Šifrovanie dát na ext. HDD

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
lenusska
Nováček
Nováček

Šifrovanie dát na ext. HDD

Příspěvek od lenusska »

Ahojte, páni, neviem či som s týmto nemala ísť do sekcie SW, ale zaujíma, ako je to so šifrovaním dát na externom HDD. Chcela by som sa poopytovať na nejaké veci a bola by som rada, keby ste mi poradili :D

Totiž, chcem si kúpiť nejaký disk a nosiť ho so sebou. No a pri strate by nebolo dobré, keby sa mi niekto dostal k citlivým dátam vytvoreným v office, alebo k mpegom, fotkám, mp3 atď. Vlastne k ničomu súkromnému :D

Napríklad kamoška má Apacer. Má to jednoduché používanie. Rozdelila si to na dve polovice a teraz po zastrčení do USB sa prvá polovica HDD ukáže ako bežný USB kľúč (verejná zóna) a tam má k dátam prístup každý, kto chce. V tej verejnej zóne má aj od výroby nejaký súbor na ktorý keď pokliká, ukáže sa jej okienko a keď doňho zadá správne heslo, otvorí sa jej secret zóna, čiže tá druhá polovica HDD. Tam sa k dátam dostane teda len vyvolený.

Iná baba má zasa Samsung, a tam je to nejaké zložitejšie, takže to neviem opísať, ale výsledok je rovnaký.

Čítala som niekde, že systém je taký, že vždy ide iba o obyčajný HDD. No a potom ako bonus dá k nemu výrobca nejaký SW. Samozrejme dá taký, ktorý nesie jeho meno. Že ale v žiadnom prípade nejde o nič, čo by bolo nejakým spôsobom spolu previazané.

Tak sa chcem teda opýtať, či je to tak.
A či teda s princípu môžem, keby som mala napríklad taký Samsung, ten original SW vymazať, a nakopírovať si tam ten Apacer SW, či to nebude nejaké nekompatibilné. Alebo naopak, vymazať Apacer a dať ten SW Samsungový.

Ďakujem :D
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Re: Šifrovanie dát na ext. HDD

Příspěvek od pepak.net »

lenusska píše:Čítala som niekde, že systém je taký, že vždy ide iba o obyčajný HDD. No a potom ako bonus dá k nemu výrobca nejaký SW. Samozrejme dá taký, ktorý nesie jeho meno. Že ale v žiadnom prípade nejde o nič, čo by bolo nejakým spôsobom spolu previazané.

Tak sa chcem teda opýtať, či je to tak.
Jak kdy. U levných disků to obvykle je tak, jak píšeš (ale v tom případě ti nic nebrání, prostě koupit úplně libovolný obyčejný disk a tu šifrovanou část si na něm vytvořit třeba pomocí TrueCryptu). Dražší disky v sobě mohou mít specializovaný šifrovací čip a tam už nějaké záměny moc v úvahu připadat nebudou.
lenusska
Nováček
Nováček

Příspěvek od lenusska »

Som rada, že sa niekto našiel :D Ide o tie lacnejšie, peňazí nazvyš niet :D

By ma zaujímalo, že či sa nejako zvyšuje riziko pri použití šifrovania oproti nešifrovaniu. Jednako, že si to zmyslí jeden deň buď nerozšifrovať, alebo mi napríklad súbor poškodí, čo by sa napríklad u nešifrovania nestalo. Predsa len je to neustálé prerábanie dát na iné a späť. Teda aspoň ja si to tak predstavujem, že to vždy prepočíta jednotlivé bity na nejaké iné hodnoty a pri rozšifrovaní zasa späť. No a nepomýlte sa niekedy :D Ako je to???

