problém s HW - nějaká rada, co otestovat?

Libovolné problémy kolem PC, které nemají jasný původ.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Trebor
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

problém s HW - nějaká rada, co otestovat?

Příspěvek od Trebor »

Zdravím.
Už jsem zoufalej!

Mám tu PC, chová se to většinou tak, že prvně ho zapnu a vidím černo (ani náběh BIOSu atd. - ale větráky se točí; někdy se neozve žádný zvuk a někdy to dlouze 1x pípne), dám reset a takřka vždy to pípne krátce a vidím náběh BIOSu (tam to někdy zatuhne nebo se i nabootuje OS), někdy se stane, že při přihlášení do OS to zatuhne nebo se opět ztratí obraz a je černo. Taky se mi párkrát stalo, že systém normálně nabootoval, ale já měl černou obrazovku.
Ale taky po několika resetech se systém normálně pak dokáže držet a přes půl hodiny testování grafiky jelo jak fík, teplota graf. karty 95 stupňů a vše bylo OK.
Vzhledem k tomu, že tma se objevuje i hned po spuštění, tak OS a drivery vylučuji.

HW mám tento:
AMD Phenom II X3 720 Black Edition
Arctic-Cooling Freezer 7 Pro rev.2
Artic Cooling Fusion 550R 550W
Gigabyte GA-MA770-UD3 (rev. 2.0)
Kingston 4GB (kit 2x 2GB) 800MHz
Seagate Barracuda 7200.12 3.5" 500GB ST3500418AS
Zotac GTS250 512MB DDR3 (s externím napájením 8pin)

Tato sestava jela přes dva roky bez problémů (a komponenty jsem vybíral i díky pomoci zdejšího ochotného fóra:-))

Testované varianty:
(myslel jsem si, že to bude grafickou kartou, ale to se v jiném PC neprokázalo; myslel jsem si, že to bude zdrojem, ale to se v mém PC neprokázalo)
- jiný monitor = stejné chování
- v mém PC jiná graf. karta, bez externího napájení = jela bez problémů a od prvního startu = žádná tma se nekonala
- dnes v mém PC vyzkoušen jiný zdroj a chovalo se to stejně = 1. start tma atd.

- graf. karta včera vyzkoušena krátce v jiném PC = BIOS byl vidět hned po prvním startu (víc se testovat nedalo); další 3 restarty a chyba žádná
- dnes graf. karta dána do jiného PC a vlastně jede bez závad - jak první start, tak restarty, tak testy v OS (Vista i W7) /jen při jednom startu se stalo to, že PC 6x krátce zapípalo (dle netu by to ale mělo značit, že není připojena klávesnice, což byla = nikdo na nic nesahal, 2x reset a PC opět normálně naběhlo a fungovalo dál - tato chyba se zatím v tom jiném PC nezopakovala/

Nesetkal jste se někdo s něčím obdobným?
Co doporučujete otestovat dál? - paměti, .... ? - a čím případně nejlépe

Fakt už jsem z toho celkem zoufalej, spoustu času to stálo, stále nevím, co vlastně mám vyměnit (koupit) a samozřejmě člověk ani nemá náhradní a kompatibilní díly za zadkem, takže to shání a půjčuje, kde se dá.

Předem díky za jakýkoliv tip
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: problém s HW - nějaká rada, co otestovat?

Příspěvek od kotas »

to bude podle me deska, tak se casto u AM2+3 "kurvi" sockety..pokud ji mas v zaruce, reklamuj ji
Trebor
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trebor »

bohužel nemám :-(. Zatím to vypadá na tu grafiku, zablbla jednou i v jiném PC - ale je to dost neprůkazný ...
Arm0r!
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Arm0r! »

jsem podobneho nazoru, ze by to mohla byt deska. podle toho co jsi uvadel, co vsechno si zkousel a ohledne grafiky, ze jednou se sekla bych mozna dal vinu ovladacum nebo prilis vysoke teplote.

popripade jeste prekontroluj kabely jestli neni napriklad nejaky zlomeny a nedela neplechu i kdyz tomu moc neverim, ale stat se to muze.
Musicmaker - Arm0r! http://www.youtube.com/user/Rapkix CPU:AMD Ryzen 7 9800X3D @ 5.4GHz all cores, CPU Cooler Arctic Liquid Freezer III 360, MB:ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI GPU:GigaByte RTX 4080 Super Gaming OC RAM: 2x32 GB Corsair Vengeance 6400MHz Storage: M.2 1x Samsung 990 Pro 2 TB,1x M.2 1x 4TB Samsung 990 Pro PSU: Be quiet! PURE POWER 12 M 1200W
Trebor
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trebor »

po dlouhem testovani (vga, ram, cpu) comp jel 5 dni bez jakehokoliv problemu - hrani, prace = jako by mu nic nebylo. A to jsem mel uz koupenou HD7700 (ze ji bud pouziji nebo do 14 vratim). 6 den opet tma = hned novou grafiku a od ty doby je klid a snad bude i dal!
Odpovědět

Zpět na „Problémy s PC sestavami“