Rychlost přepínání disků- co je rychlejší?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
kajol
Nováček
Nováček

Rychlost přepínání disků- co je rychlejší?

Příspěvek od kajol »

Ahoj, mám dotaz. Víte někdo jak se načítají jiné disky v PC? Mám SSD disk v PC a na něj bych chtěl dát stabilní data 40GB, které bude sypat do PC podle mojí nebo počítačové potřeby. Tyto se nemění pouze jde o rychlost jak je zobrazí na PC.
Proměnné data z jiného spolupracujícího programu, které se např. budou dodávat do PC, ukládat, defragmentovat a příp. vylepšovat bych chtěl dát na SATA disk 500/32RAM.
Může někdo mi poradit 1. Bude PC rychleji pracovat pokud dám data jak jsem psal výše, nebo, 2. Mám všechno dát na jeden disk? Co bude rychlejší.
Ještě asi musím sdělit, že mám CPU AMD Phenom 11 X6 1055T (2.8 GIlz L2 3MB L3 6MB) s. AM3 ,125W
Dík za odpověď.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Re: Rychlost přepínání disků- co je rychlejší?

Příspěvek od Lokomotiva »

Je potřeba mít SSD disk nastavený v BIOSu v AHCI režimu a mít v OS nainstalovaný AHCI driver.
Předpokládám, že i OS bude nainstalovaný na SSD disku.
Vzhledem k tomu, že se nejedná o klasický disk, kde nejsou potřebné přesuny čtecích hlav při zapisování a čtení, bude nejrychlejší umístit vše na SSD.
Načítání dat, zapisování a načítání dočasných souborů, zapisování zpracovaných dat (to vše by u klasického disku vedlo k rozkmitání čtecích hlav a bylo by vhodné to rozdělit aspoň mezi 2 disky) zvládne SSD bez problémů.
Záleží jen na tom, kolik do sebe vnořených požadavků dokáže firmware disku zpracovat.
kajol
Nováček
Nováček

Příspěvek od kajol »

Tvoje odpověď mi je nejasná. Nepsal jsem to dost dobře? V počítači mám všechny disky aktivní. V TotalCom je vše zobrazeno a i disky jsou funkční a chodí pokud tam dám data a je zobrazeno V TotalCom nebo Průzkumníku. O čem píšeš zatím nevím. SSD není nějak pouze připojeno. Je aktivní a připojeno v PC.
WIN 7 mám na C: HD 500GB. Ještě jednou k objasnění. PC Pracuje dobře se všemi disky a oper. systém je na SATA 500 GB. Vše se tedy řídí z C:. Pouze se ptám, jak bude rychlé dodávání dat z iného disku. Musím asi upřesnit: Letecký simulátor v základu je instalován na C: jak má být. Tam se ukládá poslední nastavení a načítají se ovladače letadla. Stále se mění konfigurace a k tomu stačí načítání z C:. Krajina, která by se měla načítat rychleji z SSD disku podle pohybu letadla nad terénem a kde se potřebuje rychlost dodání dat se neupravuje a trudíž se neničí SSD. Také se nepřepisují jako na C: Data jsou na SSD stále jako po nahrání Addonu. SSD disk ale mám pouze 60GB a tak tam nejde nasypat všechno. Addony mají dohromady 55GB a systém by se tam nevešel. Navíc se ví, že SSD nemá rád defragmentace a přemísťování dat. Proto je systém a FSX simulátor na SATA disku 500GB a Addony na SSD disku 60 GB. Chtěl bych vědět co s tím počítač a AMD X6 udělá a zda to bude lepší takto rozdělené nebo to nandat vše pouze na jeden SATA 500GB disk. Je mi rozumět? SSD nemám velký na systém a simulátor.
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Tak ještě jednou a jinak.
1) OS patří na SSD disk v každém případě a fajn bude tu mít i hru. Takže se odsud bude spouštět systém i hra. A tedy se tu budou tvořit, zapisovat a načítat dočasné soubory.
2) Nezbyde než mít zbytek jinde, ale to pochopitelně bude vždy znamenat zdržení.
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Takze 60GB disk je vyuzivan pouze jako uloziste pro mapy aby je to co nejrychleji nacitalo a vse ostatni vcetne instalace systemu i toho programu je normalnim disku.
To je jako kdybys hral hru a savy mel na SSD disku kvuli rychlejimu nacitani a pritom jel na systemu ktery ma celkove horsi odezvy kvuli tomu ze je na normalnim disku.

No ja bych se na toto polovicate reseni vyprdnul. Budto mam na vetsi(ve tvem pripade asi 256GB SSD) a nahraju tam to co chci zrychlit nebo se na to vykaslat.

Aby to bylo k necemu, musel bys mit na SSD: system, program na tu simulaci + mapy a vse co k tomu patri. To se ti predpokladam na 120GB SSD nevejde(sezenes od cca 2500Kc)

Zacal bych s tim ze bych prodal to 60GB SSD a koupil 120GB SSD kam dal windows+FSX+ mapy, vejde-li se. V opacnem pripade koupit 160GB nebo vetsi.

