Problem AMD vs Nvidia GeForce aneb Ati horsi podpora her?

Libovolný výrobce, technologie, informace, rady, výběr, ovladače.

Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis

nevidany
Začátečník
Začátečník

Re: Problem AMD vs Nvidia GeForce aneb Ati horsi podpora her?

Příspěvek od nevidany »

havli píše:Jeste aby hry v DOSboxu nechodily, vzdyt je to emulator.. :lol:

Tady je rec o hrach vyuzivajicich 3D akceleraci.
Z těch mnou jmenovaných přes DOSbox jede pouze THOSP...

Tím jsem jen vyjádřil to, že hraju i "starší hry" a ty uvozovky odpovídají tvému příspěvku, což ti nedošlo. :roll:
Naposledy upravil(a) nevidany dne čtv 14. úno 2013, 23:45, celkem upraveno 1 x.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od DOC_ZENITH »

lukasho píše:no bude to pc s athlonem64 a 1gb pameti, takze dual boot win98se a xp, akorat tu zvukovku sehnat, na desce mam jen pci sloty, tusim teda...

po V5 6000 sem se taky pidil, ale byla fest mastna a v te dobe jako student sem na to nemel :evil:
Pokud máš jen PCI sloty, tak sežeň sound blaster live.

Ten má funkční emulaci soud blasteru 16 pod win98. Je dobrá ale neni 100% funguje dobře, ale najdou se hry kde ne. Díky bohu je jich ale málo.
Ache
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od Ache »

Jo Voodoo 3 se mi taky válí v šuplíku, ve své době byla fajn - běžělo na tom všechno a plynule. Ale dnes je takovej emulátor glide (nGLide) je na hraní těch starých her lepší. Pokud ta hra tedy pod windows jde rozchodit (i Carmageddon 1 jsem nedavno hrál pod Dos-boxem v glide a ano 32bit výstup!!!), tak super věc je že ten emulátor to počítá v 32bit, takže žádné 16bit "ditheringové efekty" na kouřích a podobných efektech... Post-filtr který to voodoočko mělo sice dithering mírně redukoval, ale zase to mazalo obraz...

Ale to je tak trochu mimo to vaše téma horší podpory starších her u AMD... díky této horší podpoře jsem i já migroval z Atin na Nvidii. Dříve (celá éra Windows XP) jsem měl převážně radeony a bezproblémový chod + lepší obraz (třeba FarCry na GeFroce FX 5700 byl proti mému radeonu 9600 výsměch. šidila tam efekty jak kráva a ještě fps bylo poloviční... to samé hra HALO - tam se nvidia totálně vysrala na efekt průhlednosti - takovej ten shader + některý odleskový efekty... a i přes to FPS bylo poloviční.

A což teprve 7900GT... i přes varování nox-e sem si jí koupil a... jak rychle sem se jí zbavoval a skončil jsem pak na radeonu 1950pro...

Ale s nástupem Vist + HD2000 generace začal nikdy nekončící průser u dost her co tu mam... třeba dobrej fail byl painkiller na HD2600XT (stále jí také mam někde schovanou). Na windows XP začátek levelu castle 50-60fps a pod windows Vista a více 15-20fps...
Některé hry nefungují vůbec a nebo artefaktí (StarWars republic comando, You Are Empty, Starship troopers)...

a ty failující hry z každou novou generací AMD karet zkouším (na nvidii jedou bez chybně) a zatím i po několika reportech na jejich support stále nic, vše je jak za dob HD2000 generace... Pak k tomu můžu i přičíst občasný dnešní problémy jako ta ošizená filtrace(HD5000,6000), šizení s vyhlazováním (Alan Wake), atd... no řekně te mě, jaký já mam důvod pořídit si AMD grafiku? :-D

Ale bez legrace bych rád zase AMDčka používal rád jako původní Atiny HD9600 (Sapphire a mimochodem dodnes funguje bezchybně!), X800GTO, X1900... atd. Ale jaksi ty jejich drivery jsou prostě horor.
Naposledy upravil(a) Ache dne čtv 14. úno 2013, 23:36, celkem upraveno 1 x.
AMD Ryzen 7 9800X3D | MSI X670 Tomahawk | 64GB DDR5 6000 cl30 | INNO3D RTX 4070 Ti | 500GB SSD (NVME) + 2x 3,84TB Micron 5300 PRO
Sound Blaster Z + EDIFIER S1000MKII + Beyerdynamic DT 990 | Seasonic X850 | Cooler Master HAF-X Nvidia Edition | MSI Optix MAG274QRF-QD Quantum Dot bestie
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Ache píše:Jo Voodoo 3 se mi taky válí v šuplíku, ve své době byla fajn - běžělo na tom všechno a plynule. Ale dnes je takovej emulátor glide (nGLide) je na hraní těch starých her lepší. Pokud ta hra tedy pod windows jde rozchodit (i Carmageddon 1 jsem nedavno hrál pod Dos-boxem v glide a ano 32bit výstup!!!), tak super věc je že ten emulátor to počítá v 32bit, takže žádné 16bit "ditheringové efekty" na kouřích a podobných efektech... Post-filtr který to voodoočko mělo sice dithering mírně redukoval, ale zase to mazalo obraz...

