Monitor - aktivní nebo pasivní 3D?

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
djhouba
Nováček
Nováček

Monitor - aktivní nebo pasivní 3D?

Příspěvek od djhouba »

Dobrý den,
vybírám 3D monitor kolem 8500kč a přemýšlím, jakou vzít technologii zobrazení 3D.
Pasivní nebo aktivní? + nVidia 3D Vision pro moji kartu GTX 560ti. Rád bych jej na hry, ale i amatérskou grafiku.

Jaké máte zkušenosti s jednotlivými 3D technologiemi?
Nevypadá pasivní 3D rozmazaně na Full HD?

Přemýšlím o monitoru LG Flatron DM2752D-PZ: http://www.czc.cz/lg-flatron-dm2752d-pz ... 82/produkt. Co vy na něj? Máte lepší doporučení?

Díky všem :)
C_shrimpy
Začátečník
Začátečník

Re: Monitor - aktivní nebo pasivní 3D?

Příspěvek od C_shrimpy »

Tak hlavni rozdil je asi v tom, ze aktivni 3D vysila pro kazde oko 1080p, kdezto pasivni pouze 1920x540. Dalsi nevyhoda pasivniho je v patrnych artefaktech na linkach, ktere maji byt patrne zvlast pro prave a zvlast pro leve oko narozdil od aktivniho, ktere obrazy pro prave a leve zakryva a zobrazuje tak aby docil 3d efektu. Nevyhodou aktivniho mohou byt drahe a ponekud tezsi bryle, ktere je nutno obcas nabit a take prohloubeni cerne, coz muze mit za nasledek ztratu nekterych stinu, je to ale spise problem 3d projektoru s nedostatecnou svitivosti. Kazdopadne s pasivnim 3D by mel byt lepsi jas. Televize jsem koupil pouze s aktivnim 3D, protoze pasivni kvuli ocni vade pozoruji mnohem hure a jsem velice spokojeny. Ke stejne grafice mam pripojenou 50" tv od samsungu a obraz je opravdu prenadherny. Kazdopadne kazdy ma jine naroky a ted kdyz znas pro a proti budes mit nejlepsi zajet do nejakeho vetsiho obchodu s showroomem a vyzkouset si, co ti nejvic vyhovuje a nejlepe vypada.
PC:
Fractal Design Define R6 Black Pearl | Intel Core i9 9900K @5100Mhz | Noctua NH-D15| ASUS ROG Strix Z390-f gaming | G.Skill TridentZ 3600Mhz 2x8GB | Inno3D RTX 3080ti iChillX4 | Samsung 3x SM981 2TB | ASUS ROG Thor 1200W Platinum | Logitech Z5500 5.1 | Samsung 43" CJ890x
HTPC:
Custom šuplíkový build| Intel Core i5 10600 | NZXT Kraken X31 | ASUS ROG Strix Z490-G gaming | ASUS GTX 980Ti Strix Gaming + NZXT Kraken X31 | Samsung 2x SM981 2TB | Corsair HX650 | ASUS Xonar DX | Onkyo TX-NR696 | HECO 4x Victa 201 + Victa center 101 + JAMO C910
djhouba
Nováček
Nováček

Příspěvek od djhouba »

Díky moc.
A jaké máš zkušenosti s blikáním brýlí - je to vnímatelné nebo nepostřehnutelné (předpokládám displej se 120Hz)? Nevnímáš bolest hlavy nebo jiné zdravotní/zrakové problémy po dlouhém sledování? Nebo zhoršení zraku s odstupem času?
Je mi jasné, že to může být individuální, ale přeci jen mám obavy, že problikávání může být pro oči dosti škodlivé.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

doporucuji si aktvni 3D predem vyskouset. Vetsina populace to totiz nesnasi, ja soobne vydrzim mit na hlave aktivni bryle cca nekolik sekund protoze mi vadi to blikani a zacnou me hned palit oci az bolet...

sam mam doma polarizacni 47" LG a nemam problem, kazdej kdo u me zatim byl si na zhorsenou kvalitu obrazu nestezoval ani na bolest oci ci hlavy. Budoucnost 3D je proste polirazacni technologie az budou televize se 4K rozlisenim odpadne i problem s tim polovicnim rozlisenim v horizontalni rovine obrazu.

ja osobne si poustim kvalitni 1080p 3D filmy a nikdy jsem si toho nizsiho rozliseni nevsiml mozna je to tim ze obraz sleduji s vetsi vzdalenosti a nesedim od toho metr.

Kazdopadne super vec sou 3D bryle
- neztmavuji obraz tj i filmy tocene za tmy jsou krasne ve 3D
- bryle sotji par korun a hodne jich dostanes uz k TV 4-7ks
- kdo ma uz svoje dioptricke tak je moznosti si koupit bezobrouckove nasazovaci 3D klipsy co vazi jenom 8g coz velmi vitam pac uz svoje jedny bryle mam, je to velmi pohodlne ani o nich nevim
- brylim nevadi jiny zdroj svetla (lampicka, svicka apod.) u aktivnich ti okamzite zacnou bryle zbesile blikat...
- u bryli nejsi omezen velikosti skel, ani tim zda budou zaoblena, ani tim zda budes mit obroucky ci nikoliv.

vice o pasivnim 3D najdes zde:
http://www.ddworld.cz/index.php?option= ... &Itemid=75
C_shrimpy
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od C_shrimpy »

Presne tak to je. Ja bohuzel pasivni 3D nevidim dobre a tak se uchyluji k aktivnimu. Kazdopadne mi staci ve 3D tak jeden dva filmy a mam toho dost. Jinak unavu oci pocituju hlavne kdyz ve 3D hraju tak 4-5 hodin, to uz me oci resp. hlava od oci boli.

Jinak idealni je jit do nejakeho vetsiho obchodu s elektronikou, kde te nechaji vsechno vyzkouset. Idealne vlastni vstup.
PC:
Fractal Design Define R6 Black Pearl | Intel Core i9 9900K @5100Mhz | Noctua NH-D15| ASUS ROG Strix Z390-f gaming | G.Skill TridentZ 3600Mhz 2x8GB | Inno3D RTX 3080ti iChillX4 | Samsung 3x SM981 2TB | ASUS ROG Thor 1200W Platinum | Logitech Z5500 5.1 | Samsung 43" CJ890x
HTPC:
Custom šuplíkový build| Intel Core i5 10600 | NZXT Kraken X31 | ASUS ROG Strix Z490-G gaming | ASUS GTX 980Ti Strix Gaming + NZXT Kraken X31 | Samsung 2x SM981 2TB | Corsair HX650 | ASUS Xonar DX | Onkyo TX-NR696 | HECO 4x Victa 201 + Victa center 101 + JAMO C910
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Já osobně 3D hraní nesnášim, je to humus co se týče barev a ten 3D efekt nic moc. A pokud už tak doporučim display s aktivnim 3D, protože dokáže funguvat jako 2D se 120Hz a na tom se hraje parádně.
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

barvy jsou ve 2D stejne jako ve 3D, musis si to proste vyladit rucnim profilem, tak to je u kazdeho monitoru a televize, extremni to bejva u televizi samsung tam sou to hrozny omalovanky :).
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“