Verzovací system - pár dotazů...
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Verzovací system - pár dotazů...
Ahoj, potřebujeme zavést nějaký verzovací systém, třeba Git, nebo něco podobného ( = doporučte třeba něco lepšího) na server (kde běží win).
Programátoři (pracující na pc s Win) pak budou na tento server ukládat projekty...Je to možné? Co vše bude potřeba ke zprovoznění Git-u? Případně doporučte jiný systém...Díky.
Programátoři (pracující na pc s Win) pak budou na tento server ukládat projekty...Je to možné? Co vše bude potřeba ke zprovoznění Git-u? Případně doporučte jiný systém...Díky.
- 1Pupik1989
- Začátečník

-
Re: Verzovací system - pár dotazů...
Dobrý je github.com, má i aplikaci pro synchronizaci. Sám ho používám.
CPU: AMD Phenom II x4 955BE @ 4GHz FAN: Arctic Cooling Freezer Xtreme rev.2
MB: MSI 760GM-E51
RAM: Kingston 2x4Gb RAM DDR3 1333 @ 1466MHz
GPU: Gigabyte Radeon HD 6850 OC 985/1260MHz
HDD: WD Caviar Green WD10EARX 1TB SATAIII/600, ZDROJ: Fortron FSP550-APN (550W)
MB: MSI 760GM-E51
RAM: Kingston 2x4Gb RAM DDR3 1333 @ 1466MHz
GPU: Gigabyte Radeon HD 6850 OC 985/1260MHz
HDD: WD Caviar Green WD10EARX 1TB SATAIII/600, ZDROJ: Fortron FSP550-APN (550W)
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
ok, ale ještě si nejsem jist, zda budeme používat "cloudové" řešení...Takže kdyby bylo toto zamítnuto (a asi bude, když už existuje ten server), tak nebude problém nainstalovat git na server kde běží win? A co vše je potřeba? Díky...
- xp__
- Červená karta

-
My jsme v práci používali cvs - program WinCvs pod licencí GNU GPL. Na rozdíl od GitHub, svn má velmi použitelné rozhraní. Server lze celkem snadno rozchodit. Sice vývoj byl již ukončen, ale nenarazili jsme na žádný vážný problém. Funguje bez problému Win2000, WinXP, Win7. Win8 jsme nemeli.
- nou
- Začátečník

-
ten server by som dal na linux. git je proste linuxova zalezitost a proste vsetky nadstavby nanho su pisane hlavne pre linuxove prostredie. ci uz ide o gitorious http://gitorious.org/gitorious/pages/Installation alebo ine. totiz zakladny git demon je zahrnuty v zakladnej instalacii git a moze si ho spustit hocikto lokalne. autentifikaciu a spravovanie repozitarov samotny git neriesi.
pokial ide pre GUI tak najlepsie co som asi zatial videl je toto http://www.sourcetreeapp.com/
CVS/SVN je dnes uz zastarala technologia a kazdy prechadza niekam inam.
pokial ide pre GUI tak najlepsie co som asi zatial videl je toto http://www.sourcetreeapp.com/
CVS/SVN je dnes uz zastarala technologia a kazdy prechadza niekam inam.
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
no, takže už mám konkrétní požadavky:
-git nebo jemu podobné
-bude běžet na místním serveru, kde jsou a dále budou win server 2011
-v žádném případě cloud a podobné - prostě data musí zůstat u nás...
-programátoři se k tomu budou ze svých PC připojovat...
-git nebo jemu podobné
-bude běžet na místním serveru, kde jsou a dále budou win server 2011
-v žádném případě cloud a podobné - prostě data musí zůstat u nás...
-programátoři se k tomu budou ze svých PC připojovat...
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
ještě mě napadla tato varianta: co říkáte na Mercurial (Hg)?
- nou
- Začátečník

