Domácí síťové úložiště

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
aleshak
Nováček
Nováček

Domácí síťové úložiště

Příspěvek od aleshak »

Zdravím :)

Zamýšlím se nad tím, jakým způsobem si zařídit takové domácí úložiště, kde budou data dostatečně chráněna, bude to cenově levné (ideálně do 6 tisíc Kč), a mimojiné i energeticky nenáročné a tiché (mašina poběží ve stejném pokoji kde spíme).

Úložiště bych využil primárně na zálohu multimediálních dat, sekundárně by se mi hodily i funkce jako streamování médií, webový server (spouštění PHP/Python/Perl skriptů) či stahování (torrenty). Co se týče bezpečnosti dat, jde mi hlavně o fotografie (fotím do RAW, takže to zabere celkem dost, momentálně cca 200 GB). Proto se nechci spoléhat na jediné NAS zařízení a alespoň fotografie zálohovat průběžně (pokud možno automaticky) jinam.

Momentálně mám mj. k dispozici:
Stařičký nevýkonný PC osazený 2x Samsung SpinPoint 160 GB (tj. celkem 320 GB).
Externí 2.5" USB HDD (320 GB).

První zásadní otázka je, zda skutečně potřebuji dvoušachtový NAS, kde by byly disky zapojené jako RAID 1. Přemýšlím o NAS úložišti QNAP TS-212, pořizovací cena včetně 2xWD Red 2TB disků je ale cca 9 000 Kč. Vzhledem k tomu, že nepotřebuju nutně zrcadlit všechna data, jde o poměrně vysoké náklady.

Chtěl bych se tedy pokusit spíše o něco takového :?

Zakoupit jednošachtový NAS + 2TB disk (náklady cca 5700 Kč) s tím, že se jednou za čas (dle potřeby, ne častěji než jednou za 2 týdny) provede automatická záloha předem určených dat (složek) z NAS serveru na starý PC a/nebo externí USB disk. USB disk bych nechal zapojený přímo v NASu, takže by se data mohla synchronizovat průběžně a zcela automaticky. V případě PC by šlo o jakousi asynchronní zálohu, kde by k synchronizaci určených dat došlo pouze v případě spuštění PC. Pro "offline" zálohování dat bych tak měl k dispozici až 640 GB místa. Nabízejí se různé scénáře: zapojit staré disky v PC jako RAID 1 a používat pro zálohování pouze ty (celkem 160 GB), zapojit tyto disky jako RAID 0 (320 GB) a v obou případech by (možná) mohl být současně používán externí USB disk zapojený přímo v NAS (tj. celková kapacita 480 GB, resp. 640 GB). Ač jsem spíše uživatel OS Windows, na PC bych dal Ubuntu Server nebo FreeNAS (podle toho, co by bylo vhodnější).

Nabízejí se i další varianty, jako třeba přestavit PC na NAS server (náklady na pořízení 2x2TB disků cca 5200 Kč, tj. zatím nejlevnější varianta) + zálohovat na externí USB disk, ale PC má velkou spotřebu a navíc je hlučný. Leda postavit úplně nový NAS server, ale ani zde se nedostanu pod hranici 4000 Kč bez disků, čili to vychází opět dost draze (kolem 9 tisíc).

Proto bych nejraději zvolil určitý "kompromis", spočívající v jednošachtovém NASu a ve využití starých disků k záloze. Leč nevím, nakolik mé úvahy dávají smysl a zda toho lze docílit alespoň trochu přímočarým (tj. ne krkolomným) způsobem :?: Nevýhody, které by toto řešení přinášelo, bych byl ochoten akceptovat. Tj:

- nutnost pravidelně zálohovat, což by vyžadovalo minimálně spuštění PC a nastavení/spuštění zálohy na NASu
- přemýšlet, co ještě zálohovat a co už ne
- v případě havárie disku v NAS bych o větší část dat (nezálohovaná část) přišel úplně (šlo by o méně důležitá či nepodstatná data, část z nich by patrně byla k dispozici na noteboocích, které by se k NAS připojovali); přišel bych možná i o nějaká pro mě cenná data (fotografie, videa), která jsem ještě nestačil zálohovat - záleželo by tedy i hodně na "disciplíně"

Budu rád za jakékoliv nápady, rady či připomínky, které ma nasměrují k vhodnému a funkčnímu řešení.
N_o_c_l_a_f
Začátečník
Začátečník

Re: Domácí síťové úložiště

Příspěvek od N_o_c_l_a_f »

Moje rada je, ze z hovna bic neupletes. Budto investuj, nebo se smir s tim, ze to nebude "ono".
Lancelot
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lancelot »

Přesně tak, osobně jsem zainvestoval a zatím nelituji. S obměnou dosavadní TV, za TV se síťovým připojením to bude ještě lepší :)
Bigwolf
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bigwolf »

Nechci se opakovat jako predchozi posty, ale je to tak. Pokud nejsou penize, tak s tim moc nenadelas. Jsou to takova polovicata reseni, ktera te driv nebo pozdeji prijdou draho (ztracena data). Takze bud si jeste dosetri a nebo to nech, tak jak to je.

