maximální zvuk z PC

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: maximální zvuk z PC

Příspěvek od Exp »

Maxtor má naprostou pravdu. Velice pravděpodobně se tady objeví někdo, kdo ti řekne, že digitální výstup integrovaný zvukovky je slyšitelně horší než digitální výstup kvalitní zvukovky - nevšímej si toho.
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od dohnalik »

Maxtor píše:digitalni vystup ma dneska snad kazda zakladni deska (lze rict, ze ten je zvukovkou na desce neovlivnen.. z boardu ti proste leze cisty digitalni signal).
Není pravdou, SPDIF výstup zajišťuje právě integrovaná zvukovka... A čistým bych ho nenazýval, je solidně zarušený se zákmity a nepěknými náběžnými hranami s docela vysokým jitterem.
Ano Exp s jeho všeznaleckými kecy má pravdu, objevím se tu já a říkám, že digitální výstup integrované je horší, jako digitální výstup dobré zvukovky. Ale je pravdou, že je zbytečné to u takového zesilovače řešit, řešil bych to u vyšší třídy. Koax je lepší, ale pokud se tím nechceš zabývat - nezabývej, prostě to propoj optickým kabelem někde za pade...hrát to bude i přes to, že optika má jitter 1ns a více, což je něco naprosto nechutného.
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Ano, já se svýma všeznaleckýma kecama mám pravdu, protože tohle má smysl řešit v poněkud jiný cenovce, než kam míří autor tématu. Ale jelikož sem potkal opravdu hodně netopýrů, kteří slibovali hory doly, a pak nedokázali rozlišit jestli hraje dvojlinka za 7,- Kč/m nebo zahradní hadice za 10k Kč (mnozí dokonce označili dvojlinku za půl darma jako znatelně lepší), tak sem na to chtěl upozornit předem. Slepej test totiž jedinej ukáže, jak se věci mají. U spousty věcí je výsledek na úrovni psychoakustiky, aneb vidim co hraje, takže podle toho to ohodnotim. Třeba u zvukovek se mi to potvrdilo taky, rozlišit tisíc let starou Audigy od zvukovky za 6k šlo najednou velmi, velmi obtížně :)
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od dohnalik »

Tak zrovna v kabelech taky nic neslyším...ale taky nemám bůh ví jaký bedny. Optiku poznám i od isychronního USB naprosto bez problému. Optiku vs. koax obojí z integrované jsem sluchem nepoznal, ale měřitelný rozdíl tam je. Největší skok je vždycky prostě v jiných bednách, pak je zesilovač (skok na DPA223 s jfet a rychlými trandy bylo něco neskutečného), pak má teprve smysl řešit zvukovku/převodník/předzesilovač. Budeš spokojenej když koupíš to o pár příspěvků zpět).
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Souhlas, zdaleka největší vliv mají bedny, zesilovač a akustika místnosti (za předpokladu, že zdroj zvuku neni totální tragédie na úrovni integrovaných kodeků z přelomu tisíciletí).
DPA je super zesilovač, jestli sleduješ DIY scénu, určitě ti neunikly produkty CustomWorks/SPaudio a jejich HYPA zesíky - neslyšel sem, ale moc se mi jejich práce líbí. Pro zajímavost, jaký bedny máš?
kolemjdoucí
Nováček
Nováček

Příspěvek od kolemjdoucí »

Abych pravdu řekl, jsem takový antitalent, že si ani nedokážu vybavit, jak vypadá ten koax výstup. Vím že koaxem se přivádí signál z antény do tv :-) Ale to už si vyguglim a zjistím. Jinak to propojeni je pro mě celkem důležitý, nechci na tom pohřbít kvalitu repraku a zesilovače a jak jsem psal, nechávám si i zároveň stavět PC, a rád bych tam měl teda ty výstupy, který jsou vhodný. Nechám si tam dát Asus dx/xd, nebo tak nějak to je ten typ ;-), ale tu základní desku s tím koax výstupem bych měl mít taky? To má každá?
A z trochu jinyho sudu :-) Mám menší pokoj, v paneláku, je lepší bassreflex vepředu, nebo vzadu?
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od dohnalik »

Pokud od repra budeš daleko a budeš ho mít i dál od zdi, tak vzadu, pokud bude u zdi a budeš blízko, tak vepředu.
Obrázek
Tady máš koax i optiku. Je to vlastně obyčejný RCA (cinch) konektor. Koax je elektrická verze SPDIF, toslink zase optická no.
AK-47
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AK-47 »

Mam ted zkusenost, ze zesik je hrozne moc. Sem plnej NAD C320tky (bazarova za 3300
... Predtim Sony F335R (bazarova za 1300)
Bedny zacaly hrat uplne jinak - 1000% lip a to jeste verim ze neni jejich strop/maximum.
Notebook Lenovo Thinkpad Edge E535 Black 3260-ELG (AMD quad, ATI 7670, RAM 4Gb)
NAS Gigalink N5 s 1Tb WD SATA 2
audio: HTPC@ESI Prodigy HD2 + Yamaha R-S500 + Wharfedale Diamond 10.5 + Dynavox kable
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

