Starší zesilovač + ravelands = chraptící basy

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Voracek
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Starší zesilovač + ravelands = chraptící basy

Příspěvek od Voracek »

CS před pár měsíci sem zde scháněl zesilovač nicméně za 500 nesehnal :D když sem ted uklízel na půdě tak sem tam našel starej skládanej TRAINSWAT kterej sme považovali za mrtvej... a zrovna tu byl strejc , kterýmu patří tak sme si řekli že zkusíme co vykoumá.. ani se v tom neštoural prostě do něj jen zapíchnul repra a přes 3,5 jacka rádio a hrálo to.. nicméně když sem na to zapojil své ravelandy a vstup zapojil do PC tak sem při vyšších basách slyšel praskání...přitom když sem ty ravelandy měl na jiném zesilovači tak s basama nebyl problém ale je pravda že to hrálo z kvalitního HI-FI rádia a bylo přes krátkej kabel..nyní mam asi 10m dlouhej kabel z 5ti kolíku na cince a přes redukci na 3,5 jacka takže možná háček bude v tom...a strejc co ten zesík stavěl tak říkal , že nikdy s basama nebyl problém že je to výbornej zesík..sice 20 let starej ale kvalitní!!..

Poradte teda v čem to muže bejt?? napadlo mě že já to v PC mam zapojeny jako sluchatka ale když to zapojím jako cokoli jinýho tak to nehraje ubec... mam teda integr zvukovku...
Zítra koupim kratší kabel a uvidim.. možná že to bude tim... ale zkuste něco poradit... ted zatim jedu bez bas.. coz je u elektra docela na dvě věci.. :D

edit:ještě skusim bedny zapojit na bratruv zesik a ohulit je a naopak bratrovy bedny zapojit na muj a uvidime...
Intel Core i5 2500+box,MSI 7850 2GB,GIGABYTE GA-Q67M-D2H-B3,6GB DDR3 1333Mhz,250GB Seagate,520W seasonic,CM elite 330RC
Voracek
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Starší zesilovač + ravelands = chraptící basy

Příspěvek od Voracek »

No tak právě sem oskoušel bratrovy repra na mém zesíku a hrajou pekne.. tzn že mám šmejdský repra.. :( :( :( :( :(
Intel Core i5 2500+box,MSI 7850 2GB,GIGABYTE GA-Q67M-D2H-B3,6GB DDR3 1333Mhz,250GB Seagate,520W seasonic,CM elite 330RC
Voracek
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Voracek »

:D píšu si tu sám pro sebe... :D právě mi ty repráky spálily pojisty v zesíku... nejspíš to už je 2 zesilovač co mi poškodily... pujdou pryč!! :Djne doufam že to budou jen pojistky :D
RampaMeKvak
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od RampaMeKvak »

Tak abych ti udělal radost, tak já si to přečetl. 3 hodiny ráno, já nemůžu usnout, tak tu zevlím :D
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Bohužel Raveland je ten největší a nejlevnější odpad a pak to takhle dopadá.
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od karf »

Voracek píše::D píšu si tu sám pro sebe... :D právě mi ty repráky spálily pojisty v zesíku... nejspíš to už je 2 zesilovač co mi poškodily... pujdou pryč!! :Djne doufam že to budou jen pojistky :D
nebude tohle problém rozdílné impedance? :| :idea:
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Voracek
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Voracek »

