Zdravím.
Obracím se na vás s problémem teploty CPU. Již téměř 3 roky jsem šťastným vlastníkem procesoru Intel Core i5-750, který mám od počátku osazený chladičem Arctic Cooling Freezer Xtreme (rev. 2). Základní deska je ASUS P7P55 LX. Case je značky CoolerMaster Elite 330 RC-330-KKN1-GP.
V současné době to vypadá uvnitř takto:
(kliknutí = zvětšení)
Podle mě je cirkulace vzduchu v bedně dobrá, z boku jsou ještě 2 otvory na nasávání vzduchu. Výfuky jsou v podstatě tři, jeden pro grafickou kartu (ta má sama o sobě 2 větráky), druhý je ten samostatný větrák a třetí je zdroj, který má nízkootáčkový 135 mm ventilátor. Na vstupu do case je naležato větrák, jehož úkolem je udržovat teplotu HDD na 30 - 34°C. Žádný jiný větrák na vstupu není. Každopádně chladiče GPU i CPU mohou nasávat vzduch z bočních otvorů.
Už od dob sestavení se teplota procesoru pohybovala kolem 40°C (bez zátěže). To mi až do teď nevadilo. Jenže nedávno jsem se rozhodl, že bych mohl zkusit procesor přetaktovat, protože i5-750 se taktuje docela ochotně, a je prý možné ji se vzduchovým chlazením dostat až na 4,0 GHz (z původních 2,66 GHz). Jenže u mě tohle docela selhává na teplotě.
Četl jsem na PC Tuning tři roky starý článek
Jak na přetaktování - Core i5 750 a socket LGA 1156. V něm jsou uvedeny statistiky s chladičem za 420 Kč a píše se v něm, že s chladičem Arctic Cooling Freezer Extreme je možné dosáhnout mnohem lepších výsledků. Ironií je, že já teplot, kterých autor článku dosáhl při 3,6 GHz a 100% zátěži (tj. cca 65 - 70°C), dosahuju při 2,66 GHz (nepřetaktováno) a s dražším chladičem (samozřejmě 100% zátěž).
Pokud přetaktuju na 3,4 GHz, tak se 100% zátěží při 1,280 V (1,304 V) mně teplota na jádrech přesahuje 80°C, což je podle autora článku už dávno za hranicí (píše se, že teplota na jádrech by při 100% vytížení neměla přesahovat 70°C - zátěž je generována programem LinX, teplota měřena programem CoreTemp).
Otázka zní: kde je problém?
V prachu problém nebude, protože počítač byl nedávno profouknut kompresorem a i z fotky je vidět, že moc prachu se tam od té doby usadit nestačilo. V umístění počítače problém taky nevidím, dneska jsem zkoušel počítač vysunout z pod stolu, zkoušel jsem i odmontovat boční stěnu, ale na teploty to nemělo absolutně žádný vliv. Počítač mi byl sestaven nějakým technikem z Czech Computer. Je možné, že je problém v teplovodivé pastě? Měl bych zkusit koupit nějakou tubu, odmontovat chladič a znovu nanést (tedy alespoň doufám, že tam nějaká pasta už je)? A nebo mám koupit další větrák a přimontovat ho na předek?
Každopádně z PC vychází vzadu poměrně chladný vzduch. Když ale nechám zatížit procesor na 100% a poté sundám boční kryt, tak je uvnitř poměrně teplo. Že by v bedně chyběl čerstvý vzduch? Každopádně bez bočního krytu jsou teploty úplně stejné (což zřejmě znamená, že někde je problém, protože většinou se říká, že PC bez krytu se zahřívá více kvůli horší cirkulaci vzduchu).
S teplotou jiných komponent problémy nemám. Pokud grafická karta dosáhne teplot nad cca 70°C, automaticky zrychlí otáčky větráčků a v pohodě se dokáže uchladit. Teplota HDD je udržována téměř konstantně na 34°C díky chladiči HDD. Teplota základní desky je kolem 30°C. Grafická karta bez zátěže kolem 45°C při 40% otáček ventilátorů.
(Podotýkám, že chladič procesoru jsem měl nastaven na 100% otáček.)
Díky za všechny možné rady!