Regulace otáček 3pin ventilátoru na 4pin MB

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
Hlavson
Začátečník
Začátečník

Regulace otáček 3pin ventilátoru na 4pin MB

Příspěvek od Hlavson »

Zdravím.
Plánuji upgrade PC a potřeboval bych radu ohledně regulace větráčků.
Ve stávajícím PC mi běží 3pinové větráčky, bezproblému regulovatelné zapojené na 3pin konektory. Plánuju koupit desku Asus Z77 M PRO. Deska má ale 4pinové konektory. Někde jsem četl, že klasické 3pinové fany nelze regulovat na 4pinových konektorech (na desce). Může mi to někdo potvrdit, nebo vyvrátit.
Díky moc :)
Kyselinka
Začátečník
Začátečník

Re: Regulace otáček 3pin ventilátoru na 4pin MB

Příspěvek od Kyselinka »

Neviem, ale osobne mi to islo regulovat na vsetkych doskach s 4pin konektormi. Rozdiel je v tom, ze sa to nereguluje cez PWM, ale cez V :)
Hlavson
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Hlavson »

No psal jsem si se známým, který desku vlastní. Ten říkal, že ať nastavil v BIOSu mód na silet/optimal/turbo, větráky točily pořád stejně. Zkoušel ještě procentuální hodnoty, bohužel otáčky byly pořád stejné. Takže prosím pokud někdo vlastníte Asus Z77 M PRO nebo jsem váhal i nad Gigabyte Z77X D3H, zkuste sem hodit své postřehy ohledně tohoto tématu. Díky moc.
Maor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maor »

Obecně to je tak, že CPU fan konektory umí jen 'PWM regulaci tzn, abys v tom konektoru mohl řídit větrák musí být 4pin. Ten zbytek SYS fan konektory bývají sice 4piny, ale regulaci mají napětím tzn. můžeš tam řídit 3pinové větráky.
podívej se na stránkách asusu do manuálu
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“