě odkázat :wink:
Sue
Nováček
Nováček

Příspěvek od Sue »

Teda, tak to klobouk dolů před Tvými znalostmi. Milí technici, nazývající sami sebe jako profíci, by se měli stydět. Děkuju za pomoc, bez Tvé asistence bych na to nikdy nepřišla. Hned v pondělí kontaktuju šéfa firmy a celý tento PC mu omlátím o jeho základní desku. :) Je to už 3. problém s CPU a začínám uvažovat o odstoupení od smlouvy. PC za cca 30 000,- by měl běžet trochu jinak... Ještě jednou díky moc a pokud budou hloupí, s radostí je na Tebe odkážu. :wink:
MiliNess
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MiliNess »

Pokud tam takhle odchází procesory, může to být třeba i nějaká závada základní desky nebo může být poškozená patice a funkční procesor pak vypadá jako vadný. Ale s tím si už budou muset poradit. Ahoj.
Sue
Nováček
Nováček

Příspěvek od Sue »

No, ono jde o to, že mi ten PC nepřišel v pořádku ani jednou, 2x za sebou jsem musela demontovat chladič a odlupovat z něj procesor. Jak určitě víš, AMD procesory mají bohužel nedostatečně bezpečné uchycení do slotu a v kombinaci s mým, poněkud těžším chladičem, to po cestě sem dopadalo takto. 1. CPU byl úplně zohýbaný a nepoužitelný, ten 2. tu samou chybu zdánlivě přežil, leč jak se nyní ukázalo, tak asi ne... :) Chyba bude tedy nejspíš v něm, ne na desce. Ale máš pravdu, tohle už je starost firmy, co to stavěla. Tak ahoj a hezký den. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“