A recenzie na ten TrueCrypt vidím veľmi dobré (podobne robí aj ten Samsung, len to má na obrazovke krajšie :D ) U toho Apaceru sa mi páči zasa tá jednoduchosť, môže byť podstatný rozdiel v "sile zabezpečenia" medzi tým chváleným TrueCrypt a tými na HDD?
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

lenusska píše:By ma zaujímalo, že či sa nejako zvyšuje riziko pri použití šifrovania oproti nešifrovaniu.
Tak na půl. Šifrování samo o sobě nezvyšuje riziko ztráty dat a dobré šifrovací programy jsou dělané tak, že poškození jednotlivého sektoru má přesně stejné účinky jako poškození téhož sektoru na nešifrovaném disku. Jediné citlivější místo je hlavička, ve které jsou uložené šifrovací klíče, a ta je citlivá hodně - její poškození rovná se ztrátě dat. Proto také všechny slušné programy umožňují udělat její kopii a je velice vhodné si tu kopii dobře uložit (radši na víc míst).

Druhá věc je, že ačkoliv se v principu neliší obnova šifrovaného disku od nešifrovaného, se šifrovanými disky mají lidé i programy méně zkušeností a čas od času něco svou neznalostí nebo nezkušeností zprasí. Plus ten, kdo zachraňuje data, musí znát přístupové heslo, které nemusí nutně být v tvém zájmu sdělovat...
A recenzie na ten TrueCrypt vidím veľmi dobré (podobne robí aj ten Samsung, len to má na obrazovke krajšie :D ) U toho Apaceru sa mi páči zasa tá jednoduchosť, môže byť podstatný rozdiel v "sile zabezpečenia" medzi tým chváleným TrueCrypt a tými na HDD?
Ano, může. Pokud je program blbě napsaný, může být stejně "bezpečný", jako kdyby data vůbec nebyla zašifrovaná.
lenusska
Nováček
Nováček

Příspěvek od lenusska »

:o tak to by som nerada takto dopadla, na tie pribaľované iste recenzie nie sú, prejdem teda radšej na ten chválený TrueCrypt. Teraz som si prečítala ďaľšie zaujímavé články o ňom, lepšie programy fakt asi bežne nie sú. Spomínajú sa nejaké spomalenia, uvidím.

Tá hlavička je pre účel šifrovania nejaký vytvorený súbor na disku? Ako sa robí jej kópia? Navedie na to inštalácia, alebo je to extra úkon?
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

lenusska píše::o tak to by som nerada takto dopadla, na tie pribaľované iste recenzie nie sú, prejdem teda radšej na ten chválený TrueCrypt.
Ano, to je jedna výhoda TrueCryptu: Že je poměrně dobře prozkoumaný. To nemusí nutně znamenat, že je bezpečný, ale je u něj větší pravděpodobnost než u programů, které se dávají ke flashkám.
Spomínajú sa nejaké spomalenia, uvidím.
Ze zpomalení není třeba mít strach - vesměs se projeví akorát v benchmarcích, ne při používání.
Tá hlavička je pre účel šifrovania nejaký vytvorený súbor na disku? Ako sa robí jej kópia? Navedie na to inštalácia, alebo je to extra úkon?
Hlavička je součást šifrovaného kontejneru. V TrueCryptu tvoří prvních několik sektorů. V jiných programech může být i jinde, klidně roztroušená po celém kontejneru.

Každý program na její zálohu někde ve svém grafickém rozhraní má funkci. TrueCrypt například pod tlačítkem "Volume tools".
lenusska
Nováček
Nováček

Příspěvek od lenusska »

Neviem ešte, aký mi to poskytne užívateľský komfort, ale asi celý disk rozdelím na tie sektory, ako vidno na obrázkoch TrueCryptu, a dám napríklad
A sektor - fotky
B sektor - hudba
C sektor - filmy
D sektor - hesla, registrácie
E sektor - účty v banke :D
F sektor - korešpodencia
atď
a každému priradím heslo. Ak by som chcela všetky hesla rovnaké, dovolí to TrueCrypt?
A dovolí potom pri práci "otvoriť" si súčasne viac sektorov? Napríklad by som počúvala hudbu a riešila korešpodenciu. Alebo by som chcela kopírovať zo sektoru do sektoru. Alebo by som ich chcela mať otvorené všetky.

