Umístění HDD, lepší airflow

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
pc_user
Začátečník
Začátečník

Umístění HDD, lepší airflow

Příspěvek od pc_user »

Ahoj. Potřeboval bych poradit ohledně umístění HDD. Momentálně ho mám umístěný v koši na disky (viz obrázek), ale jednak se vibrace úplně neutlumují a bočnice sem tam lehce drnčí, a jednak si myslím, že takto otočený koš zbytečně brání lepšímu průtoku vzduchu.

Našel jsem dvě věci od Sharkoonu, které by se mohly hodit. Jednak je to HDD Vibe Fixer III, pomocí kterého bych disk dal do jedné 5,25'' pozice. Nebo HDD Quick Stand, a ten bych pak musel nějak připevnit ke spodní části skříně.

Právě bych chtěl vědět, co bude asi lepší. Na vibrace bych řekl, že bude lepší to upevnit pomocí toho Vibe fixer. Akorát na disk nebude foukat ventilátor, tak nevím, co to udělá s teplotou. A u té druhé možnosti je zase lepší chlazení, ale nevím, jestli by se zase nepřenášely vibrace.

Za každou radu nebo návrh díky :)

Obrázek
Dvorix
Začátečník
Začátečník

Re: Umístění HDD, lepší airflow

Příspěvek od Dvorix »

Teplota nepůjde pravděpodobně nijak vysoko ani v 5,25" pozici.

Máš dvě možnosti. Tyhle "nožičky" a podobný výmysly rovnou vyřaď. Zdarma: odšroubovat koš na disky a disk zavěsit na gumičky před přední větrák. Za peníze: Scythe Himuro nebo podobný box.
pc_user
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pc_user »

Taky se spíš přikláním tomu, že to nějak umístím do té 5,25'' pozice. I kdyby o 2-3 °C teplota stoupla, tak by to mělo být pořád v mezích.

To Himuro nevypadá špatně. Ještě jsem našel SHARKOON HDD VIBE-FIXER (já vím, pořád ten Sharkoon :)), který taky nevypadá špatně. Akorát ta cena se mi zdá za kus plechu a pár gumek docela vysoká.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

jinak pokud chces, aby byl hdd lepe ofukovan, hod ho o pozici vyse ci nize. takhle je v ose s hridelkou fanu.
goodfire
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od goodfire »

to je nanic nějaký sharkoon krámy, pořiď si box (hiumura nebo Silentmaxx HD silencer) osobně mám ten druhý a teplota je stená. hlavně to hodíš do 5,25" a nebude to zavazet ventilátoru. A ten koš na disky dej pryč.
Sony Vaio S15 - i5-3210M - Nvidia Geforce GT 640M LE - 4 GB DDR3L - 640 GB Seagate
HP Mini 5102 - Atom N450 - Intel Graphics Media Accelerator 3150 - 2 GB DDR2 - 320 GB WD

eX - Acer TravelMate 5742G - i3-370M - Nvidia Geforce GT 540M - 4 GB DDR3 - 640 GB WD
pc_user
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pc_user »

Flegy: hdd je teďka ofukován dostatečně (teplota kolem 29°C), jde mi hlavně o to, že celkově ten koš brání průtoku vzduchu dál do skříně. Snažil jsem se koš otočit o 90°, ale nepasovaly tam díry pro šroubky. (vrtat jsem do skříně nechtěl)

goodfire: asi to nakonec bude nejlepší řešení. Jen by mě zajímalo, jestli to krom hluku tlumí nějak výrazněji vibrace, protože o to mi jde hlavně.
Dvorix
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dvorix »

Ano, oboje. Accutake nemá posuvné nožičky, což někdy dost brání instalaci. Proto je Himuro univerzálnější.
Sám mám disk raději na dně skříně, protože Sileo i přes ty silentbloky trochu vibrovalo.
chovo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od chovo »

