Zdravím, chci se zeptat... Je možné mít 2 PC zapojené do větší bezdrátové sítě a sdílet normálně soubory pomocí pracovních skupin a zároveň je mít propojené kabelem a nastavit to tak, že pokud se chtějí bavit konrkétně tyto dva počítače, tak že mají použít ethernet a na všechny ostatní počítače mají chodit po LANu? Nejsem si jistý, protože ta topologie takto vlastně obsahuje cyklus a to nevím, jestli si s tím jde poradit...
Díky
LAN + WAN
Moderátor: Loki5567
- Aros
- Začátečník

LAN + WAN
Most people think time is like a river that flows swift and sure in one direction. But I have seen the face of time and I can tell you: They're wrong. Time is an ocean in a storm. You may wonder who I am and why I say this. Sit down, and I will tell you the tale like none, of which you have ever heard.
- Daragh
- Nováček

Re: LAN + WAN
Cyklus by se dal obejít SW firewallem s pravidly (ACL), ale to spíše na unixu než widlích. Pokud by byl dotaz z té a té cílové sítě na tu a tu koncovou, tak by to šlo jedním rozhraním, jinak v opačném případě druhým. Ve Windows nevím nevím, ale i tak by to bylo složité.
- Aros
- Začátečník

Díky za odpověď.
A šlo by alespoň ručně používat to připojení po LANu a jinak používat Wi-Fi? Například když vím, že potřebuji zkopírovat něco velkého, tak to pošlu po drátu...
A šlo by alespoň ručně používat to připojení po LANu a jinak používat Wi-Fi? Například když vím, že potřebuji zkopírovat něco velkého, tak to pošlu po drátu...
Most people think time is like a river that flows swift and sure in one direction. But I have seen the face of time and I can tell you: They're wrong. Time is an ocean in a storm. You may wonder who I am and why I say this. Sit down, and I will tell you the tale like none, of which you have ever heard.
- Daragh
- Nováček

Pokud budeš vždy využívat pouze jedno ze síťových rozhraních tak nebude problém.
- Aros
- Začátečník

Hm, tak já jsem tu Wi-FI síť vypnul, ale vůbec to nepomáhá... Oba dva ty počítače mají "unidentified network". No googloval jsem co s tím a našel jsem, že to bývá při automatickém přidělování adres , když v síti není DHCP server, což samozřejmě není, když jsou to jen kabelem spojené dva počítače. Jenže já mám nastavenou adresu u obou na pevno.
PC1:
10.176.2.13
255.255.255.0
PC2:
10.176.2.14
255.255.255.0
Což je podle mě dobře... Tak nechápu, kde je problém.
PC1:
10.176.2.13
255.255.255.0
PC2:
10.176.2.14
255.255.255.0
Což je podle mě dobře... Tak nechápu, kde je problém.
- tovr1203
- Začátečník

ještě taková blbost, ale mrkni jestli na obou kompech máš stejný název sítě, widle nastavujou DOMA nebo WORKGROUP
PC: Ryzen5 1600; MSI B350 Tomahawk; 2x4GB + 2x8GB; Gigabyte GTX 1050Ti OC; Kingston 120GB SSDnow300V + Seagate 1TB + Samsung F1 500GB; LG GH20LS10 black (SATA); GMC H-60 Phoong; EVGA supernova 550 G3; Asus 28" TUF gaming V289Q
konzole: PS5
konzole: PS5
- Aros
- Začátečník

Mám, to jsem samozřejmě nastavil jako první. I tak by to ale nebyl důvod k tomu, aby psaly "unidentified network", to by se akorát neviděli a to ještě jen v průzkumníkovi, v TotalCommanderu bych to stejně viděl. Ten problém je někde jinde...