Příznaky nefunkční GK

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

Crusad
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příznaky nefunkční GK

Příspěvek od Crusad »

Zdravím,
dnes jsem přijel domů a zjistil jsem, že PC nelze zapnout. Tedy po stisknutí power tlačítka se vůbec nic nestane.
Už nějakou dobu mi po startu nějakou chvíli trochu vrčel chladič na GK a teď se prý stalo to, že se PC najednou sám zapnul, divně vrčel a a pak se po nějaké době asi zas vypnul. Bohužel jsem u toho nebyl a mám docela pochybné informace od osoby co byla.
Teď tedy nejde zapnout vůbec a já si myslím, že to je způsobeno GK. Dá se to nějak potvrdit, aniž bych ji ozkoušel v jiném PC? Mám to v plánu až se s tím dostanu ke kamarádovi, ale rád bych něco zjistil už předem.
Díky za odpověď.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Příznaky nefunkční GK

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Ne nedá, to musíš odzkoušet, může to bejt klidně deska nebo zdroj.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

Tohle nevypada na GK ale na zdroj a mozna desku.
Shakall605
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Shakall605 »

pokud by ti zdechla grafika, potom by se PC normalně rozjel, ale krátce po startu by se ozvalo 2x dlouhé pípnutí. Případě že by byla celá KO. Jak už bylo řečeno výše, vinu bych připisoval k desce, nebo zdroji.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Takhle, vyjdej tu grafiku, kompet odpoj, pryč. A pokud má integrovanou, najede na ní. Pokud ne, mělo by to začít pípat jak popisuje Shakal, pokud i po vyndání grafiky prd... tak je probém jinde.
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

A co takhle že jenom chcípla baterka..tohle sem zažil u nové desky koupené v Příbrami V CZC myslel jsem že mě omejou jak sem zuřil vzteky.takže zkus vyměnit baterii...
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Mrtvá baterka nikdy neznefunkční desku heh, jen ti pak nedrží bios a to ještě jen v situaci kdy je zdroj odpojenej od sítě, jinak se neustále dobíjí z něj.

Leda kyby ta baterka odešla tak že by se z ní stal vodič a zkratovala to...
tielka
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od tielka »

to je jedno co se z baterky stane prostě je to tak mrtvá baterka a desku nenajela..
Crusad
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Crusad »

Díky za rady.
Ukázalo se, že to byl vážně zdroj. Takže teď jedu s půjčeným a ten rozbitý půjde na reklamaci. Vtipné je, že zdroj je jediná součástka v celém PC, která má ještě záruku (je to Corsair a má 5 let).
Omlouvám se všem za špatně vyhodnocenou závadu, ale myslel jsem si, že to je celkem jasné, když už nějakou dobu zlobil větrák.
Nicméně mě to donutilo podívat se na ceny grafik a zjistil jsem, že bych musel poměrně zainvestovat jen abych se dostal na úroveň své 3 roky staré 5870, takže si s radostí pudu koupit nějaké to Accelero, nebo co na to padne za 1000, než vyhodit 5000 za novou kartu, jen abych se výkonem dostal přibližné na to samé jako teď. :)

Takže vyřešeno, i tak ale díky za pomoc.
A abych nezapomněl - zdroj se ještě podepsal na disku, takže jsem celý dnešní den řešil chybu "BOOTMGR is missing", až jsem to teď dořešil :)
Shakall605
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Shakall605 »

Buď rád že si sebou nevzal více...
nonestaciti
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od nonestaciti »

