Anti-aliasing - info a vše okolo
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Re: TRAA/MSAA/FXAA/TXAA/CSAA a vse okolo Antialiasingu
No právě, TXAA je tak mázlé jako když na MSAA dáš blur.... hrůza. Ty jen potvrzuješ co já říkám, ale asi ti to nepřijde tak hrozné.
- nou
- Začátečník

-
tie screenshoty su rovnake. teda rovnaka url. preto nevidis rozdiel DOC 
- Ache
- Pokročilý

Taky bych byl radši aby to bylo ostrý, ale v pohybu je to luxus - prostě to samé jako SSAA (který ti ale taky vadí jak sem v dřívějších diskuzích pochopil, takže není co řešit).
Pravej opak je post-proces vyhlazování jako FXAA nebo MLAA - ty na screenu vypadají ještě jakš takš, ale v pohybu to je špatný. A to nebo nedejbože něco jako má mafia 2, kde se vyhlazování řeší čistým blurem!
Kdyby v tom black-ops fungovalo TRAA, tak to jedu samozřejmě s ním... nefunguje, tak TXAA beru taky - furt lepší než bez vyhlazení transparentních textur.
EDIT:
upss URL na TXAA opravena - je to ten samý screen co nahoře.
Pravej opak je post-proces vyhlazování jako FXAA nebo MLAA - ty na screenu vypadají ještě jakš takš, ale v pohybu to je špatný. A to nebo nedejbože něco jako má mafia 2, kde se vyhlazování řeší čistým blurem!
Kdyby v tom black-ops fungovalo TRAA, tak to jedu samozřejmě s ním... nefunguje, tak TXAA beru taky - furt lepší než bez vyhlazení transparentních textur.
EDIT:
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Tak jako tak, kdyby mi někdo řekl v roce 2000 že v roce 2013 budou hry vypadat takhlke hrozně, a že nebudeme schopni bez rozmazávání ani udělat AA, nevěřil bych mu.
- Hladis
- Moderátor

Adam Vagner udelal mensi porovnani v Black Ops II
http://extrahardware.cnews.cz/call-of-d ... strana/0/3
http://extrahardware.cnews.cz/call-of-d ... strana/0/3
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Kdybych tu hru měl, mohl bych udělat srovnání protože mam zachytávací kartu se kterou bych mohl vytvořit 720p 60fps video s 14Megabitem X264.
Ale muselo by se tam upnout, youtube nepřipadá v úvahu, jednat nepodporuje takovej bitrate a druhak nepodporuje 60fps video...
tam by bylo krásně vidět co maže v pohybu a co ne.
Hladis - na tomto srovnání v těch videích vyhrává jednoznačně MSAA. TXAA maže tak moc že člověk ani neví jak tlusté vlastně ty dráty maj bejt.
Ale muselo by se tam upnout, youtube nepřipadá v úvahu, jednat nepodporuje takovej bitrate a druhak nepodporuje 60fps video...
tam by bylo krásně vidět co maže v pohybu a co ne.
Hladis - na tomto srovnání v těch videích vyhrává jednoznačně MSAA. TXAA maže tak moc že člověk ani neví jak tlusté vlastně ty dráty maj bejt.
- Ache
- Pokročilý

Jak řikam, asi to bude každáho věc. Pro tebe je to nepoužitelné - viz i odpor k tomu SSAA (tohle je skoro to samé s nižšími nároky)
Já jsem stejného názoru jako A.V.:
Já jsem stejného názoru jako A.V.:
Kód: Vybrat vše
Drobné rozmáznutí obrazu mně při hraní vyhovovalo mnohem víc než hemžení pixelů na hranách, které je při vyhlazování MSAA 4× pořád ještě dobře vidět a je nepříjemné. Ani u TXAA se mu úplně nevyhnete, výsledek je ale mnohonásobně lepší než s MSAA 4× i MSAA 8×.AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
- blekota je boss
- Začátečník

