maximální zvuk z PC

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
SphinXx
Nováček
Nováček

Re: maximální zvuk z PC

Příspěvek od SphinXx »

Zdarec, určitě se to už řešilo ale stejně se zeptám . Je lepší kupit zvukovku nebo raději tohle : http://shop.avcenter.cz/avcenter/eshop/ ... hiFace-RCA . či něco podobného . Mám samozřejmě zesilovač s repro :) . Díky za jakejkoliv smysluplnej koment
ÿthren
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ÿthren »

no záleží na tom co k tomu máš za zesilovač repro a DAC
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Nezalezi.. za 3 tisice bych do tohohle nesel ani za trest.. ne kvuli kvalite prevodniku (i kdyz o te taky trochu pochybuju), ale tohle zarizeni jako takove, mi nepripada moc v pohode.. ve vachrlatem USB konektoru bude krabicka, na ktere bude jeste viset pomerne pevny digital RCAcko..

Dalsi a to daleko sulezitejsi veci je to, ze to podle me neni prevodnik.. klasicke D/A, ale pouze konvertor formatu, protoze prvodnik prevadi digital na analog, nebo naopak.. proto prevodnik.. tohle je konvertor z USB na digitalni RCA, tedy pripojis ho k zesilovaci s digitalnim vstupem, za kterym bude stat teprve onen prevodnik..

Co se tyce zapojeni.. pokud hledas pouze 2.0 vystup pro co nejvyssi kvalitu vystupu, kup si externi prevodnik nebo zvukovku.. za 3k v pohode neco trochu rozumneho sezenes.. 3000,- stoji treba uDAC-2, ktery ma sice na sluchatkaci ponekud nevyrovnane kanaly, ale porad je to v pohode krabicka.. stejne tak levne Fio udela svoji sluzbu..
Stejne tak za 4000,- koupis Behringer SRC2496, coz je vcelku slusny rackovy prevodnik, ktery rozhodne prevysuje leckerre tyhle krabicky do 5k..
SphinXx
Nováček
Nováček

Příspěvek od SphinXx »

Ten Behringer je moc fajn , klidně bych do něho šel ale zase jak do něj dostanu signál , jedině z integrované zvukovky a to asi není to pravé :) . Udělám chybu když koupim ASUS Xonar Essence ST a oželim Behringer ? Mám jinak stereo zesik bez převodníku tak mi jde hlavně o D/A
ÿthren
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ÿthren »

s ASUS Xonar Essence STX (radši pci-e abys to v budoucnu dal do nějakého pc) určitě chybu neuděláš převodník co tam je se cpe do krabiček od 8k.
Ale co máš za ten zes a bedny abys přec jen neinvestoval zbytečně

nebo jestli máš nebo znáš někoho s paypalem, tak http://www.ebay.com/itm/ooAoo-SQ210A-St ... 1034191963 za ty prachy asi nic lepšího neseženeš je to takový klon Auditrack prodigy HD2
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

SphinXx píše:Ten Behringer je moc fajn , klidně bych do něho šel ale zase jak do něj dostanu signál , jedině z integrované zvukovky a to asi není to pravé :) . Udělám chybu když koupim ASUS Xonar Essence ST a oželim Behringer ? Mám jinak stereo zesik bez převodníku tak mi jde hlavně o D/A

můj názor je, že v cenových relacích v jakých se pohybuješ ty, nehraje transport vůbec žádnou roli, takže do DACu klidně můžeš píchnout integrovanou zvukovku. Obecně bych řekl, že se vliv transportu poměrně přeceňuje.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

No jasne.. pichnes do toho integrovanou.. s tim se pocita.. ten signal co leze z PC nejakou veci za par tisic neprekonas.. nehlede na to, ze je to proste digital a hotovo.. samozrejme taky je to trochu slozitejsi, ale to nema cenu tady resit.. pripojil bys to rovnou z desky pres RCA (cinch) pripadne tu optiku.. pokud mas na desce digital ve forme RCA (cinch), redeji pouzij ten.. akorat jsem ted koukal, ze uz se nikde neprodavaj zaslepky a na dnesnich deskach byva RCA pouze jako header primo na desce nachystany k vyvedeni ven.. vzadu vetsinou optika.. ale to je jedno.. bud pouzijes optiku, nebo si cinch vyrobis (zase takovy obrovsky rozdil to neni a v tomhle pouziti to asi vlastne ude i jedno)..

