Aku zvukovu kartu kupit?

Vše kolem srovnání a rad s nákupem zvukových zařízení.

Moderátor: CageJ

ToMaSoo7oo7
Začátečník
Začátečník

Aku zvukovu kartu kupit?

Příspěvek od ToMaSoo7oo7 »

Zdravim,
Chcel by som si kupit novu zvukovu kartu.
Karta bude vlozena do dosky GIGABYTE Z77X-UP4.
K zvukovke budu pripojene 4 aktivne studiove monitory(Alesis M1 Active 520) + sluchadla Sennheiser IE 8
Cize karta musi podporovat 4.0 zvuk.

Vyuzitie: hudba,filmy a hry.

Cena: nehraje rolu.

Co by ste mi odporucili?
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Re: Aku zvukovu kartu kupit?

Příspěvek od Maxtor »

Vyber nejaky Xonar.. bohzel ti nepovim, ktery z ich ma jak dimenzovane vystupy, ale predpokladam, ze 6.0 by snad u tehle hernich karet nemel byt zadny problem.. cokoli jineho v hernim svete nema smysl.. z semi-profi sceny sice muzem hledat slusny prevodnik, ale vystupy uz nebudou tak easy.. napada me treba externi Saffire od Fcusu.. ale to uz se bavime o 5k a vice.. interni variantu s rozumnymi pevnymi konektory pro tuhle aplikaci asi moc nenajdes..
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Ak si zakladas na kvalitnom zvuku volba internej zvukovky nebyva najvacsou vyhrou.
Interferencne prostredie v pocitaci a na napajani je tak velke, ze z 24bitov ti to urobi 16 a menej. 4.0 zvuk som este nevidel predavat na mediach, tudiz zrejme to chces mat ako 2x stereo. Ak by si napisal pouzitie ako zvukova produkcia, tak by som chapal zvukovku ako 4-kanalovu bez koprocesorov na priestorovy zvuk.
ToMaSoo7oo7
Začátečník
Začátečník

Nechcem to ako 2x stereo, ale 4.0.
Cize R,L,RR a RL. Center sa mixne medzi R a L a nizke frekvencie hraju vsetky repro. S centrom neziskate taky prestor a na woofer mam malu miestnost, preto to mam spravene takto.
Cize ako zdroj zvuku bude FLAC(zadne repro su OFF), 5.1 zvuk s blu-ray a obcas 5.1 zvuk s hier.
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Na taketo pouzitie je aj toho Xonaru skoda. Staci ti karta do 1000 korun, akurat musis zistit, ktora vie robit taky mix aky potrebujes.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Karta do tisice korun..? to se spise zeptam proc tedy zvukovku, kdyz uplne stejna je onboard.. a 4.0 samozrejme umi kazda zvukovka s vystupem 5.1 apod.. neni treba vymyslet neco, co uz bylo davno vymysleno..
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

To preto, lebo pocuvat snimok degradovany z 5.1/7.1 & up na 4.0 nema so zamerom autora nic spolocneho. Ten zvuk sa mu zleje v nieco co sa da tazko nazvat zvukom natoz aby sa oznacil za kvalitny.
ToMaSoo7oo7
Začátečník
Začátečník

ttx: Cize podla teba sa neda nazvat zvukom nic co je degradovane s 5.1/7.1 na stereo? Co je viac menej ta ista "degradacia" ktoru pouzivam ja...

Uplne bezne sa mixuje zvuk s Centra na R+L v pomere 0,5:1 a zvuk z surroundu a woofera na L+R v pomere 0,7:1. Ja to mam uplne tak isto az nato ze surround nechavam nedotknuty...

Maxtor: Ktory Xonar by si mi doporucil?
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Pozri, to mas tak. Ak znizis pocet prenosovych ciest, narusis tym aj povodny zamer umelca a rezisera, ktory ten zvuk vytvaral a tvoril. Oni tie zvuky pocuvaju mesiace a mesiace stale a furt dokola az kym to neodpoveda zameru a predstavam.
Ty to degradujes a urobis z toho nejaku elektronicky upravenu miesaninu.

Ano robi sa to tak, ale to neznamena, ze je to ok.