NAD hraje hodně jinak než Sony. Ale nedělal bych si iluze, že by dražší zesilovač nějak dramaticky zvuk vylepšil - nic lepšího si rozhodně ty TVM měniče v AQ nezasloužej :) Naopak NAD by si zasloužil lepší bedny.
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Ked uz to tu riesite tak SPDIF nieje az takym ternom ku kvalitnej reprodukcii.
Ako bolo spomenute trpi casovymi chybami a to akekolvek prevedenie uz z principu specifikacie.
Mozem dat do platzu este jednu malo znamu vec (mozno ako pre koho). Nieje jedno z akeho DAC leze von zvuk. Sucastne DAC sa len tvaria byt dobrymi, ale nieje to ziadna slava. Ak niekto nadava na plochost zvuku v nahravke na CD, nemusi to byt zapricinene len nedbanlivym masteringom. V sucastnosti viac ako inokedy je to zparicinene DAC's, ktore sa stali konzumnym riesenim pre mnohe systemy a to aj tie drahsie v cenach do 15tis korun za zvukovu kartu, alebo CD prehravac.
Porovnavat DAC's nieje take jednoduche a dokaze to asi len velmi mala skupina ludi, ktora sa hudbou zivi profesionalne. Ovsem musi to byt hudba ziva so skutocnymi hudobnymi nastrojmi, nezatazena akoukolvek syntezou zvuku a elektrickym zosilovanim zvuku.
AK-47
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od AK-47 »

Exp: Ja vim, v lednu si pojedu poslechnout i se zesikem nejaky jiny kousky, ale kdyz me nic vylozene nesunda, necham si zatim AQ, mne proste na metal vyhovujou ted...
Notebook Lenovo Thinkpad Edge E535 Black 3260-ELG (AMD quad, ATI 7670, RAM 4Gb)
NAS Gigalink N5 s 1Tb WD SATA 2
audio: HTPC@ESI Prodigy HD2 + Yamaha R-S500 + Wharfedale Diamond 10.5 + Dynavox kable
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od dohnalik »

ttx: narážíš na oversampling, vnitřní digitální filtry? Kvalita samotných DACanů je určitě výše, než byla kdysi.
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Kvalita zvukoveho prejavu DAC's isla rapidne dolu s prichodom 1-bitovych DAC. Ano, suvisi to s oversamplingom. Dalsim "vylepsovakom" zvuku boli systemy ako napr. Legato Link a pod. Malokto vie, ze technologia LL je upravena a prisposobena technologia z telefonie, kde sa pouziva hlavne na zlepsenie zrozumitelnosti.
Odar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Odar »

Exp píše:pravděpodobně se tady objeví někdo, kdo ti řekne, že digitální výstup integrovaný zvukovky je slyšitelně horší než digitální výstup kvalitní zvukovky
Lenze to je pravda. Ale nema cenu to silit v stereo systeme tejto kategorie.

Digi vystup optika VS coax - ak niekomu staci max 96 kHz / 24 bit (optika), vyhoda optiky je uplne galvanicke oddelenie od pocitaca, tym padom ziadne problemy s brumom / sumom. Na druhu stranu optika ma horsie nabehove hrany a preto si s tym DACan na vstupe musi vediet poradit.

Vsetko ma svoje vyhody a nevyhody. Generalizovat sa neda.
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Samzřejmě že to je pravda, psal sem, že si toho nemá všímat, ne že tomu tak neni.
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od dohnalik »

S těmi 1 bitovými DAC...v určitých ohledech máš asi pravdu, ale já to tam nikdy neuslyším, nemám zase bůh ví jakej sluch. Ono když se to do dacana sype přímo v 1 bitovým kvalitním DSD, a ne PCM, trochu to tu kvalitu pozvedne.
Jinak Odar, dneska už je toslink schopný přenést i 192/24, ale pořád to tam jde do háje, to je pravda. Dá se to "řešit" tím, že se data srovnají na nějaký přesný oscilátor přímo v krabičce pomocí ASRC, ale co jsem slyšel, akorát to ten zvuk zhoršuje...
Odar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Odar »

Buducnost je v nekompromisne riesenom USB transporte. Cosi take chysta zaciatkom roka Casea. Problem je cena - pre zakladatela temy to nie je vobec zaujimave.
maslik
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maslik »

Vstoupím do diskuze s jednoduchou otázkou, má někdo vyzkoušenou ESI JULI vs. ONKYO SE-200PCI ?? Už mě nebaví hledat něco multifunkčního jako je DUNE HD MAX, POPCORN řada 300 s výstupem zvuku nic moc! I když daleko lepší než levná centra... Jde mi jak o analog, tak i o digi...
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od dohnalik »

Odar: Protokol USB pracuje tak, že diferenciálně posílá datové pakety s frekvencí 1 KHz. Tato frekvence se pak promítne jako intermodulace na výstupu DAC. Není to nic hrozného, skoro to není poznat, ale někteří hifisti (včetně pana Vrány z Casey) to strašně řeší... Osobně pracuju také na svém USB asynchronním transportu a myslím, že od toho z Casey rozhodně nebude daleko, třeba se mu i vyrovná...uvidíme až budou měření.

maslik: Asi bych vzal Julinu, ono budou dost vyrovnané, ale julina by mohla mít o fous lepší digitál. Onkyo bude mít zase lepší analogový výstup.
Odar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Odar »

maslik --> Julca je dobra karta. Pouzival som jej digi vystup aj vstup (na synchro). S dobrym DACanom to hra fajn. Analogovy vystup som nepouzival, ale pocul som ju v predajni BVaudio v Trvane. Ani sa mi nechcelo verit, ze je to len obycajna Julca.
Ak by som potreboval zvukovu kartu do PC k studiovym monitorom povedzme do 1000 - 1500 EUR, nebal by som sa jej. Ak nepotrebujes PCI Express kartu, pozri este Infrasonic Quartet. Vie viac veci, okrem ineho phantom power na mikrofon a word clock / word clock * 256 vstup. Ale to zrejme nevyuzijes. Analogovy vystup by tam mal byt cca na urovni Julie. Sam tuto kartu vlastnim, som s nou spokojny (az na ovladace, mohla by byt lepsia podpora, ale nic zasadne).

dohnalik --> Pan Vrana je perfekcionalista. A to je len dobre. Na kazdej blbosti zalezi. A hlavne - predava to za zaplatitelne sumy.
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“