Ache: jak si psal, že to TXAA by chtělo doostření, nezkoušel si přidat samotnej lumasharpen? je to součást SweetFX, kde se používá společně s SMAA, ale to můžeš vypnout v SweetFX_settings.txt a nechat zapnutý jen to ostření
http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=368880
jen se to nakopíruje do složky s hrou
http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=368880
jen se to nakopíruje do složky s hrou
- nou
- Začátečník

-
AMD predstavuje ForwardPlus11 teda moznost prinavratit AA do dnesnych hier. http://www.geeks3d.com/20130128/amd-sup ... 1-samples/ Problem je ze to musia implementovat vyrobcovia hier.
- sam_217
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tak nějak sem přemýšlel nad tim AA, co je skutečně lepší, jestli SSTRAA nebo oversampling a udělal sem srovnávací screenshot mezi kvalitou "oversamplingu" a SSTRAA s MSAA zapnutej přes ovládací panel Nvidie, takže prostě klasický "TRAA", bohužel opět v crysisu, protože nemám hru, která by měla podobný prostředí nebo kde by se daly podobný rozdíly zpozorovat, crysis má palmy a vegetaci takovou, že se ideálně hodí pro toto porovnání.
Já jsem toho názoru, že TRAA není špatný, je to celkem pěkný a znatelně to vylepší obraz nejen staticky, ale i vpohybu, ale zamaže ho, což je tak trochu proti tomu, co tu psal DOCent tak před rokem, že SSTRAA je lepší jak oversampling, protože nemaže obraz surově celej ale jen vyhlazuje průhledný textury, takže do HUD a objektů, který průhledný nejsou nezasahuje, nemaže je a tim neničí jejich ostrost, což je vlastně pravda, ale HUD a fontama to asi tak končí, ale podívejte se sami...
1)Toto je 4xMSAA s 4xSSTRAA v 1680x1050
2) Toto je stejná situace (palmy), ale oversampling, ve hře AA vypnuto, vpřípadě že je v crysisu vypnuto MSAA, zapíná se automaticky Edge AA.
Takže takto vypadá screen s oversamplingem 4x (3360x2100)
A jsem si vědom, že důvod, proč downsampling vypadá v Crysis krásně, by mohl bejt v EdgeAA, tak jsem ho vypnul a žádný dramatičtější rozdíl...
Oversampling bez EdgeAA
Nemluvě o trávě a dalších hodně "děravých" texturách...
Všimněte si měnící se ostrosti trávy a vzdálenější vegetace
4xMSAA+4xSSTRAA
Oversampling 4x (3360x2100) s EdgeAA
Oversampling 4x (3360x2100) bez EdgeAA
Pak další scéna a tentokrát s pohledem na "stromoví"
4xMSAA+4xSSTRAA
Tak mi řekněte...co myslíte, že je jednoznačně nejlepší? Abych nebyl jen subjektivní, ale objektivní, protože mě se jeví oversampling tak, že zachová nejvíc celkový ostrosti, sice trochu mázne fonty(fakt jen minimálně viz to bílý r_displayinfo v pravym rohu každýho screenu), na HUD to ani není vidět, ale zbytek obrazu je celej rovnoměrně vyhlazenej, u SSTRAA se sice zachová ostrost fontů, ale ta je daná právě IMO spíš takovym kontrastnim olejovym rozpití barev na hranách, který evokuje vyšší ostrost, ale je to spíš kontrastnější matlanice, leckde se nějaká linie zcela vytratí (listy palem) nebo sleje s blízkou texturou, výsledek není tak ostrej, jako oversampling, kterej je velice jemnej ale přitom ostrej, právě kvůli tý se někomu může zdát rozpatlanější jak SSTRAA...
