nove 2.1 reproduktory.

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

ÿthren
Začátečník
Začátečník

Re: nove 2.1 reproduktory.

Příspěvek od ÿthren »

samozřejmě, že vybíráme poslechem :) ale technické údajé můžou říct hodně, když o tom něvo víš.

tak abych ti trochu osvětlil situaci. zdvojnásobením výkonu zvýšíš hlasitost reprodukce o 3 dB, když desetkrát, tak o 10dB, když stokrát tak o 20dB. ať už byla původní hlasitost jakákoliv. Přrekvapení? :) ... tudíž, když máš průměrný výkon 60W a max 120W, tak ti na dynamiku zbývá úchvatných 3dB, bezva ne? :)

podobně, když bedna má 87dB/W/1m zanamená to, že ve vzdálenosti 1m od bedny bysl měl slyšet randál o hlasitosti 87dB a stačí ti na to 1W, dvě bedny při 2x2W ti dají 90dB a to je sakra randál. při 2x 10W ti dají 100dB a jestli na tuhle hlasitost obvykle posloucháš, tak to chudáci sousedi :D a ještě větší chudáci tvoje uši.

to s kolečkem, ten potenciometr co tam je může mít různý průběh (ne lineární), takže to v jaké poloze je je uplně irelevantní. a jestli je na konci a nedodává celkový výkon záleží na tom, v jakém rozmezí napětí se pohybuje vstupní napetí, kterí taky může být jakékoliv.

impedance na nižších frekvencích klesá jen reproduktorům pro vyšší frekvence a před těma je výhybka a takové frekvence tam nepouští, respektive zvyšuje jim pro takové frekvence impedanci do vysokých hodnot. A basáky mají na nízkých frekcvencích obvyhke hrb, kde ta impedance jde nahoru sama o sobě.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

jako 100 dB je hovno hlasitost, já klidně poslouchám i 120 dB tak počítej počtáři, pokud od těch beden sedím 5 metrů, kolik je na to potřeba

ono je to víc, místnost 5x5 metrů takže sedím cca 6-7 metrů v místnosti 25 metrů čtverečních.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Za předpokladu, že by se akustický výkon obou reproduktorů úplně sečetl, máš k dispozici 91db/w/m. Když také odečtu to, že v místnosti změna akustického tlaku nejde přímo ruku v ruce se vzdáleností od reproduktoru, potřebuješ oproti jednomu metru vzdálenosti při zachování stejné hlasitosti na pěti metrech přidat nějaké drobné přes 6db. U reproduktorů tedy musí být hlasitost 97db, aby se podmínka splnila. K tomu potřebuješ 4W příkonu. Do 120db chybí 23db. To je oproti 4W 800W příkonu, při nulové dynamice signálu. Nemáš tedy ani tu hlasitost, ani ten výkon, ani to neslyšíš, ani neumíš počítat, prostě NIC.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

takže původně sem poslouchal 15 W a teď mi najednou nestačí ani 800 W? zajímavé, zdá se že ty počty stojí za hovno.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Počty jsou vpořádku, jestli s nimi máš nějaký problém, tak je konkrétně oprav a zkritizuj. Výsledný výpočet vyšel z tvého zadání 120db, které bylo nesmyslné, stejně tak jako ten výsledek. Napadáš si svůj vlastní výrok který jsme svlékli matematikou do naha, a ještě se tomu divíš. Na 120db neposloucháš, protože to s těmi reproduktory není možné. Nemají na to příkon, ani citlivost, a ten zesilovač ten výkon taky neodevzdá.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

tak mi prosím spočítej kolik decibel tedy poslouchám při tom tvém předpokládaném výkonu 15 W, nejspíš jsem tedy netopír.

ostatní parametry jsou stejné.

já si pak koupím měřák decibel a povíme si
havli
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od havli »

Mel by ses jit lecit, ty bludy co tady siris jsou fakt do nebe volajici. 120db... vzdyt by ti to zbouralo barak. :roll: Na beznej poslech pri normalni hlasitosti staci par wattu. Mam na zesilovaci nekolik diod, ktery signalizujou vystupni vykon. Minimum je 0,16W... a i ta problikne jen obcas. :wink:
Ryzen 7 7700 ; Asus B650E-F Gaming Wifi ; 64 GB DDR5 6000 ; Inno3D RTX 4070 Super ; Samsung 990 Pro 4 TB, MX500 4 TB ; Corsair RM850i ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Měření v místnosti když s tím neumíš je k ničemu. Jde tam naměřit o 10db méně nebo o 15 více jenom kvůli tomu jak vypadá místnost a kde s měřákem stojíš. Co ty naměříš tedy není dost relevantní, když se odchylka měření může vyšplhat na 25-30db. To je jako 1W a 1000W.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

nejprve sem se dozvěděl, že potřebuju 15 W, potom 800, a teď že mi stačí 0,16 W, protože to ukazuje dioda :)

a 110-120 dB je hlasitost normálního koncertu.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Dozvěděl ses, že posloucháš tak na 15W, to kolik potřebuješ, to se neřešilo do té doby, než jsi začal chtít nesmyslných 120db.

