A nerozčiluj se tolik, je to jen elektronika.
maximální zvuk z PC
Moderátor: CageJ
- Exp
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: maximální zvuk z PC
Jo, pokud nejlepší zesilovač co znáš, je starej integráč od NADu, tak vážně dál reagovat nemusíš
A ano, oproti zesilovačům kategorie DPA vážně patlá, zejména na basech je "muzikální".
- Odar
- Začátečník

-
JJ nebite sa
Inak NAD ma jednu velku vyhodu - da sa na nom pri pocuvani piect slaninka.
Naposledy upravil(a) Odar dne sob 5. led 2013, 21:28, celkem upraveno 1 x.
- dohnalik
- Středně pokročilý

To při mojich DPA taky, mám kliďák 180 mA na kanál 
Jsem si tím jist, spousta lidí, co už vážně něco slyšela a o tomhle (narozdíl od tebe) něco ví, tak jednoznačně vyhlásilo DPA do nebes. Opamp (těm lepším to něco řekne) jej dokonce prohlásil za více než stotisícový zesík a jemu věřím, je to člověk, který ví co dělá a slyšel toho víc, než my všichni dohromady. Ten tvůj NAD nemá šanci dokonce ani po slušném tuningu od sinclaira, což býval tady výhradní servisák NADů pro ČR. Určitě nikdo nedá přednost "muzikálnímu" NADu před DPA, leda by to byl člověk jako ty a věděl co hraje. Takže už si doháje nech svůj úžasně muzikální NAD, zalez si sním do nory a nešahej mi DPA.
PS, a ano, znova porovnávám podle toho, co jsem četl na internetu, ono to totiž většinou sedí. Že už má někdo jiný nějakou poruchu, nebo že si neustále něco namlouvá a zesilovač se zkreslením v řádech desetin % mu hraje líp, než něco co opravdu hraje, ale i měří...to je věc jiná.
Jsem si tím jist, spousta lidí, co už vážně něco slyšela a o tomhle (narozdíl od tebe) něco ví, tak jednoznačně vyhlásilo DPA do nebes. Opamp (těm lepším to něco řekne) jej dokonce prohlásil za více než stotisícový zesík a jemu věřím, je to člověk, který ví co dělá a slyšel toho víc, než my všichni dohromady. Ten tvůj NAD nemá šanci dokonce ani po slušném tuningu od sinclaira, což býval tady výhradní servisák NADů pro ČR. Určitě nikdo nedá přednost "muzikálnímu" NADu před DPA, leda by to byl člověk jako ty a věděl co hraje. Takže už si doháje nech svůj úžasně muzikální NAD, zalez si sním do nory a nešahej mi DPA.
PS, a ano, znova porovnávám podle toho, co jsem četl na internetu, ono to totiž většinou sedí. Že už má někdo jiný nějakou poruchu, nebo že si neustále něco namlouvá a zesilovač se zkreslením v řádech desetin % mu hraje líp, než něco co opravdu hraje, ale i měří...to je věc jiná.
- Maxtor
- Začátečník

-
Ja te tady za vsechny pritomne poprosim abys nereagoval uz na nikoho.. nejlepe na celem foru..Ajťák píše:patlající NAD
tohle mi stačí nato, abych věděl, že nemáš o hifi vůbec šajn, dále na tebe nereaguji.
- kolemjdoucí
- Nováček

-
Tak mám doma nový PC, ale bohužel se mi nepodařilo spustit tu zvukovku Xonar DX. Mám již z prodejny vše nainstalováno, prozatimní repro připojeno ale nic nehraje
Pomůžete někdo? Mám to připojený na výstupu S/PDIF output, Line_Input, Mic Input jackem a dva cinche do aktivního basáku...
- Maxtor
- Začátečník

-
Prepl sis okna aby posilaly vystup na Sonar..? Pripadne konkretni prehravac..? Pokud ji nezbavis ovladace, pripadne uplne nevypnes, zustava ta integrovana aktivni..
- theedge
- Začátečník

