Teorie jako kráva, to je krásná, ale já jsem praktik. Zkusil jsem si to na Fermi. Moje GTX480 tankovala po OC ve Furmarku 400 -450W. Schválně jsem to zkusil, všechny fáze jsem sletoval na ne 6, ale jen 1 drát (stejnej střihlej z jinýho zdroje), země to samý. A dle tvé teorie by se to mělo upéct a shořet.A co se stalo? Nic. Ani se nezahřál. On kdyby takovej drát měl hořet při tomhle odběru takl nevim co by můj vařič s troubou na obyčejné 220 zásuvce.
Co reálně hořelo byly shit konektory shit zdrojů. To že Eurocase je třeba schopen vyrobit zdroj co měď ani neviděl je jiná story. ATX konektory byly opálené u strojů s K7 co tankovaly celé pod 100W....
Takže tak. Fakt počet pinů a jestli je to 1x6 či 3x8 fakticky kartě nepomůže, je to grafická karta, ne svářečka. Záleží pouze jestli to dá zdroj a napájecí kaskáda na kartě. I 1x 6-pin je těžce předdimenzovanej a u všech karet co doma ma a jsou po záruce obvykle přímo na kartě cínem spojim všechny +12 k sobě a všechny země k sobě, abych nemusel řešit konektory u zdrojů co je nemaj ale výkon na to maj.
K boostu: Uvidíme. Pozitivní věci raději neočekávat. Pozitivní by bylo kdyby tam byl OC mod kde by boost nezasahoval a nethrotloval kartu. Negativní by bylo...no... to samé co teď ale ještě agrsivnější.
Pro mně je nejdůležitější jako vždy výkon po OC. Stock je hezkej ale tak to nikdy nepojede. Minimum je 50% nad GTX680 obě po OC, pokud ne, asi do toho nepůjdu.
Edit: Ještě k CPU limitu: Nebude, resp jak kde. CPU limituje jednotlivé hry ne karty. U her kde v 1920x1080 bude místo 120 fps (GTX680) jen 140 a mohlo by bejt 180 protože CPU limit... tak to je prostě CPU limit, tenhle tak nebolí. U her kde je CPU limit drtivej, ala padá to k 30 kvůli CPU to tak je a dlouho bude, CPU už se ňákou chvíli moc neposunuly.
Pokud někomu jde o to že by ve standardních nastaveních mohlo CPU zkreslit recenze, tak máte pravdu ale s tim počítám, koukejte na top rozlišení a AA kde bude limit nejmenší.
Proč má PCIe Power 8pin konektor 3× +12 V piny a 5× GND piny
Moderátoři: morke, Walker1134, PKBO, Hladis
- Omal
- Začátečník
-
Proč má PCIe Power 8pin konektor 3× +12 V piny a 5× GND piny
Pokračování z http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php? ... start=2660
- havli
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Re: Proč má PCIe Power 8pin konektor 3× +12 V piny a 5× GND piny
Grafika je krmena ze trech mist - slot + 6pin + 8pin.Omal píše:Ještě jednou k tomu osmipinu - vše je vysvětleno zde:
http://www.tomshardware.co.uk/forum/274 ... power-plug
Jde o to, že zem vyvedená přímo ze zdroje je "lepší" než ta, co jde přes PCIe slot. Jak říkám, vše je v té diskuzi vysvětleno.
Zjednodušeně by se dalo říct, že část +12 V z PCIe slotu se vrací přes GND PCIe osmipinu.
Teoreticky do té karty vede jeden +12 V pin a jeden GND pin, ale prakticky se to rozloží do více drátů a protože potom, co se těmi třemi +12 V větvemi procpe dvounásobný proud, tak je posílena zem, protože pokud by nebylo úplně ideální, kdyby ten proud tekl zpět celý přes PCIe slot. Proud jde prostě vždy cestou nejmenšího odporu.
Kdyby tam ty dva GND kabely navíc nebyly potřeba, věřím, źe by se tam nedávaly, zvlášť když chce každá firma co nejvíce šetřit.
Nevím jestli to umím správně říci, ale snad jsem to vysvětli. Pokud ne, dal jsem link na diskuzi, kde se to řešilo a vyřešilo.
PCI-E slot ma:
5x +12V
4x +3,3V
68x GND
6pin ma:
3x +12V
3x GND
8pin ma:
3x +12V
5x GND
Takze pridany dva draty jiste uzemneni nijak nezlepsi, protoze uz pres slot je karta uzemnena dostatecne. Veskerej proud jde z desky/zdroje.... ne odnekud z venku, takze nema zadnej smysl pouzivat vic zemi nez napajeni. Plus se karta primo dotyka case, kterej je taktez propojen se zemi. Muj nazor je ten, ze celej 8pin konektor je akorat marketingovej oser.... Po elektricky strance je naprosto shodnej s 6pinem, akorat ma dvojnasobnej vykon (coz 6pin pochopitelne zvlada taky). Proste na slabsi zdroje se davaji jen 6piny, na silnejsi i 8piny. Nektery grafiky detekuji pritomnost 8pinu a bez neho nejedou. Je to vlastne jen ochrana slabych zdroju / snaha prinutit zakaznika koupit drahej zdroj s 8pinem... se zatizitelnosti konektoru jako takovyho to nema co delat.
Solidni zdroje v pohode utahnou i zravy grafiky, akorat je potreba pouzit/zbastlit redukci. Treba ted mi tady starej 380W Tagan taha Radeona 4870 naprosto v klidu, vetraky se mu skoro ani netoci. Akorat bylo holt potreba pouzit dve molex -> 6pin redukce.
Ryzen 9 5900X ; Asus Prime X570-P ; 32 GB DDR4 3733 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
HW museum.cz - muzeum grafických karet a procesorů
Retro PC: Core i3-3250, Quadro 5000, 4 GB DDR3, X-Fi, WinXP + 7 x64; Pentium 4 3.06 @ 3.33 GHz, Voodoo5 5500 AGP, 512MB DDR, Audigy, Win98SE; VIA C3 1000, 512MB DDR, ESS Solo-1 + DreamBlaster X2 GS, Win98SE & DOS
Retro PC: Celeron 220, Voodoo4 4500 PCI, 512MB DDR2, Win98SE; 2× Pentium Pro 233/256, Voodoo Graphics, 1024MB EDO, AWE32 28MB (CT3980), Win98SE & DOS
Retro NTB: IBM ThinkPad 600, ThinkPad T20; Toshiba Satellite Pro 430CDT, 460CDT, Portege 3010CT
- durod
- Středně pokročilý
Staci se podivat, jake se nekdy pribaluji redukce- nekdy je to 2x6pin--->8 pin
http://www.geeks.com/details.asp?invtid=CB-2X6F8M
, nekdy jenom 6pin---->8pin
http://di1-4.shoppingshadow.com/images/ ... er+Cab.jpg
Nejhorsi kombinance je 2xmolex to 8pin, ty vetve nejsou na to stavane...
http://www.geeks.com/details.asp?invtid=CB-2X6F8M
, nekdy jenom 6pin---->8pin
http://di1-4.shoppingshadow.com/images/ ... er+Cab.jpg
Nejhorsi kombinance je 2xmolex to 8pin, ty vetve nejsou na to stavane...
i5 2500K, 16GB RAM, HD7750
- Omal
- Začátečník
-
Ano, jistě ty jsi teda velký praktik, hlavně že neznáš pojmy z elektrotechniky.
Než se ale pustím do další diskuze bylo by vhodné uvést na jaké GTX 480 jsi to zkoušel a s jakým zdrojem.
Čili ve Furmarku ti karta žrala 400 až 450 W? Hodila by se přesná hodnota, 50 W rozdíl je na gafickou kartu relativně dost.
OK, budu brát tu "horší" hodnotu, tedy 450 W. Celých 450 W ale nejde z toho 6 + 8 pinu, 75 W jde z PCIe slotu. Přes PCIe Power konektory by tak šlo 375 W, což je rozdíl oproti tebou původně udávaným 500 W, které by měly bez problému jít.
Všechny napájecí konektory jsou schopny podle specifikací dodat 300 W, ty's je 400 až 450 W přetížil o 35 až 50%, což je dost, ale při krátkodobé zátěži by to mělo vydržet. Na stabilní provoz to rozhodně není, ty normy se nedělají pro srandu králíkům.
Jinak, pleteš si pojmy, to co's spájel dohromady nebyly fáze, ale pouze vodiče! Fáze v rozvodné síti jsou tři silové vodiče se (střídavým) rozdílem potenciálů (=napětím) oproti nuláku. Fáze u grafických karet a základních desek jsou vytvořeny z napětí přivedeného na kartu (desku) pomocí napěťových děliček. TO CO JSI PÁJEL NENÍ FÁZE!
Nějak mi ale uniká důvod, proč jsi nahradil 6 vodičů +12 větve jedním vodičem a 8 zemí také jedním vodičem. Jaký to mělo smysl? To měl být nějaký experiment? A jak byl ten jeden vodič připojen ke zdroji?
Pokud k tomu byl použit 18 AWG drát, tak při dodržení limitu 300 W, bys tímto jedním vodičem proháněl téměř 19 A, což je o 5 A víc, než by mělo být pro tento drát povoleno dle tabulkových hodnot AWG, ovšem oproti normě PCI-SIG o napájecích PCIe konektorech to je o 15 respektive 17 A přes normu. To je neakceptovatelné pro dlouhodobý provoz. Pokud by někdo takový zdroj vyrobil, byla by to ta největší fušeřina.
Pravdou je, že karta pořád nepojede na té hodnotě jako ve Furmarku, ale stejně to je prasárna dávat tam takhle poddimenzované vodiče.
Snad žádný výrobce by si netroufl vydat produkt takto šíleně poddimenzovaný. Naopak, při výrobě se produkt předimenzuje, kvůli mezním případům, které mouhou nastat a také kvůli lidem jako ty, kteří dělají takové šílené věci.
Možná to pro tebe bude překvapením, ale všechny ty černé vodiče vychází "z jednoho místa", to vlastně platí pro všechny +12V vodiče. To platí i o ostatních větvích.