Hlasitost na koncertu se měří KDE?
Exp
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Exp »

Ještě funguje hodnost NNN? Jestli Ajťák neni perfektní kandidát, tak už nevim :)
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

no tak mi tedy prozraď při citlivosti 87 dB , kolik dB podle tvých výpočtů poslouchám 6 metrů daleko, když sem v místnosti 25 metrů čtverečních a zesilovač mi dává těch 15 W. respektive těch 0,16 W co poslouchá tady kolega.

jenom pro zajímavost dodám, že rozdíl mezi 0,15 a 15 W je 100x víc, takže nechápu, proč bych z toho zesilovače nemohl pouštět 60 W, když to rozdíl víc jenom 4x

6 metrů se tedy rovná -6 až-7dB
takže pokud mám šest metrů vzdálenost a 3dB je 2x tolik, tak potřebuju podle těhle výpočtů 4x výkonnější zesilovač.
což je těch 60 W místo 15 W :) co tvrdím od začátku.

nic z tohodle ovšem není z mé hlavy, pouze používám vašich výpočtů.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

To spočítat nejde, protože je potřeba znát polohu reproduktoru, polohu tvou, tvar místnosti, frekvenci a tak dále. Tohle se samozřejmě nepočítá, protože nelze zakalkulovat všechny důležité proměnné jako provedení reproduktoru, umístění oken a dveří, účinnost tlumení atd. To se měří.

Když vynecháme všechny tyhle důležité věci, které jsou naprosto fatální, tak při 15W budeš u jednoho kusu reproduktoru o charakteristické citlivosti 87db/w/m mít u svého 6m vzdáleného ucha hlasitost cca 92db. Pro dva reproduktory ve stereu pak ideálně 95db.

Podle obecných tabulek inenzity zvuku:

90db = silný hluk, jedoucí vlak
100db = sbíječka, přádelna, maximální hluk motoru.

3db je dvakrát tolik, ale 30db není dvacetkrát tolik, a to je ten problém.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

mě se tu při hraní běžně klepou dveře od skříní :-D nevim jestli by tohle dokázal motor, ale tam jde taky o frekvenci, vysoká frekvence, dveře nerozklepe, takže tu asi těch nízkých frekvení tak pomálu nebude.
froggg
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froggg »

Ajťáku, Ajťáku, Ty sis nic nevzal z toho mého příspěvku. Děláš tu ze sebe něco, co bys měl nerad nakresleno na okně auta. Už jen to, jak tu vytahuješ a haníš značky jako Sony nebo Yamaha. Tobě ten NAD a další firmy s drahým jménem vykecaly dobrou díru do hlavy. Sony a Yamaha umí pořád dělat slušné věci a hlavně v historii toho v tomto oboru udělaly velmi mnoho, takže nebuď zaslepenej tím, co se obecně povídá, když už, tak hodnoť jednotlivé přístroje. Zrovna Tvůj zřejmě oblíbený NAD je taky značkou s převážně v čase klesající kvalitativní tendencí.

Ty Tvoje žvejky jsou opravdu úvahy naprosto mimo realitu, možná bych i pochopil jejich laický rozměr a to, že si to laik takto nevhodně a bez podpory ve fyzikálních zákonech vysvětluje, ale už nechápu a dost mi vadí, že se to tak snažíš šířit.
Copak nechápeš základy, jako že spolu nějak souvisí citlivost reproduktoru a příkon reproduktoru? Máš doma drahý audioželezo a nevíš nic o dynamice? Kdybys měl čistě teoreticky doma reproduktory s citlivostí 100 a víc dB/W/m, což není nereálné, já takové mám, tak Ti stačí na slušnou hlasitost opravdu zlomek jednotek wattů průměrné hodnoty výkony. Což má hned několik výhod, jak se Ti ostatní snažili vysvětlit. Technicky a matematicky se Ti to vysvětlit nedá, selský rozum sis vyložil po svým, takže nezbývá, než aby sis nechal svůj názor, my zase svůj a tím pádem tahle debata může skončit. Myslím si, že je zbytečný, přesvědčovat se, jako Bruno přesvědčoval Klementa VIII. a naopak. Tehdá měl Klement tu výhodu, že i když neměl pravdu, mohl si, když mu došly argumenty, čas od času někoho upálit... Byl bych pro, aby v kategorii zvuk bylo na úvod téma se základníma poznatkama z oblasti zvuku a jeho reprodukce, kde by byly základní fakta. Pak by nemuselo být v každém druhém tématu tolik blafů a nesmyslných rad o někoho, kdo má zkreslený představy a přes svojí těžkou neznalost má potřebu někoho poučovat.
CPU AMD Athlon 64 X2 BE@3255Mhz + Arctic Cooling Freezer 64 Pro ¦ MB Gigabyte GA-MA770-DS3 v2.0 + Nexus NHP-2200 ¦ GRAFICKÁ KARTA Ati x1600pro 500/400@630/430 + Arctic Cooling Accelero S1 rev. 2 ¦ RAM 2x OCZ Titanium 1GB@410MHz/4.4.4.13 ¦ DVD-RW Lite-On IHAS222 ¦ HDD Seagate ST3250620NS ¦ ZDROJ Delta Electronics DPS-700MB 700W ¦ SKŘÍŇ HP Virtus ¦ Monitor...
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