Ale to je tak trochu mimo to vaše téma horší podpory starších her u AMD... díky této horší podpoře jsem i já migroval z Atin na Nvidii. Dříve (celá éra Windows XP) jsem měl převážně radeony a bezproblémový chod + lepší obraz (třeba FarCry na GeFroce FX 5700 byl proti mému radeonu 9600 výsměch. šidila tam efekty jak kráva a ještě fps bylo poloviční... to samé hra HALO - tam se nvidia totálně vysrala na efekt průhlednosti - takovej ten shader + některý odleskový efekty... a i přes to FPS bylo poloviční.

A což teprve 7900GT... i přes varování nox-e sem si jí koupil a... jak rychle sem se jí zbavoval a skončil jsem pak na radeonu 1950pro...

Ale s nástupem Vist + HD2000 generace začal nikdy nekončící průser u dost her co tu mam... třeba dobrej fail byl painkiller na HD2600XT (stále jí také mam někde schovanou). Na windows XP začátek levelu castle 50-60fps a pod windows Vista a více 15-20fps...
Některé hry nefungují vůbec a nebo artefaktí (StarWars republic comando, You Are Empty, Starship troopers)...

a ty failující hry z každou novou generací AMD karet zkouším (na nvidii jedou bez chybně) a zatím i po několika reportech na jejich support stále nic, vše je jak za dob HD2000 generace... Pak k tomu můžu i přičíst občasný dnešní problémy jako ta ošizená filtrace(HD5000,6000), šizení s vyhlazováním (Alan Wake), atd... no řekně te mě, jaký já mam důvod pořídit si AMD grafiku? :-D

Ale bez legrace bych rád zase AMDčka používal rád jako původní Atiny HD9600 (Sapphire a mimochodem dodnes funguje bezchybně!), X800GTO, X1900... atd. Ale jaksi ty jejich drivery jsou prostě horor.
Souhlas, Za dob Radeonů 9xxx. x8xx, x1xxx, nebyl žádnej problém je používat a dokonce jsem byl u Radeonů kvůli tehdy lepšímu AF. Ale jakmile přišla HD2000 řada.... + NT6 drivery, šlo to dolu hodně rychle, a dodnes to tam je.
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

DOC_ZENITH píše:
Pokud máš jen PCI sloty, tak sežeň sound blaster live.

Ten má funkční emulaci soud blasteru 16 pod win98. Je dobrá ale neni 100% funguje dobře, ale najdou se hry kde ne. Díky bohu je jich ale málo.
Uz jsem psal jinde. Blbe se to shani ,ale doporucuju sehnat SB PCI128 EAX prvni revizi. Ta zvukovka je kompatibilni uplne se vsim pod DOSem vcetne kousku jako Dungeon Master II s az 8MB Wavetablem. Je kompatibilni s Ensonic Soundscape a Sound Blasterama 16 (je to karta od Creative ,ale ma cip od Ensonicu) a ma dle me i nejlepsi Wavetable treba v porovnani s AWE64.
DOC_ZENITH
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Blbě se shání? Já jich mám asi 8, a je jich obvykle plný aukro. Naopak SB PCI 128 konkrétně ta kterou myslíš je špatně k sehnání + má mnohem horší kompatibilitu s deskami (třeba většina modernějších sis chipsetů či VIa chipsetů EE), navíc SB 128 dovede emulovat plně jen sound blaster PRO, kdežto live dovede SB16 , tudiž 16-bit kvalitu 44Khz a když to umí i samotná hra, je to znát, což ty novější typu KKND, Duke 3D ,blood, atd... umí.

Upřímně řečeno jediný kde jsem s tou live měl problémy jsou hry dynamixu a DunaII (když je mnoho zvuků najednou občas se to podělá, je třeba nastavit Adlib místo sound blasteru, ale pak tam zas nejsou ty kecy což je škoda).
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

tak jsem narazil na dalsi problem,tentokrat hra Icewind Dale 2,podivne lagujici zvuk a trhanice uz v menu,win xp,ati hd 3650
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
Hladis
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od Hladis »

DOC:
Spatnes pochopil. Ta PCI 128 EAX se blbe shani a blbe se shanela uz ve sve dobe, kdy ji Creative zazdil kvuli konkurenci s Live a v novy revizi ji tezce okuchal ,aby mu to nekolidovalo s Live. Jinak ja ji mam ve VIA a byla i v SIS ci ALi a zadny problem s ni nikdy nebyl. Ted uz presne nevim zda to jede pod DOSem i 16bit (ale myslim ze ano, nemuzu ted proklepnout neb to mam v CZ) ,ale dulezitejsi je, ze to ma nejlepsi wavetable (zvlast stazeny 8MB) a misto placeni do plechu tam clovek posloucha opravdu hudebni nastroje coz je nebe a dudy i proti SB 32 ci AWE 64. Vsechny ty zvukovky mam a muzu porovnavat (teda kdyz jsem zrovna v CZ).
Nickyy
Nováček
Nováček

Příspěvek od Nickyy »

Já asi před půl rokem reklamoval na supportu nefunkční poslední díl Alone in the Dark (na 6850). Na všech nvidiích jede v pohodě a naopak na každé AMD grafice vůbec - respektive jen v 800x600. Samozřejmě to nefunguje stále a je ticho po pěšině :lol:
Odpovědět

Zpět na „Grafické karty“