já sám tomu moc nerozumím mám na zesiku zezadu napsáno 2x15w/8ohm a pod tim 2x30w/4ohm
a na bednách mám napsáno 80wats r.m.s a 200 watts max a 8 ohm nicméně podle zvuku ty ravelandy nemůžou mit 80 watu ptz ten zesik mi tu krmil bratrovy repráky SONY a to je jinej záhul.... takže si myslim že to chrchlání bas není tim že by zesiku došel dech :D nicméně původně byly daný v kuchyni a napojeny na jinej zesilovač a najednou když tam bratr něco poslouchal tak přestaly hrát a v zesilovači bylo něco vyčuzenyho... to se dalo opravit ptz se to vyplatilo.. a ted sem si je tu chtel provozovat ja ale nejdřive sem měl zapojenou jen jednu pak když sem našel kabel i k ty druhy tak sem ji zapojil a hrály obě ale samozřejmě basy chrchlaly no pak sem zesik vypnul zapnul a nic ... pojistku sem vyměnil a na jiny bedny zase hraje .. nicméně mám tu bedny takový, který se mi nevejdou na stul takže sem se rozhod že si někde seženu jednotlivy reproduktory do bedny si je zadelam a zapojim a budu to mit jisty..jen jestli by ste mi řekli jakej poměr výkonu basáku/vejškáče a středovýho... popřápadě je u něčeho co mam ja v planu nějakej háček??
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Jediný háček vidím v tom, že o konstrukci repro nevíš zhola nic a tím pádem vytvoříš akorát další hnůj, kterej bude hrát příšerně. Neber to nijak zle, radši investuj do něčeho hotovýho a relativně bezpečnýho (ne Raveland).
AK-47
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AK-47 »

Ahoj,
napada me takova blbina, kolik ma zesilovac repro svorek ? Nekdy miva stereo zesiovac moznost pripojeni 2 paru reprobeden (okruh A, okruh B, okruh A+B). Pak se na nem pozadovana impedance pri urcite konfiguraci zmeni.
Tzn. pokud pripojim A bedny - je pozadovana impedance 4-16Ohm napriklad, pokud B bedny je to stale 4-16Ohm, ale pokud bys chtel A+B (dva pary stereo beden), pak se impedance zmeni treba na 8-16Ohm. Mne chraptely basy na stary sonce kdyz jsem mel jediny par repro pripojeny do A, ale prisla dcerka (mimochodem ve 2,5 letech posloucha metal - potichu samozrejme:-) a vepredu na panelu prepnula na A+B konfiguraci.
Samozrejme Raveland je elektro-odpad a klidne muze byt cosi shnileho v nich (ostatne jak pises vyse se sony to bylo ok) - napr. zavesy basoveho repro apod. Ten raveland se prodaval u Konrada v Rajchu za carou jak byl ten elektromarket velkej :-) sem tam slintal vzdycky :-)
Notebook Lenovo Thinkpad Edge E535 Black 3260-ELG (AMD quad, ATI 7670, RAM 4Gb)
NAS Gigalink N5 s 1Tb WD SATA 2
audio: HTPC@ESI Prodigy HD2 + Yamaha R-S500 + Wharfedale Diamond 10.5 + Dynavox kable
Voracek
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Voracek »

Ano máš pravdu já o tom nevím nic.. :D ale fotr kterej tu zrovna ted neni tak o tom vi dost... a co nevi tak na to se zepta kamaradu ;) :D navíc moc prachu nemam :D takže rači seženem naky repraky a s otcem to dame do kupy než aby sme kupovali neco dalsiho... :D
Voracek
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Voracek »

a taky většinou rvou do beden menších rozměru slabši repraky.. ja potřebuju mit malý bedny..aby se mi na stul vesel ete monitor ale zase chci peknej zvuk :D a tyhle ravelandy mi velikosti naprosto vyhovujou.. takže seženu nejakej basak vejskac a stredak narveme to tam a snad to bude fungovat :D :D :D
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Exp píše:Bohužel Raveland je ten největší a nejlevnější odpad a pak to takhle dopadá.
To mi pripomina letaky od Conradu. Driv firma na specialitky a pomerne kvalitni veci pro ktere se jezdilo do Nemecka a ted je to spis takove vetesnictvi, maji vsechno asi jako asiati ve stancich a kvalita bohuzel podobna...
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Voracek
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Voracek »