běž do hifi studia vem si své repráky a nech si zapojit sony, yamahu a nad v cenové kategorii 15 tisíc. sem zvědav s čím se vrátíš.

taky by mne zajímalo kde si tu svou citlivost 100 dB měřil, jestli si měřil samotný reprák tak to je o ničem. To mám taky reprák s citlivostí 100, dám ho do bedny a má najednou 85.

stejně tak ti můžu říct, že ať vemeš jakýkoli reprák cca rok výroby 1990 a 2010 a dáš zesilovač na konstantní hlasitost, tak ti nebude téměř nikdy ten starý hrát tak hlasitě, protože ty starý repráky mají citlivost mnohem nižší, ačkoli ve specifikacích výrobce se častokrát dozvíš o opaku.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Je tady někde smajlík pláče?

Ten reproduktor tu citlivost má stále, a nesníží se tím, že ho dáš do ozvučnice. Spíš naopak. Problém 85 db je někde dost jinde.
Atapi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Atapi »

Ste šílenci s těma wattama, já mám doma chudáčka malýho 15W ke kytaře a do bytu je to téměř nepoužitelný, jen na minimum, vy tady s desítkama a stovkama wattů. :lol:
Obrázek
froggg
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froggg »

Zase jen kecáš, Ajťáku. Dříve byly reproduktory citlivější, a o dost. A víš proč? Protože dřív se využívalo citlivosti k dosažení určité hlasitosti, potažmo akustického tlaku. A víš proč? Protože se tehdá nedělaly zesilovače takových výkonů jako dnes. A víš proč? Srovnej si to v hlavě... Porovnej měřený parametry starých a nových repráků, porovnej parametry starých a nových zesilovačů. Zkus porovnat i topologii těch zesilovačů, zamysli se nad tím, jak byly dělaný konce dřív a jak teď, proč prostě dřív preferovali jinou cestu než dnes. 30-40 let starý reprák má vysokou citlivost, lehkou membránu, spíš slabší pohon a má nižší příkon, naopak dnes jsou příkony vysoké, membrány těžké a citlivosti nízké. A jak to spolu souvisí? Už v prvním mém příspěvku jsem Ti doporučil nastudovat TS parametry.

Lidem, co se v oboru pohybují, se omlouvám za zjednodušování, dopustil jsem se ho s úmyslem, že to takhle bude snáze pochopitelný. Když ne pro Ajťáka, tak pro další potencionální čtenáře.
CPU AMD Athlon 64 X2 BE@3255Mhz + Arctic Cooling Freezer 64 Pro ¦ MB Gigabyte GA-MA770-DS3 v2.0 + Nexus NHP-2200 ¦ GRAFICKÁ KARTA Ati x1600pro 500/400@630/430 + Arctic Cooling Accelero S1 rev. 2 ¦ RAM 2x OCZ Titanium 1GB@410MHz/4.4.4.13 ¦ DVD-RW Lite-On IHAS222 ¦ HDD Seagate ST3250620NS ¦ ZDROJ Delta Electronics DPS-700MB 700W ¦ SKŘÍŇ HP Virtus ¦ Monitor...
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Tohle se dá od nechápajícího uživatele čekat. To je Atapi vpořádku. Prakticky každej fachman nebo profík nebo jinej typ zainteresované osoby je pro laika blázen. Já takhle třeba koukám na motoristy, ale chápu to, protože něco zas zajímá mě, a vím že se to dá využít, jen to nevyužívám, protože mám jiné priority nejen zájmové ale i finanční. Nebudu ale nějakému "pilotovi" vysvětlovat, že šest válců je zbytečně moc, a že chlazené brzdy jsou přežitek, který nepotřebuje miliony lidí. A o tom to tu celé čtyři stránky je.

S citlivostí reproduktorů u froga se nedá jinak než souhlasit. Cívky byly lehké a vinuté na papíře. Moc to vydržet nemohlo, ale celý lehký systém s měkkčím zavěšením se 100db problém neměl. Speciály i kolem/přes 103db, což mají obecně i současné speciály, jen do nich lze narvat větší výkon.
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“