On ten Behringer je pouzivany docela casto.. za ty penize je to fakt slusna krabice, ktera rozhodne muze smele konkurovat drazsim vecem nez je nejake male Fio nebo uDAC.. jedina nevyhoda na doma je hold to, ze to je rack, takze to moc parady nenadela.. navic se da zuzne tunit, protoze on ten rack sice neni moc hlubokej, ale je v nem skoro prazdno.. levny prevodnik moc prostoru nesezere, takze do nej lidi cpou ledacos, treba i lampy pred vystup, coz ale zrovna tohle, je podle me trochu blbost.. :)
Vyhodou jsou vstupy/vysupy na digital sekci, kde je prakticky vse potrebne, nevyhodou (pro nekoho) jen XLR na analog out/in.. za par penez fajn krabice, ktera jde pouzit leckde.. jde sehnat od nejakych 3500,-

Za me potom obecne rikam, ze pro me uz existuji jen externi reseni.. jde to znat.. i kdybych externi zvukovku nepotreboval kvuli jinym vecem, stejne bych ji chtel.. proste EMI se jen tak nezbavis.. ony ty tistaky v PC proste delaj bordel..
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

jinak k té dynamice, musím souhlasit, že je to obrovský rozdíl, našel jsem si stejnou skladbu s dynamikou
7 dB
10 dB
12 dB
14 dB

http://uloz.to/xPrhQKM/cab-driver-7z
a ta s tou dynamikou 14 dB je bezkonkurenčně nejlepší na poslech, hlavně je tam vynikající separace jednotlivých nástrojů.
stejně jako proto, že zesilovač typu AB má největší zkreslení při malém vybuzení, takže když ta základní hlasitost je nižší, tak to je pro mne lepší, protože ho aspoň pořádně vybudím.

což souvisí rovněž s tím, proč se mi na doma nehodí bedny s vysokou citlivostí, protože nemám áčkový zesilovač.

ta nejlepší je z téhle desky, ta má celá velmi dobrou dynamiku a je to slyšet hned, saxofon je saxofon,když lenny zařve, tak zařve a když šeptá tak šeptá
http://www.dr.loudness-war.info/index.p ... +love+rule

chtělo by to někde nakrást originální nahrávky před masteringem za posledních cca 5 let, to by byl zvuk jak víno. :-D

jinak bych ale částečně oponoval, že s takovouhle dynamikou zní hudba na koncertu, na koncertu takováhle dynamika je málokdy, takhle zní hudba spíš ve studiu. nebo zvukaři na koncertě, ale ne obyčejnému posluchači co je někde v davu.

navíc, když se člověk podívá kolikrát v klubech kde ten zvukaž stojí, tak to vlastně ani dobře nazvvučit nemůže.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Uz zas.. tabulkovy silenec.. :)
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

já ne já se tabulkám bránil co to šlo, teď sem si použe přeměřil co jsem celou dobu sháněl, stejnou skladbu nahranou relativně nově v různých variantách (nahrávka 1990 a novější) a opravdu ty kde je větší dynamika zní lépe.

a taky se mi potvrdilo, že MP3 neni takové zlo, jak se všichni tváří, WAV s datovým tokem 900 kb/s a MP3 s tokem 320 kb/s je rozpoznatelnost na hranici psychoakustiky. Ale rozdíl dynamiky v nahrávce o cca 3 dB je pro moje ucho obrovský a okamžitě slyšitelný.

takže defato, je celkem jedno, jestli člověk poslouchá vinyl, CD nebo mp3, zdrojové médium ani částečně ztrátová komprese už s tim zvukem moc neudělá.
ÿthren
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ÿthren »

Ajťák: tak je fajn že jsi trochu prozřel. Ikdyž to s tím zkreslením u zesilovače AB není uplně tak jak píšeš ale to je jedno, to s tím vůbec nesouvisí.