Zkus si vzít voltmetr a a beeptestem si to proměřit - černý drát z PCIe Power bude se sousedním černým drátem z PCIe Power pískat, žlutý drát z Main ATX a žlutý drát z MOLEX budou pískat, černý drát ze SATA a černý drát z PCIe Power budou pískat, a tak dále. Stejné barvičky spolu budou pískat.
Důvod proč se například místo jednoho silného vodiče používá více slabších vodičů je jednak z důvodu rozložení zátěže mezi piny (což by se dalo řešit i jinak), ale hlavně že s tlustším drátem by se blbě manipulovalo.
Například místo tří +12 V vodičů šestipinu s průměrem 18 AWG by bylu nutno použít minimálně AWG 13, to samé pro zem. Pro 8 + 6 pin by byla náhrada +12 V větve AWG 10 drát a pro zem AWG 9.
Jen pro představu, zatímco průměr 18 AWG drátu je přibližně 1 mm, u AWG 13 to je 1,8 mm, u AWG 10 to je 2,6 mm a u AWG 9 to je téměř 3 mm. Tudíž je výhodnější dávat více tenčích vodičů.
Prostě v PCI-SIG nejsou kreténi. Jsou to vzdělaní odborníci a asi měli důvod, proč udělali normu na napájecí PCIe konektory zrovna takto.
Za krátkou dobu se to možná neprojeví, a možná se to ani nezahřeje, ale ta norma není pro srandu, z nějakého důvodu ji takto udělali. A byli to v oboru vzdělaní lidé.
Šňůra od vařiče neshoří, taky se podívej jaké má kabely. Co jsem se teď díval, tak se běžně prodávají 2 kW vařiče. Ten výkon tam ale je při 220V. Takže proud vodičem je 9A. Samozřejmě, ten kabel má nějaký odpor a tudíž se bude zahřívat: S (S - zdánlivý výkon) = deltaU * I. Čili čím větší odpor, tím větší úbytek na napětí (a také menší proud) - čím větší R přívodní šňůry, tím větší deltaU - deltaU = R * I. Nebo jinak S = I² * R a nebo S = U² / R.
Z toho je doufám vidět, že je výhodnější přenášet velké výkony při vyšším napětí a nízkém proudu. Tak proto se drát u vařiče neuškvaří. To by's ale měl vědět to jsou naprosté základy.
*Poznámka: Pro jednoduchost jsem počítal pouze se zdánlivým výkonem, ikdyž práci ve střídavém obvodu koná činný výkon. Pro ilustraci to ale stačí a navíc při optimálním účiníku 0,98 a při nejhorším povoleném v rozvodné síti 0,95 to jsou zanedbatelné odchylky.
Konektory tedy nejsou těžce předimenzovány, ale právě tak akorát.
Teoreticky by bylo možno kartu provozovat při lehkém překročení limitů (ikdyž to není správné), to by nebyl problém. Problém je, že právě na ten maximální výkon, co by měly dodávat kabely budou nastaveny powerlimity. A jelikož bude mít Titan pravděpodobně pouze referenční provedení a alespoň podle mě (nevím) nebudou extrémní verze bez ochran, tak by to mohl být problém.
Jinak máš pravdu pro extrémní OC (ale i běžné) by byl limit spíš počet fází. Bohužel i na straně napájení je úzké hrdlo.
BTW: Pájet k sobě země konektorů je naprosto zbytečné, protože všechny země musí být propojené! To platí pro každé PCB, nejen u počítačů, pro zdroj, pro všechno. Takže pájet je k sobě je absolutně nepřínosné, jednak jsou GND spojeny už ve zdroji a jednak jsou spojeny na PCB.
To že to děláš je tvoje věc, zdroje na to možná výkon mají, ale nemají na to kabeláž. Třeba to bude dlouho fungovat bez problému, ale přijde špička a BUM.
Jinak původní téma bylo mimo jiné také to, proč je na osmipinu více zemí. Vysvětlení v angličtině zde:
Stručný český výcuc z toho je, že zem vyvedená přímo ze zdroje je lepší než ta na desce z PCIe slotu. Proud půjde cestou nejmenšího odporu a tak část +12 V z PCIe odteče GND z osmipinu. Je to zřejmě proto, že těmi +12 na osmipinu jde dvojnásobný proud.
Takže ano, teoreticky by se dalo procpat i přes šestipin podle normy 150 W, ale musely by být silnější GND vodiče. Výše jsem vysvětlil, proč je to výhodnější udělat tak, jak to je nyní.
Než se ale pustím do další diskuze bylo by vhodné uvést na jaké GTX 480 jsi to zkoušel a s jakým zdrojem.
Čili ve Furmarku ti karta žrala 400 až 450 W? Hodila by se přesná hodnota, 50 W rozdíl je na gafickou kartu relativně dost.
OK, budu brát tu "horší" hodnotu, tedy 450 W. Celých 450 W ale nejde z toho 6 + 8 pinu, 75 W jde z PCIe slotu. Přes PCIe Power konektory by tak šlo 375 W, což je rozdíl oproti tebou původně udávaným 500 W, které by měly bez problému jít.
Všechny napájecí konektory jsou schopny podle specifikací dodat 300 W, ty's je 400 až 450 W přetížil o 35 až 50%, což je dost, ale při krátkodobé zátěži by to mělo vydržet. Na stabilní provoz to rozhodně není, ty normy se nedělají pro srandu králíkům.
Jinak, pleteš si pojmy, to co's spájel dohromady nebyly fáze, ale pouze vodiče! Fáze v rozvodné síti jsou tři silové vodiče se (střídavým) rozdílem potenciálů (=napětím) oproti nuláku. Fáze u grafických karet a základních desek jsou vytvořeny z napětí přivedeného na kartu (desku) pomocí napěťových děliček. TO CO JSI PÁJEL NENÍ FÁZE!
Nějak mi ale uniká důvod, proč jsi nahradil 6 vodičů +12 větve jedním vodičem a 8 zemí také jedním vodičem. Jaký to mělo smysl? To měl být nějaký experiment? A jak byl ten jeden vodič připojen ke zdroji?
Pokud k tomu byl použit 18 AWG drát, tak při dodržení limitu 300 W, bys tímto jedním vodičem proháněl téměř 19 A, což je o 5 A víc, než by mělo být pro tento drát povoleno dle tabulkových hodnot AWG, ovšem oproti normě PCI-SIG o napájecích PCIe konektorech to je o 15 respektive 17 A přes normu. To je neakceptovatelné pro dlouhodobý provoz. Pokud by někdo takový zdroj vyrobil, byla by to ta největší fušeřina.
Pravdou je, že karta pořád nepojede na té hodnotě jako ve Furmarku, ale stejně to je prasárna dávat tam takhle poddimenzované vodiče.
Snad žádný výrobce by si netroufl vydat produkt takto šíleně poddimenzovaný. Naopak, při výrobě se produkt předimenzuje, kvůli mezním případům, které mouhou nastat a také kvůli lidem jako ty, kteří dělají takové šílené věci.
Možná to pro tebe bude překvapením, ale všechny ty černé vodiče vychází "z jednoho místa", to vlastně platí pro všechny +12V vodiče. To platí i o ostatních větvích.
Zkus si vzít voltmetr a a beeptestem si to proměřit - černý drát z PCIe Power bude se sousedním černým drátem z PCIe Power pískat, žlutý drát z Main ATX a žlutý drát z MOLEX budou pískat, černý drát ze SATA a černý drát z PCIe Power budou pískat, a tak dále. Stejné barvičky spolu budou pískat.
Důvod proč se například místo jednoho silného vodiče používá více slabších vodičů je jednak z důvodu rozložení zátěže mezi piny (což by se dalo řešit i jinak), ale hlavně že s tlustším drátem by se blbě manipulovalo.
Například místo tří +12 V vodičů šestipinu s průměrem 18 AWG by bylu nutno použít minimálně AWG 13, to samé pro zem. Pro 8 + 6 pin by byla náhrada +12 V větve AWG 10 drát a pro zem AWG 9.
Jen pro představu, zatímco průměr 18 AWG drátu je přibližně 1 mm, u AWG 13 to je 1,8 mm, u AWG 10 to je 2,6 mm a u AWG 9 to je téměř 3 mm. Tudíž je výhodnější dávat více tenčích vodičů.
Prostě v PCI-SIG nejsou kreténi. Jsou to vzdělaní odborníci a asi měli důvod, proč udělali normu na napájecí PCIe konektory zrovna takto.
Tak zaprvé, já žádnou teorii o smažení kabelů nenapsal. Pouze jsem řekl, že je to mimo normu a špatné.A dle tvé teorie by se to mělo upéct a shořet.A co se stalo? Nic. Ani se nezahřál. On kdyby takovej drát měl hořet při tomhle odběru tak nevím co by můj vařič s troubou na obyčejné 220 zásuvce.
Za krátkou dobu se to možná neprojeví, a možná se to ani nezahřeje, ale ta norma není pro srandu, z nějakého důvodu ji takto udělali. A byli to v oboru vzdělaní lidé.
Šňůra od vařiče neshoří, taky se podívej jaké má kabely. Co jsem se teď díval, tak se běžně prodávají 2 kW vařiče. Ten výkon tam ale je při 220V. Takže proud vodičem je 9A. Samozřejmě, ten kabel má nějaký odpor a tudíž se bude zahřívat: S (S - zdánlivý výkon) = deltaU * I. Čili čím větší odpor, tím větší úbytek na napětí (a také menší proud) - čím větší R přívodní šňůry, tím větší deltaU - deltaU = R * I. Nebo jinak S = I² * R a nebo S = U² / R.
Z toho je doufám vidět, že je výhodnější přenášet velké výkony při vyšším napětí a nízkém proudu. Tak proto se drát u vařiče neuškvaří. To by's ale měl vědět to jsou naprosté základy.
*Poznámka: Pro jednoduchost jsem počítal pouze se zdánlivým výkonem, ikdyž práci ve střídavém obvodu koná činný výkon. Pro ilustraci to ale stačí a navíc při optimálním účiníku 0,98 a při nejhorším povoleném v rozvodné síti 0,95 to jsou zanedbatelné odchylky.
