Odstranění powertune u Radeonů 7900
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Odstranění powertune u Radeonů 7900
Takže, mam bios kterej to pro vás udělá.
Pamatujete tak 4 měsíce dozadu když jsem testoval tu šílenou VTX7970 X-edition (original non-GHZ), která neměla powertune? I po max OC jela furt na full i ve Furmarku a to i při powertune nastavenym na - 20%? No, ten bios jsem si nechal, že to jednoho dne zkusim, tohle je docela pozděl, ale zkusil jsem.
Ukazuje se, že ten bios nemá "vypnuté powertune" ale jen extrémě posunuté. U 7970 pak téměř neexistuje, u 7950 při +10% i při max OC moje karta drží plné takty i ve Furmarku, 20% už je jen "pro jistotu". VTX to u tamté karty muselo udělat protože ta karta byla šílenost. 1050Mhz default u non-ghz Tahiti, a default vcore bylo vysokejch 1,2v. To by s normálnim biosem throtlovalo na defaultních 0% všude, takže toto museli udělat a mi z toho teď těžíme (štěstí že jsem na tu kartu narazil).
Bios je použítelnej pro všechny 7950 a 7970 s referenčnim PCB, nebo aspoň referenčnim voltage controllerem. U nereferenčních PCB nic negarantuji, ale pokud máte dual-bios můžete to zkusit.
!!! VAROVÁNÍ !!! - Totálně se tim dostanete mimo powertune, vaší kartu nebude nic chránit, je určeno pro lidi co vědi co dělaj. Pokud tam narvete třeba 1,3v a spustíte Furmark a odpálíte napájecí kaskádu... nadávejte pak jen sami sobě.
Linky:
https://mega.co.nz/#!1gEz2LAJ!E_KpvhGMV ... w7Kvbov_Kk
http://www.ulozto.cz/xmDmmfs/vtx1-rar
Pamatujete tak 4 měsíce dozadu když jsem testoval tu šílenou VTX7970 X-edition (original non-GHZ), která neměla powertune? I po max OC jela furt na full i ve Furmarku a to i při powertune nastavenym na - 20%? No, ten bios jsem si nechal, že to jednoho dne zkusim, tohle je docela pozděl, ale zkusil jsem.
Ukazuje se, že ten bios nemá "vypnuté powertune" ale jen extrémě posunuté. U 7970 pak téměř neexistuje, u 7950 při +10% i při max OC moje karta drží plné takty i ve Furmarku, 20% už je jen "pro jistotu". VTX to u tamté karty muselo udělat protože ta karta byla šílenost. 1050Mhz default u non-ghz Tahiti, a default vcore bylo vysokejch 1,2v. To by s normálnim biosem throtlovalo na defaultních 0% všude, takže toto museli udělat a mi z toho teď těžíme (štěstí že jsem na tu kartu narazil).
Bios je použítelnej pro všechny 7950 a 7970 s referenčnim PCB, nebo aspoň referenčnim voltage controllerem. U nereferenčních PCB nic negarantuji, ale pokud máte dual-bios můžete to zkusit.
!!! VAROVÁNÍ !!! - Totálně se tim dostanete mimo powertune, vaší kartu nebude nic chránit, je určeno pro lidi co vědi co dělaj. Pokud tam narvete třeba 1,3v a spustíte Furmark a odpálíte napájecí kaskádu... nadávejte pak jen sami sobě.
Linky:
https://mega.co.nz/#!1gEz2LAJ!E_KpvhGMV ... w7Kvbov_Kk
http://www.ulozto.cz/xmDmmfs/vtx1-rar
- durod
- Středně pokročilý

- Ache
- Pokročilý

Re: Odstranění powertune u Radeonů 7900
Se divim, že na to není nějaký editor jako u Keplerů, kde "vypnutí" boostu se také provede posunutím limitu.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
- ulver
- Začátečník

