maximální zvuk z PC

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Re: maximální zvuk z PC

Příspěvek od Ajťák »

to je pořád dokola, tady se srovnávají věci tabulkama a já srovnávám věci ušima.
Tak si poslouchejte hudbu podle tabulek a vybírejte repráky podle tabulek, když vám to udělá radost.

hlavně radiohead je z principu uplně jiná hudba, než že by to bylo stavěný na dynamice, tam je právě žádoucí, aby to nenásilně plynulo.

navíc dynamika jako taková nic neřiká o kvalitě nahrávky, to ti tam může dynamicky mlátit houmeles do popelnice a podle tabulky to bude top nahrávka.

třeba tady
PhilipSelway By Some Miracle
http://youtu.be/0xwxDra-xyg
nulová dynamika a přesto vynikající nahrávka.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Ehm. Od střední úrovně této skladby je tam ještě 8.5db dynamiky do plusu. To není nula. Ani mizerné 3. Bylo mi to jasné hned jak jsem slyšel tu kejtru. Věci se tu srovnávaj aj tabulkama aj ušima. Jenže při přihlédnutí k tabulce aspoň víme, jestli je to tak dobře, a zda posloucháme splašky které nezaslouží korounou zaplatit, nebo poklad. To máš jako se světlem. Obecně by si člověk řekl, že mu stačí nějaké světlo. Hygiena a normy ale praví jinak. Na pracovišti musíš mít přesný rozsah intenzity, spektra a barevné teploty, přestože to laik očima nepozná. Ono se to totiž prokazatelně při dlouhodobém vystavení může projevit dokonce i na zdraví a na psychice. Proč by to s hudbou nemělo být jinak :-)
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

já si nemyslím, že radiohead jsou splašky které nezaslouží korunou zaplatit.

vlastně je to jedna z mých nejoblíbenějších skupin a na dobrém repro znějí v porovnání s TVM suprově.
Odar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Odar »

Ajťák píše:to je pořád dokola, tady se srovnávají věci tabulkama a já srovnávám věci ušima
vsak si sam napisal predtym
Ajťák píše:jestli tomu řikáš zkurvenej mastering, nebo vznešeně loudness war je uplně jedno.
Tak som si dal zoznam albumov tvojej oblubenej kapely, ktorej albumy povazujes za kvalitne nahrate a vyslo z toho v 80%tach loudness war. Ja ti to neberiem - nemozes za to, ze je to tak nahrane. Ale to o vela veciach vypoveda, ze mas taky pohlad na vec, aky mas. A to, ze sa ti nepaci, ze album ma namerany dynamicky rozsak povedzme 5 db - myslis si, ze usami tych 5 db, ktore su uvedene v tabulke bude inych 5 db?

Trochu reality do toho a fakty ber ako fakty. Mne sa tiez paci U2 (moja srdcovka) a cim vyssi datum vydania albumu, tym je to s DR horsie. Ale nebudem tu pisat, ze ked na poslednom albume nameriam DR 6, ze ten album hra skvelo len kvoli tomu, ze je to moja oblubena skupina. Je to tak a hotovo. Zial pre mna - ale musim s tym zit.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Ano, jenže jsme zas u té objektivity. Myslet si a měřit, to je rozdíl.
Souhlasím že se hudba poslouchá, sám se přiznám že se mi líběj některé splaškové skladby, a protože je nedokážu v lepší kvalitě sehnat, tak je prostě poslouchám stejně tak jak jsou- naprd. To ale neznamená, že to nesmím vědět a že to můžu omlouvat. A nehledat lepší.
Jak psal Odar - Také mám rád třeba naprosto šílené Tenacious D, a ty poslední mastery co mám, to je odpad.