Zajímal by mě objektivní názor, protože můžu bejt ovlivněnej únavou, nevědomou zaujatostí atp, ale nemůžu se zbavit dojmu, že oversampling je prostě lepší a bude lepší pro každýho, kdo má oči...
Já jsem toho názoru, že TRAA není špatný, je to celkem pěkný a znatelně to vylepší obraz nejen staticky, ale i vpohybu, ale zamaže ho, což je tak trochu proti tomu, co tu psal DOCent tak před rokem, že SSTRAA je lepší jak oversampling, protože nemaže obraz surově celej ale jen vyhlazuje průhledný textury, takže do HUD a objektů, který průhledný nejsou nezasahuje, nemaže je a tim neničí jejich ostrost, což je vlastně pravda, ale HUD a fontama to asi tak končí, ale podívejte se sami...
1)Toto je 4xMSAA s 4xSSTRAA v 1680x1050
2) Toto je stejná situace (palmy), ale oversampling, ve hře AA vypnuto, vpřípadě že je v crysisu vypnuto MSAA, zapíná se automaticky Edge AA.
Takže takto vypadá screen s oversamplingem 4x (3360x2100)
A jsem si vědom, že důvod, proč downsampling vypadá v Crysis krásně, by mohl bejt v EdgeAA, tak jsem ho vypnul a žádný dramatičtější rozdíl...
Oversampling bez EdgeAA
Nemluvě o trávě a dalších hodně "děravých" texturách...
Všimněte si měnící se ostrosti trávy a vzdálenější vegetace
4xMSAA+4xSSTRAA
Pak další scéna a tentokrát s pohledem na "stromoví"
4xMSAA+4xSSTRAA
Tak mi řekněte...co myslíte, že je jednoznačně nejlepší? Abych nebyl jen subjektivní, ale objektivní, protože mě se jeví oversampling tak, že zachová nejvíc celkový ostrosti, sice trochu mázne fonty(fakt jen minimálně viz to bílý r_displayinfo v pravym rohu každýho screenu), na HUD to ani není vidět, ale zbytek obrazu je celej rovnoměrně vyhlazenej, u SSTRAA se sice zachová ostrost fontů, ale ta je daná právě IMO spíš takovym kontrastnim olejovym rozpití barev na hranách, který evokuje vyšší ostrost, ale je to spíš kontrastnější matlanice, leckde se nějaká linie zcela vytratí (listy palem) nebo sleje s blízkou texturou, výsledek není tak ostrej, jako oversampling, kterej je velice jemnej ale přitom ostrej, právě kvůli tý se někomu může zdát rozpatlanější jak SSTRAA...
Zajímal by mě objektivní názor, protože můžu bejt ovlivněnej únavou, nevědomou zaujatostí atp, ale nemůžu se zbavit dojmu, že oversampling je prostě lepší a bude lepší pro každýho, kdo má oči...
PC1: AMD Ryzen 5800X3D@default Noctua NH-D15S // X570 AORUS MASTER (rev 1.0) // 64GB Patriot Viper Steel 3600MHz@CL18-22-22-42 // 9070XT Pulse // MSI Optix MAG274QRF-QD - 1mrtvý quantum dot pixel!!! // Samsung PM961 (1TB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // LianLi O11 XL // SSR-850FX
PC2: Lenovo Legion 5 17ACH6H - Ryzen 7 5800H / 16GB / RTX 3070 mobile 130W TDP