Zanedlho pride 4k rozlisenie s 24 kanalovym zvukom a 24 prenosovymi cestami.
Som zvedavy ako to potom bude niekto obhajovat, ked si nekupi 24 reprakov ale len 7.
oneill_sx1
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od oneill_sx1 »

Původní záměr umělce a režiséra narušíš, už když nepoužíváš stejnou aparaturu jako oni. :P
V domácích podmínkách je problém vytvořit ideální podmínky pro šestikanálový zvuk, natož pro osmikanálový. 24 kanálů je utopie, pokud nemáš kinosál.
ToMaSoo7oo7
Začátečník
Začátečník

ttx: S tym co pises naprosto suhlasim ale len u hudby. A to je jeden z dovodov preco nemam center ani woofer, aby sa sa ten zvuk nemusel "degradovat" a zvysovat pocet kanalov(nizke frekvencie do woofera a hlas do centra).

U filmov sa k originalnemu zvuku nikdy nedostanes, ten mas moznost pocut iba v kine. Zvuk co je na DVD a Blu-Ray je uz nejak upraveny.

K hram sa dufam vyjadrovat nemusim, tam ten zvuk urcite nikto mesiace nepocuva :-)
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Ano na hry je suma fuk aka je zvukova karta, teda co sa kvality tyka, pretoze tam o ziadnu kvalitu ani nejde.

Zvuk na DVD/BR je upraveny specialne pre konkretne vydanie a davaju si na tom hodne zalezat (pokial sa jedna o originalnu stopu a nie dabing).

Ber to tak, ze zariadenie pre doma su uplne a totalne rozdielne ako pre studia, alebo profi vyuzitie. Z tohoto pohladu je otazka kvality niekde v pozadi zaujmu vydavatelstiev, tudiz platit za kvalitu hardware je nanajvys otazne, ked si nemas na tom co pustat.

Kvalita sa vytratila niekedy s prechodom na format priestoroveho zvuku a bude to este horsie. Priestorovy zvuk nebol vyvijany ako dokonalejsia nahrada sterea, ale hlavne so zameranim na rozne doplnkove sluzby, ktore prinesu vacsi financny zisk vydavatelstvam a mozno aj autorom.

Posledne kvalitne zvukove snimky na CD pochadzaju z dob 80-tich rokov. Dalsie roky priniesly dramaticky pokles kvality zaznamu na CD mediach aj ked hardware je lespi ako v zaciatkoch.

Je to tak. Na super spickovych zariadeniach za tazke milioniky si namame co pustat. Takmer vsetko co je mozne kupit ma mizernu kvalitu.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

ttx píše:To preto, lebo pocuvat snimok degradovany z 5.1/7.1 & up na 4.0 nema so zamerom autora nic spolocneho. Ten zvuk sa mu zleje v nieco co sa da tazko nazvat zvukom natoz aby sa oznacil za kvalitny.
Co to meles.. je to jen o smerovani vystupu.. nevim, kde jsi na tuhle svoji teori o konci vesmiru prisel, ale jedine co se stane je, ze ve zvukovce nasmerujes center do predniho paru a bez SUBu ti to muze bejt jedno at mas beden kolik chces..
To o cem tady mluvis sice tak trochu plati, ale jen v hodne obecne rovine.. v 20m obyvaku ti muze bejt uplne ukradeny, nejaky 5.1 vs 4.0.. smerovani zvuku je stejne tak nepresny a zkresleny, ze nepoznas rozdil.. troufam si skoro rict, ze ty 4.0 budou hrat a smerovat lepe..
Dalsi vec je, ze pokud nemas film s DTS, zamerem autora bylo zvuk zkoprimovat jako prase, aby ztratil dynamiku a co nejvice rval.. :)
V realu v kine stoji pred bednama crossover..do kazde bedny posila pouze dane pasmo a danou stopu.. muzes si tak krasne nastavit umisteni zvuku v prostoru.. a stejne tak tyhle tlakove menice posilaji k userovi trochu jine dB nez jsme zvykli doma.. to se ale bavime o velkem sale..

to: ToMaSoo7oo7
Temahle teoriema se vubec nezabyvej.. zeptam se jen na to, jestli to takhle nemuzes strcit do desky..? kupovat nejakou zvukovku asi fakt nema moc smysl.. a kdyz, tak hold placnes 2, 3k za Xonara
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Som rad, ze mas povedomie o tom, ze to trochu plati, pretoze ono to nielen, ze to trochu plati, ale plati sto percentne. Ked zmenis smerovanie ci uz elektronicky alebo fyzicky umiestnenim ziarica vysledok prejavu bude iny a to tym viac, cim viac sa zmeni umiestnenie.