Myslim ze DOC ma momentalne kartu ktoru spomina v tomto prispevku :durod píše:co mas ted za kartu, jaky OC?
DOC_ZENITH píše:Edit: Asi jo.... je pravda že Radeony throtlujou dle napětí vs taktů, atd. Moc to neovlivˇ%nuje reálnej odběr / leakage konkrétního jádra. Já tu mam super low asic kartu a powertune se tam chová stejně jak na hyper kvalitních kartách...
U AMD karet je nutné aby powertune během hraní nezasahovalo, je to citelná rána pro výkon a je to cejtit dost. U NV trochu poklesne boost a ještě s latencí, u Radeony nastávaj hned skokové pády na 600Mhz, atd. Powertune se nesmí vůbec oběvit jinak průser. Nicméně u 7900 powertune neni žádná hrůza a těch +20% stačí na to aby se karta dala hezky vytaktovat a během hraní nikdy nezasahnul, protože jak říkám, voltáže nad 1,2v zpravidla nic nedávaj... a lidi se nemůžou divit že když tam daj 1,3v tak začne kopat powertune, kupte si zásuvkové watmetry a uvidíte co se stalo tim že jste tam dali 1,3v. Ta karta pak žere klidně 350W, atd.
Co se OC týče, tak Tahiti chce chladit. To neni jak Fermi kde 50 vs 100 stupňu je rozdíl ňákejch 10mhz. Já mam teď doma 7950 a je to suuuuxxxx čip, asic quality 53%, a ten čip naprosto hatuje vysokou teplotu. Je to ta reference s větrákem uprostřed a komplet nechlazenou kaskádou, takže VRM tam maj přes 100 už na defaultu, ale OC jako takové je u pamětí nádhera, 7300, bez zvedání voltáže + paměti jsou komplet nechlazený. Manipulace s voltáží pamětí nepřináší ani 1Mhz navíc. Jádro suxx, při 1,15v dá 1025Mhz, při 1,225v dá 1,1Ghz, a když dam fan na 100% tak 1125 je strop, víc to neuchladí bez artefaktů. Ale......
Zároveň ale artefakty jakmile jádro překročí 76 stupňů bez ohledu na frekvenci či voltáž, což je extra zajímavé. Klidně jen 800Mhz 1,1v... ne... 76+ začínaj lehké artefakty. Je to o tom to udržet studený a je jedno jestli 600Mhz či 1125Mhz, tohle jádro je alergický na teplotu. Zajímalo by mě co by se stalo kdybych tam dam třeba vodu a držel to pod 50, kolik by to dalo, protože low asic jádra maj velkou leakage, ale když se chladěj tak dávaj hodně.
Jinak OC pamětí je naprostá loterie a voltáž většinou nic neznamená. Zkusil jsem 2 kusy MSI 7970lightining, a jedna dala 1175core, 6600 paměť, a druhá dala 1225 core 7200paměť. Stejné karty stejná dodávka, takže asi tak no. Je to o štěstí. OC pamětí u Tahiti na výkonu znát je, více jak u GK104, Někde to dokonce detailně rozebírali, ale ztratilo se to někde v těch megathreadech o Tahiti a vygooglovat se mi to nedaří.
„Štěstí řídí naši věc lépe, než jsme si dovedli přáti. Neboť hleď, příteli Sancho Panzo, tamto se ukazuje třicet nebo ještě o trochu více ohromných obrů, s nimiž míním zápasit a všechny je pobít a jejich kořistí počne naše bohatství. A bude to spravedlivý boj a velká zásluha před bohem odstranit takové býlí s tváře země.“
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Ano přesně tak, ta karta jest plánovaně dočasné řešení, s tim že kdyby se ukázalo že GK110 nebude tak na ní zbastlim lepší chlazení a ponechám si jí déle.
- ulver
- Začátečník

Skoda ze si si nenechal tu ASUS HD7950 V2. Ta mala super OC ak si dobre spominam. Hlavne v porovnani so sucasnymi slabymi kuskami bola podla mna paradna. Ale ako vidim tak si brusis tesaky na Titan. 
„Štěstí řídí naši věc lépe, než jsme si dovedli přáti. Neboť hleď, příteli Sancho Panzo, tamto se ukazuje třicet nebo ještě o trochu více ohromných obrů, s nimiž míním zápasit a všechny je pobít a jejich kořistí počne naše bohatství. A bude to spravedlivý boj a velká zásluha před bohem odstranit takové býlí s tváře země.“
- Ache
- Pokročilý

