maximální zvuk z PC
Moderátor: CageJ
- kolemjdoucí
- Nováček

-
Re: maximální zvuk z PC
Uživatel dohnalik tady napsal zajímavou věc, ohledně těch softwarově upravovaných hlasitostí. Jak jsem psal, používám software Traktor, ve kterém se zásadně používá upravování výšek, středů, hloubek atd při mixovaní hudby. To je to v čem by taky mohl být problém?
Jinak jsem dostal nabídku mít z druhý ruky starší receiver, který stál hodně přes dvacet jako nový. Měl bych ho za pusu de facto. K tomu nějaký regály do desítky a hrát by to mohlo slušně ne.
A nepropojovat optikou tu někdo psal?
A ještě mi není úplně jasný, jakou zvukovku, v případě že by tam byl ten receiver. Stačí integrovaná s optikou, nebo je lepší tam mít nějakou lepší. Selský rozum mi říká, že v případě varianty s receiverem se o zvuk postará receiver, takže zvukovka nemusí být žádná extra.
Jinak jsem dostal nabídku mít z druhý ruky starší receiver, který stál hodně přes dvacet jako nový. Měl bych ho za pusu de facto. K tomu nějaký regály do desítky a hrát by to mohlo slušně ne.
A nepropojovat optikou tu někdo psal?
A ještě mi není úplně jasný, jakou zvukovku, v případě že by tam byl ten receiver. Stačí integrovaná s optikou, nebo je lepší tam mít nějakou lepší. Selský rozum mi říká, že v případě varianty s receiverem se o zvuk postará receiver, takže zvukovka nemusí být žádná extra.
- ÿthren
- Začátečník

-
dohnalik: on s tím má pravdu, když dyž se nad tím zamyslíš. Když roztáhneš 16bitů na 24 je to jakobys to vynásobil 256 (přičemž úroveň hlasitosti zůstává stejná) ... pak stáhneš nějak hlasitost , tím to vydělíš 2, 10 , 14.2, 128(tady už by to začínal být problém ... nějakých cca-40dB) ale furt máš daleko větší rozsah než těch 16 bitů, tudíž chyba vzrorku je pořád menší než 1:65536 a to opravdu nepoznáš, pokud se onen převodník dokáže opravdu dobře vypořádat s těma 24bitama. analogová korekce by byla samozřejmě audiofilsky přijatelnější ale tohle není vůbec špatné řešení, jelikož ty vzorky opravdu moc neustřelují nijak extrémně jako když se dělí jen těch 16 bitů.
ještě dohnalik zapoměl říct, že tu externí zvukovku z ebay stačí hodit do USB a jedeš. Ale některá věci nazvané jen externí DAC mají třeba jen optický nebo coaxiální vstup a tam už bys to musel tahat ještě přez nějakou slušnou zvukovku aby ty digitální výstupy za něco stály.
tak nám předhoď typ recieveru a uvidíme.
ještě dohnalik zapoměl říct, že tu externí zvukovku z ebay stačí hodit do USB a jedeš. Ale některá věci nazvané jen externí DAC mají třeba jen optický nebo coaxiální vstup a tam už bys to musel tahat ještě přez nějakou slušnou zvukovku aby ty digitální výstupy za něco stály.
tak nám předhoď typ recieveru a uvidíme.
- dohnalik
- Středně pokročilý

Optikou nepropojovat, protože má velkej jitter a jen málo receiverů se s tím dokáže poprat. Stejně tak je digitální výstup z integrované dobrý humáč. Ale zase na druhou stranu to tady asi nemá smysl řešit, propoj a uslyšíš. Pokud je však k dispozici koax, jednoznačně mu dát přednost.
SW úprava výšek, basů atd. je v pohodě, to neřeš, tam to funguje dvěma způsoby a oba jsou přijatelné.
Když roztáhneš data na 24 bitů, tak akorát přidáš k těm 16 LSB další nuly. Výsledná hodnota onoho vzorku se nezmění, jen prostě bude 24bitový. Dělíš pořád stejnou hodnotu.
SW úprava výšek, basů atd. je v pohodě, to neřeš, tam to funguje dvěma způsoby a oba jsou přijatelné.
Když roztáhneš data na 24 bitů, tak akorát přidáš k těm 16 LSB další nuly. Výsledná hodnota onoho vzorku se nezmění, jen prostě bude 24bitový. Dělíš pořád stejnou hodnotu.
- ÿthren
- Začátečník

