DAC vs. zvukova karta

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
Faider
Nováček
Nováček

DAC vs. zvukova karta

Příspěvek od Faider »

Zdravim,

co si myslite o pripojeni DAC k PC?
Je to lepsi alternativa nez zvukova karta? V pripade pouziti klasickych PC bednicek, sluchatek a aktivnich beden?

Jako priklad vezmeme zvukovou kartu: ASUS Xonar D2/PM
a DAC: NuForce uDAC-2

Co si myslite, ze bude mit lepsi zvukovy vystup? :)
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: DAC vs. zvukova karta

Příspěvek od dohnalik »

Dost nastejno, ale asi ve prospěch externího DAC.
gck23
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od gck23 »

Celkem by me zajimalo, jestli je nejaky rozdil v kvalite mezi cistokrevnym DACem a poloprofi/profi externi zvukovkou ala Motu Ultralite/Avid mbox pro
Core i7 8700K, Asrock Taichi Z370, HyperX 16GB KIT DDR4 3333MHz CL16 Predator, Kingston A1000 960GB NVMe, MSI GeForce GTX 1070 GAMING X 8G, Be quiet! DARK BASE 700, AOC ag352UCG
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Zavisi aku technologiu ten DAC pouziva. Ak je to nahodou multibitovy DAC, tak je to len virtualne kvalitne. Dalsi problem je s jitter na ktory treba slusne (rozumej drahe) hodiny a okrem toho aj super kvalitny (rozumej drahy) napajaci zdroj s extremne malym zvlnenim a sumom v celom pasme.
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

To jsou zase otazky.. DAC = Aigital-Analog-Converter
Jinymi slovy.. kazda zvukovka se oproti DACum lisi pouze v tom, ze krome DAC je na ni napajeny i ADC, tedy prevodnik zpet z analogu na digital..
Jedine na cem zavisi je jakou konstrukci ona karta ma a hlavne jaky prevodnik je na ni napajen..

Tedy samozrejme ano.. karta za 80k bude hrat jako karta, ktera ma na sobe DAC, ktery je mozno napajet na kartu za 80k.. :)

Troufnu si potom tvrdit, ze onen Xonar mozna zahraje i lip nez uDAC, protoze sice musime brat v potaz EMI apod., ale stejne tak i opadkovy potenciometr a krome samotneho DAC cipu vlastne vsechno, co je na uDACu.. jedina vyhoda uDACu bude pravdepodobne silnejsi vystup pro sluchatka a obecne ona konstrukce jakozto sluchatkoveho zesilovace..
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

Akykolvek ADC/DAC potrebuje kvalitne napajanie a presne hodiny.
Pre 24bit a viac je nutne pouzivat hodiny s femto-sekundovou presnostou a stalostou. Bohuzial take hodiny su domenou len zariadeni nie celkom lacnych.
Cim horsie hodiny (generatoro taktu) tym viac sa znizuje vyuzitelna bitova sirka, takze nakoniec to moze dopadnut aj tak, ze mame sice spickovy a kvalitny (drahy) 24(32)bit DAC, ale vyuzitelna bitova sirka nepresiahne 20-22 bitov.
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od dohnalik »

Za 10k dolarů jsou tvoje http://www.msbtech.com/products/galaxy. ... atinumHome :)
Já bych to ohledně Sigma-Delta vs R2R rozhodně tak nehrotil, určitě ne v téhle cenové kategorii. Když vezmu dnešní špičku komerčních sigma-delta - ESS Sabre32 DACy, tak dosahují perfektních parametrů a troufám si říct, že nikdo nepozná rozdíl oproti R2R ve stejné cenové relaci (tj cca 60 dolarů za čip) a mají vlastní ASRC, takže v případě připojení kvalitních hodin řeší i problém jitteru (do jisté míry).
Jak zvukovka, tak ten USB DAC, generují hodiny pomocí fázového závěsu z nějakého nepřesného krystalu, takže není o co stát.
ttx: Nemáš víc info o té problematice přesnosti hodin vs. bitové hloubce?
ttx
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od ttx »

No ked uz si bol na tom MSB webe, tak ti zrejme usli podstatne veci:
http://www.msbtech.com/support/supportHome.php
Oplati sa pokukat tie dokumenty. Objavis tam, co je to za monstrum ten Sabre32.
Aby si to nemusel hladat:
http://www.msbtech.com/support/What_abo ... t_DACs.php

Porovnanie ako znie multibit a R2R je tu:
http://www.mother-of-tone.com/conversion.htm
Znova sa oplati precitat aj dalsie veci z tej stranky.
To co tam pisu ma uz svoje roky, takze za tu dobu technologie pokrocili minimalne k 6bitovym multibitom.
Ovsem keby si videl nazornu teoriu fungovania multibitu s obrazkami, asi by ti vlasy na hlave dupkom vstavali a to zvlast v porovnani s R2R... Mam na to dobry PDF ak by bol zaujem o studium.
32 bitovy Sabre ma SNR tusim niekde okolo 130dB a pokial sa nemylim tak by mal mat 192dB. Kam sa stratilo tych 62dB ? Mne z toho vypliva, ze to 32bit nebude.
dohnalik
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od dohnalik »

Díky, kdybys byl tak hodnej a poslal mi do SZ ty PDF, budu ti vděčnej. Svůj další DAC jsem chtěl postavit na přímém DSD trasportu, kdy DSD bych tahal přímo přes ASIO a PCM bych převedl na DSD. Když čtu tohle, tak zase nevím...
To s tou bitovou hloubkou je mi jasný, žádnej dnešní 24bit DAC nevyužije těch plných 24bitů. Teoreticky je to cca -144dB DR, takový DAC jsem vážně ještě neviděl.
Pěkný R2R je celkem tento: http://www.ardatech.com/1401.shtml někdy jsem ho kdysi vyhrabal, možná bych ho někdy zkusil použít.
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“