Daj to do 5,25" cez toto:
http://www.tichepc.sk/-HDD-Vibration-Ki ... =001015003

Mam to na vsetkych diskoch a 100% spokojnost.
CPU: AMD FX-8350 + NOCTUA NH-C14 MB: ASUS SABERTOOTH 990FX R2.0 RAM: A-Data 2x4GB 2133MHz CL10 XPG Series GPU: ASUS R9 280X-DC2T-3GD5 HDD: Intel 330 180GB + OCZ Vertex2 60GB + WD 640GB AAKS + Samsung 500GB + WD CB 1000GB sound: SB X-Fi Titanium DVD-RW: LG GH22NP20 case: CM Stacker 831 + 4x NOCTUA NF-P12 PSU: Corsair RM650 keyboard: Logitech G15 v.2 mouse: Logitech G500 + Razer eXactMat display: LG W2452T ntb: ASUS P31J
goodfire
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od goodfire »

vibrace to tlumí 100% i když mám papírák skříň
Sony Vaio S15 - i5-3210M - Nvidia Geforce GT 640M LE - 4 GB DDR3L - 640 GB Seagate
HP Mini 5102 - Atom N450 - Intel Graphics Media Accelerator 3150 - 2 GB DDR2 - 320 GB WD

eX - Acer TravelMate 5742G - i3-370M - Nvidia Geforce GT 540M - 4 GB DDR3 - 640 GB WD
Dvorix
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Dvorix »

taky záleží, kde je skříň, mě rachtala o boční stranu stolu... Asi bych to mohl řešit i jinak
pc_user
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pc_user »

No, tak se rozvažuju mezi tím Himurem a HDD vibration killerem. Akorát jsem zatím nezkoušel, kolik by vyšla doprava do Česka. Ale podle komentářů to bude asi fakt dobrý výrobek.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

zkus mrknout do ALPHACOOLU , treba naleznes co se ti bude zamlouvat.
pc_user
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pc_user »

JJ, ten obchod znám. Tam už jsem se taky díval. Jako zamlouvalo by se mi plno věcí, ale dám raději na zkušenosti ostatních. Asi vezmu ten Scythe Himuro a bude. Pokud pohltí nějaké ty vibrace, a zároveň disk ještě ztiší, tak budu spokojen. Důležité je to, že už nic nebude bránit přednímu fanu.
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od shelby_nr »

Tiež odporúčam HDD Vibration Killer...nájdeš ho tu
...ale ani s tým Himurem nespravíš chybu
PC: Fractal R3+ Noiseblocker eLoop B12-PS, Noctua S12B FLX@ U.L.N.A + King Mod Premium, Seasonic X-560, G630 (dočasne) + Prolimatech Armageddon, MSI ZH77A-G43, 2x4 Kingston Blu, WD 6400AAKS. Monitor: Dell P2314H
NB: IBM/Lenovo T60 + 9 cell
goodfire
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od goodfire »

pokud máš hlučnej disk je to nanic... Box je pořád lepší

pc_user
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pc_user »

Disk mám Western Digital 6400AAKS, takže celkem tichý. Koupím to Himuro. Našel jsem ho za velmi dobrou cenu a nebudu muset připlácet poštu. Takže všem díky za rady :)

Pak připíšu, jak se změnily teploty a hluk.
pc_user
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pc_user »

Tak jsem dneska namontoval Himuro. Oproti původní pozici pod DVD mechanikou jsem ho nakonec dal na dno skříně, protože nahoře měl disk přes 37 °C a předek skříně na dotyk docela vibroval (i když slyšet nic nebylo). Na dno skříně jsem přišrouboval 3 gumové držáky a disk je na nich nasunut. Utlumení vibrací je výborné a teplota je 31 °C.

Navíc byl vyměněn chladič procesoru (AC Freezer -> Thermalright Ultra 120 Extreme), ale teplota klesla asi jen o 2 °C, což se mi zdá málo.

Obrázek
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

tr ultra se proevi u vyssi spotreby cpu. jinak proc mas tu mrizku na ty outtake noctue? :)
pc_user
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pc_user »

Kdysi jsem to používal, aby se mi do větráku nezapletl okolní kablík. Teď spíš jen pro design :) I když, možná ji taky šoupnu pryč.
jagoda
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od jagoda »

- moje riesenie:
kos som mal rovnaky na Glite 311 a odnitoval som ho prec...
na disk som kupil pasivne chladenie a dal ho do 5,25 pozicie pretoze tam vdaka chladeniu pasuje ...
- vyriesil som chladenie disku,odvibrovanie disku,a aj prietok v bedni lebo tam neni ten hlupy kos...
i7 2600k / 16GB DDR3 / GTX760
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“