Max počet hdd

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
RDan
Začátečník
Začátečník

Max počet hdd

Příspěvek od RDan »

Zdravím, malý dotázek.
Mám doma takový server malej.
Doteď jsem ho měl na základní desce Asus M2N-SLI Delux kde bylo 6x sata + 1x sata přes další řadič.
Dokoupil jsem si řadič s dalšíma dvouma sata portama do pcie 1x a nastal problém že bios už nedokázal namapovat oba disky přes ten řadič. Dokázal pouze jeden, mohl být první nebo druhé zdířce ale když tam byly dva v biosu byl jen jeden.

Nyní jsem si sehnal desku Asus P5Q Pro kde mám 6x sata + 2x Xdrive, další řadič (ten samej co předtím nešel) funguje také v pořádku s dvouma diskama.

V tuto chvíly mám v compu 10 hdd.

Můj dotaz zní: Má bios nějaké limity a proč, kde se je dozvím, co ten limit způsobuje???

Můj eventuální plán je využít zbylé volné 1x pci, 2x pci1x a 1x pcie16x na další řadiče s esata a za pomocí externích boxů (jakýchkoliv zatím nemám rozmyšleno) a rozšířit tak v budoucnu místo v compu.

Když už jsem zabrousil do témat esata, zběžně jsem koukal a zjistil že esata externí boxy skoro nejsou. Všude jsou usb2.0 a usb3.0. Nicméně pokud vím tak přes usb nefungují všechny funkce disku jako vypínání hdd v rámci úspory nebo čtení SMART. U Firewire to bude asi obdobné.
Nejjednodušší by asi bylo sehnat nejakej přídavnej case kterej má jen sloty na hdd, rozvod napájení přes molex a každý disk svůj esata výstup. Ovšem toto řešení jsem nikde nikdy neviděl.

Díky RDan.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: Max počet hdd

Příspěvek od DOC_ZENITH »

Bios nemá limity v počtu disků, ale v počtu biosů jejichž romky dovede zpracovat. Každej přídavnej řadič, pokud chceš aby bios ten disk viděl a ne až OS, tak musí mít svůj vlastní zaváděcí bios. A system bios + všechny ostatní biosy řadičů, síťovek, atd, nesmí být větší než co se vejde do základní paměti.

Ala pokud tam bude jeden 24-portovej SAS řadič, je to menší zátěž jak 3x 2 portové řadiče.
RDan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od RDan »

Aha takže když je na tom řadiči jumper na vypnutí biosu tak ale v os ty disky pořád uvidím, to jsem nevěděl. To že to v tuto chvíli bios neuvidí mi nevadí, bootuju ze saty v chipsetu.
Ovšem to znamená že na předchzí desce to byl jinej problém protože ten druhej disk na přídavným řadiči nebyl vidět ani v os.
Taky jsem na ty SAS řaadiče koukal, ovšem ty jsou nad moje finanční možnosti. Řadič s 2x sata přech chip Jmicron stojí 300 až 400 stovky.
Nehledě na to že bych si musel pak pořídit RACKovou skříň:)
remet
Nováček
Nováček

Příspěvek od remet »

Opravdu zadne omezeni neni. Nyni mam 27 HDD a hodlam dal rozsirovat. Maximalne by se z toho mohly zblaznit Windows, ale ty na serveru nepouzivam.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“