Voda nebo vzduch?

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
burton7
Nováček
Nováček

Voda nebo vzduch?

Příspěvek od burton7 »

Jaký je mezi těma rozdíl chlazení co víc uchladí procesor? A výhody + nevýhody?
U hydro http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0000001T1B třebas tenhle.
U vzduchu http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 00000012HQ třeba tenhle.
shelby_nr
Čestný člen
Čestný člen

Re: Voda nebo vzduch?

Příspěvek od shelby_nr »

Na aký cpu to má ísť? a do akej case?

Rozhodne zober vzduchom chladený chladič, tie "vodníky" neodporúčam...čo sa týka výhod a nevýhod stačí hľadať (aj tu na fóre alebo google).
PC: Fractal R3+ Noiseblocker eLoop B12-PS, Noctua S12B FLX@ U.L.N.A + King Mod Premium, Seasonic X-560, G630 (dočasne) + Prolimatech Armageddon, MSI ZH77A-G43, 2x4 Kingston Blu, WD 6400AAKS. Monitor: Dell P2314H
NB: IBM/Lenovo T60 + 9 cell
TrollZor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od TrollZor »

Mě vodník zlepšil teplotu o cca 10°C ze vzduchu
CPU: AMD Ryzen 7 7800X3D CPUcooler: Arctic Liquid Freezer II 240 MB: ASROCK B850 Pro RS | GPU: GAINWARD GeForce RTX 4070 Ghost 12GB | RAM: Corsair 32GB KIT DDR5 6000MHz CL36| HDD: SATA 6Gb/s WD Caviar Green 2TB | SSD: HyperX 3K 120Gb@Read:555Mb/s, Write:510Mb/s /\ Intel 330 180Gb@Read:500Mb/s, Write:450Mb/s | CASE: CM Haf 932 | PSU: Seasonic Focus Plus Gold - 650W | DVD-RW: LG GH24NS | LCD: Iiyama ProLite G2773HS 27" /\ 27" AOC Q27G2S" | OS: W11 x64
Logitech G502
Kingstom HyperX
HyperX Alloy FPS
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

otazkou je zda to stoji za tu udrzbu (mel jsem oboje) a rozdil teplot byl az 15°C. presto bych do vody znova nesel

a tyhle kompaktni vodni rychlovvasky vych vubec nebral v potaz
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

Měl jsem H60 a po roce používání se mi zvedly teploty z 37 na 61 (idle) a 76 na 86 (burn) a navíc začal CPU throttlovat. Byl i dost hlučnej, protože když jsem mu dal za uši, tak pak do vypnutí PC už voda nikdy nevychladla. Se stávající noctuou mám 51 idle, 82 burn a je to o fous tišší, ale pořád o tom chladiči vím :(

Za sebe tedy spíš doporučím vzduch.
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
LoCo99
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LoCo99 »

51 idle ? nemyslíš že je něco špatně ? :-)
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

Je - převod tepla mezi čipem a IHS :lol:
PC: MB: ASUS TUF Z370-PRO GAMING ; CPU: INTEL Core i7-8700K @ 3,7GHz ; CPUcooler: Noctua NH-D14 ; GPU: GIGABYTE GTX2070 WINDFORCE 3X 8GB ; DDR4: 2x16 GB 2666MHz CL16 ; HDD: Samsung 960 EVO M.2 500GB + WD Green 2,5TB + WD Red 4TB + 2xWD Red 8TB ; CASE: Be Quiet! Dark Base 900 ; PSU: Corsair RM650x ; MOUSE: Logitech G700s ; KEYBOARD: Razer Huntsman Elite ; SOUND: Logitech X530 ; MONITOR: 2x Dell U2515H (25" QHD IPS) | Games, that you can play with me | Diablo III - Divina
NOTEBOOK: Dell Precision 7730 ; CPU: Intel Core i7-8750H ; GPU: nVidia Quadro P4200 8GB ; DDR4: 2x16GB 2667MHz ; HDD: Samsung NVMe 256GB + Samsung 980 EVO M.2 1TB ; FullHD
jiricek_k
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jiricek_k »

možná je lepší si položit otázku jestli chceš ticho nebo fén...
Obrázek Obrázek
burton7
Nováček
Nováček