-
ale dělíš na větším rozsahu. zjednodušeně se ti pak posouvají bity směrem k lsb a dělením se ti neztratí informace jako u 16 bitů, kde posunem do prava už ztrácíš tu informaci na nižších bitech. takhle tu hlasitost můžeš dělit až 256 krát bez ztráty informace (prakticky 128x s rozumnou maximální tolerancí, rozuměj nižší (poloviční) než rozdíl dvou kvantovacích hladin na 16 bitech, což podle mě dost těžké jen tak poznat) .. přicházíš jen o ty nuly které jsi tam přišoupnul. Ano vzniká tam nějaká chyba, ale není to žádné drama (jako u 16b), když se ta hlasitost nesnižuje tak moc.
úprava basů a výšek a různé čachry jsou díky tomu i víc v pohodě na 24 bitech než na 16. hlavně když nepřestřelíš rozsah.
úprava basů a výšek a různé čachry jsou díky tomu i víc v pohodě na 24 bitech než na 16. hlavně když nepřestřelíš rozsah.
- kolemjdoucí
- Nováček

-
Typ receiveru zatím neznám, vím jen že je to Onkyo, až budu znát, hned ho sem hodím na zhodnocení.
Já si nechávám teď stavět nový PC, a tak nějak mi bylo doporučeno mít ze zakladovky optiku, abych připojil ten receiver. Tak teď zase nevím
Mám si tam teda nechat udělat ten koax výstup, pokud to vůbec jde.
Já si nechávám teď stavět nový PC, a tak nějak mi bylo doporučeno mít ze zakladovky optiku, abych připojil ten receiver. Tak teď zase nevím
- dohnalik
- Středně pokročilý

1011101101011011 je přec to samý jako 000000001011101101011011 (LSB vpravo). Větší rozsah tam je, ale výsledná hodnota co jde do DACu je stejná a to tu jde. Samotná chyba vzniklá dělením je relativně nepostřehnutelná i u 16bitů, ale když DACanovi snížíš takto úroveň, tak začne kreslit jako svině. PCM1792 na Essence STX kreslí už od nějakých -10dB dolů.
Koaxiální výstup se dá vytáhnout prakticky z každé desky, ale ono to bude u té integrované asi zbytečnost.
Koaxiální výstup se dá vytáhnout prakticky z každé desky, ale ono to bude u té integrované asi zbytečnost.
- kolemjdoucí
- Nováček

-
Tak počkej zbytečnost...? Nejdřív že to nemám propojit optikou ale koaxem, teď že je to zbytečnost... V tom aby se prase vyznalo 
- dohnalik
- Středně pokročilý

Jo, promiň, asi tě matu. Myslel jsem to tak, že je to zbytečnost u té integrované zvukovky, ta má stejně ty jedničky a nuly škaredý a optika už tam toho moc nepokazí. Ale pokud bys měl fakt dobrou zvukovku, třeba takovou ESI Juli, tak je koax podmínkou, protože optika by ji zabila na úroveň té integrované.
- ÿthren
- Začátečník

-
jenže tam se přidávají nuly z prava
tak vznikne 101110110101101100000000 (lsb vpravo) a 00001011101101011011000 je furt daleko lepší než 0000101110110101 (to samé na 16 bitech vyděleno 16ti) .... kdybys s těma -10dB měl pravdu, tak nahrávky s vysokou dynymikou by kreslili jako svině (jako jo vysoká dynamika není ideální na CD, jelikož na těch nižších hlasitostech maš nižší bitový rozsah, mimochodem důvod proč jsou gramofonové desky chválenější na klasickou hudbu) ono to kreslí proto, že když 1011101101011011 vydělíš 4 (-12db) vznikne ti 0010111011010110 (je tam možná chyba zaokrouhlení na posledním bitu pokud nezvolíš k dělení číslo z 2 na x) ... každopádně jsi právě přišel o 2lsb bity z původní informace
- dohnalik
- Středně pokročilý