Shakall605 - tak to áno, zdroje vedia narobiť peknú paseku v PC

OK a teraz k môjmu problému,
Myslím že mi odišla moja GTX460 do kremíkového neba, príznaky :
PC vypnem v pohode, všetko ešte šlo tak ako malo, vrátim sa po cca 40min, zapnem PC a monitor nič, ostal v šetriacom režime, ani nemrkol, kontrolka svieti stále na oranžovo, po modrej ani náznaku.
Vypnem PC, z repro som ešte nič nepočul. Po zapnutí sa PC chová normálne až na monitor, počuť prihlásenie win a nejaké chybové gongy, ajááj. Vypnem PC tlačidlom, PC sa odhlási (repro), po chvíľke OFF.
Kontrolujem osadenie GK v slote (zatiaľ som nevyberal) , napájacie konektory, vyzerá to OK. Prehadzujem DVI kábel na druhý konektor na GK, nepomohlo. Monitor reaguje na odpájanie-pripájanie DVI, no vráti sa do šetriaceho režimu.
Zapnem PC vetráky na GK idú, heat-pipe mierne vlažné, ani studené ani teplé, monitor nič.
Prehadzujem monitor na iGPU v CPU, monitor ide, vidím win. Kontrolujem správcu zariadení, jedno neznáme (najskôr GTX460 :( ), grafický adaptér označený ako standard VGA (iGPU bez ovládačov). Klikám na ikonku nVidia panelu, chybová hláška : "v sys nie je GK od nVidia".

Dávnejšie sa 2 - 3 krát stalo, že krátkodobo zlyhali ovládače. 1x nábeh s artefaktami už v biose, vybratie zo slotu + následne vloženie pomohlo. Cez posledný víkend som ručne nainštaloval nVidia driver beta 310.54.

Zajtra vyskúšam do slotu hodiť prababičku nV 6200, premerám napätia na napájani GK, osadím späť GTX460, potom to už bude asi jasné. Ach jáj nemohla vydržať ešte pol roka :(
GAMING PC: CPU : IB i5 3570K@4400MHz auto-voltage (cpu-z Load 1,128V, Idle 0,925V) + Noctua NH-C12P SE14 RAM : 4x4GB 1866-1T,9,10,9,28-1.475V CML8GX3M2A1600C9W MB : MSI Z77A-GD65 ( bios A80/10.8 ) GPU : MSI R9 290X Gaming 4G FAN MOD 2x 120mm AC PWM SSD : Corsair 120 F3-GT, Kingston SSDNow V300 240GB 7mm PSU : Corsair RM-850(W) CASE : Fractal Design ARC XL RAT : Razer Copperhead Blue SCR : LG L226W OC: 60Hz@75Hz SPOTREBA CASE : Idle 55W, IBT 165W, Prime 155W, Crysis 3 361W
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Měl si už párkrát artefakt, šahnout na kartu pomohlo = jasnes studeňák pod GPU, karta bude nejspíš death.
nonestaciti
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Tak, hodil som tam tú 6200 a to isté, prvé čo ma napadlo, na vine je slot, a druhé, ja blbec rýchlo reset cmos a vuala už nabehla, s neistou nádejou vymením 6200 za GTX460 a s úľavou sledujem ako nabieha win :)

Zaujímavé, že pri 6200 sa beta 310.54 sama zmenila na 301.xx, asi to spravil win lebo inštaloval nejaké ovládače zo siete.

Doc - celkom správa dedukcia, osobne mi je z toho zle keď sa pozriem na ten matný šedivý cín čo to dnes všade dávajú. PCBčko sa prehreje cez 100°C, najlepšie niekde pri obvodoch napájania a už to ide :( .

Inak mám už asi pol roka takú drobnú úpravu, dal som preč ten plastový kryt s tým vetráčikom a na origo chladič som prichytil dva 92mm AC-čka 1800rpm max s PWM a rozdvojenými konektormi takže sa dajú zapojiť za seba a oba sú ovládané z jedného PWM konektora. Ďalej som odcvakol mini-PWM konektor zo skutočne vadnej 8800GTS od Gainwardu a priletoval som ho ku krátkemu koncu, ktorý som tiež odcvakol z jedného AC-čka, takže som si spravil takú malú redukciu z mini-PWM na normál PWM. Pozapájal som to všetko a pichol do GK, v kľude točia okolo 550-600 rpm takže sú absolútne nehlučné a vo Furmarku sa blížili k 1000rpm pričom teploty boli cca o 8°C menšie a aby som niečo počul musel som sa sústrediť s uchom pri otvorenej case. Výhoda je aj v tom že teraz je ofukované všetko aj VRM a pamäte a celková hmotnosť GK sa zvýšila len nepatrne o pár desiatok gramov. S originál vetrákom ju bolo zreteľne počuť aj v idle a v loade bolo hluku hojne, teraz sú najhlučnejšie dva HDD a to sú uložené v odhlučňovacích boxoch DeepCool IceDisk 100, tie ešte slabunko bassovo dopĺňa 140mm noctua na 800rpm.