Příspěvek od burton7 »

Tak to mi je jedno jestli to bude hučet trochu víc, hlavní je aby to chladilo :)
Broxik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Broxik »

vyhody a nevyhody vody

+ tiche chlazeni
+ teploty as tim spojena lepsi vydrz komponent
+ trvanlivost - obmenis pak jen chladaky na cpu, gpu a mas zase vyborne chlazeni pro dalsi generaci

- cena
- montaz + nasledne problemy kdyz se nejaka cast posere a mas vse pod vodou. Si proste offline. U cpu se to da osefovat ze jej proste vyhodis a das normalni chladak a jedes, ale jak to mas pod vodou cely tak jedna cast vodnika znamena proste stop

to same vzduchu

+ cena
+ montaz/demontaz

- teploty nebyvaj tak dobre. Ja mam na vodnikovi v idle cca 30-35 stupnu a v burnu to neleze pres 45
- hlucnost pokud neni vetrak regulovany nebo je zakladna malo a dohani se to vykonem vetraku
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Vodnika jsem mel jednou a nikdy vice.

Po pul roce se to zaneslo i kdyz jsem do toho dal roztok proti rasam apod. Normalne se v tom udelalo bahno. Mozna to bylo kombinaci hliniku/medi.
Mozna ze jsem mel jen smulu.
Kazdopadne ani to cerpadlo nebylo extra tiche a to patrilo mezi ty lepsi a overene.

Rozhodne preferuji kvalitni vzduchovy chladic na CPU + tichej chladic na grafice + regulovany vetraky v compu.
I pri dost tichem chodu se da udrzet pretocena vykonna sestava. Staci si jen pohrat s airflow, regulaci, kabelazi a mit na to vhodnou skrin.

Je to prakticky bez udrzby, kontroloval jsem po roce a pul a temer zadny prach nikde.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Bez_n1ck
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Bez_n1ck »

broxik: no uz ho vidim, jak u H100 vymeni blok a rad a ma super chladic pro dalsi PC.
Suke001
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Suke001 »

Vidím to stejně jako Butch, regulátor a kvalitní chladiče, ventilátory + odhlučněná case a je po starosti :)
jiricek_k
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jiricek_k »

Butch píše:Vodnika jsem mel jednou a nikdy vice.

Po pul roce se to zaneslo i kdyz jsem do toho dal roztok proti rasam apod. Normalne se v tom udelalo bahno. Mozna to bylo kombinaci hliniku/medi.
Mozna ze jsem mel jen smulu.
Kazdopadne ani to cerpadlo nebylo extra tiche a to patrilo mezi ty lepsi a overene.

Rozhodne preferuji kvalitni vzduchovy chladic na CPU + tichej chladic na grafice + regulovany vetraky v compu.
I pri dost tichem chodu se da udrzet pretocena vykonna sestava. Staci si jen pohrat s airflow, regulaci, kabelazi a mit na to vhodnou skrin.

Je to prakticky bez udrzby, kontroloval jsem po roce a pul a temer zadny prach nikde.
pokud použiješ pro vodníka kvalitní součástky, tak není co řešit a žádné bahno nehrozí, čerpadla co se používají jsou výkonná, ale pro vodní okruhy se dají krásně zregulovat, že je neslyšíš...a jestli někomu vyteče do pc voda, tak je to většinou špatnou montáží komponent...ono je rozdíl když máš na cpu v zátěži 40 st. a ne 70 st. při minimální hlučnosti...
Obrázek Obrázek
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

No mel jsem pomerne kvalitni soucastky na vodnika od Stoobiho tenkrat.
Jak jsem psal, jedna zkusenost uplne stacila. Kdo chce vodnika at klido ma, ale ja davam prednost kvalitnim vzduchovym chladicum :-)
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
blaho
Žlutá karta
Žlutá karta