-
mercurial je ako boing 747. nastupis pohodlne preletis atlantik za par hodin, pristanes a vystupis.
git - raketoplan odstartujes s trojnasobnym pretazenim preletis atlantik sest krat rychlejsie ako vystrelena gulka a vyklopi ta na druhej strane. leti autopilot ale ak ho naozaj chces ovladat potrebujes doktorat z matematiky a fyziky.
git - raketoplan odstartujes s trojnasobnym pretazenim preletis atlantik sest krat rychlejsie ako vystrelena gulka a vyklopi ta na druhej strane. leti autopilot ale ak ho naozaj chces ovladat potrebujes doktorat z matematiky a fyziky.
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
jj, taky na to koukám - mercurial jsem v nedbeansu zprovoznil+ byl schopen vidět verze za půl hodiny...s gitem to trvalo půl dne metodou pokus-omyl...
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Ok, tak jsem na svém notebooku rozchodil a vyzkoušel mercurial, ale není mi pořád jasná jedna věc, a to, jak budou vývojáři k projektům přistupovat a kde všude musí být mercurial nainstalovaný (vývoj bude probíhat v pspadu a netbeansech)...
Schéma jak by to mělo fungovat:http://imageshack.us/photo/my-images/543/vyvoj.jpg
Díky moc za vysvětlení...
P.S.: Vývojáři se budou připojovat jak z lokální sítě, tak vzdáleně (z domova)... Jak toto vyřešit? VPN, SSH?
Schéma jak by to mělo fungovat:http://imageshack.us/photo/my-images/543/vyvoj.jpg
Díky moc za vysvětlení...
P.S.: Vývojáři se budou připojovat jak z lokální sítě, tak vzdáleně (z domova)... Jak toto vyřešit? VPN, SSH?
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
Ok, rozchodil jsem mercurial na serveru a přes místní síť se na něj dostanu. Zjistil jsem ale, že na přístup zvenčí bude potřeba vpn (vše ostatní je zakázané)...
Ale stále mi trochu není jasné, jak efektivně se má ten verzovací systém používat? Budou se přes něj tvořit weby (php) a když na konkrétní projektu/webu budou pracovat dva vývojáři, tak nevím jak efektivně verzovací systém použít - to se bude používat větvení? Díky...
Ale stále mi trochu není jasné, jak efektivně se má ten verzovací systém používat? Budou se přes něj tvořit weby (php) a když na konkrétní projektu/webu budou pracovat dva vývojáři, tak nevím jak efektivně verzovací systém použít - to se bude používat větvení? Díky...
- nou
- Začátečník