Ano suhlasim, bezna domaca vybavicka nemoze superit s profi vybavenim, tudiz si kazdy moze nechat zajst chut na skvely a jedinecny zazitok, tak ako slubuje reklama.

Nasmerovanie centra do predneho paru je barbarstvo a nic s tym neurobis. Ono totiz ten center ma presne a jednoznacne postavenie. Specifikacia to nazyva dialogovy kanal. A nenazyva sa to prave takto len tak pre pobavenie publika.

Ak mas taketo zmyslanie, stavim sa, ze by si nerozlisil od seba quadro a surround nahravku.
Bolo by to pre teba takmer priblizne to iste.
ToMaSoo7oo7
Začátečník
Začátečník

Maxtor: Do dosky to strcit mozem, ale zvuk z nej mi nevyhovuje.
Momentalne vlastnim Creative SOUND BLASTER X-Fi Surround 5.1 Pro u ktorej mi ten zvuk viac menej vyhovuje(je podstatne lepsi ako to co produkuje doska) ale ma problem s 4.0 zvukom, po kazdom vypnuti PC sa to nastavenie restartne, cize to musim po kazodm zapnuti PC nastavovat odznova. Je to znami problem u tejto karty.

Cize chcel by som nejaku internu zvukovku ktore bude minimalne tak kvalitna ako ta Creative a bez problemov by zvladla 4.0 vystup.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

V tom pripade Xonar.. vice asi nepotrebujes.. kupovat zvukovku s lepsima prevodnikama by bylo zbytecne.
Ale necham na ostatnich aby poradili ktery z Xonaru by to mel byt.. nejlepe asi zalozit nove tema s nazvem "Kdo ma Xonar" apod. a zjistit si od konkretnich useru, jak to u nich s tim mapovanim vystupu vubec je.. sam jsem xonar niky nemel.. mirim trochu vyse a vlastne uplne jinym smerem.. :)

Pokud se ale nepletu, vsichni tady kupovali DX.. a sice nevim, jestli nejsou nejake problemy, ale namaovat 4.0 na tehle kartach 100%ne jde..
http://www.czc.cz/asus-xonar-dx-xd-retail/55627/produkt
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Jeste me napadlo tohle..
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=116&t=193480
..ale asi by bylo dobry aby se k tomu nekdo i vyjadril.. z trhu ji znam, ale nikdy jsem ji nevidel/neslysel..
ToMaSoo7oo7
Začátečník
Začátečník

Tak ta vyzera velmi dobre, len sa mi nikde nepodarilo najst ziadny feedback. Nasiel som len par kladnych recenzii.
Kontaktoval som predavajuceho, uvidime co s toho bude.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

HW je to overeny a dobry.. pomerne znama karta.. jen vubec neznam jeji SW..
Na netu se tvrdi, ze obecne Auzentech miva problemy s ovladacem.. vznikaji pry obcas konflikty s USB radici a nekterymi jinymi kartami v PC.. asi by to chtelo domluvit tyden, vzhledem k SK doprave spise dva na vyzkouseni.. ale jinak by to nemel byt problem. je to mala vec, postou to prijde v pohode a po HW strance ta karta urcite patri k tem nejlepsim na tomhle multimedialnim trhu..
ToMaSoo7oo7
Začátečník
Začátečník

Tak uz mam tu zvukovku doma, z hladiska funkcionality a kvality zvuku mi plne vyhovuje ale mam jeden problem.
Ak v PC zatazim grafiku tak mi zacnu reproduktory "bzucat".
Neviete cim to moze byt?
U predchadzajucej externej zvukovky som tento problem nemal...
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“