To rozdelenie sa mi zdá totiž výhodné, lebo

ak náhodou napríklad zaspím pri filme, nebude sa mi niekto hrabať vo fotkách, ako sa mi už raz stalo :evil:

a tiež to vidím ako ochranu, ak by mi niekto chcel ťahať dáta cez internet. Ako je to v tomto prípade? Vtedy mu budú užitočné len tie z práve odheslovaného (rozšifrovaného) sektora, a ostatné si povyťahuje preňho nepoužiteľné? Alebo pokiaľ nevytiahne aj hlavičku, uvidí ako hieroglify všetko? Dá sa vôbec tá hlavička vytiahnuť?

Tieto veci som sa nikde nedočítala, možno sa niečoho takého obávam zbytočne, ale niekedy, keď sa mi dosť spomalí internet, radšej sa pre istotu rýchlo odpájam.....
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

lenusska píše:Neviem ešte, aký mi to poskytne užívateľský komfort, ale asi celý disk rozdelím na tie sektory, ako vidno na obrázkoch TrueCryptu, [...] a každému priradím heslo. Ak by som chcela všetky hesla rovnaké, dovolí to TrueCrypt?
Ano.

Pokud "sektory" rozumíš to samé, čemu TrueCrypt i já říkáme "šifrované kontejnery" (v tomto případě pravděpodobně souborové).
A dovolí potom pri práci "otvoriť" si súčasne viac sektorov?
Ano. Je omezení na počet současně otevřených kontejnerů, protože každý musí mít svoje písmenko a písmenek je jen 26 (a z toho některá jsou už obsazená). Ale pravděpodobně tě to moc omezovat nebude.
ak náhodou napríklad zaspím pri filme, nebude sa mi niekto hrabať vo fotkách, ako sa mi už raz stalo
Souhlasím.
Ako je to v tomto prípade? Vtedy mu budú užitočné len tie z práve odheslovaného (rozšifrovaného) sektora, a ostatné si povyťahuje preňho nepoužiteľné?
Ano.
Alebo pokiaľ nevytiahne aj hlavičku, uvidí ako hieroglify všetko?
Ne. Každý kontejner má svoji vlastní hlavičku, která je použitelná právě jen pro ten kontejner. Pokud tedy vytvoříš X nezávislých kontejnerů, bude mít každý X nezávislých hlaviček a mimo jiné z nich ani nebude vidět, že jsou chráněné stejným heslem. Musíš ovšem těch X kontejnerů vytvořit nezávisle na sobě - pokud vytvoříš jeden a ten rozkopíruješ pod X různých názvů, tak samozřejmě stačí hlavička z kteréhokoliv z nich pro otevření všech.

Pozor taky na keyloggery - kdyby útočník zjistil heslo (použivá se jen na začátku při otvírání kontejneru, potom je hned zničeno), tak ho můžeš použít na všechny kontejnery.
Dá sa vôbec tá hlavička vytiahnuť?
Přirozeně. A pokud je kontejner otevřený, tak se dá z paměti vytáhnout jeho šifrovací klíč a kdykoliv později použít k získání přístupu k tomu kontejneru.
lenusska
Nováček
Nováček

Příspěvek od lenusska »

Kontajnerov určite nie viac ako 10, ale možno po namlskaní budú pribúdať :D Prípadne budem nosiť zálohy všetkým známym, je ich takých dosť, našťastie písmen veľa nie :-D

Až som správne pochopila, ak mi aj vytiahne celý kontajner a s ním aj hlavičku, je tento bez hesla preňho nepoužiteľný. Ten, ktorý však budem mať v tom čase práve otvorený, použiť môže. Heslá by rovnaké radšej byť nemali a občasná obmena by na škodu nebola.