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Jo oversampling bude vždy lepší (nezohledňuje li se výkon), protože s ním stoupá ostrost všeho. I textur samotných. V praxi totiž probíhá render ve vyššim rozlišení, takže se ti provede AF filtrace ve vyššim a pak je to downscalováno do niššího. Logickej závěr pak bude lepší ostrost.
V Crysis když jsem to s tim rozlišenim na oversampling přehnal tak dokonce byl shimmering, protože ten downsampling nemá žádnou AF logiku ohledně ideální filtrace a shimmering se u něj začne oběvovat.
Dále, samotná existence downsamplingu je jen podmíněná tím, že tvůj monitor to rozlišení ze kterého downsampluješ neumí zobrazit nativně. Pokud si můžeš dovolit downsampling chtělo by to lepší monitor a větší rozlišení....
V Crysis když jsem to s tim rozlišenim na oversampling přehnal tak dokonce byl shimmering, protože ten downsampling nemá žádnou AF logiku ohledně ideální filtrace a shimmering se u něj začne oběvovat.
Dále, samotná existence downsamplingu je jen podmíněná tím, že tvůj monitor to rozlišení ze kterého downsampluješ neumí zobrazit nativně. Pokud si můžeš dovolit downsampling chtělo by to lepší monitor a větší rozlišení....
- sam_217
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Jo, tak díky za postřeh, že tomu tak skutečně je, nezohledňuje-li se teda výkon, na kterej to má nároky heh no...každopádně novodobý GPU by snad mohli tohle začít konečně zvládat a IMHO časem až technika pokročí a stejně tak i technická stránka her, mohlo by se nejspíš vše vrátit z5 k týhle metodě AA, protože nic jinýho zkrátka líp nevypadá, koneckoců všechny ostatní metody vznikly jedině díky problémům s výkonem, tak optimalizovali síť vzorků...
Jen tak btw já když blbnul třeba s 6400x4000 tak to byl takovej záhul, že to paměť asi nedává a z toho důvodu padá .exe...
A takovej menší postřeh - V Crysis 3 sem si myslel jak zaexperimentuju s oversamplingem a vono to bylo strašný...všude samý mihotání se nějakejch rušivejch pixelů, kde by vůbec neměly bejt, mělo to přesně opačnej efekt...pak mě cvaklo, že vlastně tam je ta SW metoda AA SMAA 2Tx atp a já jí zapomněl vypnout, tak to vypnu a vidim, všechno je krásně vyhlazený, opět...
No, v případě že se jedná o monitor s ne o moc větší úhlopříčkou ale vyšší hustotou pixelů, tak to jasně, ten by to chtělo...DOC_ZENITH píše:Dále, samotná existence downsamplingu je jen podmíněná tím, že tvůj monitor to rozlišení ze kterého downsampluješ neumí zobrazit nativně. Pokud si můžeš dovolit downsampling chtělo by to lepší monitor a větší rozlišení....
Tomuhle moc nerozumim, jak vlastně ovlivňuje rozlišení logiku AF?DOC_ZENITH píše:V Crysis když jsem to s tim rozlišenim na oversampling přehnal tak dokonce byl shimmering, protože ten downsampling nemá žádnou AF logiku ohledně ideální filtrace a shimmering se u něj začne oběvovat.
Jen tak btw já když blbnul třeba s 6400x4000 tak to byl takovej záhul, že to paměť asi nedává a z toho důvodu padá .exe...