Omyl, počet pinů vychází z normy a ta, jak neustále opakuji, není jen tak pro srandu. Jistě, možná by to jelo, ale vždy musí být rezerva, jinak by ses v extrémní situaci divil.Takže tak. Fakt počet pinů a jestli je to 1x6 či 3x8 fakticky kartě nepomůže, je to grafická karta, ne svářečka. Záleží pouze jestli to dá zdroj a napájecí kaskáda na kartě. I 1x 6-pin je těžce předdimenzovanej a u všech karet co doma ma a jsou po záruce obvykle přímo na kartě cínem spojim všechny +12 k sobě a všechny země k sobě, abych nemusel řešit konektory u zdrojů co je nemaj ale výkon na to maj.
Teoreticky by bylo možno kartu provozovat při lehkém překročení limitů (ikdyž to není správné), to by nebyl problém. Problém je, že právě na ten maximální výkon, co by měly dodávat kabely budou nastaveny powerlimity. A jelikož bude mít Titan pravděpodobně pouze referenční provedení a alespoň podle mě (nevím) nebudou extrémní verze bez ochran, tak by to mohl být problém.
Jinak máš pravdu pro extrémní OC (ale i běžné) by byl limit spíš počet fází. Bohužel i na straně napájení je úzké hrdlo.
BTW: Pájet k sobě země konektorů je naprosto zbytečné, protože všechny země musí být propojené! To platí pro každé PCB, nejen u počítačů, pro zdroj, pro všechno. Takže pájet je k sobě je absolutně nepřínosné, jednak jsou GND spojeny už ve zdroji a jednak jsou spojeny na PCB.
To že to děláš je tvoje věc, zdroje na to možná výkon mají, ale nemají na to kabeláž. Třeba to bude dlouho fungovat bez problému, ale přijde špička a BUM.
Jinak původní téma bylo mimo jiné také to, proč je na osmipinu více zemí. Vysvětlení v angličtině zde:
Stručný český výcuc z toho je, že zem vyvedená přímo ze zdroje je lepší než ta na desce z PCIe slotu. Proud půjde cestou nejmenšího odporu a tak část +12 V z PCIe odteče GND z osmipinu. Je to zřejmě proto, že těmi +12 na osmipinu jde dvojnásobný proud.
Takže ano, teoreticky by se dalo procpat i přes šestipin podle normy 150 W, ale musely by být silnější GND vodiče. Výše jsem vysvětlil, proč je to výhodnější udělat tak, jak to je nyní.
- Omal
- Začátečník
-
To durod:
Ty redukce jsou taky největší prasárna. Slušnější zdroje mají u toho 6 + 2 pin alespoň silnější kabely, které to vykompenzují.
----------------------------------------------------
To havli:
Nejsem si jistý, jestli grafická karta využívá tu +3,3 V větev z PCIe slotu, přiznám se, že o tom nic nevím. Na cele skutečnosti to ale nic nemění.
Prakticky není až tolik důležitý počet jednotlivých pinů, jako spíše parametry té vodivé cesty. Deska určitě nebude mít tak silné vodiče jako PCIe Power konektory.
Jak jsem říkal, všechny země jsou spolu spojené, stejně jsou spojeny všechny vodiče jednotlivých větví. Teoreticky tedy má zdroj pouze jeden vodič GNG, jeden vodič +12, jeden +3,3, jeden +5, jeden -12, jeden -5. Jasné, co jsem chtěl říct.
Proud jde ale cestou nejmenšího odporu. U PCIe Power to jde přímo do zdroje, ale kdyby se měl uzavírat přes PCIe slot, tak by tekl přes ten slot, po desce k Main ATX a teprve do zdroje. Tato cesta má tedy větší odpor. Tudíž je GND z PCIe Power pro tento účel lepší.
--------
Myslím, že si ale úplně nerozumíme, tady vůbec nejde o uzemnění. GND vodičem se prostě vrací proud z +12 V větve a protože teče cestou nejmenšího odporu, což je PCIe Power, tak musí být v tomto místě posílena.
Ty redukce jsou taky největší prasárna. Slušnější zdroje mají u toho 6 + 2 pin alespoň silnější kabely, které to vykompenzují.
----------------------------------------------------
To havli:
Nejsem si jistý, jestli grafická karta využívá tu +3,3 V větev z PCIe slotu, přiznám se, že o tom nic nevím. Na cele skutečnosti to ale nic nemění.
Prakticky není až tolik důležitý počet jednotlivých pinů, jako spíše parametry té vodivé cesty. Deska určitě nebude mít tak silné vodiče jako PCIe Power konektory.
Jak jsem říkal, všechny země jsou spolu spojené, stejně jsou spojeny všechny vodiče jednotlivých větví. Teoreticky tedy má zdroj pouze jeden vodič GNG, jeden vodič +12, jeden +3,3, jeden +5, jeden -12, jeden -5. Jasné, co jsem chtěl říct.
Proud jde ale cestou nejmenšího odporu. U PCIe Power to jde přímo do zdroje, ale kdyby se měl uzavírat přes PCIe slot, tak by tekl přes ten slot, po desce k Main ATX a teprve do zdroje. Tato cesta má tedy větší odpor. Tudíž je GND z PCIe Power pro tento účel lepší.
--------
Myslím, že si ale úplně nerozumíme, tady vůbec nejde o uzemnění. GND vodičem se prostě vrací proud z +12 V větve a protože teče cestou nejmenšího odporu, což je PCIe Power, tak musí být v tomto místě posílena.
- DOC_ZENITH
- Středně pokročilý
Omal píše:Ano, jistě ty jsi teda velký praktik, hlavně že neznáš pojmy z elektrotechniky.
Tak zaprvé, já žádnou teorii o smažení kabelů nenapsal. Pouze jsem řekl, že je to mimo normu a špatné.A dle tvé teorie by se to mělo upéct a shořet.A co se stalo? Nic. Ani se nezahřál. On kdyby takovej drát měl hořet při tomhle odběru tak nevím co by můj vařič s troubou na obyčejné 220 zásuvce.
Omyl, počet pinů vychází z normy a ta, jak neustále opakuji, není jen tak pro srandu. Jistě, možná by to jelo, ale vždy musí být rezerva, jinak by ses v extrémní situaci divil.Takže tak. Fakt počet pinů a jestli je to 1x6 či 3x8 fakticky kartě nepomůže, je to grafická karta, ne svářečka. Záleží pouze jestli to dá zdroj a napájecí kaskáda na kartě. I 1x 6-pin je těžce předdimenzovanej a u všech karet co doma ma a jsou po záruce obvykle přímo na kartě cínem spojim všechny +12 k sobě a všechny země k sobě, abych nemusel řešit konektory u zdrojů co je nemaj ale výkon na to maj.
Celé jsem to vyrobil, rozumněj zbastlil za 5 minut jen abych ukázal že to jde. A karty zase tolik nedodržujou to 75W z PCI-E, resp moc to nepiužívaj. Dříve ano, v dobách kdy karty jely v low power modu když nebylo zapojeno přídavné napájení. Pokud maj příadvné napájení, jádro saje skoro výhradně z něj.
Co jsem přesně udělal, no, vzal jsem 6-pin prodlužovačky, ustříhal ty dráty, takže do karty šlo místo 6x +12V vodičů jeden a místo 8x zemí taky jedna. A hle nic se nedělo. Na druhé straně bylo vše zbastleno do jednoho šestipinu, zdroj Corsair HX750W, kterej ani nezvedal otáčky ventilátoru nijak jsem jej nepřetěžoval.
Tím jsem jen chtěl říci, že ten počet pinů a těch konektorů je naprosto zbytečnej. Kdyby tam byly 2 vodiče, tak by to bylo OK, nemusí jich tam bejt 14. T že si někdo usmyslel že PCI-E 6-pin má standard max 75Wl, ačkoliv drátů je tam 2x tolik jak mi jde ke sporáku to už neni můj problém.
Dále pak neslovíčkař, žádné přesné pojmy či vzdělání zde nic neznameanjí, jde o praxi. Země = země. Fáze v tomto případě znamená +12v. Nebo chceš aby jsme tady specifikovali slovo "vodič" a u něj vždy ještě o kterej se jedná když tu stejně máme jen nulu a +12V? To by bylo stupidní a zdržující, nepíšeme doktorát.
Ti co navrhujou ty standardy maj vždy vše 100x předdimenzované. To je jako když na Radeonu 5670 doporučujou min 500W zdroj, atd. Vždy se počítá s nejhoršim možnym scénářem. Realita je ale taková, že když to zdroj dá, dala by se jakákoliv grafika živit jedním 6-pinem. Ostatní dráty jsou useless, hlavně ty extra země navíc u 8-pinu, ty jsou joke. Víš jak řeší většina moderních zdrojů 8-pin? Prostě je tam vyvedenej drát ze sousední země jen aby tam "taky byla země" a grafiky detekovaly zapojenej 8-pin a neřvaly. Vůbec to tam ani nejde od zdroje, protože proč, je to hovadina.
Právě proto že jsou ty standardy tak předdimenzované tak na ně každej sere. A pak tu máme zdroje Evolve, Eurocase, atd. Co ani nemaj měděný dráty, kde se přehřejvaj konektory protože jsou ani nevim z jaké slitiony kovu, i hliník by to dal lépe. Atd, atd.
Jediné místo kde se to dodržuje je WS a server trh. A tam bejvá opět overkill, ala Tesla K20X a její 8-pin když v reálu tankuce citelně méně jak desktopová GTX Titan, atd.
Fakt nevim, ty mi tady tvrdíš že je to pečlivě vyvážené, a přitom jeden PCI-E 6-pin má max 75W, a má 3x +12v vodič a 3x zemi. Když mě se povedlo protahnout po 1+1 tomto vodiči 400+W.... a bylo to ok.... Tak mi tady netvrď že ty dráty tam fakt musej bejt že je to nutnost a mi jsme všichni tupí. To ti těžko uvěřim když vidim že mi to tu jede na stole. Jelikož toto jede OK a jen lehoulince se to zahřívá (vlažné, na dotek tak o 10 stup'nů více než v místnosti.), tak to znamená, že ten standard kterej toto definuje pro 6-pin je tak 8x předdimenzovanej.