Neříkám, že je na těch -10dB zkreslení nějaké brutální, každopádně už rapidně roste. Dost slyšitelné nastane na nějakých -40, -50, můžeš na to kouknout i do katalogáče. Mám Xonarku D2, kterou jsem si potunil a osadil PCM1792A, napíchl jsem ji přímo na DPA223 jfet fast, bez potenciometru, při takovým tom nočním tichým poslechu neposlouchatelné...to zkreslení bylo opravdu masivní. Momentálně jedu provizorně na mém USB DAC s PCM1794A a pracuju na asynchronním USB s dual AD1955 dotaženým do těch nejmenších detailů, tedy alespoň se snažím.
S tím rozšiřováním máš pravdu, omlouvám se, spletl jsem si to s rozšiřováním o nuly když se to cpe přes I2S přímo do DACu, tam je prostě to bitový slovo vždycky zarovnaný doprava k LSB.
//koukám, že jsme celkem OT
Když tak SZ
S tím rozšiřováním máš pravdu, omlouvám se, spletl jsem si to s rozšiřováním o nuly když se to cpe přes I2S přímo do DACu, tam je prostě to bitový slovo vždycky zarovnaný doprava k LSB.
//koukám, že jsme celkem OT
- ÿthren
- Začátečník

-
no jo to zkreslení je normální vlastností digitálního zvuku, je dáno bitovou hloubkou. když to vezmeš do extrému, tak na 1 nebo 2 bitech máš ze sinu obdélník při jakékoliv frekvenci, což je šílené zkreslení, ale s vyšší bitovou hloubkou se ta tragičnost snižuje. Je to velké mínus pro dynamičnost hudby (aspoň na 16b). při -40dB si snížíš bitovou hloubku na polovic. Stejně tak se s touhle bitovou hloubkou musí spkojit zvuky už nahrané o -40dB oproti těm v 0dB řekněme.
není na D2 PCM1792A už v základu?
jinak ten tvůj projekt USB DACu jsem na audiowebu sledoval, škoda, že nemám teď moc čas si s takovýma věcma hrát.
ale už tuším jedem dost OT
není na D2 PCM1792A už v základu?
jinak ten tvůj projekt USB DACu jsem na audiowebu sledoval, škoda, že nemám teď moc čas si s takovýma věcma hrát.
ale už tuším jedem dost OT
- dohnalik
- Středně pokročilý

Je tam 1796, ten je o kapku horší, hlavně jsem ale vyměnil operáky v I/V sekci za AD8066. Na AW jsem se o tomhle projektu myslím ani nezmiňoval...tam maximálně nějaký moje začátky ještě s SPDIF.
- prd
- Začátečník

-
ou kokám, že jsem zavdal na solidní OT, ale stejnak se k tomu vrátím.
Tím, že se přídá 8 bitů navíc tak vznikne možnost regulovat hlasitost o zhruba 48dB bez ztráty byť jediný digitální informace. A pokud bychom chtěli ztlumit signál ještě víc, tak v signálu přibude slyšitelnější šum, protože se během kvantování k signálu přidá vhodně frekvenčně natvarovanej šum. Proto ani nevznikne situace, kdy se ze sinu stane obdelník o stejný frekvenci, ale bude náhodně kmitající obdelník, což posluchači přijde jen jako přidanej šum k sinu a ne jako pískání atd.
V katalogu PCM1792 je jen pokud jsem dobře koukal graf input level vs. THD + noise, což je docela lineárně závislý na vstupní úrovni (datech), což odpovídá cca. přidávání kvantizačního šumu a vzhledem ke zbytku řetězce, je to zkreslení furt o víc jak řád nižší.
Tím, že se přídá 8 bitů navíc tak vznikne možnost regulovat hlasitost o zhruba 48dB bez ztráty byť jediný digitální informace. A pokud bychom chtěli ztlumit signál ještě víc, tak v signálu přibude slyšitelnější šum, protože se během kvantování k signálu přidá vhodně frekvenčně natvarovanej šum. Proto ani nevznikne situace, kdy se ze sinu stane obdelník o stejný frekvenci, ale bude náhodně kmitající obdelník, což posluchači přijde jen jako přidanej šum k sinu a ne jako pískání atd.
V katalogu PCM1792 je jen pokud jsem dobře koukal graf input level vs. THD + noise, což je docela lineárně závislý na vstupní úrovni (datech), což odpovídá cca. přidávání kvantizačního šumu a vzhledem ke zbytku řetězce, je to zkreslení furt o víc jak řád nižší.
- kolemjdoucí
- Nováček