Stejně je úžasný že takovej levnej šit VTX3D není defakto chráněn powertunem a takový brutální 3-slotový ASUS s upravenou kaskádou má normál limity.
Zajmalo by mě jak je na tom stim power tune třeba Gigabyte WF3X, v provedení nvidia GTX670/680 má tahle verze posunutý limity výše.
Zajmalo by mě jak je na tom stim power tune třeba Gigabyte WF3X, v provedení nvidia GTX670/680 má tahle verze posunutý limity výše.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | ASUS RTX 5070Ti prime | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Stejně. Gigabyte se nijak neliší, je to referenční karta s nereferenčnim chladičem. Jediný 2 Radeony co maj ošetřenej powertune je MSI 7970 Lightining na LN2 biosu a tahle VTX. A ta to má aby mohla fungovat, ne pro ňáké overclockery. To že ten bios jde použít i na 7950 a jiné karty je příjemnej bonus, ten z lightingu nejde protože ta má komplet jinou kaskádu.
Ulver- Je to jedno, ztroskotání na téhle kartě by znamenalo ztroskotání na 1080p, já bych rád 30". A hlavně tahle 7950 stála 5600kč nová se zárukou než se vyprodala....to na aukru půjde za víc než kolik stála, jak to VTX7970.
Ulver- Je to jedno, ztroskotání na téhle kartě by znamenalo ztroskotání na 1080p, já bych rád 30". A hlavně tahle 7950 stála 5600kč nová se zárukou než se vyprodala....to na aukru půjde za víc než kolik stála, jak to VTX7970.
- BL!zZard
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
a co takový Bios pro 7870 XT s jádrem Tahiti?
AMD RYZEN 7 9800X3D @ PBO2 + ALF II 240 | ASUS ROG STRIX B650E-F | GIGABYTE RTX 4080 EAGLE OC 16GB @ 2820/23400MHz | Kingston FURY Beast 64GB (2x32) @ 6000MHz, CL30 | Samsung 9100 PRO | Corsair HX1000 | be quiet! Pure Base 500 FX | OLED 240 Hz QHD 27" LG Display
HTC Vive Pro 2
https://www.3dmark.com/3dm/136150474 25378 bodů
https://steamcommunity.com/id/johny66cz/
A6 3.0 BiTDI, 313 koní, 650 Nm, 0-100 za 5,1s
HTC Vive Pro 2
https://www.3dmark.com/3dm/136150474 25378 bodů
https://steamcommunity.com/id/johny66cz/
A6 3.0 BiTDI, 313 koní, 650 Nm, 0-100 za 5,1s
- Krteq
- Čestný člen

-
Na ref. HD 7970 od Sapphire bohužel nefunkční.
Po vyčištění driverů, flashi toho BIOSu a opětovné instalaci Catalyst sice win a obraz jede, ale při zapnutí jakékoliv 3D aplikace obrazovka zhasne a objeví se hláška "no signal"
Flashnuto zpět na GHz Ed.
Po vyčištění driverů, flashi toho BIOSu a opětovné instalaci Catalyst sice win a obraz jede, ale při zapnutí jakékoliv 3D aplikace obrazovka zhasne a objeví se hláška "no signal"
Flashnuto zpět na GHz Ed.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

To je hodně divný, funguje mi to na ref 7970 a 7950.. spíš si tam Sapphire něco změnil... jinak si to nedovedu vysvětlit. 
- Krteq
- Čestný člen

-
Hrál jsem si s tím včera celé odpoledne a vždy jsem skončil s vypnutým monitorem po spuštění jakékoliv 3D aplikace. Při zatížení prostě vypadne obraz.
Je to ref. PCB z první várky. Pochybuju, že by tam byli nějaké změny od Sapphire.
Škoda, uvidíme jestli se to někomu povede. Risk je s BIOS switchem víceméně nulový
Je to ref. PCB z první várky. Pochybuju, že by tam byli nějaké změny od Sapphire.
Škoda, uvidíme jestli se to někomu povede. Risk je s BIOS switchem víceméně nulový
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Já to zkoušim na těch VTXkách a jsou to referenční PCB. Ta originální karta ze které to pochází byla 7970, a teď jsem to narval na 7950 a jede... což byla tupl reference i s chladičem. Divný.... Nicméně pravda, je to druhá reference ta pozdější, ne ta co vypadala stejně jak 7970 chlazenim, ale nejsem si vědom že by AMD něco změnilo na PCB od launche... hmm.... suxx...
No, ne pro mě, na mé kartě to funguje, ale divný...
No, ne pro mě, na mé kartě to funguje, ale divný...
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý

Tak jsem včera bios odzkoušel na :
http://www.czc.cz/asus-hd7950-dc2t-3gd5 ... 03/produkt
A funguje. Akorát mi to pak nebere EDID informace na VGA. Ostatní výstupy jsem nezkoušel, ale ta karta prostě námá referenční výstupy. Nicméně VRM a powertune to ovlivnilo přesně dle předpokladu.
http://www.czc.cz/asus-hd7950-dc2t-3gd5 ... 03/produkt
A funguje. Akorát mi to pak nebere EDID informace na VGA. Ostatní výstupy jsem nezkoušel, ale ta karta prostě námá referenční výstupy. Nicméně VRM a powertune to ovlivnilo přesně dle předpokladu.
- Kknightley
- Nováček

