Zdravím,
potřeboval bych poradit co dělám špatně.
Mám paměti Kingston predator 2400MHz a procesor A10-5700 na desce Gigabyte GA-F2A75-D3H. Pomocí AIDA64 jsem si zjistil přesné parametry XMP profilů a tyto hodnoty jsem nastavil v BIOSu (UEFI) a počítač mi s frekvecí 2400 ani s 2133MHz nenaběhne i když deska bez problémů tyto hodnoty nastavit umožňuje, nejvíc jsem rozchodil jen 1866MHz. Nevíte kde dělám chybu? Když už mám takový paměti tak bych z nich chtěl rozhodně vytáhnout víc než jen 1866MHz, ale nechce mi to naběhnout. Dokonce jsem zkoušel dát horší časování než je XMP profil při frekvenci 2133MHz, ale ani to nepomohlo. To je pro procesor bez přípony K frekvence 1866MHz maximum a bez zvyšování BCLK se prostě výš nedostanu?
Jelikož mi tedy nejde nastavit vyšší frekvence než 1866MHz, tak jsem si alespoň hrál s časováním a podařilo se mi při této frekvenci dostat CL8-10-8-22 při 1T, když jsem to stáhnul na 8-9-8, tak už mi počítač nenaběhl a musel jsem smazat CMOS, takže už to je asi minimum.
Ale stejně bych radši aspoň 2133MHz třeba i při CL11 než 1866 při CL8, myslím, že integrované grafice by ta vyšší frekvence prospěla víc, než nižší časování.
Prosím nemáte někdo nějakou radu?
Kingston predator a nastavení frekvence s Trinity
- rocman
- Nováček

-
- rocman
- Nováček

-
Re: Kingston predator a nastavení frekvence s Trinity
To vážně nikdo nemá zkušenosti s Trinity bez K?
- dexterav
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
a skúšal si to z T1 alebo 2?
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
- ArgCZ
- Začátečník

musíš do nastavení voltáže a myslím že je to u GB desek NB VID, zkus ho hodit na 1.35V, na ASUSu je to VDDNB, pokud nehýbeš s napětím pro APU, víc než 1866MHz prostě nepojede né z důvodu že by to paměti nedávali, ale nedává to APU, já třeba pro 2400MHz musím mít 1.387V
Jinak asi nebude potřeba 1.35V, pak to snižuj když to pojede, mě na 2133MHz stačí myslím 1.28V nebo 1.29V, nevim přesně(default je asi 1.25V nebo tak nějak)
Jinak asi nebude potřeba 1.35V, pak to snižuj když to pojede, mě na 2133MHz stačí myslím 1.28V nebo 1.29V, nevim přesně(default je asi 1.25V nebo tak nějak)
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
- rocman
- Nováček

-
@ dexterav: Zkoušel jsem oboje.
@ ArgCZ: Mě bios nabízí NB core, kde můžu nastavit auto, normal a nebo +nějakou hodnotu napětí a pak tam mám ještě možnost NBVID Loadline Calibration, kde si můžu zvolit auto, standard, Low, Medium a Exterm.
Tak jsem zkusil dát NB core na +0,1V a NBVID Loadline Calibration na Exterm i na auto, paměti na 2133Mhz s pro jistotu vyšším časováním než uvádí výrobce, ale kompl mi stejně nenaběhl.
Zkusil jsem i o 0,1V zvednout CPU Vcore, ale stejně nepomohlo. Asi u neodemčeného Trinity je 1866Mhz max. A víc by šlo až při přetaktování CPU.
@ ArgCZ: Mě bios nabízí NB core, kde můžu nastavit auto, normal a nebo +nějakou hodnotu napětí a pak tam mám ještě možnost NBVID Loadline Calibration, kde si můžu zvolit auto, standard, Low, Medium a Exterm.
Tak jsem zkusil dát NB core na +0,1V a NBVID Loadline Calibration na Exterm i na auto, paměti na 2133Mhz s pro jistotu vyšším časováním než uvádí výrobce, ale kompl mi stejně nenaběhl.
Zkusil jsem i o 0,1V zvednout CPU Vcore, ale stejně nepomohlo. Asi u neodemčeného Trinity je 1866Mhz max. A víc by šlo až při přetaktování CPU.
- ArgCZ
- Začátečník

nene, to nemá s odemčeným nebo neodemčeným APU co dělat, dál voltáž pro CPU(CPU Vcore) na to nemá vliv, tu nech na defaultu
1,pokud nemáš poslední BIOS ta ho nahraj (já byl s prodejní verzí taky dost neúspěšný)
2, frekvenci NB hoď na alespoň 1800MHz
3, udělej sem screen/fotku nastavení pamětí a nastavení voltáže na těch 2133MHz a mrknem zda je to v pořádku
rozhodně 2133MHz musí umět rozjet
ještě i přečti článěk od flankera, týká se to sice ASUS desek, ale jsou tam popsaný věci které se týkají veškerých APU http://pctuning.tyden.cz/hardware/proce ... desce-asus
1,pokud nemáš poslední BIOS ta ho nahraj (já byl s prodejní verzí taky dost neúspěšný)
2, frekvenci NB hoď na alespoň 1800MHz
3, udělej sem screen/fotku nastavení pamětí a nastavení voltáže na těch 2133MHz a mrknem zda je to v pořádku
rozhodně 2133MHz musí umět rozjet
ještě i přečti článěk od flankera, týká se to sice ASUS desek, ale jsou tam popsaný věci které se týkají veškerých APU http://pctuning.tyden.cz/hardware/proce ... desce-asus
PS5 Pro, LG OLED65BX, Samsung HW-Q700A + SWA-9500S = 5.1.4 Dolby Atmos, DTS:X
- rocman
- Nováček

-
Hm, tak to bude problém. Poslední BIOS mám, ale frekvence NB jde nastavit max. 1600, víc mi to prostě nenabízí. Takže z toho asi nic nebude.