Hehe zajímavá debata tu proběhla
Ale proběhla naprosto klasicky jako u podobných témat. Neberte si to osobně, ale příjde mi že málokdo tu hudbu jen a prostě pro radost poslouchá, ale všichni porovnávají grafy, hodnoty zkreslení a podobné věci ... přitom přehánějí to, jaký význam mají tyto parametry pro požitek samotný.
Abych to trošku k něčemu přirovnal -> pár let se pohybuji ve fotografii (ale fotím si čistě jen pro radost). veškrá fóra o focení jsou zahlcena flame o technických parametrech a vlastnostech foťáků a objektivů. Jsou tam tisíce lidí kteří se navzájem dohadují o tom že tamten objektiv ma neostrý pravý horní roh, tamten zase aberuje, tamto tělo foťáku šumí na tamto ISO a tamto zase šumí jinak. Ale když pak vidíte ty fotky oněch "technodetailistů", tak jsou to v naprosté většině velmi podprůměrné výcvaky bez nápadu.
V HI-Fi světě je to dost podobné a je to svět sám pro sebe. Internet je plný lidí kteří se navzájem dohadují že tamten zesilovač je lepší než nějaký jiný a přitom mi připadá že naprostá většina těch lidí tu hudbu už ani neposlouchá a nebo poslouchá jen pro onen kritický poslech
Je to stejne jako je internet plný fotografů testovacích obrazců. Je to perfektně vyfocený obrazec, ale je to pořád jenom obrazec. U většiny lidí jde prostě o to udělat si nákupem radost a čím víc utracených peněz tím větší radost a větší potřeba obhájování investice 
Doufám že je pochopitelné co tím chci říct a určitě tím nechci říct to že by se člověk měl spokojit s plastovým domácím kinem ze supermarketu. Nicméně někdy mi příjde že spousta lidí místo radosti z prožitku jen studuje technické datasheety a přeceňuje jejich význam pro reálný zážitek, který stejně není měřitelný
Je to navíc čistě mužská záležitost. Znám ženy co výborně fotí nebo na něco hrají a i rády poslouchají hudbu a rozumí jí. Ale ženy víc vnímají hudbu samotnou než to z čeho to hraje, stejně tak u fotek
To je čistě mužská posedlost.
BTW: sám k plné spokojenosti poslouchám regálové repro Wharfedale Diamond 9.2 na stereo zesilovači Onkyo TX-8050 (pro větší vzdálenost propojeno optikou ze zvukovky v podpise), sluchátka Shure SRH840.
http://www.wharfedale.co.uk/products/pr ... fault.aspx
http://www.eu.onkyo.com/en/products/tx-8050-43158.html
http://www.shure.com/americas/products/ ... headphones
Abych to trošku k něčemu přirovnal -> pár let se pohybuji ve fotografii (ale fotím si čistě jen pro radost). veškrá fóra o focení jsou zahlcena flame o technických parametrech a vlastnostech foťáků a objektivů. Jsou tam tisíce lidí kteří se navzájem dohadují o tom že tamten objektiv ma neostrý pravý horní roh, tamten zase aberuje, tamto tělo foťáku šumí na tamto ISO a tamto zase šumí jinak. Ale když pak vidíte ty fotky oněch "technodetailistů", tak jsou to v naprosté většině velmi podprůměrné výcvaky bez nápadu.
V HI-Fi světě je to dost podobné a je to svět sám pro sebe. Internet je plný lidí kteří se navzájem dohadují že tamten zesilovač je lepší než nějaký jiný a přitom mi připadá že naprostá většina těch lidí tu hudbu už ani neposlouchá a nebo poslouchá jen pro onen kritický poslech
Doufám že je pochopitelné co tím chci říct a určitě tím nechci říct to že by se člověk měl spokojit s plastovým domácím kinem ze supermarketu. Nicméně někdy mi příjde že spousta lidí místo radosti z prožitku jen studuje technické datasheety a přeceňuje jejich význam pro reálný zážitek, který stejně není měřitelný
Je to navíc čistě mužská záležitost. Znám ženy co výborně fotí nebo na něco hrají a i rády poslouchají hudbu a rozumí jí. Ale ženy víc vnímají hudbu samotnou než to z čeho to hraje, stejně tak u fotek
BTW: sám k plné spokojenosti poslouchám regálové repro Wharfedale Diamond 9.2 na stereo zesilovači Onkyo TX-8050 (pro větší vzdálenost propojeno optikou ze zvukovky v podpise), sluchátka Shure SRH840.
http://www.wharfedale.co.uk/products/pr ... fault.aspx
http://www.eu.onkyo.com/en/products/tx-8050-43158.html
http://www.shure.com/americas/products/ ... headphones
Naposledy upravil(a) theedge dne úte 15. led 2013, 15:48, celkem upraveno 3 x.
AMD Ryzen 7 5800X3D || Scythe Ninja 4 || ASUS Rog Strix B550-F Gaming || 32GB DDR4 Crucial Ballistix 3200@3600 CL16|| Gainward RTX 5080 Phoenix 16GB || SSD M.2 NVMe Samsung 980 PRO 2TB + Samsung 970 EVO 500GB || 3x HDD WD Red 3 TB || Creative X-Fi Titanium HD + Shure SRH840 || FRACTAL Define R4 + Corsair HX850 850W|| Razer DeathAdder 3500 || 27" Gigabyte Aorus FI27Q-P (1440p + 165 Hz)
- pazda
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
theedge: Nemyslím, že se to dá tak úplně srovnávat. Ve fotografii něco tvoříš a záleží na tvých schopnostech. Kdežto u poslechu jen pasivně posloucháš. Konkrétně já mám nějaký naposlouchaný etalon, kterému bych se chtěl se svojí aparaturou přiblížit a řeším co pro to musím udělat, nastavit, koupit atd. Předpokládám, že to takto dělá většina hifistů.
HP Z600: CPU: 2x Xeon X5675 3GHz - 12core, RAM: 48GB DDR3, GPU:RX560, HDD1: SLC 2x 60GB RAID0, HDD2: Samsung 850 500GB, LCD: Dell U2716 QHD OS: Win 7
MAC: Macbook Pro 13" 2018 - i7 2,7GHz, 16GB RAM, 500GB Flash
HTPC: Mac Mini 2012 - i7 2,3GHz, 16GB RAM, 120GB SSD, 1TB HDD
NAS Synology DS214 + 2x WD Red 6TB
Apple TimeMachine 2TB
MAC: Macbook Pro 13" 2018 - i7 2,7GHz, 16GB RAM, 500GB Flash
HTPC: Mac Mini 2012 - i7 2,3GHz, 16GB RAM, 120GB SSD, 1TB HDD
NAS Synology DS214 + 2x WD Red 6TB
Apple TimeMachine 2TB
- theedge
- Začátečník