Příspěvek od blaho »

ak spravne namontujes H100, do skrine ako ma byt, ziaden problem nebudes mat.
Nepocuvaj chujoviny, a nemontuj trapne kilove chladice do compu
dexterav
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dexterav »

skusil by som vodnika, ale nie instantneho
su na trhu sety , ktore su zlozene z toho co sa da kupit samoststne len pokope v jednom balicku
al+cu vo vodnikovi nie je zrovna dobry napad a dneska je aj tak problem nieco take vobec zlozit kedze al uz malokedy je v styku z vodou
co sa udrzby tyka raz za rok pozriem ci v tom nieco neplava a to je vsetko btw po roku intenzivneho pouzivania mam vodnika ako noveho
pokial sa bojis uniku kvapaliny napr fluid fx mozes v podstate nalievat za jazdy do pc a nic sa nestane, overene aj ked reprizu nepotrebujem :)
osobne davam ale iba destilku + anti korozivny a bact pripravok, ked ho mam
osobne som sa na vodnika odhodlaval dlho ale odvtedy nikdy nic ine
Intel Ultra 7 265k 5,6/4,9GHz,Apex Z890, 2X24GB 8,73GHz CL40 Corsair, Asus TUF 5090 3.2/34GHz , H2O + Carbide 600Q,SS Noctua Edition, 10TB 850X, Topping D50s + Tilia + T5, StrixPG32UCDP, Fold7, ITX 13700k + 5070Ti + Audinst Hud-Mx2 + THX-M50X
Broxik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Broxik »

Tak ja beru ze kdyz si nekdo poridi vodnika tak si nekoupi takovou sprominutim srakcu jako je H100. I proto sem naspal vyssi cena ... Co se tyka zaneseni bahnem tak si jej nespravne pouzival uz jen to ze si kombinoval hlinik z medi je spatne. Nejspise si tam nemel ani destilku s primesi ale klasickou vodu. Me bezi vodnik od tusim zimy 2011 a nemit smulu na laing cerpadla nerekl bych ani pul spatneho slova. Co se tyka udrzby je to stejny jako klasickych chladak spise jednoduchsi pac clovek nemusi sundavat vetrak z kostry chladice a vysavat prach. U nas v ostrave se hrozne prasi tak to pc je zachvili jak prase. Osobne jiz taky bez vodnika ani ranu. Al ejak pisete je to o kazdeho volbe. A vodnika mam celeho v casu necouha z toho ani "kablik" takze jednoduche na prenaseni atd.. Staci jen vylit vodu popr to prevazet pokud mozno na stojato.
jiricek_k
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jiricek_k »

Broxik píše:Tak ja beru ze kdyz si nekdo poridi vodnika tak si nekoupi takovou sprominutim srakcu jako je H100. I proto sem naspal vyssi cena ... Co se tyka zaneseni bahnem tak si jej nespravne pouzival uz jen to ze si kombinoval hlinik z medi je spatne. Nejspise si tam nemel ani destilku s primesi ale klasickou vodu. Me bezi vodnik od tusim zimy 2011 a nemit smulu na laing cerpadla nerekl bych ani pul spatneho slova. Co se tyka udrzby je to stejny jako klasickych chladak spise jednoduchsi pac clovek nemusi sundavat vetrak z kostry chladice a vysavat prach. U nas v ostrave se hrozne prasi tak to pc je zachvili jak prase. Osobne jiz taky bez vodnika ani ranu. Al ejak pisete je to o kazdeho volbe. A vodnika mam celeho v casu necouha z toho ani "kablik" takze jednoduche na prenaseni atd.. Staci jen vylit vodu popr to prevazet pokud mozno na stojato.
pokud je okruh dobře udělaný, tzn. i expa dobře těsní můžeš pc klidně položit a nice se nestane...
Obrázek Obrázek
Broxik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Broxik »

Mno ja mam konkretne xspc vymenik i pro cerpadlo laing a ten umelohmotny zavirac imo nevypada totolne vodu vzdorne a nez riskovat nejakou vodu v komponentech mi prijde lehci to vypustit. NIcmene ja pc nikde nestehuju takze toto neresim to je jen info pro lidi co jezdi radi na lanky ze vodnik pak ni moc omezeni.
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“