SPDIF + AC3 - bitrate max 640

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
vincik
Začátečník
Začátečník

SPDIF + AC3 - bitrate max 640

Příspěvek od vincik »

Jako zdroj zvuku používám flac nahrávky z pc. To mám pak propojené optickým kabelem s AV receiverem. V ac3 filtru mám nastavení viz obrázek. S těmito dvěma zatrhnutými možnostmi mi pak na receviveru svítí při přehrávámí hudby ve formátu flac ikona dolby digital namísto PCM. Což jestli tomu dobře rozumím znamená, že na zvuk nemá vliv chip na zvukové kartě ale že z pc jde optikou nerozkódovaný digitální signál který zpracuje až chip v receiveru. Při tomto nastavení je zvuk o dvě třídy lepší ale stále to není ono. Navíc nějaký vliv na kvalitu zvuku mít karta v počítači asi stále bude protože když v ac3 filtru snížím hlasitost a vybudím naopak receiver tak se zvuk taky zlepší. Nejlepšího zvuku dosáhnu ale ve formátu DTS. Snažím se tedy přijít nato proč je tam takový rozdíl. Když se podíváte na nastevní AC3 filtru, tak je tam jako horní strop u bitratu 640kbs. Přitom hudba ve flac má více jak dvojnásobek. Klasické DTS v mkv formátu má taky asi 1,5Mbs. Je tedy možné že rozdíl bude právě v tomto? Proč má AC3 tento limit? Má tu někdo stejné zapojení že by mohl předat nějaké to moudro?

Obrázek
Strady
Začátečník
Začátečník

Re: SPDIF + AC3 - bitrate max 640

Příspěvek od Strady »

Zdravím, mám stejné zapojení jako ty.
Myslím , že jsi odpověděl sám. Dts má limit 1,5Mbs, AC3 asi má limit 640 na opak DTS HD má až 24Mbs. Bohužel při přepojení na DTS HD jsem neslyšel rozdíl, jelikož nevlastní nějaké špičkové bedny. (Jamo S426)
Co se týká hudby tu poslouchám v PCM, kvůli tomu jsem si pořidíl zvukovou kartu. Jinak mi příjde trochu divný když by měl receiver detekovat Dolby Digital při stereu. Vím že je DD i 2.0 nebo 2.1 ale u serialu né u hudby.
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: SPDIF + AC3 - bitrate max 640

Příspěvek od dohnalik »

AC3 má limit 640kbps a to ještě pr všechny kanály dohromady. Zvukovka by kvalitu degradovala v případě čistého PCM SPDIF signálu, ale pokud je to zakodované, degraduje to až receiver. Ono i takhle to není žádnej zázrak a kodek na desce do toho dost zasahuje, ale procesor v receiveru se s tím vyrovná lépe jako s rozhozeným PCM.
Ideální je koupit si pořádnou zvukovou kartu a cpát to do ní hudbu skrze ASIO z nějakého lepšího přehrávače, já používám foobar2000 k plné spokojenosti. ASIO proto, aby se obešly DirectSound ovladače windowsu, které zvuk resamplují nic moc resamplerem, je to pak celý upatlaný s pomalou odezvou.
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“