Dúfam že 460 vydrží kým budu dostupné HD8xxx , trochu sa obávam tým ich ovládačov tak sú v hre ešte aj nV 7xx.
GAMING PC: CPU : IB i5 3570K@4400MHz auto-voltage (cpu-z Load 1,128V, Idle 0,925V) + Noctua NH-C12P SE14 RAM : 4x4GB 1866-1T,9,10,9,28-1.475V CML8GX3M2A1600C9W MB : MSI Z77A-GD65 ( bios A80/10.8 ) GPU : MSI R9 290X Gaming 4G FAN MOD 2x 120mm AC PWM SSD : Corsair 120 F3-GT, Kingston SSDNow V300 240GB 7mm PSU : Corsair RM-850(W) CASE : Fractal Design ARC XL RAT : Razer Copperhead Blue SCR : LG L226W OC: 60Hz@75Hz SPOTREBA CASE : Idle 55W, IBT 165W, Prime 155W, Crysis 3 361W
ulver
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ulver »

Vyriesil si to majstrovsky. Aka stara je ta GTX460 ? Ja osobne kupujem grafiky vylucne s 3 rocnou zarukou. Po dvoch rokoch grafiku zvycajne upgradujem. Stale je tam este jeden rok zaruky pre dalsieho majitela.
K ovladacom od AMD mozem podla seba povedat, ze som si zvykol, aj ked dosial som bol zvyknuty na lepsi komfort od Nvidie. Je to moja 1. atina, ale herny ucel plni vyborne.
Na tvojom mieste by som pockal ako dopadne suboj HD8000 vs GTX700. Neunahlil by som sa s kupou HD8000.
„Štěstí řídí naši věc lépe, než jsme si dovedli přáti. Neboť hleď, příteli Sancho Panzo, tamto se ukazuje třicet nebo ještě o trochu více ohromných obrů, s nimiž míním zápasit a všechny je pobít a jejich kořistí počne naše bohatství. A bude to spravedlivý boj a velká zásluha před bohem odstranit takové býlí s tváře země.“
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

nonestaciti píše:Tak, hodil som tam tú 6200 a to isté, prvé čo ma napadlo, na vine je slot, a druhé, ja blbec rýchlo reset cmos a vuala už nabehla, s neistou nádejou vymením 6200 za GTX460 a s úľavou sledujem ako nabieha win :)

Zaujímavé, že pri 6200 sa beta 310.54 sama zmenila na 301.xx, asi to spravil win lebo inštaloval nejaké ovládače zo siete.

Doc - celkom správa dedukcia, osobne mi je z toho zle keď sa pozriem na ten matný šedivý cín čo to dnes všade dávajú. PCBčko sa prehreje cez 100°C, najlepšie niekde pri obvodoch napájania a už to ide :( .