-
Hergot chlapy neblbněte mi hlavu
Co to má být?
Jinak receiver mi byl vyfouknut před nosem, takže jsem tam kde jsem byl.
Nicméně plno věcí mi je už díky vám jasnějších. Díky za to.
Toho receiveru až taková škoda nebude, protože jsem tak nějak vydedukoval, že za stejný prachy koupím daleko kvalitnější stereo zesilovač. Kdyby mi sem někdo hodil třeba nějaký link na nějaký z aukra, co by stál za něco, budu rád
Zběžně jsem koukal, a kolem dvojky by se dalo něco sehnat, co by mohlo hrát. Dražší myslím nemá cenu, když k tomu dám repro cca za deset.
Tak myslíte že “cesta “ PC> optika> zesilovač>regály by mohla za něco stát? Upozorňuji že do teď jsem měl geniusy a vyloženě audiofil nejsem, jen chci za ty prachy mít maximum možného.
Jinak receiver mi byl vyfouknut před nosem, takže jsem tam kde jsem byl.
Nicméně plno věcí mi je už díky vám jasnějších. Díky za to.
Toho receiveru až taková škoda nebude, protože jsem tak nějak vydedukoval, že za stejný prachy koupím daleko kvalitnější stereo zesilovač. Kdyby mi sem někdo hodil třeba nějaký link na nějaký z aukra, co by stál za něco, budu rád
Zběžně jsem koukal, a kolem dvojky by se dalo něco sehnat, co by mohlo hrát. Dražší myslím nemá cenu, když k tomu dám repro cca za deset.
Tak myslíte že “cesta “ PC> optika> zesilovač>regály by mohla za něco stát? Upozorňuji že do teď jsem měl geniusy a vyloženě audiofil nejsem, jen chci za ty prachy mít maximum možného.
- dohnalik
- Středně pokročilý

Najdeš jen málo zesilovačů, co budou mít digitální vstup. A pokud chceš do dvojky, bude stát za prd. Budeš muset koupit ještě D/A převodník nebo zvukovku. Kup třeba Xonar DX/XD, pokud do toho nechceš vrazit majlant.
- kolemjdoucí
- Nováček

-
No chtěl jsem do dvojky, ale samo že bazarovej, to by něco slušného mohlo být. Ale když to nemá tu optiku, tak to ke komplu nepřipojím.
Ten D/A... v životě jsem to neviděl, k tomu ale nepřipojím pasivní repro, zase bych musel něco k tomu mít?
Tak asi tady po Brně prolezu bazary, a koupím nejakej ten receiver, než třeba koupit za tisíce zvukovku. Přece jenom mi připadá ten receiver pořád lepší varianta než zvukovka. Co tak slyším kolem sebe, i z horšího receiveru vyleze lepší zvuk než ze zvukovky. Nehledě na to, že bych měl ty regalovky, a ty nepřipojím bez recieveru.
Ten D/A... v životě jsem to neviděl, k tomu ale nepřipojím pasivní repro, zase bych musel něco k tomu mít?
Tak asi tady po Brně prolezu bazary, a koupím nejakej ten receiver, než třeba koupit za tisíce zvukovku. Přece jenom mi připadá ten receiver pořád lepší varianta než zvukovka. Co tak slyším kolem sebe, i z horšího receiveru vyleze lepší zvuk než ze zvukovky. Nehledě na to, že bych měl ty regalovky, a ty nepřipojím bez recieveru.
- ÿthren
- Začátečník