Jedinej opravdovej průser jsou ty molex redukce, protože žádnej zdroj neni dělanej aby tahal 200+W z molexů. Většinou je tam slabá +12V větev a ty zdroje to odnesou. Když má člověk zdroj co má 1x6-pin, je lepší si zabatlit redukci z něj na co chceš, než použít redukci z molexů, protože ta ten zdroj killne. Když nemá ani ten 6-pin je lepší to odervat z 12V pro CPU, ta bejvá nejvíce tvrdá že všech větví zdroje, nikdy ne molexy... nikdy to.
Naposledy upravil(a) DOC_ZENITH dne pon 18. úno 2013, 21:51, celkem upraveno 1 x.
- havli
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Tak urcite, nejdulezitejsi je prurez vodicu. Proud by se do GND vodicu mel rozdelit, stejne jako se rozdeluje na +12V. Rekl bych, ze deska ma GND spoje celkem slusne dimenzovany - urcite bude v PCB jedna komplet GND vrstva. A pak taky muze cast proudu odejit z MB pres distancni sloupky. Proc myslis, ze nejmensi odpor GND je pres slot? Ja bych rekl, ze to je naopak nejvetsi - spojeni pres slot a relativne velka vzdalenost od zdroje.To havli:
--------
Jinak existuji i grafiky napajeny jen ze slotu, tam pak musi deska obstarat vsechno... a taky to funguje. Proste si myslim, ze zeme navic v 8pinu jsou zbytecny / ale samozrejme nicemu neskodi /.
Nejlepsi by bylo zmerit kolik proudu kudy tece, takhle teoreticky se to da tezko urcit. Ovsem realizace je ponekud narocna, zejmena pri mereni kolik toho tece pres desku.
Btw ty dve "pridavny" zeme v 8pinu asi nebudou napevno spojeny se zbytkem... pak by nefungovala detekce pripojenyho konektoru.
Co se tyce redukci, tak tam jsou dve potencialni slaby mista. Jednak slaby vetve u zdroju, ktery nepocitaji s takovou zatezi na molexu. A pak molex konektor jako takovej. Jednou jsem zkousel pripojit pres kupu redukci na jedinej molex GF 8800GTX a meril jsem proud. Pri 10A se konektor zacal dost zahrivat a pokud bych to nevypnul, utavil by se.
Takze pokud uz pouzivat redukce, tak na adekvatnim zdroji a jen redukce, co pouzivaji dva molexy.
Ryzen 9 5900X ; Asus Prime X570-P ; 32 GB DDR4 3733 ; Inno3D RTX 4070 Super ; FireCuda 530 2 TB, MX500 4 TB ; Dell G3223Q
- Omal
- Začátečník
-
Takže pokud tomu rozumím správně, tak jsi to celé zbastlil pouze pro účely testu? No fajn, ale jak to dakazuje tvoje původní tvrzení
Navíc, když říkáš, že se ten kabel hřeje, tak to je asi něco špatně.
Prostě přiznej, že si to s těma 500 W brutálně přestřelil.
Karta si nevybírá. Navíc napájení jádra a pamětí musí být napájeny vždy z jednoho zdroje. Země i +12 V musí být spojeny. Pokud ne, vznikaly by tam vířivé proudy a nefungovalo by to. To jen tak mimochodem platí pro veškeré logické obvody (alespoň ty co mi jsou známy).
Tady je ale přesně vidět tvůj přístup, místo aby's řekl, "sorry, spletl jsem se", tak se tu vykrucuješ a vymlouváš, že je to jen slovíčkaření a že jsi spíš praktik.
To že jsi praktik je hlavně vidět na tom, že úplně zbytečně pájíš piny, které už jsou dávno spojené. Stačí se podívat na desku, případně si vzít multimetr a zjistit jestli jsou ty body vodivě spojeny.
Prostě a jednoduše se dají tolerovat přeřeky jako například, "napětí teče vodičem", ale pokud označuješ jiným něco pojmem, který je úplně pro jinou věc, tak se nezlob, to bychom se taky nemuseli domluvit.
Pokud například budeš chtít podat sikovky a řekneš "podej štípačky", tak se stokrát budeš moct vymlouvat na to, že jsi praktik a že nepíšeš doktorát, ale správné nářadí nedostaneš.
Nechtěl jsem to takto rozpatlávat, ale sám si za to můžeš.
Myslíš, že by si tam dovolili dát něco úplně zbytečného? Podívej se jak se na zdrojích šetří. Vsadím se, že každý výrobce zaměstnává celé konstrukční oddělení, které zkoumá jak ušetřit, aby to ještě alespoň trochu fungovalo.
Podívej se na kondenzátory - Sus'con, Capox, Teapo a jiné "prémiové" značky (potom se stačí podívat na graf zvlnění, který je jak Vysoké Tatry a životnost, která se sotva dostane přes záruku). Když už šetří na tak důležitých součástkách, tak by asi ty "useless" taky dali pryč, kdyby tam nebyly potřeba.
Joke je možná tak to, jak tuto větu stále opakuješ. Pochop, že přes ty dva GND piny teče i proud z PCIe slotu z +12 V pinů. U šestipinu to je jedno, tam to ty země zvládnou, ale když se tam přivede dvojnásobný proud z +12 V vodičů, tak už by to prostě nestačilo.
Každý pár +12 V pin a GND neznamenají 25 W, prostě si řekli, že na procpání dvojnásobného výkonu je třeba tolik pinů a tolik vodičů.
Dobré zdroje mají ty dvě země vyvedeny ze zdroje nebo alespoň dávají ty vodiče, ke kterým jsou připojeny silnější.
Na to jestli grafika bude řvát, pokud nebudou ty dvě země zapojeny se zkusím podívat, nezdá se mi to, ale popravdě řečeno jsem to nikdy nezkoušel, nejsem sadomasochista.
To, že ti to zrovna náhodou jelo ještě neznamená, že to je správné.
Na mé straně stojí PCI-SIG.
Vidím, že to tady asi nevyřešíme. Pokud máš účet na diit nebo EHW, tak se tam v diskuzi můžeš zeptat odborníků, pokud ne, tak si ten účet můžu založit já.
Jestli Behemot, Mirek Jahoda nebo Adam Vágner řeknou, že dvě země navíc v osmipinu jsou zbytečnost a vysvětlí proč, uznám to a omluvím se, v opačném případě očekávám to samé od tebe.
PS: Vždycky se najde kupa bastlířů, kteří jsi myslí, že jsou nejchytřejší a nemusí dodržovat stanovené postupy. Setkal jsem se s úplně prasácky zapojeným UTP kabelem, kde neseděly barvy podle normy. Vycházeli z tvrzení na wiki, že barvy párů nejsou v praxi důležité.
http://cs.wikipedia.org/wiki/RJ_45 (text u předposledního obrázku)
Samozřejmě to ještě byl levný šmejdský kabel, takže to tak fungovalo pouze na kratší vzdálenosti, na delších trasách to jelo buď 10 Mb/s half-duplex nebo vůbec.
A nemohli pochopit, že každý pár je jinak kroucený a tudíž má každý pár jinou impedanci. A hlavně, že si mysleli, že to tak půjde.
To je přesně tvůj případ, myslíš že to bude chodit a potom přijde zrada. Osobně to nechápu, proč ty normy nedodržovat, když mě to v ničem omezovat nebude.
PPS: Původní debata byla jestli nebude mít Titan pro OC málo šťávy. Pokud chceš protáhnout konektorama větší výkon, tak prosím, tvoje věc, ale power limit bude nastaven právě na ty hodnoty normovaného maximálního odběru, nebo ještě níž.
se tím vůbec nepotvrzuje. O něčem se můžeme bavit až po několika měsících, co to takto budeš provozovat. Mě jde o provoz při dlouhodobé zátěži. BTW i 18 AWG drát vydrží špičku 80 A po dobu 10 s, 240 A po dobu 1 s a 1,3 kA po dobu 32 ms. Ale to se jedná jen o zátěž po velmi krátkou dobu. Takže když jsi překročil o 5A i maximální tabulkovou hodnotu AWG, tak to asi pro dlouhodobý provoz nebude.Je to úplně jedno, jeden 6-pin by to dal i kdyby měla 500W kdyby o to šlo.
Navíc, když říkáš, že se ten kabel hřeje, tak to je asi něco špatně.
Prostě přiznej, že si to s těma 500 W brutálně přestřelil.
Aha, a to jsi vyčetl kde? Proud prochází cestou nejmenšího odporu, to prostě nezměníš.A karty zase tolik nedodržujou to 75W z PCI-E, resp moc to nepiužívaj. Dříve ano, v dobách kdy karty jely v low power modu když nebylo zapojeno přídavné napájení. Pokud maj příadvné napájení, jádro saje skoro výhradně z něj.
Karta si nevybírá. Navíc napájení jádra a pamětí musí být napájeny vždy z jednoho zdroje. Země i +12 V musí být spojeny. Pokud ne, vznikaly by tam vířivé proudy a nefungovalo by to. To jen tak mimochodem platí pro veškeré logické obvody (alespoň ty co mi jsou známy).
Promiň, to jsou naprosto základní věci. Přesné pojmy jsou důležité ke komunikaci. Já jsem například nepředpokládal, že by někdo, kdo chce diskutovat o elektrotechnice, pletl vodič s fází. Proto jsem dumal, co jsi to na té kartě vlastně pájel a jestli mi náhodou nechceš říct, že si spájel napájecí fáze jádra. Vůbec by mě nenapadlo, že by si někdo mohl plést věci jako fáze a vodič.Dále pak neslovíčkař, žádné přesné pojmy či vzdělání zde nic neznameanjí, jde o praxi. Země = země. Fáze v tomto případě znamená +12v. Nebo chceš aby jsme tady specifikovali slovo "vodič" a u něj vždy ještě o kterej se jedná když tu stejně máme jen nulu a +12V? To by bylo stupidní a zdržující, nepíšeme doktorát.