NJN bohužel je kupoval otec a byly do kuchyně.. nyní mi tu zbyly a já si s nimy lámu hlavu ale jak sem psal vykuchám je a do case osadim s otcem něco kvalitnějšího..
ÿthren
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ÿthren »

pamatuj ale že to bude hlavně jako zábavapro tebe nic extra kvalitního za pár kaček neuděláš z dílů. Je to prostě zábava si ubastlit bedny a zesilovač, ale za pár tisícovek (který do toho možná i tak narveš) máš z druhé ruky velmi dobré řešení.
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Ty Ravelandy maji vetsinou i spatne resene bedny jako takove(vetsinou mala hloubka a resej to pseudo bass reflexem), takze vymenou reproduktoru si clovek nepomuze. Na netu je dost navodu jak vypocitat velikost, jakou pripadne pouzit drevotrisku atd pokud by jsis chtel s tim vyhrat.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Voracek
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Voracek »

no tak sem právě zjistil že doma máme dva širokopásmový repráky sice maj jen 5 W ale zatim než seženu něco lepšího budou muset stačit :D
A asi máte nakonec zase pravdu.. nebudu podnikat nějaký zběsilý nápady a rači si koupim nějaký lepší bedny.. :D
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Vývoj vlastní reprosoustavy není sranda. Člověk musí vědět co dělá, a mít na to měřáky, jinak pravděpodobně při nejbližší příležitosti hlasitějšího poslechu zařvou reproduktory, vyhybka, nebo zesilovač. Minimálně měření impedance je potřeba, to že to bez měření mikrofonem bude stát za prd už není tak strašné, jako první verze.
V současný době se všichni zbláznili, a slušný reproduktory prodávaný na komponenty jsou neuvěřitelně drahý.
Pokud máš na mysli něco slušnějšího než novější TVM/Visaton/Dexon, tak se nedoplatíš.
Teď jsem kupoval reproduktory na stereo dvoupásmo. "Obyčejný" kalotový výškáč nižší třídy + 6,5" středobas střední třídy, a jenom tyto reproduktory stojí přes 4000Kč. Prostě šílenství. Do toho vyhybky plus montážní materiál, a jsi tam hnedle za pět litrů. Bylo by škoda tyhle peníze házet do kýble špatným provedením. Proto taky doporučím koupit nějaké tovární rozumné řešení, nejlépe z druhé ruky. Oni tedy už začali prodávat ten čínský šmejd na Alze i CZC i jinde. Stereo sloupová reprosoustava odzhora až dolů osázená nějakými reproduktory, v ceně taky kolem 3-4000Kč pár, to nebude zas tak o moc lepší než PC bedničky.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Voracek
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Voracek »

Jo tak to mi asi nerozumíte já nechci aby to co posloucham slyšel celej barák...ty ravelandy sem vykuchal,vyříznul do nich díru a narval do toho nějakej 4 ohmovej 5w tesla středobasák a říkám vám že by mi to skoro stačilo.. :D ale bohužel je jeden nějakej špatnej takže strašně chraptí,tak skusim sehnat něco jinýho ale mam zesilovač do 25w takže se nechystám dělat nějkou extra reprobednu :D prostě něco malýho k PC :D
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Tady se nikdo o řevu nebaví. Jenže pro zachování jistejch kvalit prostě NELZE úměrně zmenšovat velikost a kvalitu reproduktorů jenom proto, že to neposloucháš nahlas. Nejde brát si menší příbory proto, že jím méně jídla. Je to iracionální stejně jako s těmi reproduktory. Ostatně slušný reprosoustavy na dobrý řvaní se dnes prodávaj za šesticiferný sumy :-)
Vyhybka s výkonem nemá prakticky co dělat. Ta zajišťuje správnou frekvenční charakteristiku a podružně i bezpečnost zesilovače s reproduktory. Musí tam bejt správná, jinak i ty reproduktory za statisíce zařvou nebo aspoň budou hrát strašně mizerně. Ucho není oko. Podle pocitu jentak nepoznáš, co za sajrajt opravdu posloucháš.

Z nejlevnějšího můžu doporučit výběrové modely ARN-150, ARN-188-7/8
Toto: http://reproobchod.cz/monacorsph170tc-p2052 a http://reproobchod.cz/visaton-w-170-s-8-ohm-p3055
Všecko to jsou nejnižší akceptovatelné modely basáčků. Výškáče typicky ARV-104, nebo něco od Monacoru.
Pokud bys chtěl seriózně něco stavět, nikoli bastlit, nemá smysl chodit níž, protože i ty dažší PC chrchlátka jsou levnější a lepší.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
ÿthren
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ÿthren »

Odpovědět

Zpět na „Zvuk“