A takovej menší postřeh - V Crysis 3 sem si myslel jak zaexperimentuju s oversamplingem a vono to bylo strašný...všude samý mihotání se nějakejch rušivejch pixelů, kde by vůbec neměly bejt, mělo to přesně opačnej efekt...pak mě cvaklo, že vlastně tam je ta SW metoda AA SMAA 2Tx atp a já jí zapomněl vypnout, tak to vypnu a vidim, všechno je krásně vyhlazený, opět...
PC1: AMD Ryzen 5800X3D@default Noctua NH-D15S // X570 AORUS MASTER (rev 1.0) // 64GB Patriot Viper Steel 3600MHz@CL18-22-22-42 // 9070XT Pulse // MSI Optix MAG274QRF-QD - 1mrtvý quantum dot pixel!!! // Samsung PM961 (1TB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // LianLi O11 XL // SSR-850FX
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Eh nejen AF, veškeré formy filteringu se počítaj na dané rozlišení a úhly geometrie a použitých textur a jiných povrchů. AF vzniklo protože binilear a trinilear byly nedostatečné a hrozně rozmazávaly povrchy. AF se snaží aby se filtrovalo co nejlépe bez shimmeringue, protože posunutí LOD ti zvýší ostrost ale přidělá shimmering.
To je taky ono, když chceš co nejostřejší screen, vypneš všechen filtering a LOD dáš taky aby se nic nefiltrovalo, na screenu super v pohybu nepoužitelné. Proto je taky oversampling ve finále nic moc, čím větší oversampling tím větší shimmering, při malém oversamplingu v závislosti na rozlišení enginu a kvalitě AF GPU ten shimmering ještě nebude, ale při vyššim se to bude už jen zhoršovat. Sám jsem to viděl v crysis jsem oversampling zkoušel. Aby nebyl musel by jsi posunout LOD do plusu tak aby odpovídal výstupnímu rozlišení monitoru. A v tu chvíli by jsi byl na mrtvém bodě. Jediný co by se zlepšilo by byla geometrie. A Tomu se říká supersampling, forma AA která je nejpomalejší ze všech, používaly jí GPU v době kdy ještě nebylo HW implementované žáadné AA. (TNT2, Geforce 2 atd. )
Takže tak, oversampling neni řešení. Kor když naše GPU nemaj dost výkonu na provoz 4K rozlišení bez jakéhokoliv AA.
To je taky ono, když chceš co nejostřejší screen, vypneš všechen filtering a LOD dáš taky aby se nic nefiltrovalo, na screenu super v pohybu nepoužitelné. Proto je taky oversampling ve finále nic moc, čím větší oversampling tím větší shimmering, při malém oversamplingu v závislosti na rozlišení enginu a kvalitě AF GPU ten shimmering ještě nebude, ale při vyššim se to bude už jen zhoršovat. Sám jsem to viděl v crysis jsem oversampling zkoušel. Aby nebyl musel by jsi posunout LOD do plusu tak aby odpovídal výstupnímu rozlišení monitoru. A v tu chvíli by jsi byl na mrtvém bodě. Jediný co by se zlepšilo by byla geometrie. A Tomu se říká supersampling, forma AA která je nejpomalejší ze všech, používaly jí GPU v době kdy ještě nebylo HW implementované žáadné AA. (TNT2, Geforce 2 atd. )
Takže tak, oversampling neni řešení. Kor když naše GPU nemaj dost výkonu na provoz 4K rozlišení bez jakéhokoliv AA.
- Ache
- Pokročilý