Niekde som čítala práve o tom keyloggeri, že v jeho prípade je šifrovanie bezpredmetné.
Niekto povolaný ale namietal, že "pokiaľ sa k heslu použije aj nejaký súbor, potom je to nepriestrelné". O aké heslovanie to ide?
Naposledy upravil(a) lenusska dne ned 7. dub 2013, 15:49, celkem upraveno 1 x.
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

lenusska píše:Až som správne pochopila, ak mi aj vytiahne celý kontajner a s ním aj hlavičku, je tento bez hesla preňho nepoužiteľný.
Přesně tak.
Ten, ktorý však budem mať v tom čase práve otvorený, použiť môže.
Ne bezvýhradně, má to určité podmínky, ale měla bys s tím počítat jako s možností.
Heslá by rovnaké radšej byť nemali a občasná obmena by na škodu nebola.
Různá hesla bych považoval za rozumná. Občasná obměna je pro toto použití celkem k ničemu (útočníkovi stačí to heslo mít jen jednou a jednou získat přístup ke kontejneru, pak z něj dokáže dostat šifrovací klíč a pak už změna hesla nic neřeší), důležitější je, abys použila taková, která nepoužiješ nikde jinde.
Niekde som čítala práve o tom keyloggeri, že v jeho prípade je šifrovanie bezpredmetné.
V podstatě ano. Obecně lze říct, že pokud připojíš kontejner poté, co měl útočník možnost manipulovat s tvým počítačem, tak je veškerá bezpečnost v háji.
Niekto povolaný ale namietal, že pokiaľ sa k heslu použije aj nejaký súbor, vraj potom je to nepriestrelné. O aké heslovanie to ide?
TrueCrypt umí vedle hesla použít i libovolné množství "keyfile", což jsou právě soubory, které slouží (zjednodušeně řečeno) jako "část hesla". Odolnost vůči keyloggerům je problematická - pomůže ti to snad proti hardwarovým keyloggerům, proti softwarovým spíš ne. Zejména nepomůže, pokud útočník ví, že používáš TrueCrypt, a příslušně tomu ten keylogger přizpůsobí.
lenusska
Nováček
Nováček

Příspěvek od lenusska »

Ak sa mi teda raz dostane do rozšifrovaného kontajnera, navždy ho používam preňho obnažený. Takto mi môže postupne obnažiť celý disk a kedykoľvek, čo už len pripojením do USB, je mu k dispozícii vždy celý :evil:

Nepoznám tajomstvá šifrovania, ale ak zmena hesla nepomôže, dalo by sa to obísť tak, že ak vytvorím na 1000GB disku 20 kontajnerov o veľkosti 50GB, a využijem 5, mohla by som raz za obdobie pre obnovenie bezpečnosti, teda namiesto zmeny hesla, dáta z tých piatich preniesť do iných piatich, ešte bezpečných, a v budúcnosti to ešte dva razy zopakovať?

A staré kontajnery by sa mohli potom zrušiť a na ich mieste vytvoriť v budúcnosti nové, zasa bezpečné?

Čiže možno sa chcem opýtať, či má po nainštalovaní TrueCryptu každý kontajner svoj jedinečný šifrovací kľúč, ktorý sa preinštalovaním celého programu u každého kontajnera zasa zmení na iný jedinečný, prípadne sa jedinečné šifrovacie klúče pomenia na iné, vymazaním jednotlivých kontajnerov (len neviem či TrueCrypt takúto operáciu dovolí) a vytvorením na ich mieste nových, teda zasa bezpečných?
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

lenusska píše:Nepoznám tajomstvá šifrovania, ale ak zmena hesla nepomôže, dalo by sa to obísť tak, že ak vytvorím na 1000GB disku 20 kontajnerov o veľkosti 50GB, a využijem 5, mohla by som raz za obdobie pre obnovenie bezpečnosti, teda namiesto zmeny hesla, dáta z tých piatich preniesť do iných piatich, ešte bezpečných, a v budúcnosti to ešte dva razy zopakovať?
To bys mohla. Základní řešení ovšem je, nepouštět útočníka k počítači, na kterém ty kontejnery připojuješ.