-
git aj hg su v podstate to iste. len git dokaze byt niekedy raketova veda. asi si zmeteny z toho ze aj mercurial aj git su distribuovane systemy a co to vlastne znamena. z pohladu git/hg nie je ziadny repozitar specialny. vsetky su si rovnocenne. co maju su vzdialene repozitare. nemusi byt ziadny centralny server a vyvojar moze pracovat cisto lokalne na svojom PC. ak su dvaja tak si mozu vymienat priamo medzi sebou bez prostrednika. mozete pouzivat "centralny" repozitar do ktoreho budu vsetci pushovat svoje zmeny. teda rovnako ako v pripade SVN. dalej mozete pouzit github pristup. teda kazdy vyvojar ma na serveri svoj privatny repozitar. do neho pushuju svoje zmeny. potom si kazdy vyvojar pretiahne zmeny z tychto privatnych repozitarov. moze byt urceny integrator ktory bude pretahovat zmeny zo vsetkych sukromnych repozitarov a posielat do svojho. a iba od neho si potom budu pretahovat ostatny. tychto integratorov moze byt viacero pre jednotlive subsystemy odkial to berie hlavny integrator. je to takzvany system dikatora a kapitanov. toto pouziva napr linuxovy kernel. git/hg vedia proste skalovat od jedneho vyvojara az po tisicky. vyhoda je ze sa da plynulo prechadzat z jedneho usporiadania na druhe podla potreby. http://thkoch2001.github.com/whygitisbe ... y-workflow
este hg vs git. hg je v urcitych ohladoch jednoduchsi ale git je na druhu stranu mocnejsi. taktiez v beznom pouzivani su obydva systemi rovnocenne rozdiely su v tych pokrocilejsich veciach. git bol proste postaveny na spravovanie najvecsieho SW projektu na svete.
este hg vs git. hg je v urcitych ohladoch jednoduchsi ale git je na druhu stranu mocnejsi. taktiez v beznom pouzivani su obydva systemi rovnocenne rozdiely su v tych pokrocilejsich veciach. git bol proste postaveny na spravovanie najvecsieho SW projektu na svete.
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
nou: díky...je už nainstalovaný HG... Funguje dobře, už jsem i zkoušel spolupráci s netbeansem...nevíš zda existuje nějaký plugin i do pspadu?
Jinak šéf chce mít projekty na hlavním serveru (ok, už tam HG běží a je připravená složka kde budou projekty)...Také naznačoval, že asi nebude potřeba aby měli všichni vývojáři u sebe nainstalovaný HG... Teď ale nevím, jak to bude u ostatních vývojářů - musí mít také HG? Protože když jsem připojen na místní síti, tak jsem normálně v netbeansech zapisoval na tom serveru, ale když budu mimo tu síť, tak musím používat vpn...
Trochu mi také není jasná tato věc: Bude projekt v repozitáři na serveru a nevím, jak s tím mají pracovat ostatní = mají tvořit vlastní větve, nebo jak? A jak zařídit, aby mi uložením vlastní verze nesmazali hlavní verzi na serveru? Protože když si udělají u sebe kopii projektu a já mezitím na serveru udělám v nějaké části kodu změnu a oni tam pak vloží zpět svojí verzi, tak mi přepíšou to moje ne?
Trochu plavu v té teorii, jak se to má správně používat -> ze začátku mě to bude asi v práci dost zdržovat
díky...
Jinak šéf chce mít projekty na hlavním serveru (ok, už tam HG běží a je připravená složka kde budou projekty)...Také naznačoval, že asi nebude potřeba aby měli všichni vývojáři u sebe nainstalovaný HG... Teď ale nevím, jak to bude u ostatních vývojářů - musí mít také HG? Protože když jsem připojen na místní síti, tak jsem normálně v netbeansech zapisoval na tom serveru, ale když budu mimo tu síť, tak musím používat vpn...
Trochu mi také není jasná tato věc: Bude projekt v repozitáři na serveru a nevím, jak s tím mají pracovat ostatní = mají tvořit vlastní větve, nebo jak? A jak zařídit, aby mi uložením vlastní verze nesmazali hlavní verzi na serveru? Protože když si udělají u sebe kopii projektu a já mezitím na serveru udělám v nějaké části kodu změnu a oni tam pak vloží zpět svojí verzi, tak mi přepíšou to moje ne?
Trochu plavu v té teorii, jak se to má správně používat -> ze začátku mě to bude asi v práci dost zdržovat
- nou
- Začátečník