No pak je otázka jak funguje OSSSAA -což je ten nejlepší možný režim co lze přes Nvidia inspector nastavit - dopad na výkon značný, vyhlazeno vše, shimering = 0.
A jaký je rozdíl proti AMDčáckýmu SSAA (u něj ale nevím jestli je obraz stejný, ale vyhlazuje se taky vše).
A jaký je rozdíl proti AMDčáckýmu SSAA (u něj ale nevím jestli je obraz stejný, ale vyhlazuje se taky vše).
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
- Krteq
- Středně pokročilý

-
AMD myslím požívá Full Scene SGSSAA s adaptivním LOD, shimmering by se projevit neměl (resp. ještě jsem ho při SSAA nezaznamenal).

- Riku
- Začátečník

Co jsem tak zkoušel SSAA tak to rozmázne trochu celej obraz.
PS5 Pro | LG OLED CX55
- sam_217
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
OSSSAA? co to je přímo, co vim tak je akorát OGSSAA, ale OSSSAA...v inspectoru to taky nemůžu najít...Ache píše:No pak je otázka jak funguje OSSSAA -což je ten nejlepší možný režim co lze přes Nvidia inspector nastavit - dopad na výkon značný, vyhlazeno vše, shimering = 0.![]()
Jo...vlastně filtering přepočítává textury podle vzdálenosti tak ostrý je vykresluje a čim vyšší rozlišení tim víc se asi filtering míjí účinkem...jestli tom uteda rozumim správně...DOC_ZENITH píše:......Aby nebyl musel by jsi posunout LOD do plusu tak aby odpovídal výstupnímu rozlišení monitoru. A v tu chvíli by jsi byl na mrtvém bodě..........oversampling neni řešení. Kor když naše GPU nemaj dost výkonu na provoz 4K rozlišení bez jakéhokoliv AA.
Jinak sice je (OG)SSAA nejpomalejší metoda, ale nejpoctivější...žádná z dalších metod není lepší, jen se to snaží hledat ideální kompromisy mezi kvalitou a nárokem na výkon (např Sparse Grid SSAA ?), nebo Rotated Grid SSAA...je snad nějaká metoda mnohem lepší jak SSAA?
Sice na to nemáme GPU, jak jsem tak pochopil, hodně ROPs např u AMD Hawaii co se týče pomůže max MSAA, ale SSAA musí provádět shadery, těch maj sice v top Highendu skoro 3000 už, sice je to pro nás hodně ale vlastně pořád málo, ale jednou se musí obrazová kvalita zastavit, kdy už prostě 3D grafika bude vypadat jak film/CGI film, výkon na to bude a to včetně SSAA, jestliže ostatní metody žádnej bonus nepřinášej, krom šetření výkonu za nějakou cenu kvality?
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Rops ti se sueprsamplingem vůbec nepohnou. Hawaii má tolik rops protože na nich vysí široká paměťová sběrnice a jsou nutné pro dosažení dobré prostupnosti, kterou GCN architektura obecně velice ráda. A dále rops zvedaj co se AA týče výkon v MSAA. Ničem jiném. Jakékoliv formy softwareovýho AA či interního počítání celé scény ve vyššim rozlišení z nich nebenefitujou. To samé TRAA, na to rops nešahnou.
Co se toho filteringu týče tak nevim jak to nechápeš, vyrenderuj si scénu v 1280x720 a pak v 2560x1440 a vyfoť si obě scény a pak provnej jednu texturu. Vyšší rozlišení = více pixelů = více detailů. A tudiž pokud použíješ LOD pro jiné rozlišení a resizneš to dolu bude shimmering. Pokud se LOD upraví aby vše sedělo bude se v principu jednat defakto o celkovej supersampling.
Samo sebou godlike stav by byl to tak mít a na scénu před downsamplingem aplikovat MSAA a TRAA, to by byi ideální výsledek s naprostym plejtvánim výkonu heh, ne, já si radši zahraji na oled displayi v 4K i třeba bez AA, už aby tu byly.
Co se toho filteringu týče tak nevim jak to nechápeš, vyrenderuj si scénu v 1280x720 a pak v 2560x1440 a vyfoť si obě scény a pak provnej jednu texturu. Vyšší rozlišení = více pixelů = více detailů. A tudiž pokud použíješ LOD pro jiné rozlišení a resizneš to dolu bude shimmering. Pokud se LOD upraví aby vše sedělo bude se v principu jednat defakto o celkovej supersampling.
Samo sebou godlike stav by byl to tak mít a na scénu před downsamplingem aplikovat MSAA a TRAA, to by byi ideální výsledek s naprostym plejtvánim výkonu heh, ne, já si radši zahraji na oled displayi v 4K i třeba bez AA, už aby tu byly.
- Ache
- Pokročilý

proč ne? Super sampling (až už SSAA, nebo nvidiácký OGSSAA) se od obyčejného oversamplingu snad liší jen tím pootočením vzorků a optimalizací LOD... nebo ne?DOC_ZENITH píše:Rops ti se sueprsamplingem vůbec nepohnou.
Náročnost toho OGSSA tomu odpovídá, ale narozdíl od oversamplu je to shimmering free.
- sam_217
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Jo, s tim LOD sem to pochopil, ale - před downsamplingem MSAA a TRAA, tim by ses zbavil shimmeringu? není to jen další rozpatlání scény?DOC_ZENITH píše:...