Nema nekdo tip na nejaky kompletni hotovy balik pro home server..? Zkousel jsem:
- NAS4Free - moc me nenadchnul
- OpenMediaVault - taky nic moc.. prakticky identicky s NAS4Free
..u obou mam problemy s nastavenim prav uzivatelu.. prakticky nefunguji.. nedokazu zpristupnit uzivatelum konkretni slozky.. nehlede na to, ze mi oba baliky na disku delaj pri tvorbe tehle prav slozky, ktere nemaj s tim, co tam vytvarim ja, nic spolecnyho a ve finale kazdej user stejne vidi vsechno.. minimalne o tridu vyse nez by mel..
V kazdym pripade jsem po dvou dnech pokusu spokojen asi tak, ze nevim nevim jestli uschovam data na neco, co sam nepovazuju za moc funkcni a stable..
Na netu jsem nasel jeste:
- Amahi Home Server - Jeste vyzkousim..
- EON ZFS Storage - vypada dost divoce a moc se mi nechce ani testovat
- Openfiler - Je mi na nic, pro svou x64 only podporu
Obecne.. chci neco, co mi umozni backup dat, torrent klienta a vubec mit takhle PC v siti na vsechno.. aktualne to resim pres XP+TeamViewer pro nejnutnejsi spravu.. idealni reseni to ale rozhodne neni.. torrent muzu sledovat z mobilu, ale konfigurovat ho a vkladat do nej data muzu jen pres onen TeamViewer.. na druhe strane mam takto velmi pohodlne nasdilene slozky ve kterych jsou data Apache serveru apod..
Linux je asi reseni, ale moc se mi to nechce cely instalovat a vymyslet co na onom PC vubec pobezi... jak pak bude probihat sprava klienta zatim taky moc nevim.. idealne bych chtel mit vsechny funkce dostupny v prohlizeci nebo neco podobnyho.. proto jsem hledal kompletni NAS sw balik..
No.. tot asi zatim vse k tomu co se mi honi hlavou.. kdyby nekoho napadlo jeste neco, co se kde vali na netu, nebo mel nekdo nejaky tip, dejte pls vedet..
EDIT:// Ted me tak napadlo, ze ja bych to s uplnym klidem nechal bezet jen jako media center s pristupem pres web.. sam nevim.. docela by me zajimalo, jak svy maly servery provozujete vy..
Home-Server NAS aplikace.. NAS4Free alternativy apod.
- Maxtor
- Začátečník

-
- Maxtor
- Začátečník

-
Re: Home-Server NAS aplikace.. NAS4Free alternativy apod.
Ta jsem vyzkousel par alternativ a fakt nevim.. linux pro me neni problem, ale nelibi se mi moznosti konfigurace danych server aplikaci.. nejak se s tim porad nemuzu domluvit, co se tyce prav apod..
- NAS4Free - moc me nenadchnul, ale aktualne asi jedina moznost, protoze se z tehle free veci tvari nejvice konzistentne
- OpenMediaVault - ten mi moc nesedl.. nabizi prakticky to stejne, co NAS4Free, ale s nemoznosti instalovat na klicenku
- Amahi Home Server - Spoustu lidi chvaleny, ja jsem to nedal.. k baliku lze nainstalovat par integrovanych aplikaci, ktere jsou ale vesmes priserne a vubec.. po instalaci mi to cely pripadalo jako kazdy pes jina ves.. co aplikace, to nejaky sileny amatersky paskvil
- EON ZFS Storage - vypada dost divoce... zatim nevyzkouseno
Takze jsem tam kde jsem byl.. bud NAS za 20k nebo klasicky sdilena plocha ve windows
- NAS4Free - moc me nenadchnul, ale aktualne asi jedina moznost, protoze se z tehle free veci tvari nejvice konzistentne
- OpenMediaVault - ten mi moc nesedl.. nabizi prakticky to stejne, co NAS4Free, ale s nemoznosti instalovat na klicenku
- Amahi Home Server - Spoustu lidi chvaleny, ja jsem to nedal.. k baliku lze nainstalovat par integrovanych aplikaci, ktere jsou ale vesmes priserne a vubec.. po instalaci mi to cely pripadalo jako kazdy pes jina ves.. co aplikace, to nejaky sileny amatersky paskvil
- EON ZFS Storage - vypada dost divoce... zatim nevyzkouseno
Takze jsem tam kde jsem byl.. bud NAS za 20k nebo klasicky sdilena plocha ve windows
- N_o_c_l_a_f
- Začátečník