S tim 60GB SSD se proste moc vymyslet neda, i kdyz snahu mas. Dneska to sotva staci i na samotny 64bit system.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
kajol
Nováček
Nováček

Příspěvek od kajol »

Ano, rozuměl jsi. SSD disk by se ale neměl používat na systém. Zde se stále upravuje a nemá se tento disk defragmentovat. Škodí mu to. Proto jsem ho chtěl použít jako dodavatele dat a SATA disk 500GB/32RAM pro ostatní. V PC musí být i jiné programy a snad nikdo nejede se vším pouze na SSD disku. Částečně jsem to zkusil chodilo to, ale netestoval jsem rychlost. Ale nyní před novou instalací bych potřeboval mít jasno abych neztrácel hodiny zbytečnou špatnou instalací. Snad mi ještě někdo odpoví jak to udělat.
Pokud se jede na jeden disk, tak musí načítat informace o letu a dále Addony s krajinou a to je náročné. Chtěl jsem pevná data brát z jiného zde rychlejšího SSD na krajinu. Nyní jsem si ale uvědomil, že to je možná obráceně. Nepotřebuje letadlo více rychlých dat než krajina??? Tak nyní jsem to dokonale zamotal. Budu se muset na to podívat. Komplet simulátor FSX má asi 12GB ale Addony 55GB. Obojí se ale nepoužívá vše najednou. Kousek terénu a kousek letadla.
První otázka zněla: Rychlost přepínání disků. Jaká rychlost bude při načítání z obou disků? Bude to lepší ze dvou nebo z jednoho??
Lokomotiva
Začátečník
Začátečník

Tak tomu ovšem není.
SSD disk je vhodný právě na systém.
Fragmentace SSD disku nevadí a tak je třeba defragmentaci vypnout, aby se zbytečně nesnižovala jeho životnost.
Většina uživatelů používá SSD disk na systém, programy a nejčastěji používaná data.
Na sbírku filmů, fotek a videí z dovolené používá klasický pevný disk.
Jak z důvodu spolehlivosti, tak z toho důvodu, že nižší výkon klasického disku zde nevadí.
Ty to pochopitelně použij jak chceš - třeba úplně jinak - jsou to tvoje disky a tvoje PC.
Ale vždycky to bude horší, než je uvedené řešení.
Na hypotetickou otázku hypotetická odpověď: Ze dvou to bude lepší než z jednoho.
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Podle me se zbytecne resi slozite co jde vyresit jednoduse.

Pokud to ma dokopy cca 70GB, tak by se to na nejaky 160GB SSD i se systemem melo vejit.
Mozna i na 120GB, ale tam to bude asi peklo s mistem bez moznosti dalsiho rozsireni.

SSD se pouziva hlavne na system. Vypne se defragmentace, indexace, hibernace a jedes.
Jde o rychlot a odezvu systemu, rychlej start je treba u me az na druhym miste.
To ze mi disk odejde po 8 nebo 10 letech fakt resit nema smysl.

Pokud ti samotny simulator a windows pojedou na klasickym disku a mapy budou z SSD. Tak je to ten pripad co jsem psal. Polovicate reseni na dve veci...

Jak rekla Lokomotiva, jsou to tvoje disky, takze ve vysledku se muzes zaridit jak potrebujes ty.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
kajol
Nováček
Nováček

Příspěvek od kajol »

Dík za odpovědi. Ano, povypínat defr. ale co s tím dále. Samozřejmě pokud by byl SSD velký bylo by po problému. SSD jsem kupoval před rokem a byl dost drahý. Nemohl jsem koupit větší a tak jsem pořídil 64GB. Zprvu mi to mělo stačit, chtěl jsem dát Systém, Office, kameru, Zoner studio a pod. na SATA disk a FSX s nějakými Addony na SSD. Jenomže se objevily další doplňky krajin, které jsem dokoupil a nyní stačí SSD pouze na krajiny, jak říkáš mapy. Mám AMD x6, pamětí dost a tak jsem myslel, že by tyto disky spolu mohly přes AMD X6 komunikovat. V PC mám celkem 3 HD, 500GB, SSD 64GB, 160GB. Pokud je jeden disk rozdělený tak také hlavičky musí přeskakovat dost velké vzdálenosti a je to zdržování. Proto jsem uvažoval číst data ze dvou.
Není někde konkrétní porovnání časů při načítání ze dvou disků? Systém a další programy mám na Image, instalace Systému a všeho je sice za pár minut, ale to ostatní a Addony to jsou hodiny a tak se ptám protože nechci instalaci 4x předělávat. Aktualizace třeba něco poškodí a již je problém. Snad mi prominete.
MB MSI S.AM3 890FXA-GD70, ATX. AMD890FX, SxPCIe xl6. 4xDDR3
CPU AMD Phenom 11 X6 1055T (2.8 GIlz L2 3MB L3 6MB) s. AM3 ,125W
DIMM DDR3 Patriot Extréme Viper 4GB (kil 2x2GB) 1600M1 iz BOX
+DRAM 8GB, 533.3MHz, 7-7-7-20 (CL-RCD-RP-RAS)
VGA ASUS ENGTX480/2DI/1536MD5 1536MB DDR5
HDD WD Caviar Black 500GB. SATA. WD5001AALS. 32MB
HDD 2.5" SSD 64GB Now Kingston V-Series
HD WD Caviar 160/12MB
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“