Inak mám už asi pol roka takú drobnú úpravu, dal som preč ten plastový kryt s tým vetráčikom a na origo chladič som prichytil dva 92mm AC-čka 1800rpm max s PWM a rozdvojenými konektormi takže sa dajú zapojiť za seba a oba sú ovládané z jedného PWM konektora. Ďalej som odcvakol mini-PWM konektor zo skutočne vadnej 8800GTS od Gainwardu a priletoval som ho ku krátkemu koncu, ktorý som tiež odcvakol z jedného AC-čka, takže som si spravil takú malú redukciu z mini-PWM na normál PWM. Pozapájal som to všetko a pichol do GK, v kľude točia okolo 550-600 rpm takže sú absolútne nehlučné a vo Furmarku sa blížili k 1000rpm pričom teploty boli cca o 8°C menšie a aby som niečo počul musel som sa sústrediť s uchom pri otvorenej case. Výhoda je aj v tom že teraz je ofukované všetko aj VRM a pamäte a celková hmotnosť GK sa zvýšila len nepatrne o pár desiatok gramov. S originál vetrákom ju bolo zreteľne počuť aj v idle a v loade bolo hluku hojne, teraz sú najhlučnejšie dva HDD a to sú uložené v odhlučňovacích boxoch DeepCool IceDisk 100, tie ešte slabunko bassovo dopĺňa 140mm noctua na 800rpm.

Dúfam že 460 vydrží kým budu dostupné HD8xxx , trochu sa obávam tým ich ovládačov tak sú v hre ešte aj nV 7xx.

Ty nemáš problém s VRM. VRM maj tlusté spoje tam studeňák neni nikdy. Studeňák se tvoří pod GPU, občas pod pamětí. Teploty tomu moc nepomůžou, stejně tam bude velkej rozdíl mezi provoz vs vypnutej PC a o to jde. To že ti grafika pošla na studeňák je zcela normální. 90% jich odejde takto, bez ohledu na výrobce. Průměrná životnost grafik či desek je dnes 2-3 roky.
nonestaciti
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Prvú GTX460 som kúpil 11.8.2010, nebola to TOP verzia, no odišla asi po 4 mesiacoch, mal som ju OCnutú na 800MHz ale pred tým jak vypovedala službu som reinštaloval win tak asi mesiac bežala na default a potom začali pády ovládačov a artefakty vo wine. Reklamácia trvala asi mesiac ale už mi dali TOP verziu kde bolo 775MHz a 4GHz ram ako default OC od Asus, nebola však nová, poslali mi už rozbalenú krabicu bez ostatného príslušenstva, bolo tam tuším iba CD driver a DVI>VGA redukcia, hoci ja som im poslal všetko. Heh teraz som si uvedomil, že jej ostáva ešte 9 mesiacov záruky. Sa to nezdá ale 3 roky je celkom dosť, a súhlasím je blbosť kupovať komponenty so zárukou 2 roky keď sú aj s trojročnou a často to ani nie je cítiť na cene, takto som sa okašľal na tej 8800GTSke ktorá pošla tesne po konci dvojročnej záruky, tiež artefakty už v biose a ovládače už ani nechceli nabehnúť. Inak pri tej úprave som rátal aj so záťažou tých dvoch vetrákov, spolu majú menší odber ako originál fan, i keď by sa dalo predpokladať na nejakej tej rezerve na napajácich obvodoch pre fan, no a teraz som si uvedomil, že je to jedno, lebo tam posiela priamo zdrojových 12V a reguluje pulzným signálom PWM, rátať so záťažou by trebalo ak by tam bola napäťová regulácia, ale zase aj to PWM má svoje hranice určené silou napájacich ciest, takže ten 1A by som povedal že je bezpečný a dostatočný.