Proti TVM zní suprově skoro všecko. To není žádná referenční míra. Tam kde to nestihli do*rat reproduktorama (Některé jsou vcelku i použitelné), tam to dodělali ozvučnící a vyhybkou, nebo topologií oněch reproduktorů.
Jen velmi málo modelů je opravdu poslouchatelných.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

ty kapely mělý být dobré umělecky, a zvukově ve smyslu že to není nahrané na jeden mikrofon. Sem nepsal nic ve smyslu, že si vybírám skupiny, které splňují nějaká dynamická měřítka, to bych pak opravdu mohl poslouchat madonnu a bon jovi.

já na té dynamice nelpím, rpoto už sem ostatně psal že mi nic neříkají remastery, pro mne to nemá žádnou přidanou hodnotu, zdroj je pořád stejný. A preferuji sluchový vjem, nikoli tělesný, ale to už sem psal vícekrát.

to ovšem pořád nemění nic na tom, že když si pustim The Mars Volta, na bednách za 15 nebo za 30, že na těch za 30 budou hrát o 1000 % lépe. Vůbec mi přijde že přeceňuješ mastering, dynamiku atd. a podceňuješ samotnou kvalitu nahrávky. Ale do značné míry je to logické, pokud posloucháš interprety typu madonna, kteří hrají i "živé" koncerty na playback.

a když mne ta či ona skladba/skupina baví, tak prostě nemám pocit, že pokud si zkontroluju že patří/nepatří do módní škatulky loudness war, tak mne začně víc bavit, nebo naopak bavit přestane.

a za hudbu až na vyjímky neplatím, prostě jí kradu, jako 90 % internetových uživatelů, takže mne netrápí že bych za něco platil, co spadá do škatulky loudness war.

další věc je pak ta, že hudba typu post-rock stojí na tom, že je monotónně strašně nahlas, ro je prostě chrakteristika post-rocku. Si zkus zajít na nějaký post-rockový koncert.

prostě z post rockovýho koncertu by si měl správně odcházet rovnou do ušního sanatoria, jinak to neni ono :-D

moje nejoblíbenější post-rocková kapela :-D
http://www.dr.loudness-war.info/index.p ... rch_album=

a moje nejoblíbenější kapela vůbec :-D asi sem holt loudness maniak, takže se mi to naopak líbí
http://www.dr.loudness-war.info/index.p ... rch_album=
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

To není o výběru skupiny podle dynamiky. Když se ti hudba líbí, poslouchej jí. Ale mělo by ti záležet i na tom jak je nahraná a následně zprzněná, a lidi by měli tlačit na kapely a nahrávací studia, ať tu hudbu nepoškozujou. To je celé.
Přidanou hodnotu to pro Tebe nemá. Spíš ubranou. :-D Už nikdy nebudeš vědět co přesně muzikant hudbou myslel.
Že jsi zloděj také není nějaké naše mínus. Prostě jsme si zaplatili za originál CD nemalé prachy, tak chcem kvalitu.
Žádnou Madonu neposlouchám.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

no ale ta hudba takhle znít má (post-rock)

však ti říkám že an koncertě taky není žádná velká dynamika, post rock je založen na tom, že se jede v maximální (ne)snesitelné hlasitosti, takže už to prostě víc nejde, takže tam budeš těžko přidávat dynamické decibely.

to je prostě charakteristika tohodle hudebního žánru.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Tady je těžké dohadovat se o tom co má být a nemá být. Ty nástroje tu dynamiku hrajou, a to že všichni svorně komprimují dynamiku směrem k 0db, to nemůže být záměr hudby u všech naráz.
Takové žánry jistě existují, ale charakteristika má dohru v něčem jiném než je hudba. Pokud slušná hudba není cílem, pak to nemá celé smysl. Jasně že lidi nosej děravý kalhoty naschvál, i když je jim zima. To je super, ale s oblečením to nemá co dělat. Je to sice přirovnání která nemáš rád, ale je to z toho stejného soudku. Nebude to míti žádný smysl, dokud se nebudem bavit o hudbě jako takové.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

tak 6 dB mě přijde dost velká dynamika,

v principu jde o to, že ta hudba se prostě hraje kurva nahlas, a rozdíl mezi řekněme 60 a 66 dB nic moc.
myslím že rozdíl mezi 110 a 116 dB je pro lidské ucho kurva velkej oproti tomu.

tam nemůžeš chtít jako u vážné hudby kde jsou tiché pasáže aby ti to lítalo +- 30 dB, poněvadž při základní hlasitosti 110 dB by si mohl taky při 130 mohl ohluchnout.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