pazda: No pokud by to tak jak píšeš dělala většina hifistů, tak by to bylo ještě dobře. o tom by mělo být skutečné HI-FI. Ale mívám ten dojem že to tak není. Těch srdcařů co opravdu mají naposloucháno a hledají to svoje a pak si to užívají si myslím moc nebude. Zdá se mi že většina se nechává unést úžasnými technickými specifikacemi které často fungují jako placebo. Ale třeba na to mám jen pokřivený názor na základě anonymních internetových flamerů 
AMD Ryzen 7 5800X3D || Scythe Ninja 4 || ASUS Rog Strix B550-F Gaming || 32GB DDR4 Crucial Ballistix 3200@3600 CL16|| Gainward RTX 5080 Phoenix 16GB || SSD M.2 NVMe Samsung 980 PRO 2TB + Samsung 970 EVO 500GB || 3x HDD WD Red 3 TB || Creative X-Fi Titanium HD + Shure SRH840 || FRACTAL Define R4 + Corsair HX850 850W|| Razer DeathAdder 3500 || 27" Gigabyte Aorus FI27Q-P (1440p + 165 Hz)
- Ajťák
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
to vidíš na tomhle foru dnes a denně.
tady ti doporučí dát do osmi metrů čtverečních dva subwoofery a kilovatovej zesilovač, nevim možná to podle parametrů vypadá dobře, ale v reálu to bude při jakékoli normální hlasitosti pouze bučet.
ze sluchátek pro použití v rádiích a dalších prostorách ti nehraje do 150 Hz, takže když tam pouštíš hudbu z basovou kytarou tak jí tam neslyšíš, a pokud nepoužíváš 12" membrány, tak ti prostě musí něco chybět, zejména oproti nějakým ptačím budkám z roku 85.
tady ti doporučí dát do osmi metrů čtverečních dva subwoofery a kilovatovej zesilovač, nevim možná to podle parametrů vypadá dobře, ale v reálu to bude při jakékoli normální hlasitosti pouze bučet.
ze sluchátek pro použití v rádiích a dalších prostorách ti nehraje do 150 Hz, takže když tam pouštíš hudbu z basovou kytarou tak jí tam neslyšíš, a pokud nepoužíváš 12" membrány, tak ti prostě musí něco chybět, zejména oproti nějakým ptačím budkám z roku 85.
- kolemjdoucí
- Nováček