Doc - súhlasím s tým, že najčastejšia príčina odchodu GK sú studené spoje. Originál studený spoj vznikne už pri spájkovaní, slabým prehriatím, nečistotou alebo nadmerne zoxidovanými plochami. Toto majú vo veľkej väčšine výrobcovia ošetrené. Ten typ slangového "studenáku" o ktorom sa tu bavíme však vzniká už pri používaní a to nadmerným prehrievaním, kedy dochádza ku oxidácii spájky. Preto táto vada vzniká na najhorúcejších miestach PCB a to sú často slabo chladené VRM. Par krát som videl infrascreen GK (aj Obr niečo také tuším vyhotovil) a najhorúcejšie tam boli práve VRM. Áno je pravda, že tie obvody majú hrubšie cesty, ale to im pomôže akurát v tom že sa cez ne lepšie chladia, ale ak dosiahnú teplotu kedy už oxiduje spájka je to jedno, proste spájka zoxiduje a zhrutkovatie, vytvorí sa prechodový odpor, ktorý ešte zvýši prehrievanie, v tedy však už kolabuje GPU prípadne iná aktívna časť z dôvodu nedostatku napätia a PC sa vypne alebo reštartuje, preto vlastne nedôjde k úplnému prepáleniu až zhoreniu spoja, teda ešte som o tom nepočul-nevidel.
U industriálnych riadiacich kartách je bežné že sa vytvorí studenák na výkonových častiach kde sú aj hrubšie cesty ako na VRM u GK. Proste sú len dva parametre pre vytvorenie studenáku, teplota a typ spájky teda zmes, ešte by sa dalo hovoriť o ovzduší ale to sa dá považovať za konštantu. Z toho vyplýva že u dobre chladených GK je menšia šanca na zničenie z dôvodu studenáku.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Nedochází k žádné oxidaci ale "roztrhání". To o čem mluvíš ty bylo kdysi za dob olovnatého cínu když vše vydrželo 10x tak dlouho, kor když se to dobře chladilo. Dnes je to fuk. Co ekoteroristi prosadili ROHS letování vše umírá na studeňáky a pořád.

ROHS letování ala bezolovnatej cín nevydrží mechanické pnutí které je tvořené zahříváním/chladnutím čipu. Kdyby byl furt horkej pojede to, kdyby byl furt studenej pojede to. Jakmile to má offline 18 stupňů a v loadu 90, je to prostě průser a časovaná bomba tak jako tak. To že to bude mít v loadu ne 90 ale 70 nás moc nezachrání, stejně se to časem mechanicky unaví a ty spoje se defakt rozpadnou.

To že by se VRM "odpojilo" jsem neviděl prakticky nikdy. Studeňák bejvá z 80% pod GPU a zbylecjh 20% pod Vram.
nonestaciti
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Aha, tak máš zrejme pravdu :oops: , ale aj tak platí že nižšie teploty sú lepšie, síce samozrejme nič nie je večné. Hmm ale veď existuje kopec iných bezolovnatých náhrad, to nie je niečo čo by bolo voči tomu odolné, alebo by to boli zvýšené náklady na výrobu a to oni nepotrebujú lebo takto majú aspoň zaistených zákazníkov :(
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

ROHS defakto nahradilo hon za výkonem. V minulosti to bylo tak že SW byl lepší a lepší, náročnější a náročnější a bylo nutné upgradovat HW. Dnes se to šine dopředu strašně pomalu a výrobci jsou rádi že to chcípá aby měli zisky. Kdyby to nechcípalo, většina BFU by dodnes seděla na Core2 a většina velkejch OEM's by už dávno krachla..... bohužel to tak je....
Tomyk
Nováček
Nováček

Příspěvek od Tomyk »

Zdravím,
když už tady existuje tohle téma, podělím se o svoji zkušenost a zároveň poprosím o konzultaci.
Teď v úterý mi karta (Radeon HD 4770) při využití akcelerace začala dělat artefakty (viz obrázky). Blblo to ve hrách (WoT), při přehrávání videoklipů nebo i při čtení webových stránek (změna barvy písma).
Tak už jsem začal svoji kartu pohřbívat (evetuelně připravovat upečení, které by mohlo pomoct), když v pátek (podle jiných už ve čtvrtek, ale to jsem nebyl doma) jsem zjistil, že se karta "uzdravila". Včera jsem celkem dlouho hrál WoT a když tu najednou se opět problém objevil (fotka monitoru). Sice už ne v takové šíři jako v úterý (např. ATI Tool chodí bez problémů, které byly na obrázku). Ale zase už to zlobí...
Otázka zní, co by to mohlo způsobovat, jestli nějaký studeňák pod GPU nebo čipem pamětí nebo něco jiného? A jestli by pomohlo kartu upéct tak, aby se případná studený spoj stal opět spojem "teplým"...:)
WoT artefakty.JPG
SupCom - artefakty.JPG
artefakty.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“