[VYŘEŠENO] Nová sestava, 5x pomalejší čas bootování?

Všechny dotazy, problémy a řešení týkající se Windows 7.

Moderátor: Loki5567

Odpovědět
Pabos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

[VYŘEŠENO] Nová sestava, 5x pomalejší čas bootování?

Příspěvek od Pabos »

Zdravím,

mám úplně novou sestavu - i5-3570K, 8GB ram, ASUS P8Z77-M PRO, Crucial SSD M4. Když to porovnáte s mojí starou sestavou (viz popis), tak je to docela skok. Jak je ale možné, že mi tato nová sestava bootuje asi 5x pomaleji, než ta stará? Kdyby se jednalo o pár vteřin, tak to neřeším, ale tohle je opravdu veliké zpomalení - neměřil jsem to přesně, ale určitě tak 30 vteřin to trvá. 30 vteřin je to na obrazovce "Spouštění systému windows" s logem windows, zatímco stará sestava zde byla vždy třeba jen 5 vteřin a hned naskočila.

Na staré sestavě jsem měl 32-bit Win7, na nové mám 64-bit. Myslíte, že to může mít tak velký vliv? Nebo co byste mi doporučovali, aby to nabíhalo rychleji?

Není to nic, s čím se nedá žít, ale tak intuitivně bych očekával, že nová rychlejší sestava bude bootvat rychleji.

Díky za rady!

PS: Ten systém je úplně čistý, nová instalace (nainstaloval jsem zatím akorát pár driverů, jinak nic)
Naposledy upravil(a) Pabos dne úte 2. dub 2013, 14:29, celkem upraveno 1 x.
pbjun
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Nová sestava, 5x pomalejší čas bootování?

Příspěvek od pbjun »

V biosu mas SATA nastaveno na AHCI?
Hlavní PC: Core i7 13700K, Asus TUF Z790-PLUS D4 , 128GB DDR4, RTX 4070 Ti, Gigabyte Aorus 500GB NVME, Samsung 2TB NVME, LCD Dell 34"
Garáž PC: Core i5 11400F, 32GB DDR4, GTX 1070 Ti, 1TB NVME Samsung
Alfajk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Alfajk »

me se sestava v podpisu zapina 5 minut,nic divnyho,windows jsou proste windows,ale ty moje uz behaj vic nez 2 roky a maj v sobe celkem vic nez 3,5TB dat

podivej se v biosu jestli mas zaplej quick boot a vypnuty vsechny ty super featury co ma asus na deskach,ktery jsou uplne k nicemu a taky se ve winech podivej na "po spusteni" a autostart,co vse se zapina (vcetne sluzeb - v msconfig pres "spustit" v nabidce start)
Naposledy upravil(a) Alfajk dne ned 31. bře 2013, 20:29, celkem upraveno 1 x.
CPU: AMD Ryzen 5 7600X@5,5GHz | GPU: EVGA GeForce RTX 3080 12GB XC3 ULTRA GAMING | MB: ASUS PRIME X670-P WIFI | RAM: 32GB DDR5 6000MHz CL36 FURY EXPO | SSD: WD Black SN770 NVMe 2TB | PSU: Seasonic Focus GM-850 Gold | CPU Cooler: Noctua NH-D15 | Case: be quiet! Pure Base 500DX Black | OS: Win 10 Professional | Monitor: ASUS TUF Gaming VG27AQL1A
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lokomotiva »

Start - do řádku napiš msconfig a dej spustit msconfig.exe jako správce.

Konfigurace systému, karta Po spuštění.

Tam povypínej co při spouštění systému spouštět nepotřebuješ a co si budeš spouštět až když to budeš potřebovat a bude klid.
Pabos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pabos »

Zdravím a děkuju za odpovědi!

Msconfig jsem procházel hned jako první věc, ale jak říkám - je to úplně čistá instalace, takže jsem tam nic, co by mohlo bootování zpomalovat, nenašel... Mrknu ještě do toho BIOSu a zkusím tam něco povypínat...