To se dá pochopit. Ale proč to dělají? :-D
Však oni ohluchnou stejně. Ta bedna poblíž těch 130db totiž dnes dá.
Stack čtyřech-osmi velkejch horen shází nedopitý kelímky z předních laviček(pokud někde jsou)
Jedině, že světci nemaj tolik peněz na to pořídit výkonný apáro, není rezerva a no, však víme. Pak se to veze...
Je to tedy vcelku podobné jak technaři.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

já nevim, já mám spíš poslední dobou pocit, že je nějak špatně masterovaná vážná hudba :-D

já si to dám abych to tak nějak normálně slyšel a najednou prásk a mám pocit, že mi vypadli bubínky :-D, možná mne napadá, že dřív neměly zesilovače takové dynamické rozsahy, tak se to "dohánělo" v masterignu. Dneska mají některé zesilovače třeba 600 W dynamicky do 4 ohm a když tam ta dynamika takhle je jako u vážné hudby, tak ti to pomalu vyrazí okna.

jako možná by bylo zajímavý srovnat dva rozdílné mastery stejné hudby, kde jeden bude dynamika třaba 8 a druhý 16. Problém bude asi najít něco relativně nového, kde jsou dva odlišné mastery.

já si prostě akorát nejsem jistej, pokud ti muzikanti do toho do začátku do konce mlátí na plný kotel, jestli tam je vůbec v silách masteringu tam nějakou výraznou dynamiku udělat.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Ano, možná to člověk někdy nechce TAK MOC, ale když někdo řízne do činelů nebo menšího bubínku, a ty seš u toho, tak jako nenavyklého tě to normálně donutí mrknout a přemýšlet o vycpávkách do uší. To je holt tak. A pokud třeba kytare maximálně nepřevyšuje svým hlukem všechny ostatní nástroje, tak tam ta dynamika stále je, dokud se to přes kompresor nepřefiltruje do hlavního PA, kde reproduktory pro své plné využití ( I hi-fi) víc než těch 6-9db nepotřebují(respektive víc je pomalu na obtíž jak jsi říkal, protože by se musela nechávat rezerva), protože jsou tak prostě dnes vyráběny. Tak se šetří, ale takové úpravy nemají nic společného s hudbou.
Odar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Odar »

Klasicku hudbu nepocuvam. New Age a sem tam jazz ano - prave kvoli vysokemu DR a vo vacsine pripadov aj kvalite nahravok je to pocuvatelne uplne v pohode skoro na koncertnej hlasitosti bez toho, aby posluchaca po 15tich minutach rozbolela hlava. Ako priklad uvediem moj oblubeny album z poslednej doby s DR 17 https://www.hdtracks.com/index.php?file ... 1937385226
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

jenom tak pro zajímavost, zkuste mi někdo změřit dynamický rozsah SMV skladby thunder, tam se mi sluchově na dobrym aparátu zdá dynamika uplně akorát, tak by mne zajímalo kolik tam je.
Odar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Odar »

Stiahni si Foobar2000 a pridaj si tam tento plugin http://www.jokhan.demon.nl/DynamicRange/
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Našel jsem jenom MP3
Záleží jak to kdo měří. Mě přijde fér měřit RMS vs MAX, a tam to vychází kousek nad 9db. Foobar řekl méně, snad 6. Problém je, že hudba byla před masterem mnohem dynamičtější (rozdíl v ořezu je větší), a kopák je naprosto mrtvej, skladba asi přišla o důrazy na jednotlivé její části, celé je to skoro stejně hlasité, a je jasně vidět, že nemělo - mírnější části těsně pod hranicí ořezu mají prakticky stejnou hlasitost jako hlasitější části s brutálním ořezem. Muzikaanti se asi docela rozjeli, ale to už nikdo neuslyší, a to je velká škoda. Písnička sice zní příjemně a vyrovnaně, ale bůhví o co jsme přišli :-)
Odar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Odar »

kolemjdoucí
Nováček
Nováček

Příspěvek od kolemjdoucí »

Omlouvám se, že tu do Vašeho tématu opět vstupuji s mým OT dotazem, ale myslíte teda že ty Yamahy HS80M by mohli sloužit dobře? Bohužel není žádný shop, kde bych si je mohl poslechnout, narozdíl od těch KRK, nebo Behringerů... Slyšeli jste je někdo?
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Záleží na co. Na playback popu (tím myslím i rockového nebo s nádechem jiného žánru) bych asi přemejšlel o KRK. Na monitoring vlastního nástroje nebo poslech vážné a jiné "seriózní" umělecké hudby spíš Yamaha. Sám jsem jí neslyšel, ale reference mám dobré, a i recenze po netu se shodují.
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“