-
K té zvukovce Asus, už jsem ji zprovoznil, nicméně mi to hraje jako center a levý monitor, místo pravý a levý... Mám k tomu zapojený basák kina Genius a místo původních satelitů jsem tam připojil dva repráky ze starýho mikrosystému Thomson
Kdyby měl někdo tip jak to správně nastavit, aby to hrálo jako FL a FR, bud rád 
Jinak jsem byl poslouchat ty regály a slyšel jsem i studiový monitory Behringer a musím říct, že pro moje účely se asi nakonec rozhodnu pro ty studiový..poměr cena výkon se mi zamlouval, nehledě na to že poslouchám ani ne metr od repráků...
Jinak jsem byl poslouchat ty regály a slyšel jsem i studiový monitory Behringer a musím říct, že pro moje účely se asi nakonec rozhodnu pro ty studiový..poměr cena výkon se mi zamlouval, nehledě na to že poslouchám ani ne metr od repráků...
- Ajťák
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
na takhle blízký poslech se stejně hifi moc nehodí.
- theedge
- Začátečník

kolemjdoucí: Já myslím že ses rozhodl dobře. Vzhledem k tomu že to chceš mít na stole u PC a poslouchat to z metru tak je asi fakt zbytečný se pokoušet o nějaké hi-fi. Já stejně u PC nejradši poslouchám kvalitní sluchátka - chce to ale zvukovku se slušným sluchátkovým výstupem a nebo sluchátkový zesilovač. Regály + zesilovač mám na ozvučení místnosti jako celku.
- Maxtor
- Začátečník

-
Jednak je to onen pasivni/aktivni pristup.. druha vec ale je, a tu jsi nezminil, ze je sice fajn, ze kdyz chces fotit tak fotis a hledas v tom onu fotografii.. technicke detaily jdou stranou.. ubehnou ale dva roky a stejne mas doma na stole znacky a loga jako 5D, ci Mamiya..theedge píše:...
Tohle neni ani tak o tom, ze by clovek radil na zaklade datasheetu (to tady vsude prave odmitam), ale na zaklade toho, ze ma clovek uz tyhle roky za sebou a na onen HW ma uz nejaky pohled dany zkusenostmi.. ve finale, a proto jsem zminovaly ony foto loga, stejne dojdes k tomu, ze ty drahe hracky, ktere jsou udajne tak uzasne jsou opravdu nutne.. tedy pokud to clovek mysli vazne.. plati zde stejna meritka jako jinde.. neni potreba mit 10 milionu a kupovat hned Grande Utopii apod, ale bez velkych castek, pujde vzdy o sakra kompromisni reseni.. a jde o to najit ten nejlepsi mozny kompromis..
A ano.. v tomto konkretnim pripade je potreba resit cely retezec, coz je obecne v tom nejlevnejsim reseni nejakych 5k zvukovka/prevodnik + 10k pouzite repro a zesik.. levneji to moc nejde.. ale ano.. i tak priznavam, ze v cenovkach za par tisicovek se da z toho spatneho vybrat vzdy alespon to nejmene spatne..
- theedge
- Začátečník