Tady je ale přesně vidět tvůj přístup, místo aby's řekl, "sorry, spletl jsem se", tak se tu vykrucuješ a vymlouváš, že je to jen slovíčkaření a že jsi spíš praktik.
To že jsi praktik je hlavně vidět na tom, že úplně zbytečně pájíš piny, které už jsou dávno spojené. Stačí se podívat na desku, případně si vzít multimetr a zjistit jestli jsou ty body vodivě spojeny.
Prostě a jednoduše se dají tolerovat přeřeky jako například, "napětí teče vodičem", ale pokud označuješ jiným něco pojmem, který je úplně pro jinou věc, tak se nezlob, to bychom se taky nemuseli domluvit.
Ne, fáze v tomto případě neznamená vodič. Pokud chceš zavádět novou terminologii, tak si oběhej všechny normovací úřady, vydavatele odborné literatury a přední světové vědce a přemluv je, aby přejmenovali vodič na fázi. Teprve potom to bude jak říkáš.Fáze v tomto případě znamená +12v.
Ne, je rozdíl říct neúplnou informaci a informaci zcela mylnou. To jaký mají vůči něčemu potenciál je nedůležité, tak to tam psát nemusíš. Všude, kde to ale důležité je, jsem to napsal.Nebo chceš aby jsme tady specifikovali slovo "vodič" a u něj vždy ještě o kterej se jedná když tu stejně máme jen nulu a +12V?
Stupidní a zdržující je pouze zkoumání a bádání nad tím, co asi ten druhý chtěl říci. Ikdyž nepíšeš doktorát, nic ti nebrání v tom užívat správné pojmy.To by bylo stupidní a zdržující, nepíšeme doktorát.
Pokud například budeš chtít podat sikovky a řekneš "podej štípačky", tak se stokrát budeš moct vymlouvat na to, že jsi praktik a že nepíšeš doktorát, ale správné nářadí nedostaneš.
Nechtěl jsem to takto rozpatlávat, ale sám si za to můžeš.
Tak po stoprvé, ti co definovali ten standard jsou odborníci, živí se tím, je to jejich práce, troufnul bych si tvrdit, že to jsou špičky ve svém oboru, tak asi ví co dělají. Při vší úctě, oni asi budou kvalifikovanější posoudit, co je správné. Oni jsou odborníci, ty jsi DOC_ZENITH, který se plete vodič a fázi a nemůže pochopit, že proud teče cestou nejmenšího odporu.Ti co navrhujou ty standardy maj vždy vše 100x předdimenzované. To je jako když na Radeonu 5670 doporučujou min 500W zdroj, atd. Vždy se počítá s nejhoršim možnym scénářem. Realita je ale taková, že když to zdroj dá, dala by se jakákoliv grafika živit jedním 6-pinem.
V podstatě platí, co jsem napsal výše, navrhovali to odborníci. To si myslíš, že PCI-SIG se nechali uplatit "mocným kartelem výrobců kabelů" a přidali tam zbytečné vodiče jen kvůli tržbám?Ostatní dráty jsou useless, hlavně ty extra země navíc u 8-pinu, ty jsou joke.
Myslíš, že by si tam dovolili dát něco úplně zbytečného? Podívej se jak se na zdrojích šetří. Vsadím se, že každý výrobce zaměstnává celé konstrukční oddělení, které zkoumá jak ušetřit, aby to ještě alespoň trochu fungovalo.
Podívej se na kondenzátory - Sus'con, Capox, Teapo a jiné "prémiové" značky (potom se stačí podívat na graf zvlnění, který je jak Vysoké Tatry a životnost, která se sotva dostane přes záruku). Když už šetří na tak důležitých součástkách, tak by asi ty "useless" taky dali pryč, kdyby tam nebyly potřeba.
Joke je možná tak to, jak tuto větu stále opakuješ. Pochop, že přes ty dva GND piny teče i proud z PCIe slotu z +12 V pinů. U šestipinu to je jedno, tam to ty země zvládnou, ale když se tam přivede dvojnásobný proud z +12 V vodičů, tak už by to prostě nestačilo.
Každý pár +12 V pin a GND neznamenají 25 W, prostě si řekli, že na procpání dvojnásobného výkonu je třeba tolik pinů a tolik vodičů.
Pokud těmi moderními zdroji myslíš shity typu Eurocase, tak souhlasím, tak se nějakými normami nedají zastrašit.Víš jak řeší většina moderních zdrojů 8-pin? Prostě je tam vyvedenej drát ze sousední země jen aby tam "taky byla země" a grafiky detekovaly zapojenej 8-pin a neřvaly. Vůbec to tam ani nejde od zdroje, protože proč, je to hovadina.
Dobré zdroje mají ty dvě země vyvedeny ze zdroje nebo alespoň dávají ty vodiče, ke kterým jsou připojeny silnější.
Na to jestli grafika bude řvát, pokud nebudou ty dvě země zapojeny se zkusím podívat, nezdá se mi to, ale popravdě řečeno jsem to nikdy nezkoušel, nejsem sadomasochista.
Ano, tam je to potřeba, tam když něco vypadne, tak je průser. Když se zastaví diskový pole, co dlouho jelo a vychladne, tak je velká pravděpodobnost, že dosloužilo.Jediné místo kde se to dodržuje je WS a server trh. A tam bejvá opět overkill, ala Tesla K20X a její 8-pin když v reálu tankuce citelně méně jak desktopová GTX Titan, atd.
Ty's to zbastlil doma a nevíš jak se to bude chovat. To co si můžeš dovolit ty si numůže dovolit výrobce, který má nějakou zodpovědnost. Ještě že nenavrhuješ zdroje.Fakt nevim, ty mi tady tvrdíš že je to pečlivě vyvážené, a přitom jeden PCI-E 6-pin má max 75W, a má 3x +12v vodič a 3x zemi. Když mě se povedlo protahnout po 1+1 tomto vodiči 400+W.... a bylo to ok....
To, že ti to zrovna náhodou jelo ještě neznamená, že to je správné.
No popravdě řečeno, pouze ty (a někteří další) tu diskutuješ ve stylu "já mám pravdu, všichni jsou tupí".Tak mi tady netvrď že ty dráty tam fakt musej bejt že je to nutnost a mi jsme všichni tupí.
Na mé straně stojí PCI-SIG.
Vidím, že to tady asi nevyřešíme. Pokud máš účet na diit nebo EHW, tak se tam v diskuzi můžeš zeptat odborníků, pokud ne, tak si ten účet můžu založit já.
Jestli Behemot, Mirek Jahoda nebo Adam Vágner řeknou, že dvě země navíc v osmipinu jsou zbytečnost a vysvětlí proč, uznám to a omluvím se, v opačném případě očekávám to samé od tebe.
PS: Vždycky se najde kupa bastlířů, kteří jsi myslí, že jsou nejchytřejší a nemusí dodržovat stanovené postupy. Setkal jsem se s úplně prasácky zapojeným UTP kabelem, kde neseděly barvy podle normy. Vycházeli z tvrzení na wiki, že barvy párů nejsou v praxi důležité.
http://cs.wikipedia.org/wiki/RJ_45 (text u předposledního obrázku)
Samozřejmě to ještě byl levný šmejdský kabel, takže to tak fungovalo pouze na kratší vzdálenosti, na delších trasách to jelo buď 10 Mb/s half-duplex nebo vůbec.
A nemohli pochopit, že každý pár je jinak kroucený a tudíž má každý pár jinou impedanci. A hlavně, že si mysleli, že to tak půjde.
To je přesně tvůj případ, myslíš že to bude chodit a potom přijde zrada. Osobně to nechápu, proč ty normy nedodržovat, když mě to v ničem omezovat nebude.
PPS: Původní debata byla jestli nebude mít Titan pro OC málo šťávy. Pokud chceš protáhnout konektorama větší výkon, tak prosím, tvoje věc, ale power limit bude nastaven právě na ty hodnoty normovaného maximálního odběru, nebo ještě níž.
- Omal
- Začátečník
-
TO havli:
To je otázka jak moc jsou GND vodiče v desce dimenzovány. Když si uvědomíš, že ty dva GND navíc mají součet průřezů 1,65 mm2, tak to taky není málo.
Hlavní ale je, že cesta přes PCIe Power Cable bude mít menší odpor. Když vezmu v úvahu zdroj, který má na Main ATX i na PCIe Power Cable vodiče stejného průřezu. Jak na Main ATX tak na konektorech 6 + 8 pin (6 + 8 dohromady) je 8× GND. Main ATX i PCIe Power Cable mají stejnou délku. Na trase má PCIe Power vodiče, který má určitý odpor a jeden konektor s určitým přechodovým odporem. Kdežto když jde proud přes PCIe slot, tak jde přes kabeláž zdroje, konektor, deskou a přes patici. Oproti PCIe Power Cable jde navíc přes vodiče v desce a přes PCIe slot, který má také určitý přechodový odpor.
Ikdyž má zdroj vyvedené GND na kostru (spolu se zemnícím kolíkem) nebral bych to jako standardní napájení.
BTW: Dělala se někdy grafika pouze s jedním osmipinem?
http://www.playtool.com/pages/psuconnec ... peripheral
Ale jinak souhlasím, že ty redukce nejsou ideální. Ty dva přechodové odpory na konektorech navíc.
Máš pravdu, že by to bylo náročné na realizaci, zvlášť při neznalosti měřeného obvodu.
EDIT: Díval jsem se na stránky Tvého HW muzea. Některé kousky Ti upřímně závidím.
Taky sbírám starý zajímavý HW.
To je otázka jak moc jsou GND vodiče v desce dimenzovány. Když si uvědomíš, že ty dva GND navíc mají součet průřezů 1,65 mm2, tak to taky není málo.
Hlavní ale je, že cesta přes PCIe Power Cable bude mít menší odpor. Když vezmu v úvahu zdroj, který má na Main ATX i na PCIe Power Cable vodiče stejného průřezu. Jak na Main ATX tak na konektorech 6 + 8 pin (6 + 8 dohromady) je 8× GND. Main ATX i PCIe Power Cable mají stejnou délku. Na trase má PCIe Power vodiče, který má určitý odpor a jeden konektor s určitým přechodovým odporem. Kdežto když jde proud přes PCIe slot, tak jde přes kabeláž zdroje, konektor, deskou a přes patici. Oproti PCIe Power Cable jde navíc přes vodiče v desce a přes PCIe slot, který má také určitý přechodový odpor.
