Zavěšení disku

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Worthit
Nováček
Nováček

Zavěšení disku

Příspěvek od Worthit »

Zdravím

Vím, že tímto tématem se zabývá hromada postů, jak na českých, tak zahraničních fórech.
V čem se ale nikde úplně všichni neshodli bylo, zda-li to má nevalný účinek na životnost/poruchovost disků. Což by mě, jako potencionálního zájemce, poměrně dost zájimalo.

Četl jsem od názorů, že způsobení zvýšení výskytu poruch je jen fáma marketingu firem, které dělají hdd silencery, přes to, že jakýsi výzkum (nenašel jsem žádnou referenci na něj) byl špatně proveden a poruchovost se zvedla díky vibracím z jinýho disku, až na názor, že je to zcela vph, který celkem (k mojí radosti) převládal. Skutečný test, který pár lidí slibovalo, jsem však nenašel. Možná nutno podotknout, že ty témata nebyly úplně nejnovější :(

Rád bych, kdyby zdejší uživatelé, kteří toto provozují delší dobu (snad pár let) napsali svoje poznatky a vyvrátili/potvrdili fámy/pravdy typu, že disk musí předávat vibrace dál, stejně tak teplo, že při "náhodné" frekvenci se disk dokáže pohupovat nebo že při seeku v něm škubne a zhoupne se. A další zjištění, kterých jste si všimli.

Jaký je váš názor?
Mr Lucas
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Zavěšení disku

Příspěvek od Mr Lucas »

Celé je to nesmysl, zavěšený disk sice neprovozuju, ale nevidím v tom problém. Důležité je jen to, aby byl ve svislé nebo vodorovné poloze, nic mezi.
... Don't give the noise a chance ...
ULN PC: MB: Asus P8P67 B3 CPU:Core i5 2500K / 4,5GHz@1,3V - passive cooled by Phanteks PH-TC14PERAM: Kingston HyperX Genesis Grey 8GB 1600MHz GPU: Sapphire HD 6850 775/4000MHz@0,975V cooled by Accelero S1 + 2x Noiseblocker PL1 (380-700rpm) SSD,HDD: Crucial M4 64GB + WD Green WD20EARS in Silentmaxx HDD Silencer PSU: Enermax PRO82+ 385W cooled by Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) CASE: Cooler Master Cosmos II - Silent mod with two exhaust fans - rear Noctua NF-A14 ULN (400-700rpm), top Noctua NF-S12-800 (390-700rpm) + 2,5-5cm soundproofing material Gumex Type 500, Type 503, Type 505 AUDIO: Onkyo Wavio SE-200PCI -> Yamaha RX V559 -> Eagle Cable Silverline -> Yamaha NS 777, NS 444, NS 333 + Velodyne EQ-Max 12 LCD: 27" Asus VE278Q + 50" Philips 50PFL5008K/12 with Ambilight
pbjun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pbjun »

No kdysi sem tak provozoval WD raptory 36GB a nemely s tim problem. Dneska uz je ale hromada lepsich reseni. Pokud Ti jde opravdu o ticho tak SSD, pokud se spokojis s trosku vetsi hlucnosti tak nejakej tichej disk a k tomu obyc redukce z 3,5 na 5,25" ktera ma uchyty v gume a vysledek bude +- stejnej :) Kazdopadne raptory tak jely cca 5 let a dodnes jedou v jinem compu bez jediny chyby...
Hlavní PC: Core i7 13700K, Asus TUF Z790-PLUS D4 , 128GB DDR4, RTX 4070 Ti, Gigabyte Aorus 500GB NVME, Samsung 2TB NVME, LCD Dell 34"
Garáž PC: Core i5 11400F, 32GB DDR4, GTX 1070 Ti, 1TB NVME Samsung
Jds1cz
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Jds1cz »

Ahoj zavěšené disky provozuji,protože po přidání 2heho HDD do toho plechového rámu co sem měl v bedně se mi tak nějak sečetli frekvence a disky drnčely.Co s tim?.Použil jsem silikonovou gumu 15x8mm napnutou o de dna bedny k vršku a disky jsem do ní každý 4mi šroubky připevnil.A bylo po drnčení.Funguji takto asi 3roky a žádný problém jsem nezaznamenal.Zdar a sílu.
Něco jako počítač doma mám!!!!. :)1,2,3,4,5....
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“