Maxtor: Určitě souhlasím. Je pravda že to foto nebyl úplně přesný příměr, ale vládne tam podobná situace utápění se v technických detailech. Tento fenomén často vyvolávají a podporují již samy tyto značky výrobců svým marketingem (viz. třeba zaměření se na zbytečně vysoká rozlišení komerčních fotoaparátů).
A souhlasím s tím že pokud chce člověk dosáhnout učité kvalitativní úrovně tak je potřeba se dívat po určitých značkách představujících určitou kvalitu v daném oboru (taky doma nemám repro panasonic
)
Zapoměl jsem ale říct jednu podstatnou věc -> Moje sestava je v HI-Fi určitě lowend (ovšem mě plně dostačující ). A už s touto lowend sestavou nemám problém s tím že to je lowend a potřeboval bych se hnát za lepšími repro a lepším zesilovačem, ale mám problém s kvalitou nahrávek jako takových. A tím nemyslím komprimované formáty. Jsou hrozné rozdíly v nazvučení nahrávek jako takových už na origo zdrojích/CD.
Už i u toho lowendu je výrazně poznat rozdíly mezi dobře nazvučenou nahrávkou a tupou zvukovou koulí/hmotou. Bohužel člověk zjistí že většina nahrávek není nazvučena zrovna ideálně ( když to řeknu slušně ). Nakonec skončí u toho že má sotva 20% nahrávek (když dobře) které jsou nahrané v nějaké "HI-Fi" kvalitě. Tím myslím dynamiku a rozsah výšek a hloubek, rozlišení nástrojů a prostor ... je to prostě dost bída. U některých nahrávek se sestava krásně rozehraje a hudba je najednou všude kolem ale často to zůstane jen u jakési zvukové ploché zdi.
Těžko říct jestli by tyto "zvukové koule" líp vynikly na výrazně lepších sestavách, nicméně rozdíl mezi dobře nazvučenými nahrávkami tam vždy zůstane veliký.
Prostě to není tak že si člověk koupí pure HI-Fi sestavu a na ní pak bude všechno hrát super - ono je to spíš naopak
pak je už na každém jestli se mu vyplatí do toho investovat velké sumy peněz. Člověk už musí být veliký fanda daného žánru.
Proto se mi někdy zdají úsměvné debaty o tom jestli propojit zesilovač koaxem nebo optikou, protože naprosto nejvetší vliv na tu kvalitu poslechu má již nazvučení nahrávky jako takové. Na 2. místě jsou jasně repro a akustika místnosti, na 3. místě je STEREO zesilovač který ty repro musí vhodně nakrmit při zachování určité kvality. Vše ostatní už má menší a menší vliv - pokud si člověk ovšem ten zvukový řetězec nepokazí nějakým opravdu slabým místem.
A souhlasím s tím že pokud chce člověk dosáhnout učité kvalitativní úrovně tak je potřeba se dívat po určitých značkách představujících určitou kvalitu v daném oboru (taky doma nemám repro panasonic
Zapoměl jsem ale říct jednu podstatnou věc -> Moje sestava je v HI-Fi určitě lowend (ovšem mě plně dostačující ). A už s touto lowend sestavou nemám problém s tím že to je lowend a potřeboval bych se hnát za lepšími repro a lepším zesilovačem, ale mám problém s kvalitou nahrávek jako takových. A tím nemyslím komprimované formáty. Jsou hrozné rozdíly v nazvučení nahrávek jako takových už na origo zdrojích/CD.
Už i u toho lowendu je výrazně poznat rozdíly mezi dobře nazvučenou nahrávkou a tupou zvukovou koulí/hmotou. Bohužel člověk zjistí že většina nahrávek není nazvučena zrovna ideálně ( když to řeknu slušně ). Nakonec skončí u toho že má sotva 20% nahrávek (když dobře) které jsou nahrané v nějaké "HI-Fi" kvalitě. Tím myslím dynamiku a rozsah výšek a hloubek, rozlišení nástrojů a prostor ... je to prostě dost bída. U některých nahrávek se sestava krásně rozehraje a hudba je najednou všude kolem ale často to zůstane jen u jakési zvukové ploché zdi.
Těžko říct jestli by tyto "zvukové koule" líp vynikly na výrazně lepších sestavách, nicméně rozdíl mezi dobře nazvučenými nahrávkami tam vždy zůstane veliký.
Prostě to není tak že si člověk koupí pure HI-Fi sestavu a na ní pak bude všechno hrát super - ono je to spíš naopak
Proto se mi někdy zdají úsměvné debaty o tom jestli propojit zesilovač koaxem nebo optikou, protože naprosto nejvetší vliv na tu kvalitu poslechu má již nazvučení nahrávky jako takové. Na 2. místě jsou jasně repro a akustika místnosti, na 3. místě je STEREO zesilovač který ty repro musí vhodně nakrmit při zachování určité kvality. Vše ostatní už má menší a menší vliv - pokud si člověk ovšem ten zvukový řetězec nepokazí nějakým opravdu slabým místem.
- ttx
- Začátečník