Tak to bych bral jako úplnou nouzovku v případě, pro se něco podělá. Ne pro běžný provoz. Vem si, že skříně mají na sobě barvu, zdroje také. To by byly přechodové odpory jak kráva. Navíc, pokud by bylo něco špatně osazeno, tak smůla.A pak taky muze cast proudu odejit z MB pres distancni sloupky.
Ikdyž má zdroj vyvedené GND na kostru (spolu se zemnícím kolíkem) nebral bych to jako standardní napájení.
Teď jsem asi úplně nepochopil jak to myslíš.Proc myslis, ze nejmensi odpor GND je pres slot? Ja bych rekl, ze to je naopak nejvetsi - spojeni pres slot a relativne velka vzdalenost od zdroje.
No jo, ale tam nejdou takové výkony. Proto je jedno, že to leze přes desku.Jinak existuji i grafiky napajeny jen ze slotu, tam pak musi deska obstarat vsechno...
Vyzkoušeno, proměřeno, kablíky stejné barvy jsou spolu spojené, stejně tak na grafice. Ono je to vidět i při pohledu na PCB některých grafik. Možná to bude na jiném principu.Btw ty dve "pridavny" zeme v 8pinu asi nebudou napevno spojeny se zbytkem... pak by nefungovala detekce pripojenyho konektoru.
BTW: Dělala se někdy grafika pouze s jedním osmipinem?
Tady jsou stručné specifikace MOLEXu.Co se tyce redukci, tak tam jsou dve potencialni slaby mista. Jednak slaby vetve u zdroju, ktery nepocitaji s takovou zatezi na molexu. A pak molex konektor jako takovej.
Ale jinak souhlasím, že ty redukce nejsou ideální. Ty dva přechodové odpory na konektorech navíc.
Možná, že některé desky na to mají fičůrky, ale těm bych zese tolik nevěřil.Nejlepsi by bylo zmerit kolik proudu kudy tece, takhle teoreticky se to da tezko urcit. Ovsem realizace je ponekud narocna, zejmena pri mereni kolik toho tece pres desku.
Máš pravdu, že by to bylo náročné na realizaci, zvlášť při neznalosti měřeného obvodu.
EDIT: Díval jsem se na stránky Tvého HW muzea. Některé kousky Ti upřímně závidím.
Taky sbírám starý zajímavý HW.
- RAD-x
- Červená karta
-
- Kontaktovat uživatele:
Citace: DOC
A karty zase tolik nedodržujou to 75W z PCI-E, resp moc to nepiužívaj. Dříve ano, v dobách kdy karty jely v low power modu když nebylo zapojeno přídavné napájení. Pokud maj příadvné napájení, jádro saje skoro výhradně z něj.
Omal:
Aha, a to jsi vyčetl kde? Proud prochází cestou nejmenšího odporu, to prostě nezměníš.
Pardon Omale, to si uplně vedle a ještě si v tom textu perfektně protiřečíš, vezmi si mulťák a proměř GND na exterením PCI x pinu a PCIe slotu to samé mužeš u +12V a ano grafiky si uměli vybírat. V další věci, když mu píšeš, že proletovává 6pin a 8pin +12V dohoromady - že je to omyl - není, to je tvuj omyl - opět si vem multimetr. Nechci tady citovat celý tvuj text je fakt krutě dlouhý a je tam tolik omylú z přehnané dúvěry v teoretické znalosti až je to k pláči. Já mám teda jen maturu ze slaboproudu ale naprosto chápu tvoje odúvodňování a tvoje vlastní přesvědčení, že máš pravdu jelikož to vše odpovídá ale doporučuju si některé věci ověřit. Já už jsem taky řadu věcí zapoměl ale díky stálé praxi se i naučil a také ODnaučil, někdy je totiž teorie silně zavádějící.
Je zase pravda, že to jak DOC napájí kartu jendím vodičem o prúměru ? to je skutečně hazard, pakliže pouze dotekem rozpozná, že je onen vodič teplejší než okolí, je jasné že odpor který produkuje tento vodič při daném proudu, jasně púsobí pokles napětí (v obvodu samozřejmě za ním)a už jen proto je to silně nežádoucí/nebezpečné - nicméně múže to fungovat roky, možná i doživotně - MÚŽE, nemusí. Jo a ještě jeden detajl, pokud pana Behemota(měl jsem tu "čest" poznat osobně) bereš jako člověka na slovo vzatého, pak možná na tom nejsi ani s tou teorií zas tak dobře. No offense, já většinou jen čtu, moc nepíšu ale tohle mi vážně nedalo.. určitě to neber jako nějaký osobní útok, spíš jako konstruktivní připomínku člověka který je v delším časovém horizontu ovlivňován praxí a vidí u tebe značné teoretické znalosti jež někdy v praxi nutí člověka uvažovat špatným směrem.
A karty zase tolik nedodržujou to 75W z PCI-E, resp moc to nepiužívaj. Dříve ano, v dobách kdy karty jely v low power modu když nebylo zapojeno přídavné napájení. Pokud maj příadvné napájení, jádro saje skoro výhradně z něj.
Omal:
Aha, a to jsi vyčetl kde? Proud prochází cestou nejmenšího odporu, to prostě nezměníš.
Pardon Omale, to si uplně vedle a ještě si v tom textu perfektně protiřečíš, vezmi si mulťák a proměř GND na exterením PCI x pinu a PCIe slotu to samé mužeš u +12V a ano grafiky si uměli vybírat. V další věci, když mu píšeš, že proletovává 6pin a 8pin +12V dohoromady - že je to omyl - není, to je tvuj omyl - opět si vem multimetr. Nechci tady citovat celý tvuj text je fakt krutě dlouhý a je tam tolik omylú z přehnané dúvěry v teoretické znalosti až je to k pláči. Já mám teda jen maturu ze slaboproudu ale naprosto chápu tvoje odúvodňování a tvoje vlastní přesvědčení, že máš pravdu jelikož to vše odpovídá ale doporučuju si některé věci ověřit. Já už jsem taky řadu věcí zapoměl ale díky stálé praxi se i naučil a také ODnaučil, někdy je totiž teorie silně zavádějící.
Je zase pravda, že to jak DOC napájí kartu jendím vodičem o prúměru ? to je skutečně hazard, pakliže pouze dotekem rozpozná, že je onen vodič teplejší než okolí, je jasné že odpor který produkuje tento vodič při daném proudu, jasně púsobí pokles napětí (v obvodu samozřejmě za ním)a už jen proto je to silně nežádoucí/nebezpečné - nicméně múže to fungovat roky, možná i doživotně - MÚŽE, nemusí. Jo a ještě jeden detajl, pokud pana Behemota(měl jsem tu "čest" poznat osobně) bereš jako člověka na slovo vzatého, pak možná na tom nejsi ani s tou teorií zas tak dobře. No offense, já většinou jen čtu, moc nepíšu ale tohle mi vážně nedalo.. určitě to neber jako nějaký osobní útok, spíš jako konstruktivní připomínku člověka který je v delším časovém horizontu ovlivňován praxí a vidí u tebe značné teoretické znalosti jež někdy v praxi nutí člověka uvažovat špatným směrem.
- havli
- Mírně pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
No, muj odhad je ten, ze deska by mohla mit jednu celistvou GND vrstvu pres celou plochu (je otazka jak silnou). Ale nikdy jsem PCB MB nekuchal, takze s jistotou to nevim.
ad. distancni sloupky: Jasne, je to vesmes teoreticka moznost. Ja sam vetsinou mam desku volne polozenou na stole, nebo benchtable.... a uzemnena pres sloupky neni.
..
Ale je to takova podivna karta. Vychazi z 2900XT, ktera mela 8pin + 6pin. Na XT 8pin odemknul AMD overdrive v catalystech, nic vic. Karta samotna ale normalne funguje i s jednim 6pinem kabelem zapojenym do 8pinu. 2900 pro ma upraveny PCB, kde zustal jen ten 8pin. Osobne jsem s touhle osekanou verzi nemel tu cest, takze nevim, jak vlastne reaguje na rozdilny napajeni.
Jo, na webu mam par zajimavych kousku. Obcas se mi povedlo natrefit na vzacnej HW. Mam tady i dalsi zajimavy kousky, zejmena desky.... jenze zatim nebyl cas stranky upravit.
[ot]
Pro zajimavost:
2x PII 266 na i440FX desce s EDO pameti
http://www.abload.de/img/dell_poweredge_2200_12bip3.jpg
2x Opteron 244 + GF 8800 GTX SLI
http://hwbot.org/image/918802.jpg
[/ot]
ad. distancni sloupky: Jasne, je to vesmes teoreticka moznost. Ja sam vetsinou mam desku volne polozenou na stole, nebo benchtable.... a uzemnena pres sloupky neni.
Vychazel jsem z tohodle. Ale spletl jsem si PCIe power s napajenim ze slotuTeď jsem asi úplně nepochopil jak to myslíš.
..Proud jde ale cestou nejmenšího odporu. U PCIe Power to jde přímo do zdroje, ale kdyby se měl uzavírat přes PCIe slot, tak by tekl přes ten slot, po desce k Main ATX a teprve do zdroje. Tato cesta má tedy větší odpor. Tudíž je GND z PCIe Power pro tento účel lepší.
..
Delaly/delaji se i grafiky, co tech 75W ze slotu vyuzivaji naplno. Treba ruzne green verze GF 9600GT, GTS250 a podobne. A pak taky stary Radeony X800 byly nektery napajeny jen ze slotu a kdyz se dopajel napajeci konektor, zlepsilo se OC... takze tam se urcite jelo na doraz.No jo, ale tam nejdou takové výkony. Proto je jedno, že to leze přes desku.
Ano, treba Radeon HD2900 pro. http://www.easycom.com.ua/video/sapphir ... /?lang=ukrBTW: Dělala se někdy grafika pouze s jedním osmipinem?