-
no co sem viděl v brně bazáče, tak zesilovače jsou dost drahé, za dvojku seženeš jenom hodně nízké kategorie.
A s recieverem s optickým vstupem budeš mít problém najít něco za 2k aby to za něco stálo.
jako nejnižší přijatelný by bylo něco takového http://aukro.cz/onkyo-tx-ds-484-i2863285919.html
já teda osobně bych koupil zvukovku, ať už interné nebo externí
jestli máš PCI tak ideálně http://pocitace.aukro.cz/esi-maya-44-pc ... 99129.html
nebo http://pocitace.aukro.cz/asus-xonar-d1- ... 76589.html
nebo novou tu xonarku do PCI express
normální solidnější zesilovač
http://aukro.cz/stereo-zesilovac-kenwoo ... 88078.html
zesilovač připojíš k PC normálním kabelem, prakticky stejně jak připojuješ reproduktory nyní. ... a ze zesilovače zase jiným drátem do beden
A s recieverem s optickým vstupem budeš mít problém najít něco za 2k aby to za něco stálo.
jako nejnižší přijatelný by bylo něco takového http://aukro.cz/onkyo-tx-ds-484-i2863285919.html
já teda osobně bych koupil zvukovku, ať už interné nebo externí
jestli máš PCI tak ideálně http://pocitace.aukro.cz/esi-maya-44-pc ... 99129.html
nebo http://pocitace.aukro.cz/asus-xonar-d1- ... 76589.html
nebo novou tu xonarku do PCI express
normální solidnější zesilovač
http://aukro.cz/stereo-zesilovac-kenwoo ... 88078.html
zesilovač připojíš k PC normálním kabelem, prakticky stejně jak připojuješ reproduktory nyní. ... a ze zesilovače zase jiným drátem do beden
- kolemjdoucí
- Nováček

-
Tož hoši já se vždycky rozhodnu pro finální variantu a pak zjistim, že je mimo realitu. Zesík ani receiver do dvojky neseženu, to už jsem zjistil i přímo v bazaru.
Takže co myslíte, do čeho vrazit a rozložit 15000,-?
Receiver/zesík - regálový repro, nebo zvukovka - studiový monitory?
Takže co myslíte, do čeho vrazit a rozložit 15000,-?
Receiver/zesík - regálový repro, nebo zvukovka - studiový monitory?
- ÿthren
- Začátečník

-
prvně si zkus jak to zní když seš v brně. Obejdi si nějaké hifi obchody, když si doneseš CD-čka, tak si je tam na nějakých bednách můžeš pustit. Zjistíš díky tomu o čem to je, co čekat a tak.
třeba v http://www.jasyko.cz/ si vyzkoušet nějaké ty B&W řekni spš že hledáš něco tak za 15k aby tě k nějakým slusnějším pustili
nebo http://www.hifisound.cz/ tam je to na objednání doporučuju si vyzkoušet Monitor Audio BX2 repráky, když tam budeš, za tu cenu jsou super
ještě je i http://www.zivefirmy.cz/hi-fi-hifibazar_f450163 bazar a taky tam prodává nějaké reproduktory, ale ty nebudou pro tebe ideální asi.
kde si poslechnout nějaké studiové monitory nevím.
já osobně bych to rozložil zvukovka, zesilovač a regály.
ještě sem narazil na pěkné bedničky
http://www.zivefirmy.cz/hi-fi-hifibazar_f450163 .. ale jsou dost malé, tak spíš do menší místnosti.
třeba v http://www.jasyko.cz/ si vyzkoušet nějaké ty B&W řekni spš že hledáš něco tak za 15k aby tě k nějakým slusnějším pustili
nebo http://www.hifisound.cz/ tam je to na objednání doporučuju si vyzkoušet Monitor Audio BX2 repráky, když tam budeš, za tu cenu jsou super
ještě je i http://www.zivefirmy.cz/hi-fi-hifibazar_f450163 bazar a taky tam prodává nějaké reproduktory, ale ty nebudou pro tebe ideální asi.
kde si poslechnout nějaké studiové monitory nevím.
já osobně bych to rozložil zvukovka, zesilovač a regály.
ještě sem narazil na pěkné bedničky
http://www.zivefirmy.cz/hi-fi-hifibazar_f450163 .. ale jsou dost malé, tak spíš do menší místnosti.
- dohnalik
- Středně pokročilý

Jsem taky pro zvukovka, zesilovač, pasivní regály. Rozhodně lepší než receiver i kdyby za 5k, neporovnatelně lepší...