-
Dalo by sa povedat, ze kvalita zvuku produkovaneho sucastnymi zariadeniami poklesla s nastupom triedy D. Decko nieje zosilovac, aspon nie taky ako mame mi hifisti predstavu o zosilovacoch. Ak si date niekto trochu namahy, premostite vystupny filter, zapojte na to antenu a budete sa cudovat ako u vas rychlo budu pani z radiokomunikacii.
Ono je to totiz v takom stave celkom slusne vykonny KV vysielac, ktory je mozne chytit podla prevedenia anteny aj na tisice kilometrov.
Dalsia vec je kombinacia akustika priestoru a reprosustavy. Nema zmysel kupovat zvlast drahe a kvalitne repraky, pokial sa neurobi akustika. Ono je to totiz tak, ze pomer akustika/audio retazec ma hodnotu 90/10.
Bohuzial spravit akustiku nieje hracka. Ak to chce niekto maximalizovat ako napriklad repraky za viac ako 100tis korun, je dobre si to nechat spravit u firmy, ktora sa tym zaobera.
O digitalizacii celeho audio retazca vcitane masteringu sa mi nechce ani rozpravat. Zrejme by to nikam neviedlo. Ono totiz si uz nemame ani co prehravat na tych zostavach za miliony.
99% sucastnej produkcie hudby na nosicoch je v zufalom stave degradacie dynamiky. Je beznym javom, ze z tych nahravok leze dynamika pod psa o nieco lepsia ako z FM.
Ak sa s tym niekto zaobera skuste si zmerat dynamiku nahravok na CD nosicoch z 80-tich rokov a tu istu nahravku pouzivajucu "24-bit remastering" kupenu v sucastnosti.
Zarucujem, ze sa budete velmi cudovat ako to vylepsili tymi 24-bitmi.
Ono je to totiz v takom stave celkom slusne vykonny KV vysielac, ktory je mozne chytit podla prevedenia anteny aj na tisice kilometrov.
Dalsia vec je kombinacia akustika priestoru a reprosustavy. Nema zmysel kupovat zvlast drahe a kvalitne repraky, pokial sa neurobi akustika. Ono je to totiz tak, ze pomer akustika/audio retazec ma hodnotu 90/10.
Bohuzial spravit akustiku nieje hracka. Ak to chce niekto maximalizovat ako napriklad repraky za viac ako 100tis korun, je dobre si to nechat spravit u firmy, ktora sa tym zaobera.
O digitalizacii celeho audio retazca vcitane masteringu sa mi nechce ani rozpravat. Zrejme by to nikam neviedlo. Ono totiz si uz nemame ani co prehravat na tych zostavach za miliony.
99% sucastnej produkcie hudby na nosicoch je v zufalom stave degradacie dynamiky. Je beznym javom, ze z tych nahravok leze dynamika pod psa o nieco lepsia ako z FM.
Ak sa s tym niekto zaobera skuste si zmerat dynamiku nahravok na CD nosicoch z 80-tich rokov a tu istu nahravku pouzivajucu "24-bit remastering" kupenu v sucastnosti.
Zarucujem, ze sa budete velmi cudovat ako to vylepsili tymi 24-bitmi.
- crashPC
- Mírně pokročilý

Ajťáku nedáš si pokoj?
Dva,tři vhodně rozmístěné subwoofery jsou skvělá věc pro eliminaci stojatého vlnění v místnosti. Pokud člověk nemůže akusticky upravit místnost, je to velmi dobrý i relativně levný lék na řešení nejzásadnějších problémů místnosti na basech, kde jsou úpravy strašně rozsáhlé a drahé. Na zbytek pásma stačí těžký závěs, koberec… Nemá to s akustickým výkonem prakticky nic společného, I když mimojiné může. Pokud poslouchá člověk nahlas, a má méně citlivé reproduktory, zesilovač který špičkově vyvine výkon 1kW není nic divného. Slušná nahrávka s dynamikou 20db při středním výkonu 10W potřebuje špičkový výkon 1000W. To se řeší vysokým provozním napětím zesilovače a akumulací energie v autobusech filtračních kapacit, které slušné zesilovače vždy mají, a s RMS výkonem to nemá společného vůbec nic. Zdroj zesilovače může zůstat malý.
Co se hi-fi týká, je to opravdu těžké. Člověk spíš honí věrnost zvuku oproti nahrávce, ale co zmixuje zvukař, to už samozřejmě nemusí být zdaleka tak věrné jako živá hudba. Proto je plno skladeb k ničemu, a plno hifistů se honí jen za tím co se jim líbí, nikoli za tím, co opravdu věrné je. Zajímalo by mě kolik hifistů alespoň jednou za měsíc slyší živou hudbu, aby měli s čím srovnávat tu údajnou věrnost. Naprosto šílené pak je, že většina hifistů ani nehledá nejlepší předpoklady pro dobrý výsledek. Nezajímají reálné specifikace, nezajímá je nic. Jen to, jestli změřený bílý šum na mikrofonu ukáže rovnou linku frekvenční charakteristiky. Jenže hudba není sinus.
Dva,tři vhodně rozmístěné subwoofery jsou skvělá věc pro eliminaci stojatého vlnění v místnosti. Pokud člověk nemůže akusticky upravit místnost, je to velmi dobrý i relativně levný lék na řešení nejzásadnějších problémů místnosti na basech, kde jsou úpravy strašně rozsáhlé a drahé. Na zbytek pásma stačí těžký závěs, koberec… Nemá to s akustickým výkonem prakticky nic společného, I když mimojiné může. Pokud poslouchá člověk nahlas, a má méně citlivé reproduktory, zesilovač který špičkově vyvine výkon 1kW není nic divného. Slušná nahrávka s dynamikou 20db při středním výkonu 10W potřebuje špičkový výkon 1000W. To se řeší vysokým provozním napětím zesilovače a akumulací energie v autobusech filtračních kapacit, které slušné zesilovače vždy mají, a s RMS výkonem to nemá společného vůbec nic. Zdroj zesilovače může zůstat malý.
Co se hi-fi týká, je to opravdu těžké. Člověk spíš honí věrnost zvuku oproti nahrávce, ale co zmixuje zvukař, to už samozřejmě nemusí být zdaleka tak věrné jako živá hudba. Proto je plno skladeb k ničemu, a plno hifistů se honí jen za tím co se jim líbí, nikoli za tím, co opravdu věrné je. Zajímalo by mě kolik hifistů alespoň jednou za měsíc slyší živou hudbu, aby měli s čím srovnávat tu údajnou věrnost. Naprosto šílené pak je, že většina hifistů ani nehledá nejlepší předpoklady pro dobrý výsledek. Nezajímají reálné specifikace, nezajímá je nic. Jen to, jestli změřený bílý šum na mikrofonu ukáže rovnou linku frekvenční charakteristiky. Jenže hudba není sinus.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
- theedge
- Začátečník