Ale je to takova podivna karta. Vychazi z 2900XT, ktera mela 8pin + 6pin. Na XT 8pin odemknul AMD overdrive v catalystech, nic vic. Karta samotna ale normalne funguje i s jednim 6pinem kabelem zapojenym do 8pinu. 2900 pro ma upraveny PCB, kde zustal jen ten 8pin. Osobne jsem s touhle osekanou verzi nemel tu cest, takze nevim, jak vlastne reaguje na rozdilny napajeni.
Diky. Ted koukam, ze 5,25 molex ma psano 5A na 12V. To je celkem realisticky. Taky bude dost zalezet na stavu konektoru. U neopotrebovanyho pozlacenyho molexu bych tipoval, ze zvladne i o dost vic.Tady jsou stručné specifikace MOLEXu.
Jo, na webu mam par zajimavych kousku. Obcas se mi povedlo natrefit na vzacnej HW. Mam tady i dalsi zajimavy kousky, zejmena desky.... jenze zatim nebyl cas stranky upravit.
[ot]
Pro zajimavost:
2x PII 266 na i440FX desce s EDO pameti
http://www.abload.de/img/dell_poweredge_2200_12bip3.jpg
2x Opteron 244 + GF 8800 GTX SLI
http://hwbot.org/image/918802.jpg
[/ot]
- Omal
- Začátečník
-
Kdybych to neměl proměřeno, tak bych to netvrdil.Pardon Omale, to si uplně vedle a ještě si v tom textu perfektně protiřečíš, vezmi si mulťák a proměř GND na exterením PCI x pinu a PCIe slotu to samé mužeš u +12V
Podle mě se bude snažit kontrolér obě trasy optimálně vytížit. Byl by nesmysl plně vytěžovat pouze PCIe Power, když by slot vytížen nebyl.a ano grafiky si uměli vybírat.
Ale OK, i kdyby to tak bylo, tak v situaci, kdy DOC kartu přetížil prostě musela brát i z PCIe slotu.
Není, proměřil jsem to. Navíc u některých grafik by teoreticky to vodivé spojení mělo být vidět na PCB. Je nesmysl, aby od každého pinu vedla jiná trasa. Jak jsem říkal, na kvalitním plošňáku jsou země co nejvíce pospojované, jsou spolu propojovány a taky zabírají co největší možnou plochu.V další věci, když mu píšeš, že proletovává 6pin a 8pin +12V dohoromady - že je to omyl - není, to je tvuj omyl - opět si vem multimetr.
Raději se na to ale ještě podívám, třeba máš pravdu.
Těžko se na to něco, říká, protože nevím, co máš konkrétně na mysli. Ale bez teorie se v praxi neobejdeš, především takové naprosté základy.Nechci tady citovat celý tvuj text je fakt krutě dlouhý a je tam tolik omylú z přehnané dúvěry v teoretické znalosti až je to k pláči. Já mám teda jen maturu ze slaboproudu ale naprosto chápu tvoje odúvodňování a tvoje vlastní přesvědčení, že máš pravdu jelikož to vše odpovídá ale doporučuju si některé věci ověřit. Já už jsem taky řadu věcí zapoměl ale díky stálé praxi se i naučil a také ODnaučil, někdy je totiž teorie silně zavádějící.
Děkuji, konečně někdo uznal, to co jsem říkal dlouhou dobu.Je zase pravda, že to jak DOC napájí kartu jendím vodičem o prúměru ? to je skutečně hazard, pakliže pouze dotekem rozpozná, že je onen vodič teplejší než okolí, je jasné že odpor který produkuje tento vodič při daném proudu, jasně púsobí pokles napětí (v obvodu samozřejmě za ním)a už jen proto je to silně nežádoucí/nebezpečné - nicméně múže to fungovat roky, možná i doživotně - MÚŽE, nemusí.
Zatím nemám důvod mu nevěřit. K zhodnocení kvality zdroje stačí mít jen dobrý přehled a zkušenosti. Navíc tam přidává odkazy na datasheety součástek, takže si každý může udělat obrázek sám.Jo a ještě jeden detajl, pokud pana Behemota(měl jsem tu "čest" poznat osobně) bereš jako člověka na slovo vzatého, pak možná na tom nejsi ani s tou teorií zas tak dobře. No offense, já
Takže ti asi nejspíš vadí testovací metodika. Pan Behemot ji tam má popsanou, což je první předpoklad pro to, že je kvalitní.
Mě osobně přišla v pořádku, ale nejsem tak zběhlý v oboru.
V diskuzi mu tam vyčítali zejmána použití halogenových světel jako zátěže místo výkonových resistorů, ale to si dokázal obhájit.
Pokud tedy máš proti němu námitky, tak prosím věcné a konkrétní, ale optimální by bylo, kdyby se k tomu mohl vyjádřit i sám Behemot.
A posuzovat někoho podle podle toho jakému redaktorovi věří jeho profesionalitu, to mi přijde špatný.
Ale OK, můžeme se zeptat někoho z EHW.
V pořádku, kvůli tomu se taky vede diskuze.No offense, já většinou jen čtu, moc nepíšu ale tohle mi vážně nedalo.. určitě to neber jako nějaký osobní útok, spíš jako konstruktivní připomínku člověka který je v delším časovém horizontu ovlivňován praxí a vidí u tebe značné teoretické znalosti jež někdy v praxi nutí člověka uvažovat špatným směrem.
- RAD-x
- Červená karta
-
- Kontaktovat uživatele:
Nojo, tohle já ani netvrdím, jen říkám že ta teorie někdy zatěžeju a někdy tě svede uplně vedle ale o to v tomhle vlákně, které je víceméně o "drátcích" nejde.Omal píše:Na který kartě si měřil?Pardon Omale, to si uplně vedle a ještě si v tom textu perfektně protiřečíš, vezmi si mulťák a proměř GND na exterením PCI x pinu a PCIe slotu to samé mužeš u +12V
Kdybych to neměl proměřeno, tak bych to netvrdil.
Jenže dřív to tak nebylo, bylo to jak píše DOC, karta uměla zvolit FULL PCIe power, nebo exterák, tuto skutečnost hlásila od postu až do woken.a ano grafiky si uměli vybírat.
Podle mě se bude snažit kontrolér obě trasy optimálně vytížit. Byl by nesmysl plně vytěžovat pouze PCIe Power, když by slot vytížen nebyl.
Ale OK, i kdyby to tak bylo, tak v situaci, kdy DOC kartu přetížil prostě musela brát i z PCIe slotu.
Ne každý pin, nýbrž např. 6+6 pin 6+8pin nebo tak jsem to alespoň pochopil já, že to má proklemované.V další věci, když mu píšeš, že proletovává 6pin a 8pin +12V dohoromady - že je to omyl - není, to je tvuj omyl - opět si vem multimetr.
Není, proměřil jsem to. Navíc u některých grafik by teoreticky to vodivé spojení mělo být vidět na PCB. Je nesmysl, aby od každého pinu vedla jiná trasa. Jak jsem říkal, na kvalitním plošňáku jsou země co nejvíce pospojované, jsou spolu propojovány a taky zabírají co největší možnou plochu.
Raději se na to ale ještě podívám, třeba máš pravdu.
Nechci tady citovat celý tvuj text je fakt krutě dlouhý a je tam tolik omylú z přehnané dúvěry v teoretické znalosti až je to k pláči. Já mám teda jen maturu ze slaboproudu ale naprosto chápu tvoje odúvodňování a tvoje vlastní přesvědčení, že máš pravdu jelikož to vše odpovídá ale doporučuju si některé věci ověřit. Já už jsem taky řadu věcí zapoměl ale díky stálé praxi se i naučil a také ODnaučil, někdy je totiž teorie silně zavádějící.
Těžko se na to něco, říká, protože nevím, co máš konkrétně na mysli. Ale bez teorie se v praxi neobejdeš, především takové naprosté základy.
- Omal
- Začátečník
-
To RAD-x:
Jinak jsem spíš proměřoval šestipiny, kde vím naprosto spolehlivé, že jsou spojeny (Gainward GT 8800 a GIGABYTE GTX 460).
Jak už jsem říkal, pokud by byly ty dvě země vedeny zvlášť, bylo by to kontraproduktivní. U všech plošných by měla být země, co nejvíce pospojovaná. Obzvláště to platí pro zařízení na přenos signálů, zařízení s integrovanými obvody, audiotechniku, videotechniku...
Pokud by byly u tak složitého zařízení jako grafická karta nějak špatně nebo "míň vodivě" propojeny například země, tak by to dělalo pěkný bordel.
Pokud bude karta vytěžována přes limit, tak je prakticky jisté, že bude všechna napájení vytěžovat naplno.
Omlouvam se, zapomněl jsem to napsat. Byla to kamaráova HD 6970 od GIGABYTU, ta OC verze.Na který kartě si měřil?
Jinak jsem spíš proměřoval šestipiny, kde vím naprosto spolehlivé, že jsou spojeny (Gainward GT 8800 a GIGABYTE GTX 460).
Jak už jsem říkal, pokud by byly ty dvě země vedeny zvlášť, bylo by to kontraproduktivní. U všech plošných by měla být země, co nejvíce pospojovaná. Obzvláště to platí pro zařízení na přenos signálů, zařízení s integrovanými obvody, audiotechniku, videotechniku...
Pokud by byly u tak složitého zařízení jako grafická karta nějak špatně nebo "míň vodivě" propojeny například země, tak by to dělalo pěkný bordel.
Ikdyž má celá trasa přes desku větší odpor než trasa přes PCIe Power kabely, tak není výhodné vytěžovat pouze jednu trasu a výkon z PCIe slotu nevyužít.Jenže dřív to tak nebylo, bylo to jak píše DOC, karta uměla zvolit FULL PCIe power, nebo exterák, tuto skutečnost hlásila od postu až do woken.
Pokud bude karta vytěžována přes limit, tak je prakticky jisté, že bude všechna napájení vytěžovat naplno.