A to EMI v interních zvukovkách není zas taková tragédie u slušnějších zvukovek a PC. Hlavně poměr ceny výkon je tam vyšší než u externích, ale taky samozřejmě záleží na účelu, že bych chtěl externí šmahem ruky odhrnout. Tu zvukovku na kterou odkazuju mám a slyšitelné rušení je nulové a neslyšitelné nebude o moc větší. prostě EMI někde v -110Db nemá smysl řešit jelikož už obvykle v -100 a výš se projevují šumy a brumy zesilovačů a předzesilovačů, přesechy kanálů a podobně. Ani vyvést to ven nemusí být výhra protože kdo ví jakou stabilizaci napětí mají ty převodníky, jestli mají galvanicky odděléný ten koax a podobně.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

tak subjektivně se mi zdá, že pokud v předzesilovači snížím hlasitost a vybudím pořádně zesilovač, tak to hraje lépe, než když vybudím zdroj a zesilovač jede jenom tak aby se neřeklo.

jaký jsou vlastně vysvětlující faktory, proč je takhle komprimována dynamika? mně snad napadá jenom snížení odstupu signál/šum.

stejně tak se mi sujektivně zdá, že repráky s nižší citlivostí hrají lépe už od nízké výstupní hlasitosti (dB) nenapadá mne s čím jiným by to souviselo, než s vybuzením zesilovače.

třeba takový Xaviany, ty nemají citlivost nic moc, ale přitom hrajou parádně, když se řádně nakrmí.
Naposledy upravil(a) Ajťák dne úte 19. úno 2013, 10:28, celkem upraveno 1 x.
ÿthren
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ÿthren »

to se obávám že si pleteš. pokud z toho na konci odstáváš stejnou hlasitost, tak je zesilovač uplně steně vybuzený ať jsi přidal hlasitosti kdekoliv. Jenom aby ti to někde v předzesu nelimitovalo, to je tak jediný případ kdyby to mohlo znít hůř.
no to je zmíněno někde v těch článcích co tu putovali.
je to prostě hlasitější a tím to zaujme, když budeš přepínat rádia, nebo když si rádio nastavíš na nějakou hlastost, tak když nějaká skladba bude hrát hlasitěji, tak se ti víc dostane do hlavy. stejně tak i na geniusech to bude znít jako že to má větší koule při stejně otočeném kolečku hlasitosti oproti ostatním skladbám.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

tak to asi souvisí s tim předzesilovačem, nebo nevim s čim, každopádně to nefunguje lineárně. že by to hrálo stejně, bez ohledu na to, kde se to zesílí.

a ještě by mne zajímalo tyhle měřáky uvádí vždy průměrnou hlasitost nějak -x dB a zesilovače mají taky hlasistost většínou v rozsahu třeba -60 dB až +20 dB, značí něco ta nula?

to vysvětlení s rádiem je stejně divný, jsou interpreti, které nikdo v rádiu pouštět nebude, stejně jako z velkou pravděpodobností je nebude pouštět nikdo na repro typu genius a stejně má ten master dynamiku řekněme 8-10 dB. I když se mi zdá, že to musí být slyšet i v přehrávači MP3 nebo na repro Genius, jestli poslouchám skladbu, kde je dynamika 14 nebo 10.

v podstatě se mi téměř nepodařilo od roku 2000 najít nějaké dobré mastery nějaké novější hudby typu třeba klaxons (nemyslím remastery). By taky mohli dělat třeba dva mastery jako se dělají písničky do rádia, jedno by bylo radio/genius/MP3 player master a druhý hifi master.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

já teda navím jaký potenciální dynamický rozsah má přenosný přehrávač, ale taky si říkám, že by se možná předešlo různým ušním problémům. protože kdyby ty skladby měli dynamiku okolo 15, tak by lidi neměli neustálou potřebu zvyšovat hlasitosti, rpotože by si na to ty uši nezvykli, když to kolísá v takovém rozsahu.

je ale fakt, že já už sem repro k PC ani přenosný přehrávač neslyšel tak 5 let, tak pořádně ani nevim jak to hraje, jenom tak matně si pamatuju, že sem na nějakých bedničkách k PC neroreznal 64 kb/s MP3 od WAV s tokem asi 900

