Má sestava:
Sapphire Radeon HD 4890 Vapor-X 2GB DDR5
Intel Core i7-860
Gigabyte P55M-UD2
12 gb ram
Můj cenový strop je do 7500 Kč. Co se týče značky, chtěl bych radši Amd než Nvidii (pokud by byla nějaká Nvidie výhodnější, tak bych možná šel i do ní). Chtěl bych nějakou GK, která mi zase vydrží na alespoň 3 roky a utáhne všechny nové hry na pokud možno vysoké detaily.
Uvažoval jsem o HD 7950 nebo HD 7870. Mám ale dotaz, jestli tyto GK budou kompatibilní s moji základní deskou. Tyto grafiky (a další z řad nových grafik) podporují podle všeho PCIe x16 3.0, ale na základní desce se nepíše nic o 3.0 rozhrání, jen PCIe x16, tak bych rád věděl, jak to vlastně je a jestli mi půjdou na ZD (jestli není třeba i u základky upgrade).
Dále mám dotaz, jestli mi procesor nebude brzdit výkon, respektive jestli stači na tyto nové grafiky.
A ještě bych chtěl vědět, jak jsou na tom v porovnání HD 7950 a HD 7870. Jasně, že 7950 bude mít vyšší výkon, ale jestli bude rozdíl ve výkonu mezi těmito grafikami velký nebo spíš menší (přeci jen cena o cca 2000 nižší u 7870 už stojí za zvážení).
Byl bych rád, kdyby jste mi mohli poradit, jakou grafiku pořídit, jestli výše zmíněné grafiky jsou dobrá volba, nebo máte jiný typ a jestli by skutečně na takové 3 roky vydržely. Případně jestli není lepší si počkat na novou řadu grafik.
Díky za odpovědi.