-
pozry si ten odkaz mas tam obrazky moznych konfiguracii ako pouzivat git/hg. je to sice o git ale je to aplikovatelne na hocitktory distribuovany verzovaci system.
neviem co presne ten plugin roby ale repozitar bude mat u seba kazdy vyvojar. ak potrebuje ten plugin naistaovane hg tak bude musiet mat kazdy vyvojar hg. to
ze ti zvonka nejde pripojit sa na server je zalezitost nastavenia siete a remote repozitarov v hg. za prve treba zabezpecit aby sa dalo pripojit na server zvonka. to musi nastavit vas sietovy technik/admin servera. za druhe pridat si dalsi remote repo do hg s IP pod ktorou je pristupny server zvonka. aj ked kvoly bezepecnosti by som to nechal len cez VPN. asi nechcete aby sa mohol hocikto pripojit a naklonovat si repo.
pokial viem hg nedovoluje prepisat historiu. teda ak uz je raz nieco commitnute tak sa to uz neda vratit. git to umoznuje ale je to zlozitejsie a aj dost nebezpecne a clovek musi vediet co robi. vie to totiz dostat repo do nepekneho stavu. (vzdy sa mi to ale podarilo opravit).
osobne som pouzival dva modely branchovania. prvy je master+osobne vetvy. druhy je master/stable, develop + feature vetvy. v tom prvom ide o to ze je hlavna vetva a potom ma kazdy vyvojar osobnu vetvu do ktorej posiela zmeny. potom je urceny integrator ktory pretahuje zmeny z osobnych vetvy do master. toto ale prilis neodporucam neosvedcilo sa to. druhy je ze v release/master vetve je stabilny produkcny kod. vyvoj prebieha v develop vetve kam posielaju aktualne vyvijane zmeny. je dobre potom mat este aj feature vetvy v ktorej sa vyvija nova funkcionalita. v nej si proste drzi vyvojar kod ktory este nie je hotovy. ked ho dokonci tak spravi merge do develop verzie. napriklad ma spravit vyhladavanie a kym to vyvija tak rozbije pol projektu. tym ze to drzi v feature vetvy neovplivnuje ostatnych vyvojarov.
neviem co presne ten plugin roby ale repozitar bude mat u seba kazdy vyvojar. ak potrebuje ten plugin naistaovane hg tak bude musiet mat kazdy vyvojar hg. to
ze ti zvonka nejde pripojit sa na server je zalezitost nastavenia siete a remote repozitarov v hg. za prve treba zabezpecit aby sa dalo pripojit na server zvonka. to musi nastavit vas sietovy technik/admin servera. za druhe pridat si dalsi remote repo do hg s IP pod ktorou je pristupny server zvonka. aj ked kvoly bezepecnosti by som to nechal len cez VPN. asi nechcete aby sa mohol hocikto pripojit a naklonovat si repo.
pokial viem hg nedovoluje prepisat historiu. teda ak uz je raz nieco commitnute tak sa to uz neda vratit. git to umoznuje ale je to zlozitejsie a aj dost nebezpecne a clovek musi vediet co robi. vie to totiz dostat repo do nepekneho stavu. (vzdy sa mi to ale podarilo opravit).
osobne som pouzival dva modely branchovania. prvy je master+osobne vetvy. druhy je master/stable, develop + feature vetvy. v tom prvom ide o to ze je hlavna vetva a potom ma kazdy vyvojar osobnu vetvu do ktorej posiela zmeny. potom je urceny integrator ktory pretahuje zmeny z osobnych vetvy do master. toto ale prilis neodporucam neosvedcilo sa to. druhy je ze v release/master vetve je stabilny produkcny kod. vyvoj prebieha v develop vetve kam posielaju aktualne vyvijane zmeny. je dobre potom mat este aj feature vetvy v ktorej sa vyvija nova funkcionalita. v nej si proste drzi vyvojar kod ktory este nie je hotovy. ked ho dokonci tak spravi merge do develop verzie. napriklad ma spravit vyhladavanie a kym to vyvija tak rozbije pol projektu. tym ze to drzi v feature vetvy neovplivnuje ostatnych vyvojarov.
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
JJ, z venčí jedině přes VPN - jinak to nejde a nikdy nepůjde ->je to zakázanénou píše:...ze ti zvonka nejde pripojit sa na server je zalezitost nastavenia siete a remote repozitarov v hg. za prve treba zabezpecit aby sa dalo pripojit na server zvonka. to musi nastavit vas sietovy technik/admin servera. za druhe pridat si dalsi remote repo do hg s IP pod ktorou je pristupny server zvonka. aj ked kvoly bezepecnosti by som to nechal len cez VPN. asi nechcete aby sa mohol hocikto pripojit a naklonovat si repo.
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
ok, tak jsem to vymyslel takto:
na servru složka web. Zde budou všechny složky s jednotlivýma webama
ve složkách s weby budou repozitáře, např.:
http://imageshack.us/photo/my-images/54 ... zvren.png/
(na po otevření odkazu si obrázek zvětšete kliknutím...)
Vývojáři by si pak brali aktuální verzi z ostré verze (pull) a pak by to vraceli do ostré verze (push). Možná by mohl být jeden repozitář jako testovací...Myslíte, že by to takto mohlo být? Mě se to zdá ok
na servru složka web. Zde budou všechny složky s jednotlivýma webama
ve složkách s weby budou repozitáře, např.:
http://imageshack.us/photo/my-images/54 ... zvren.png/
(na po otevření odkazu si obrázek zvětšete kliknutím...)
Vývojáři by si pak brali aktuální verzi z ostré verze (pull) a pak by to vraceli do ostré verze (push). Možná by mohl být jeden repozitář jako testovací...Myslíte, že by to takto mohlo být? Mě se to zdá ok
- Broxik
- Začátečník