Jeste bych ti mohl zkusit poradi, at se divas na aukro (ci i sem, ale tam je to pravdepodobnejsi) a zkusis si tam najit malej servrik od HP, bud N36L (ted tam sel jeden za 2750,-) ci novejsi model (jen s rychlejsim CPU) N40L, ten bude asi drazsi. A pak si tu pockej ci opet na aukru, az bude nekdo prodavat disky, jake bys chtel. Pokud budes mit stesti, tak se muzes vejit i do ceny okolo 6-7tis. Pak na to nahod Freenas, ci za me bych doporucil na vyse uvedeny servrik, Nas4free. A mas super NAS na ukladani a zalohovani ceho budes chtit. ;)
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

Na ty MicroServery HP sem se dival, ma s tim nekdo nejakou realnou zkusenost? Me to prijde, ze je to obdoba Atomu od AMD nebo neco podobnyho.

Jeste me zaujalo toto
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
Bigwolf
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bigwolf »

Jak pisu, nedavno jsem si sam HP N40L poridil. Sic ten procak od AMD neni trhac asfaltu a na Ivy bridge nema, ale Atom rozhodne ve vykonu predci, ac ne o moc (napr. zde).

Ted je jen otazka, co od toho chces. Jako uloziste dat to staci bohate. Urcite na tom pujde zprovoznit i nejaky ten web ci blog. Ja od toho zatim moc nepozaduji - uloziste, streamovani do XBMC masiny a prave ten bittorrent. To zvlada na jednicku. Navic je to kompaktni masinka, ktera ani vzhledem neurazi a staci do ni nastrkat disky, nainstalovat NAS distribuci a muzes jet.

Diskuzi ohledne tohoto servriku od HP je na netu hodne. Urcite v nich najdes plno odpovedi na tve otazky.
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

No ja sem nasel tu N40L od HPcka za cca. 10k. To se mi zda s ohledem na vykon lepsi ten Shuttle. S nejakym sandy bridge i3 a 16 GB ram to vychazi stejne jako to HPcko. Disky se musi koupit do obou. Takze je to +/- stejny.
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
Bigwolf
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bigwolf »

Nj, ale tak to musis koukat i jinde. ;)

Ne, kdyz narazis na akci, tak se da sehnat tak za 5tis., videl sem ho za tu cenu i na Alze, ale jen na chvilu. Jinak na aukru se da sehnat okolo tech 4-6tis. podle toho jestli ma zaruku a tak. To uz potom vychazi lepe.

Me se prave povedl sehnat uplne novy za 5tis., dokoupil sem ramky na 8GB a tady na foru 4x2TB Samsung Eco. Vesel sem se do nejakych 10,5tis.
MarekG
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MarekG »

Zdravím. Taky bych potřeboval poradit ohledně domácího uložiště. Jde mi o ukládání a sdílení v domácí síti (filmy,obrázky,hudba a nějaké ty dokumenty). K disku budu přistupovat pomocí wifi hlavně na tv SAMSUN UE46ES6530 a pak telefon a nějaký ten pc. Hlavní pc je na kabelu. Modem mám HUAWEI ECHOLIVE HG620. Kapacitu bych si představoval 1TB možná víc podle ceny která by mohla být asi 3000,-
Nemám s tím žádné zkušenosti tak nevím jestli bude stačit USB nebo bude lepší LAN?
Díky
Aerocool Hi-Tech7 Pro, MSI B450 TOMAHAWK MAX, AMD Ryzen 5 3600, Kingston HyperX 3200Mhz CL 16, MSI R5670-PMD1G, KINGSTON A400 240GB, WesternDigital 250+500GB
Bigwolf
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bigwolf »

Za tri tisice se toho moc udelat neda. To je tak na USB disk. I na jednodiskovy NAS s 1TB diskem je to malo. NAS je rozhodne velice uzitecna vecicka, proto bych doporucoval dosetrit aspon na nejaky 2 diskovy NAS (z duvodu budouci rozsiritelnosti) a koupit disk podle pozadovane kapacity a financi. Znacky NASu, ktere bych doporucil jsou: Synology, Qnap, Netgear. Od nejlepsiho po nejhorsi a taky to vetsinou odpovida i cenove. Tot muj nazor. :)
MarekG
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MarekG »

Aha. No já nemám opravdu nějaké extra nároky, jde mi opravdu jen o to abych měl data přístupné pro celou domácnost. A taky mě štve že když si pouštím na tv z pc po wifi nějaký HD - BD film tak to pořád načítá, u avi je to v pohodě. Tak doufám že by se to mohlo tím uložištěm vyřešit???
Aerocool Hi-Tech7 Pro, MSI B450 TOMAHAWK MAX, AMD Ryzen 5 3600, Kingston HyperX 3200Mhz CL 16, MSI R5670-PMD1G, KINGSTON A400 240GB, WesternDigital 250+500GB
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“