NAS4Free - za ty prachy... 
Jinak co se tyce prav. Reseni je vypnout browsable adresare a kazdemu uzivateli namapovat vlastni adresar jako sitovy disk.
Prava tedy sice budou mit ke vsemu, ale bez presne znalosti jmena adresare jineho uzivatele se do nej nedostanou. Trochu tupy reseni, ale funkcni.
Jinak co se tyce prav. Reseni je vypnout browsable adresare a kazdemu uzivateli namapovat vlastni adresar jako sitovy disk.
Prava tedy sice budou mit ke vsemu, ale bez presne znalosti jmena adresare jineho uzivatele se do nej nedostanou. Trochu tupy reseni, ale funkcni.
- Maxtor
- Začátečník

-
V LANu budiz, ale pri dostupnosti z venku dost pru*er... nevim.. jsem z toho cely nejaky nastvany.. v podstate potrebuju 3 veci.. backup, torrent a stream videa a audia.. zacinam mit strach, ze to dopadne tak, ze prekousnu x64, vymenim HW na kterym to bezi a koupim Windows Media Server..
Vcera jsem zkusil jeste FreeNAS a z vyse jmenovanych mi jako NAS pripada nejlepsi.. rozhodne se nejlip ovlada.. na drue strane.. zatim jsem virtual nesmazal a budu postupne prichazet na to, jak do nej integrovat i neco vic, nez jen backup pole..
To jsou vazne vsechny tyhle Linux distribuce takovej silenej bastl..?
Vcera jsem zkusil jeste FreeNAS a z vyse jmenovanych mi jako NAS pripada nejlepsi.. rozhodne se nejlip ovlada.. na drue strane.. zatim jsem virtual nesmazal a budu postupne prichazet na to, jak do nej integrovat i neco vic, nez jen backup pole..
To jsou vazne vsechny tyhle Linux distribuce takovej silenej bastl..?
- N_o_c_l_a_f
- Začátečník

V necem bastl, ale zadara...
Pristup z vnejsku je blbej, mno. Nepomaha ti ani kdyz rucne zmenis prava na adresare rucne v sheelu? Protoze mne fungovala autorizace uzivatele vcelku fajn, ale blbly mi "akorat" prava ke konkretnim folderum.
U FreeNASu pozor, presel na ZFS Z1/Z2 pole ktery nejdou zvetsovat pridanim disku jako graid5.
Pristup z vnejsku je blbej, mno. Nepomaha ti ani kdyz rucne zmenis prava na adresare rucne v sheelu? Protoze mne fungovala autorizace uzivatele vcelku fajn, ale blbly mi "akorat" prava ke konkretnim folderum.
U FreeNASu pozor, presel na ZFS Z1/Z2 pole ktery nejdou zvetsovat pridanim disku jako graid5.
- Maxtor
- Začátečník

-
No FreeNAS je obecne problem i kvuli HW narokum.. stavej to na minimu 4GB RAM + 1GB RAM na kazdy dalsi TB kapacity pole.. jak jsem psal.. chtel bych neco fakt jednoduchyho a funkcniho.. co se tyce tech prav tak to samy.. nastavit usery ano, ale kdyz jim chci davat slozky a zakazat browse vsude okolo po poli, da se to delat jen cestou pridelovani svazku userum.. pristupy ke slozkam proste nejak nejedou.. ale otazka je, jestli nedelam neco blbe no.. spise me stve celkove ta nepohodlnost ovladani.. budkt asi muset prejit ke komercnim produktum..