-
Doc, vieš mi poradiť ako to flashnúť na nereferenčnú R7970 od gigabytu ? Skúsil by som to, len VGA@BIOS ani AtiWinflash mi to nechcú flashnúť a v tom konzoloidnom spôsobe flashovania som trocha mimo ...
- Krteq
- Čestný člen

-
VGA@BIOS neumí "force flash", tzn. že neumí obejít vnitřní kontrolu (ID mismatch, SSID mismatch, CRC atd.).
AtiWinFlash to umí, ale musíš ho spouštět s určitými příkazy a parametry přes příkazový řádek (např. "atiwinflash -f -p 0 bios.rom"), přes GUI se nedá force flash vynutit
Příkazy a parametry jsou stejné jako u programu atiflash (DOS) -> Jak používat ATiFlash (DOS)
AtiWinFlash to umí, ale musíš ho spouštět s určitými příkazy a parametry přes příkazový řádek (např. "atiwinflash -f -p 0 bios.rom"), přes GUI se nedá force flash vynutit
Příkazy a parametry jsou stejné jako u programu atiflash (DOS) -> Jak používat ATiFlash (DOS)
- Kknightley
- Nováček

-
Okej a tu sa mi vynára otázka, ak to flashnem pomocou prikazoveho riadku a tych commandov, dajme tomu že to nepojde... tak potom flashnuť to na povodny bios pojde normalne alebo tiež pomocou prikazoveho riadku budem musiet ?
- Krteq
- Čestný člen

-
Pokud má ta karta BIOS switch, nehrozí žádné riziko.
Pokud PC po flashi nenajede tak ho vypneš, přehodíš switch na druhou pozici, zapneš PC a karta najede ze záložního BIOSu. Až nabootuješ do Windows přepneš switch opět na první pozici (přepisovatelný BIOS) a flashneš tam zpět svůj zálohovaný BIOS.
Jinak pokud na to flashneš jiný BIOS, tak budeš poté opět použít atiwinflash s příkazem force z příkazového řádku.
Pokud PC po flashi nenajede tak ho vypneš, přehodíš switch na druhou pozici, zapneš PC a karta najede ze záložního BIOSu. Až nabootuješ do Windows přepneš switch opět na první pozici (přepisovatelný BIOS) a flashneš tam zpět svůj zálohovaný BIOS.
Jinak pokud na to flashneš jiný BIOS, tak budeš poté opět použít atiwinflash s příkazem force z příkazového řádku.
- Kknightley
- Nováček

-
Jop, práve vytváram bootable USB podľa toho návodu čo si postol, dám o pár minút vedieť ako som na tom
..
//EDIT: po naformatovani USB cez ten USB tool zostane usb prázdne, robil som to podľa postupu, nakopírujem tam nový .rom a nahodím winflash. Reset pc ale boot z USB nenabehne ani ked ho vyberiem v boot options :/
//EDIT: po naformatovani USB cez ten USB tool zostane usb prázdne, robil som to podľa postupu, nakopírujem tam nový .rom a nahodím winflash. Reset pc ale boot z USB nenabehne ani ked ho vyberiem v boot options :/
Naposledy upravil(a) Kknightley dne úte 26. úno 2013, 21:02, celkem upraveno 1 x.
- sam_217
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
To jsem sám zvědavej x), flash spešl biosu na nereferenční kartu co má úpně jiný PCB. Držim palce.
PC1: AMD Ryzen 5800X3D@default Noctua NH-D15S // X570 AORUS MASTER (rev 1.0) // 64GB Patriot Viper Steel 3600MHz@CL18-22-22-42 // 9070XT Pulse // MSI Optix MAG274QRF-QD - 1mrtvý quantum dot pixel!!! // Samsung PM961 (1TB NVMe), Crucial M4 256GB, Micron enterprise SSD1920GB, Crucial MX500 2TB... // LianLi O11 XL // SSR-850FX
PC2: Lenovo Legion 5 17ACH6H - Ryzen 7 5800H / 16GB / RTX 3070 mobile 130W TDP
PC2: Lenovo Legion 5 17ACH6H - Ryzen 7 5800H / 16GB / RTX 3070 mobile 130W TDP