Zdravím,
pokukuju po SSD disku (pozn.zatím jsem žádný neměl) a chtěl bych poradit pří výběru, prosím.
Vypíšu sem pár poznámek/bodů/podmínek, které mě momentálně napdají, pokud budete potřebovat něco upřesnit/specifikovat, není problém.
- •Bude to samozřejmě systémový disk do stolního PC, tudíž nejde o spotřebu.
•Kapacita 120GB+
•Cena nejlépe do 3000, maximálně 3500,-Kč (cca.)
•Byl bych rád za co možná nejdelší záruku (3 roky+)
•Považuji se za přiměřeně technicky zručného člověka, s updatem FW bych neměl mít problém, nicméně se mi určitě nebude chtít každý měsíc přenášet data, abych mohl upgrade provést.
Zatím jsem se dival po dvou modelech:
•
Intel SSD 520 Series 180GB OEM Líbí se mi kapacita 180GB, ale zaráží mne, jakto, že ostatní výrobci nenabízejí 180GB disky, proč pouze Intel ? Není v tom nějaký zakopaný pes ? Jako plus považuji, že od vydání disku nevyšel žádný update FW(alespoň co jsem se díval), což by mělo značit odladěnost a spolehlivost.
•
OCZ Vertex 4 Series 128GB Oproti Intelu nižší kapacita, ze začátku jeden update za druhým, nyní to vypadá stabilně s FW 1.5. Zaráží mne, alspoň co jsem se dočetl na internetu, že tento disk vydrží strašně málo přepisů (teoreticky), ale na druhou stranu má 5 let záruku, což si zase výrobce nedovolí dát na nějaký odfláknutý disk (snad). Výhodu vidím v konstantním výkonu, kde nezáleží na komprimovatelnosti dat.
Pro Intel hovoří kapacita, pro OCZ zase cena,ale nevím, zda je můžu srovnávat kvalitativně a výkonově.
Samozřejmě vím, že pokud si SSD koupím, rozdíl bez debat poznám a nebude záležet, jestli ten konkrétní disk má v tom a tom benchmarku o 0,3 MB/s více. Ale když už chci investovat, tak chci za své peníze co možná nejlepší produkt. Já osobně se klaním k Intelu (kvůli kapacitě a pravděpodobné vyšši spolehlivosti) i přes vyšší cenu. Ale pokud máte nějaký tip na jiný produkt, sem s ním.
Díky předem za rady
//edit: Půjde to do PC v podpisu