a taky by mne ještě zajímalo, jestli jsou nějaké programy na měření dynamiky, které pracují (nebo alespoň zobrazují) rovněž mediánem s modusem, průměr člověku vlastně tak moc neřekne.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Loudness war. Když máš malou dynamiku, můžeš mít hlasitější hudbu bez tvrdé limitace. Výrobci hudby se za tebe nenápadně snaží převzít moc nad hlasitostí, ale kolečko volume přece vlastníš ty...
Problém hraní potichu je v mnoha věcech naráz. Od přechodových jevů a omezení elektroniky, přes nelinearitu ucha až po psychoakustiku. Pokud bys na citlivé soustavě s jinak stejnými parametry a stejnou hlasitostí měl pocit, že to hraje hůř, tak je problém v zesilovači. Takové podmínky ale obvykle nikdo nemůže nastavit, a pak se problém skrývá na každém rohu, ve všech jmenovaných aspektech.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

to je další věc kterou nechápu, ten měřák často ukazuje max over, to jako že to přesahuje nějakou normovanou hlasitost?
ÿthren
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ÿthren »

který měřák? něco na zesilovači nebo předzesu? pokud ano tak ti to jde do limitave máš uřezané špičky a to je špatně. přez 0db bys na měřáku (pokud ho ten zes má) nikdy neměl jít! tím je daná nějaká maximální hlasitost pro sinus, nad to může jít už jenom obdélník a to bys nechtěl si z hudby dělat obdélníkové signály. Tohle ti může ukazovat třeba jenom předzesz. Za ním je už další regulace hlasitosti co to zatlumí, tak ručiška ti může skákat jak divá ale zesz bude hrát potichu. Ale pokud to pojde nad 0db. tak už se ti to ku*** v tom předzesilovačil, jelikož máš vysokou úroveň vstupu a ten předzes má ješět nějaké zesílení, tak to prostě může přestřelit a je potřeba ztlumit už ten vstup nějakým vhodným způsobem.

to že je na kolečku uvedené to s těma -60 a +20 db prostě určuje zesílení toho co ti do to ho leze. když máš zdroj s nízkoúrovňovým výstupem, tak to budeš muset zesílit víc a obráceně. Bylo by to na dlouhé vysvětlování. Stačí když se budeš držet toho co sem napsal dřív. a to že kolečko nastavíš na 0db ještě neznamená, že zes hraje na maximum, to je dáno hodně úrovní vstupního signálu, která může být jakákoliv, norma na to moc není kolik voltů odpovídá kolika dB. (dB vyadřují jenom jistý poměr)

a to jestli by zrušení loudness war pomohlu uším je diskutabilní. hodně lidí by si tu střední hlasitost nastavilo tak jako byla ta s loudness war akorát u velké dynamiky máš velké špičky, tak by tam měli ještě větší zvukové rázy.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

já myslím ten měřák dynamiky co je na tom webu

a co s tím mediánem, resp. modusem? ukazuje to nějaký měřák? průměr je jako veličina strašně snadno ovlivnitelný odlehlými hodnotami.

nebo aspoň aby to ukázalo nějakou křivku té nahrávky, z toho už si pak člověk udělá jakž takž obrázek, jinak sem koukal, že se na internetu dají ukrást různé ripy vinylů, tak to je snad jediný způsob, jak se dostat k dynamice u některých kapel, které mají na CD třeba 6, a na vinylu 12.

jinak každý ušař ti řekne, že poškození sluchu spíš způsobí dlouhodobě vysoká hlasitost, než kolísavá. Navíc já to vidím sám na sobě, pokud má deska dynamiku 13-15 dB, tak nemám žádnou potřebu zvyšovat hlasitost, když to u řekněme 5 dB se to ucho přizpůsobí a vlastně zvyšuješ hlasitosti furt dokolečka až k nějaké subjektivně opravdu vysoké.
Ajťák
Černá karta
Černá karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ajťák »

já bych to přirovnal k čuchu, když vlezeš do prasečáku, tak ti to bude taky smrdět jenom nějaký časový úsek, a když bys chtěl zase cítit smrad, musel by si asi třeba do jímky a pak třeba čuchat koncentrovaný H2S a až by ses dostal k nějakému smradu, který by ti možná poškodil čuch :-D

kdyžto když budeš střídavě chodit do toho prasečáku a na čerstvý vzduch tak ti to bude smrdět vždy jen v okamžiku, když vlezeš dovnitř.

takhle by se dala uvést i analogie se zrakem a množstvím světla, smysly jsou obecně dobře přizpůsobivé, takže by ta nahrávka měla s tím pracovat, ale to asi není žádné nóvum, akorát se na to posledních cca 20 let totálně sere.
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“