OK, to jsem možná špatně pochopil, ale nic to nemění na faktu, že je to prasárna.Ne každý pin, nýbrž např. 6+6 pin 6+8pin nebo tak jsem to alespoň pochopil já, že to má proklemované.
- RAD-x
- Červená karta
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak až budeš mít možnost to změřit znovu, změř si jeden 6pin +12V proti druhému, pochybuju že to bude "elektrycky" jeden vodič. Pokud ano, byla by to jedna z prvních o kterých bych věděl, momentálně tu mám doma ASUS GTX560ti a ta má dokonce na každý 6pin samostatnou kontrolku a nedá se oblbnout. Potom třeba na mém GTX680 Lightning je to tak vychcaný že to vidí zvlášť země i +12V, bez zapojení všech +12V a všech zemí, karta prostě nepoběží. V šupliku je 8800 Ultra a ta si o tu šťávu dokonce zapípá.Omal píše:To RAD-x:
Na který kartě si měřil?
Omlouvam se, zapomněl jsem to napsat. Byla to kamaráova HD 6970 od GIGABYTU, ta OC verze.
- Omal
- Začátečník
-
OK, ale teď jsem mluvil spíš o GND, o kterou tu šlo, ikdyž jsem myslím, že +12V vodiče jsou také spojeny. Přece jenom ve zdroji to propojené je.
Napadá mě jediný důvod, proč by se monitorovaly všechny piny a tím důvodem je bezpečnost, aby někdo náhodou nezapojoval poddimenzovné konektory.
Pokud to tak skutečně je, tak se omlouvám DOC_ZENITHovi, za svůj výrok, že pájení pinů k sobě je bezúčelné (pokud to je tak jak si myslím, že pájí ty dva "plonkové" GND k ostatním).
Pokud by to bylo spojování všech GND do jednoho, pro zapojení s jedním drátem, tak to by bylo imho zbytečné, jen by trochu rozložilo zátěž na spoj PCB a pinů.
Stejně si ale stojím za názorem, že ty země potom jsou v PCB spojeny. Protože všechny napájecí fáze musí vycházet ze stejného vodiče (kvůli riziku vzniku vířivých proudů).
--------------------------------
Až budu mít možnost, tu HD 6970 proměřím.
P.S.: Podívám se po jednom pdf, co někde budu mít, je to o ATX napájení.
EDIT:
Diskuze se stočila úplně jinam. Původně se řešilo to, že jeden PCIe Power šestipin by byl pro přenos 500 W hrubě nedostačující a že těch 75 W je tak akorát.
Dále pak byla řeč o tom, že ty dvě země navíc v osmipinu nejsou zbytečné.
Napadá mě jediný důvod, proč by se monitorovaly všechny piny a tím důvodem je bezpečnost, aby někdo náhodou nezapojoval poddimenzovné konektory.
Pokud to tak skutečně je, tak se omlouvám DOC_ZENITHovi, za svůj výrok, že pájení pinů k sobě je bezúčelné (pokud to je tak jak si myslím, že pájí ty dva "plonkové" GND k ostatním).
Pokud by to bylo spojování všech GND do jednoho, pro zapojení s jedním drátem, tak to by bylo imho zbytečné, jen by trochu rozložilo zátěž na spoj PCB a pinů.
Stejně si ale stojím za názorem, že ty země potom jsou v PCB spojeny. Protože všechny napájecí fáze musí vycházet ze stejného vodiče (kvůli riziku vzniku vířivých proudů).
--------------------------------
Až budu mít možnost, tu HD 6970 proměřím.
P.S.: Podívám se po jednom pdf, co někde budu mít, je to o ATX napájení.
EDIT:
Diskuze se stočila úplně jinam. Původně se řešilo to, že jeden PCIe Power šestipin by byl pro přenos 500 W hrubě nedostačující a že těch 75 W je tak akorát.
Dále pak byla řeč o tom, že ty dvě země navíc v osmipinu nejsou zbytečné.
- RAD-x
- Červená karta
-
- Kontaktovat uživatele:
100% nejsou, ani jsem to neměřil ale řeknu ti to takhle, na té GTX560ti ta karta vidí připojení těch konektorú i ve stavu vypnutého PC, a když na těch +12V větvích je 0, jak jinak než podle zemí to ta karta múže vědět - (nebrat výrazy doslovně) mluvím o dvoubarevné kontrolce - červená = nezapojeno...zelená = zapojeno, pro každý 6pin zvlášť...múžu tam sáhnout mulťákem ale je mi jasný co naměřim...je to prostě oddělený. Jestli je to z duvodu bezpečnosti nebo kvuli něčemu dalšímu nevím, potřeboval schéma tý karty, pak by se mohlo dělat víc než spekulovat. Každopádně, neříkám že neni možný to najít v praxi zapojený jak říkáš, bylo by to asi i jednodušší, ovšem co by se dělo v případě(pokud by piny byli propojeny) že přijde k tomu nějakej jarda a připojí pouze jeden 6pin přes redukci standartně dodávanou ke zdrojúm Eurocase, LC Power a podobný Top End - ti to povím, ty plíšky v tom jednom 6pinu se po čase vyhřejou tak, že se zkroutí(taky částečně koordují nebo co to je za špínu) a dojde k tomu že onen konektor začne tak ohřívat, až se rozteče ten plast toho konektoru. To nemam vycucaný z prstu, mám tady na stole právě desku GB X58 UD5, první revize, která jela pod LC Powerem a bylo v ní 6ti jádro, řádně přetaktované, odběr byl takový že ten šmejdský CPU power 8pin se roztekl, jelikož ten plíšek uvnitř je takovej šit že se ani neblíží normám.
Proto jsem toho názoru, že u těch grafik, zvláště s větším TDP se výrobce jistí právě rozdělením. Další hledisko, které je třeba vzít v úvahu je, že kousek cesty od těch 6pin konektorú do napájecí kaskády jde PCBčkem, nikde není psáno že u každé karty lze mít cestu od každého 6pinu dostatečné velikosti v takovém místě aby unesla ten proud, tzn se to musí rozdělit...určitě bychom přišli i na další možné dúvody ale neni to asi to co nás zajímá. Jde o to, že to prostě fakt múže bejt rozdělěný a zorvna u sebe mám dvě/tři karty který to tak mají. Tím samozřejmě neříkám, že neni možný potkat kartu, která bude mít všechny piny elektricky jeden vodič.
Proto jsem toho názoru, že u těch grafik, zvláště s větším TDP se výrobce jistí právě rozdělením. Další hledisko, které je třeba vzít v úvahu je, že kousek cesty od těch 6pin konektorú do napájecí kaskády jde PCBčkem, nikde není psáno že u každé karty lze mít cestu od každého 6pinu dostatečné velikosti v takovém místě aby unesla ten proud, tzn se to musí rozdělit...určitě bychom přišli i na další možné dúvody ale neni to asi to co nás zajímá. Jde o to, že to prostě fakt múže bejt rozdělěný a zorvna u sebe mám dvě/tři karty který to tak mají. Tím samozřejmě neříkám, že neni možný potkat kartu, která bude mít všechny piny elektricky jeden vodič.
- Omal
- Začátečník
-
Indikace připojení vodičů může být dělaná i jinak, ale na 100% vím, že předtím, než se z toho napájení "začnou dělat fáze" musí být propojené. Pokud by to tak nebylo a každá fáze vyházela z jednoho konektoru, tak by sebemenší rozdíl odporu jednotlivých tras měl katastrofální důsledky a grafika by nejela.
- thorgal
- Začátečník
Na úvodu se tu někdo dožadoval měření proudu dodávaného deskou. Článků, které se tím zabývají jsem už pár viděl, tady je jeden ve francouzštině, co mi v rychlosti vyplyvnul google: http://www.hardware.fr/articles/781-6/c ... rmark.html
Na stránce horní graf ukazuje celkovou spotřebu karet ve Furmarku a dolní, kolik z toho jde na vrub samotného PCIe slotu. Prohřešků proti standardům zas tak moc není. Článek, který by měřil, kolik konkrétně proteče přes jednotlivé vodiče v 6 a 8 pinu neznám a ani si nemyslím, že by to bylo potřebné.
Jinak u vyššího odběru proudu na 8-pinu jde především o lepší uzemnění, protože kabeláž to hravě přenese a nejkritičtější místo je právě v kontaktním spoji samotném.
Na stránce horní graf ukazuje celkovou spotřebu karet ve Furmarku a dolní, kolik z toho jde na vrub samotného PCIe slotu. Prohřešků proti standardům zas tak moc není. Článek, který by měřil, kolik konkrétně proteče přes jednotlivé vodiče v 6 a 8 pinu neznám a ani si nemyslím, že by to bylo potřebné.
Jinak u vyššího odběru proudu na 8-pinu jde především o lepší uzemnění, protože kabeláž to hravě přenese a nejkritičtější místo je právě v kontaktním spoji samotném.
GAME: ASRock Z77 Extreme4-M, Core i5 3570K + EK-Supremacy, 4x8GB Patriot G2 DDR3 + EK-RAM Dominator X4 CSQ + XSPC Memory Side Plate, EVGA GTX 680 SuperClocked + EK-FC680 GTX CSQ, Asus Xonar XD, Kingston HyperX 3K SSD 240GB, Mo-ra 3 + EK-DCP 4.0 + Cawedog Expa Cyclon1, Corsair GS800, 28" Samsung U28D590D, WCPC Case
HTPC: ASUS E45M1-I DELUXE, 2x4GB Kingston HyperX DDR3, Kingston SSD V 64GB + 2x3TB WDC RED, Samsung SH-B083L, PicoPSU-80, Casemod EuroCase MC 8107
iZ3D a TriDef Stereoskopie, Grub4DOS RamDrive, Seznam užitečných programů, RepRap Prusa-Mendel, Case WCPC
HTPC: ASUS E45M1-I DELUXE, 2x4GB Kingston HyperX DDR3, Kingston SSD V 64GB + 2x3TB WDC RED, Samsung SH-B083L, PicoPSU-80, Casemod EuroCase MC 8107
iZ3D a TriDef Stereoskopie, Grub4DOS RamDrive, Seznam užitečných programů, RepRap Prusa-Mendel, Case WCPC