Ještě jednou díky a zítra napíšu, jestli jsem byl úspěšný :).
pilarius
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pilarius »

S tím SSD je tak dlouhý startup na čistém systému pitomost. Zkontroluj záznamy v Prohlížeči událostí, AHCI režim, zapojení na SATA 3 konektor a zarovnání sektorů na SSD: http://whirlpool.net.au/wiki/checking_ssd_alignment.
NZXT H440: AMD Ryzen 7 5700X, Noctua NH-D15, Asus Prime X570-P, AsRock Steel Legend AMD Radeon RX 9070XT 16GB, 2x16GB G.Skill 3200 MHz CL16, Corsair RM1000x ATX 3.1; Win 11 64bit; iiyama GB3271QSU-B1: 2560x1440
kdyrja
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kdyrja »

zkus reseovat bios do defaultu, Já to tipuju na špatně nastavenej bios
PC_1: AMD Ryzen 5 1600 ; AMD RX 580 8Gb (Sapphire) ; 8Gb RAM ; corsair cx600 v2 ; 1tb HDD + 750gb hybrid SSD + 240gb SSD
PC_2: Intel core i5 3570 ; AMD HD 7950 3Gb (Sapphire) ; 2x4Gb RAM ; corsair cx600 v2 ; 1tb HDD + 120Gb SSD
PC_3: AMD A4 6300 + AMD Radeon HD 8370D ; 4Gb RAM, OCZ FirePower CoreXStream 500W ; 500Gb HDD
NB: Intel core i3 370m ; Nvidia geforce GT 540m ; 750gb hdd ; 4gb RAM
NB: Intel core i7 3632QM ; AMD Radeon HD7670M ; 1tb hdd + 128gb SSD ; 8gb RAM
Pabos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pabos »

Takže update... prošel jsem bios, a AHCI mám správně nastaveno. Vypínání různých asusovských vychytávek nepomohlo a nepomohlo ani, když jsem odpojil svůj 2TB sata disk (takže v systému zbylo už jen to SSD)... Pak jsem zkusil bios zresetovat, též nepomohlo. Dál jsem se podíval na to zarovnání sektorů SSD a všechno v pořádku. Zkontroloval jsem kabely, a SSD mám připojeno SATA kabelem 6GB/s do příslušného konektoru na desce.

Myslím si, že to bude čistě windowsovská záležitost, protože různé objemné aplikace se načítají na SSD výrazně rychleji než na mém druhém disku, takže SSD pracuje evidentně správně.

Ještě se mi stala jedna taková zajímavost - nainstaloval jsem AVG, a počítač zcela přestal nabíhat. Prostě se vždycky zaseknul na obrazovce "Spouštění systému windows" a i když jsem ho nechal třeba 10 minut, tak se dál neposunul (ale nebyl úplně zamrzlý, to logo se pořád hýbalo). Do nouzového režimu to poprvé naběhlo skvěle - během několika vteřin. Podruhé už ovšem ne, bootování se zaseklo na souboru avgisdh.sys (nebo tak nějak, každopádně mě tím došlo, že to způsobuje AVG). Takže se mi posléze povedlo AVG odinstalovat a tím vrátit počítač aspoň do původního stavu, kdy sice bootuje pomalu, ale aspoň nabootuje.

Nicméně problém přetrvává, nějaké další nápady? Ještě jsem se díval do toho Prohlížeče událostí, ale protože s tímto nástrojem nemám žádné zkušenosti, tak ani nevím, co bych měl hledat?

Díky za rady...
Pabos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pabos »

Pánové tak vyřešeno...

Neptejte se mě proč, ale zkusil jsem různě popřepojovat USB zařízení v jednotlivých USB portech, a teď to nabíhá během několika vteřin... umíte mi někdo vysvětlit, jak mohlo zapojení stejných zařízení do různých USB portů způsobit, že počítač teď nabíhá asi tak 8x rychleji? Je pravda, že jsou tam různé znáčky typu že u jedněch USB je nakreslená klávesnice, u jiných myš a tak, ale tomu jsem při zapojování nevěnoval pozornost... evidentně to byl omyl a když jsem to teď zapojil v souladu s těmito symboly, tak už to lítá jako drak... nevím, nechápu, (měl jsem za to, že jsou všechny ty USB konektory stejné) každopádně Vám mockrát děkuji za rady a kdybyste mi ještě někdo uměl vysvětlit, proč to může něco takového způsobit, budu Vám opravdu vděčný :).

Díky!
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: [VYŘEŠENO] Nová sestava, 5x pomalejší čas bootování?

Příspěvek od OndraSter »

USB. Klasika bordel v ovladačích od Intelu. (A to je z nich ještě nejlepší.) Zařízení neodpovídá a systém čeká.. a čeká... a ovladač neodpovídá.. a tak čeká dál.

(Jinak mě to s Crucial M4 a MSI Z77A-G45, dedikovanou a interní grafikou zapnutou zároveň bootuje od POSTu po přihlášení 5-7 sekund.)
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
Odpovědět

Zpět na „Windows 7“