Kromě toho nepotřebuješ vytvářet kontejnery předem. Když zjistíš, že je nějaký zkompromitovaný, tak vytvoříš nový kontejner, překopíruješ do něj data a původní kontejner smažeš.
Čiže možno sa chcem opýtať, či má po nainštalovaní TrueCryptu každý kontajner svoj jedinečný šifrovací kľúč,
Ano.
ktorý sa preinštalovaním celého programu u každého kontajnera zasa zmení na iný jedinečný,
Ne. Klíč je svázaný pouze s kontejnerem (a případně se zálohou jeho hlavičky), s ničím jiným. Zejména nijak nesouvisí s instalací TrueCryptu.
prípadne sa jedinečné šifrovacie klúče pomenia na iné, vymazaním jednotlivých kontajnerov (len neviem či TrueCrypt takúto operáciu dovolí) a vytvorením na ich mieste nových, teda zasa bezpečných?
Ano.
lenusska
Nováček
Nováček

Příspěvek od lenusska »

Útočníka očakávam po sieti, externý disk môžem pripojiť na niečí zle zabezpečený počítač, v dobrej viere :old7: .....

Rozumela som princípu tak, že nový disk rozdelím na sektory (oddiely) a až následne nainštalujem TrueCrypt, ktorým tie sektory zašifrujem a tým sa z toho stávajú nejaké tie zásobníky, kontajnery. Takže myslela som, že odinštalovaním programu sa "kontajnery" rušia, hlavičky so šifrovanými kľúčami teda zmiznú spolu s programom a zostanú zasa obyčajné sektory (oddiely) na disku. Nainštalovaním sa to inovuje.

Takže na disku mám sektor jeden, a programom sa mi vytvoria akési adresáre, kontajnery?

A sú nejaké poznávacie znamenia, že mám kontajner už kontaminovaný?
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

lenusska píše:Útočníka očakávam po sieti, externý disk môžem pripojiť na niečí zle zabezpečený počítač, v dobrej viere :old7: .....
Platí, co jsem napsal.
Rozumela som princípu tak, že nový disk rozdelím na sektory (oddiely)
To nedělej. TrueCrypt sice umí i takovéhle kontejnery ("device-based"), ale do začátku určitě použij souborové kontejnery (vytvoří se ti soubor o zadané délce a ten obsahuje všechno, co je potřeba). Až se s tím naučíš pracovat, tak můžeš začít zvažovat i device-based kontejnery, ale spíš bych ti to nedoporučoval - i když odmyslím od toho, že se device-based kontejnery dají velmi snadno omylem poškodit (čti http://www.pepak.net/bezpecnost/ochrana ... ontejneru/), tak nejspíš narazíš na to, že Windows nemají moc v oblibě víc partition na jednom flashdisku.
Takže myslela som, že odinštalovaním programu sa "kontajnery" rušia, hlavičky so šifrovanými kľúčami teda zmiznú spolu s programom a zostanú zasa obyčajné sektory (oddiely) na disku. Nainštalovaním sa to inovuje.
Ne. Tak nepracuje žádný rozumný program. Pokud narazíš na nějaký, který funguje takhle, tak rychle pryč od něj - jak bys například řešila přístup k datům v případě, že by ti spadly Windowsy?
A sú nejaké poznávacie znamenia, že mám kontajner už kontaminovaný?
Obecně ne. V konkrétním případě možná.
lenusska
Nováček
Nováček

Příspěvek od lenusska »

Veľmi ďakujem za vysvetlenie, už to len preletela, cestujem preč, ešte sa k tomu vrátim, pretože som to prvé asi nie dobre napísala. Dakujem ešte raz zatiaľ :D
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“