Jo! vystihnul jsi to naprosto přesněcrashPC píše: Co se hi-fi týká, je to opravdu těžké. Člověk spíš honí věrnost zvuku oproti nahrávce, ale co zmixuje zvukař, to už samozřejmě nemusí být zdaleka tak věrné jako živá hudba. Proto je plno skladeb k ničemu, a plno hifistů se honí jen za tím co se jim líbí, nikoli za tím, co opravdu věrné je. Zajímalo by mě kolik hifistů alespoň jednou za měsíc slyší živou hudbu, aby měli s čím srovnávat tu údajnou věrnost. Naprosto šílené pak je, že většina hifistů ani nehledá nejlepší předpoklady pro dobrý výsledek. Nezajímají reálné specifikace, nezajímá je nic. Jen to, jestli změřený bílý šum na mikrofonu ukáže rovnou linku frekvenční charakteristiky. Jenže hudba není sinus.
- Ajťák
- Černá karta

-
- Kontaktovat uživatele:
tohle je uplná blbost
hifisti nehledají věrnost, ale zábavu, já například dávám také přednost bednám, které mne baví, protože poslouchat na 100% neutrálním zesilovači 100% neutrální bednu je naprosto o ničem a troufám si tvrdit, že by to nebavilo tak 999 lidí z 1000.
a ten kdo tohle tvrdí, podle mne nikdy takovouhle kombinaci neslyšel.
pak se můžeme posunout k tomu, co vlastně věrná hudba je, protože 99 % dnešních nahrávek rozhodně není akustických, a jakmile to jde přes nějaký aparát snímač a zesilovač, tak to rozhodně není neutrální.
hifisti nehledají věrnost, ale zábavu, já například dávám také přednost bednám, které mne baví, protože poslouchat na 100% neutrálním zesilovači 100% neutrální bednu je naprosto o ničem a troufám si tvrdit, že by to nebavilo tak 999 lidí z 1000.
a ten kdo tohle tvrdí, podle mne nikdy takovouhle kombinaci neslyšel.
pak se můžeme posunout k tomu, co vlastně věrná hudba je, protože 99 % dnešních nahrávek rozhodně není akustických, a jakmile to jde přes nějaký aparát snímač a zesilovač, tak to rozhodně není neutrální.
Naposledy upravil(a) Ajťák dne čtv 17. led 2013, 09:35, celkem upraveno 1 x.
- Exp
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
A hele, už je to tu zas - "mně se to líbí takle, tak se to tak musí líbit všem". Podle sebe soudim tebe je nějaký tvoje životní krédo?