za sebe taky mohu doporucit SVNko. Konkretne sme pouzivali tortoise. Jinak do visual studia je paradni addon ankh svn kde mas pak tab z pending changes.... Jinak nastaveni svnka sem zvladl tenkra i ja pri prvni instalaci je to fakt easy je to zakomponovane primo i do win pruzkumnika takze muzes komitovat, stahovat verzi primo pres contect nabidku.
JInak s tim rozvrzenim nevim jak pracuje tne program co sis vybral ty, ale kdyby si udelal jednu hlavni slozku v svnku vzdy by si dotycny stahoval vsechny projekty a to mi neni jasne jestli toto chces. Asi mas lepsi delat co projekt to repozitar.
JInak s tim rozvrzenim nevim jak pracuje tne program co sis vybral ty, ale kdyby si udelal jednu hlavni slozku v svnku vzdy by si dotycny stahoval vsechny projekty a to mi neni jasne jestli toto chces. Asi mas lepsi delat co projekt to repozitar.
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
díky za odpověď, ale vedení jasně řeklo verzovací systém na způsob gitu, přičemž jsme se pak dohodli na mercurialu, který už jsem na serveru rozchodil (+ když jsem se celý týden zabýval tím mercurialem, tak by bylo blbý teď říct - smazat a dáme SVN
)...jen teď rozvrhnout složky a naučit se s ním efektivně pracovat...
- nou
- Začátečník

-
tak kazdy projekt by mal mat samostatny repozitar. odporucam prejst si nejaky tutorial pre hg. ak sa nenajde tak aj pre git. princip je v obydvoch systemoch rovnaky jediny rozdiel je v prikaze ktory sa pouzije.
odporucil by som uz spominany system stable, release a feature vetiev. dalej na ostru prevadzku by som si asi spravil nejaky deploy script ktory skopiruje aktualnu verziu z repozitara do adresara kde je web. neviem ako je to s hg ale pri gite sa neda pushovat do normalneho repozitara. da sa pushnut len do "bare" repozitara teda takeho ktory nema working directory (teda mozno sa da ale urcite nezmeni subory v working direcotry). za dalsie nie je podla mna vhodne aby bol repozitar na viditelnom mieste (budu to web projekty pokial som pochopil. nebolo by dobre ak by bol pristupny .hg adresar s repozitarom).
odporucil by som uz spominany system stable, release a feature vetiev. dalej na ostru prevadzku by som si asi spravil nejaky deploy script ktory skopiruje aktualnu verziu z repozitara do adresara kde je web. neviem ako je to s hg ale pri gite sa neda pushovat do normalneho repozitara. da sa pushnut len do "bare" repozitara teda takeho ktory nema working directory (teda mozno sa da ale urcite nezmeni subory v working direcotry). za dalsie nie je podla mna vhodne aby bol repozitar na viditelnom mieste (budu to web projekty pokial som pochopil. nebolo by dobre ak by bol pristupny .hg adresar s repozitarom).
- Václav Sedlář
- Žlutá karta Bazar

-
- Kontaktovat uživatele:
ahoj, díky za radu...ještě podotknu, že ten server, kde to bude, tak ten není přístupný z venčí a weby pak běží na jiném hostingu...toto je pouze náš vývojářský server, kde se to bude ukládat a pak se budou finální verze dávat na hosting...
Až budeš mít chvilku čas, mohl by si mi navrhnout rozvržení složek? Prostě je hlavní složka "web" a tam budou jednotlivé složky z webama a v nich by se měly konat všechny operace...Tedy když bude např. 7 webů, tak ve složce web bude 7 složek, které ponesou název daného webu...Co bude pak v té složce s daným webem už je +- jedno...jen aby se v tom člověk vyznal...
A vzdálený přístup (=mimo místní síť) bude přes VPN...
Moc děkuji...
Až budeš mít chvilku čas, mohl by si mi navrhnout rozvržení složek? Prostě je hlavní složka "web" a tam budou jednotlivé složky z webama a v nich by se měly konat všechny operace...Tedy když bude např. 7 webů, tak ve složce web bude 7 složek, které ponesou název daného webu...Co bude pak v té složce s daným webem už je +- jedno...jen aby se v tom člověk vyznal...
A vzdálený přístup (=mimo místní síť) bude přes VPN...
Moc děkuji...